syrop - 6989 przepisów (strona:32/466)

Cytryny w rumie do herbaty 107

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie o tym jest pozbawione racji bytu. Jak kogokolwiek spytacie jaki owoc najlepiej pasuje do herbaty to pewnie każdy powie, że cytryna. Ale my mamy nieco inny pomysł. Nie dość, że cytryny w pysznym syropie(...)jeszcze ten syrop jest alkoholowy. Czy można chcieć więcej? Akurat wielkimi krokami zbliża się zima więc taka herbata będzie na wagę złota. Nie dość, że smakuje doskonale to jeszcze rozgrzeje, gdy zmarznięci po całym dniu wrócicie do domu. Przygotowanie ich zajmie dosłownie parę chwil, a efekt was zaskoczy, to pewne. Z początku dość nieufnie podchodziliśmy do takich eksperymentów. Bo lubimy

Marder&Marder Manufacture
Pumpkin Spice sernik 116

gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej zaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody(...)łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Ciastka miksujemy na piasek

Mango Papaja
MONKEY BREAD 110

jeszcze więcej pysznych kąsków ;) SKŁADNIKI: na ciasto 220 g mleka 40 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać(...)ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać mąki, tak aby "odchodziło" od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę

Kuchnia w opałach
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 208

rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku , musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej(...)kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Granola z Herbatą Matcha - moje love! 134

granoli? Dodałam, zjadłam i odleciałam! Normalnie bosski smak! To jest mój numer jeden jeśli chodzi o granolę! Najlepiej smakuje z mlekiem, a dodanie jeżyn i malin z syropu cukrowego to rewelacja. Przepis na jeżyny w syropie jest na blogu w dziale przetwory ;) Przygotowanie samej granoli to naprawdę kilka chwil plus godzinka w piekarniku. Możecie dodać różne orzechy, ziarna i suszone(...)bardzo smakowała!   Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka suszonych

Blondynka Gotuje
Tort śmietanowo - truskawkowy 214

domu - tak by były 3 spody), dżem truskawkowy, 450g truskawek ( świeże lub mrożone), 0,5l śmietanki tortowej 36%, 2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%, owoce do dekoracji, syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku) do nasączenia, cukier, 5xśmietan fix, 8 łyżeczek cukru. Przygotowanie:  Pierwszy spód biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń lub syropem o innym(...)trzy części. Pierwszą część wyłożyć na dżem. Uwaga!!! Najlepiej śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą śmietanką.  Przykryć drugim spodem, który również należy nasączyć syropem.  Świeże truskawki zblenderować z cukrem - ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz od własnego smaku. Jeżeli użyte mają być truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać

W kuchni u Moniki
Wegańskie batoniki „CiniMinis” 121

płatków kukurydzianych (kupuję zawsze te z najniższej półki, czyli najtańsze bo tylko one nie mają zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, E itd.) 2-3 łyżki cynamonu 100 ml syropu z agawy 50 g masła kokosowego Przygotowanie: „Czekoladę” przygotować w kąpieli wodnej: masło kokosowe rozpuścić stopniowo dodawać wymieszane mleko w proszku z cukrem pudrem przesiewając je do masła(...)uzyskaniu idealnie gładkiej, kremowej konsystencji przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynia po „czekoladnie mlecznej” nie myć, tylko rozpuścić w nim resztę masła kokosowego i syrop z agawy. Płatki wymieszać z syropem i wyłożyć na czekoladę mocno dociskając. Na to wylać przygotowany syrop, tak aby dokładnie wszystko się zlepiło. Wybaczcie jakość zdjęcia, ale jednocześnie gotuję

greenscarf
Ciasto nie tylko do kawy 198

biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa(...)suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę na moczyć w zimnej wodzie. Syrop podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Wymieszać z truskawkami. Formę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać masę truskawkową, schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miętowa panna cotta 155

Smak  mięty sprawia, że dla niektórych ten "mdły" deser zamienia się w pyszny orzeźwiający deser. kartonik śmietanki kremówki 100 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego  3 łyżeczki żelatyny lub agar agar  0,5 kg truskawki 3 łyżki cukru skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego(...)ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Rozlej do naczyń. Wystudzone wstaw do lodówki. W rondelku umieść czyste truskawki. Dadaj 3 łyżki cukru. Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź.  na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą

AZgotuj!
Syrop z kwiatów czarnego bzu 132

Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały! Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii  albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;) Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu: napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych(...)moczopędne - w infekcjach układu moczowego; uszczelniają ściany naczyń włosowatych; przeciwzapalne - płukania chorego gardła i okłady przy zapaleniu spojówek; eleminuje toksyny; Syrop z kwiatów czarnego bzu 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1,25 l wody 0,75 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego  2 cytryny, sparzone i pokrojone w pół ćwiartki Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny dzień. Wybieramy kwiaty

Atlas Smaków
Gotowany serniczek 193

Dzisiaj czas na gotowany, śniadaniowy sernik . Pyszny i wysokobiałkowy pomysł na śniadanie. Swój sernik przygotowałam na bazie twarogu z kostki i budyniu waniliowego, dosłodziłam miodem i podałam z syropem malinowym mojej prababci. Mnie on najbardziej smakuje schłodzony, a wy próbowaliście już takiego przepisu, a jeśli tak czy bardziej smakuje Wam na ciepło, czy na zimno?       Gotowany (schłodzony(...)waniliowy serniczek śniadaniowy podany z babcinym syropem malinowym  Przepis:      na podstawie przepisu z kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com / 1 porcja - miseczka serniczka / składniki: 200 g twarogu w kostce lub sernikowego (z wiaderka) białko jajka 1/4 - 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki budyniu waniliowego  coś do posłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić?   Jeśli używamy twarogu

tost z dżemem
Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek 189

wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek(...)dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy

Słodkie okruszki
Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką 126

Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 4 kg rabarbaru 500kg cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę(...)małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut

Pyry na Gaz
Syrop bazyliowy 147

odkrywam jej smak w wersji na  słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?   Syrop bazyliowy Czas przygotowania(...)minut + 6 godzin  Składniki: 200 g wody 120 g cukru 25-30 g listków bazylii sok z 1/2  limonki Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała

Kulinarne przygody Gatity
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 128

Deser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan(...)kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania