syrop - 6989 przepisów (strona:32/466)

Tarta z rabarbarem i bezą włoską 124

stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego. W garnuszku na średnim ogniu przygotowujemy gęsty syrop z cukru i wody. W tym samym(...)czasie ubijamy białka. Gdy będą już ubite na sztywno, cienkim strumieniem dodajemy do nich gorący syrop cukrowy (prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę

Wrzosowa Polana
Pudding chia 158

Christopher Vine .     Pudding chia   Składniki na około 1-2 porcje: 1/3 szklanki nasion chia 1,5 szklanki mleka (możemy użyć sojowego, ryżowego, krowiego) 1-2 łyżki syropu z agawy lub daktylowego lub klonowego (możemy również nie słodzić) świeże owoce garść orzechów 1. Nasiona zalewamy mlekiem, nakrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. 2. Rano pudding możemy(...)owoce i posypać orzechami. Smacznego :)     Obiecane wyniki konkursu: 1. Karolina: 10 kwietnia 2016 o 18:27 (Edytuj) Witam! :) Mój idealny zestaw to konfitura z płatków róży i syrop z żurawiny. Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą

Mała Cukierenka
Napój kawowy. 101

Dzień zaczynam od kawy. Zawsze. Dzisiaj zrobiłam jednak wyjątek, bo przygotowałam napój w moim ulubionym smaku. Zostało mi jeszcze trochę syropu kawowego z cynamonem, który mocno zgęstniał. Pomyślałam, że to jest świetny moment, aby go wykorzystać. Zagotowałam więc w garnuszku mleko, dodałam łyżeczkę syropu i miałam pyszny napój kawowy do śniadania. Rodzinka zaś dostała czekoladę i tak rozpoczęliśmy leniwą niedzielę(...)która niestety powoli zmierza ku końcowi. Składniki: 300 ml mleka 1 łyżeczka syropu kawowego (przepis tu ) Wykonanie: Mleko wlać do garnuszka, dodać łyżeczkę syropu (lub więcej, mój miał konsystencję miodu), doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aby syrop się rozpuścił

zadanie-gotowanie
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 141

zrobić z brukselki, za którą od zawsze nie przepadam? Coś się wymyśliło. I zrobiło. I zjadło ze smakiem. Niniejszym zapraszam wszystkich na brukselkę w doborowym towarzystwie boczku i syropu klonowego. Gwarantuję, że przekona nawet sceptyków. Mój stosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już(...)cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól

les mirabelles
Kserotigana - greckie faworki z Krety 221

trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków. Składniki na syrop: 320 ml wody 1 kg cukru 1 czubata łyżka miodu Składniki na faworki: 1 kg mąki 130 ml oliwy 50 g mocnego alkoholu 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo(...)rozdrobnionych migdałów. Oliwę do smażenia Sposób wykonania syropu: Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić. Sposób wykonania faworków : Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 124

przepis. " Pani Anna - Gość: Uśmiechnięta: "Witam, Ja wraz z moim maleństwem jesteśmy ogromnymi entuzjastami herbatki. A oto nasz ulubiony przepis: Korzenna, rozgrzewająca zimowa herbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków(...)kciuka Pół łyżeczki gałki muszkatołowej Łyżka ziaren kolendry Łyżeczka pieprzu ziarnistego Dużo składników, ale przygotowanie proste:-) Podgrzewamy płyny, gdy się zagotują dorzucamy resztę składników i gotujemy do otrzymania konsystencji syropu. Mamy już herbatę i syrop. Wystarczy to pomieszać i Składniki: Herbata z korzennym syropem Książka Koc Czas na relaks:) Niech będzie, to na końcu to może trochę podkoloryzowane

Słodkie okruszki
DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA 170

kanapek, naleśników, ciasteczek, super smakuje również jako dodatek do puddingu chia z kawałkami banana, a także sama... :-) Składniki: - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 100g pasty z orzechów laskowych - ok.5 łyżek syropu z kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao - 8-10 łyżek mleka roślinnego (może być orzechowe(...)ziarenka z 1/3 laski wanilii - 2 łyżki oleju z orzechów laskowych (lub dowolnego innego) Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ i umieścić w misce, dodać kakao, syrop z kwiatu kokosa (lub agawy, lub miód), ziarenka wydrążone z laski wanilii, pastę z orzechów laskowych i dokładnie zmiksować na gładki krem, następnie dodajemy olej i dolewamy stopniowo (mieszając) mleko roślinne

Smaczne Zdrowe
Placuszki z płatków quinoa :) 118

Przepyszne, delikatnie słodkie, maślane placuszki z komosy ryżowej to wręcz śniadanie idealne :D  Są przesmaczne! Quinoa jest dość wyczuwalna, dzięki czemu nadaje placuszkom nutki orzechowego smaku. Sam syropu z agawy jest bardzo delikatny, ale nadal słodki. Placuszki usmażone na maśle ghee pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Są niezwykle delikatne, dlatego trzeba uważać przy smażeniu. Nie ma się jednak czego(...)się ani nie kruszą. Zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie :)  Składniki: 50 g płatków quinoa  (Bazarek Smakoszy) 100 ml mleka kokosowo-ryżowego  (Bazarek Smakoszy) 1 łyżka syropu z agawy  (Bazarek Smakoszy) 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła ghee  (Bazarek Smakoszy) Dodatki: 1/2 małego banan 1 kiwi syrop z agawy (Bazarek Smakoszy

Zdrowie na języku :P
Koktajl ze szpinaku , ananasa, mango z syropami daktylowym i żurawinowym 98

Raczę nimi córeczki, którym wpajam zdrowe nawyki , a one, bez mrugnięcia okiem piją wszystkie moje zielone wynalazki . Na zdrowie! Składniki 2 garście szpinaku mango porządny kawałek ananasa łyżka syropu żurawinowego  Ogródek Dziadunia łyżka syropu daktylowego  Skworcu Wszystkie składniki zblenduj na gładziutko. Mówię Wam, takie połączenie doda Wam energii , tak potrzebnej każdemu. Syrop daktylowy ze względu na swoje właściwości(...)prozdrowotne stosowany jest przy: - łagodzeniu bólu gardła oraz kaszlu, - schorzeniach na tle nerwicowym, - problemach sercowo-naczyniowych i  niewłaściwej przemianie materii. Jest zatem niesamowicie zdrowy. Dodatek syropu z żurawiny wzbogaci całość. Ogródek Dziadunia używa tylko sprawdzonych składników do produkcji swoich syropów. Produkt otrzymany jest z soku z żurawiny oraz cukru trzcinowego nierafinowanego. Wyrób utrwalony termicznie metodą delikatnej pasteryzacji w opakowaniach

Z Kuchni Do Kuchni
Skórka pomarańczowa w syropie 147

wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w  syropie. najlepiej zamknąć ja  w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w  syropie(...)jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce

Kulinarne przygody Gatity
#22 Korzenny syrop z nutką pomarańczy 125

Kolejny pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka(...)jednej pomarańczy 3 łyżki miodu Przygotowanie: Cukier zalewamy w garnku wodą, wstawiamy na mały ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem, cienko obrać - skórkę wrzucić do syropu, wyciśnięty sok - również wlać do gotującego się syropu. Całość gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (czyli po prostu - syropowej, lekko gęstej ;) ). Ostudzić i przelać przez sitko wyłożone gazą do słoiczków. Przechowywać

Kuchnia w szuwarach
Cytryny w rumie do herbaty 85

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie o tym jest pozbawione racji bytu. Jak kogokolwiek spytacie jaki owoc najlepiej pasuje do herbaty to pewnie każdy powie, że cytryna. Ale my mamy nieco inny pomysł. Nie dość, że cytryny w pysznym syropie(...)jeszcze ten syrop jest alkoholowy. Czy można chcieć więcej? Akurat wielkimi krokami zbliża się zima więc taka herbata będzie na wagę złota. Nie dość, że smakuje doskonale to jeszcze rozgrzeje, gdy zmarznięci po całym dniu wrócicie do domu. Przygotowanie ich zajmie dosłownie parę chwil, a efekt was zaskoczy, to pewne. Z początku dość nieufnie podchodziliśmy do takich eksperymentów. Bo lubimy

Marder&Marder Manufacture
Pumpkin Spice sernik 88

gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego* 50 ml mocnej zaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody(...)łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Ciastka miksujemy na piasek

Mango Papaja
MONKEY BREAD 87

jeszcze więcej pysznych kąsków ;) SKŁADNIKI: na ciasto 220 g mleka 40 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać(...)ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać mąki, tak aby "odchodziło" od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować syrop tzn. roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać małe kawałki, do środka wkładać po kawałku czekolady i formować w kulki (ręce natłuścić lekko olejem). Każdą kulkę

Kuchnia w opałach
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 140

rodzimych gołąbków, ale jednak bardzo dużo je różni. Rolki Dolmades są popularnym daniem w Grecji i Turcji. Dodatek przyprawy sumak nadaje farszowi lekko kwaskowego smaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku , musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej(...)kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych

Sztuka gotowania w/g Samiry