Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego P rosta i efektowna sałatka z sezonowych, zimowych produktów. Feeria barw i smaków. Gorzkawa cykoria zestawiona ze słodkimi i soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako(...)baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 5-7 łyżek wody, w zalezności od konsystencji 1 ząbek czosnku, starty na drobnej tarce sól, pieprz do smaku W miseczce wymieszać wszystkie składniki
olalacookingSkładniki: (na trochę ponad 1/2 litra syropu) 1 szkl. świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek, lekko upchanych w szklance palcami) 2 szkl. wody 1,5 szkl. cukru sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do zagotowania. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj przez 10 minut. Wsyp kwiatki lawendy i wlej(...)cytryny. Zamieszaj i gotuj przez minutę. Zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na około 3 godziny. Zimny syrop przecedź, najlepiej przez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij resztki syropu z mokrych kwiatków. Przelej do buteleczek lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować. Syrop dodawaj do wody, herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe
Delicious Placewłaśnie teraz jest najlepszy czas na zebranie mniszka lekarskiego, czyli naszego popularnego i wszędobylskiego żółtego mlecza, i przerobienie go na pyszny i zdrowy syrop, lub jaki mawiają niektórzy na miód. Metod przygotowania syropu jest mnóstwo, ja czerpałam inspirację od Klaudyny Hebdy Do przygotowania wywaru wykorzystałam tylko płatki, ponieważ obawiałam się, że gotując całe kwiatki, wywar może być gorzki, ale widziałam(...)kwiaty zbierać w słoneczny i suchy dzień, wtedy kwiaty są pięknie otwarte. I koniecznie z daleka od dróg, autostrad, miejskiego zanieczyszczenia i różnego rodzaju oprysków i sztucznych nawozów. Syrop (miód) z mniszka lekarskiego Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 300-400 g płatków mniszka lekarskiego 500 ml wody 4 goździki sok z 2 cytryn cukier w proporcji 1:1, czyli
Kulinarne przygody GatityDeser z mango na bazie białego serka, jogurtu oraz syropu z agawy Sprawdzone wykończenie menu w upalne dni. Proporcje na 4 osoby: Składniki: 1 dojrzałe mango 200 g Fromage blanc (serek homogenizowany) 125 g jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu z agawy Wykonanie: Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, 1/2 owocu przełożyć do blendera, dodać serek, jogurt(...)łyżki syropu z agawy, zmiksować na gładki aksamitny krem. Do gotowego kremu przełożyć resztę owocu pokrojonego w kostkę, wymieszać, przełożyć do przygotowanych pojemniczków, ozdobić owocem, skropić syropem z agawy. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać oczywiście schłodzone. Smacznego
Wino Francja KuchniaSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich; 2 łyżeczki cynamonu; Szczypta soli; 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego); 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1 białko jaja; 1/2 szklanki rodzynek. DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód) i ekstrakt waniliowy. Dodać białko jaja (żółtko nie jest potrzebne). Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać
Gospodyni Miejskakaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe(...)zmielić 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego) 6 łyżek ciepłej wody (do siemienia lnianego) 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych przez 15 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych 4 łyżki syropu klonowego (około 60 g) 2 łyżki zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie
moj przepis nabyć znacznie większa. Buraczek ćwikłowy fajnie sprawdza się w tym daniu. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Ja sos, którym polałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Składniki. 3 średniej wielkości(...)buraczki ćwikłowe 10 dkg sera feta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki orzechów nerkowca Przygotowanie. Buraczki oczyścić, nie obierać ze skórki. Ugotować do miekkości. Wystudzić. Z zimnych buraczków usunąć skórkę. Zimne, obrane buraczki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Najlepiej jest użyć tarki. Możemy także kroić nożem ale plasterki mogą
mecooksząbek czosnku 2 duże pieczarki portobello (lub około 150 g zwykłych) około 200 g ugotowanej małej białej fasoli, np. odmiany haricot lub cannellini (może być z puszki) 1 łyżka syropu daktylowego lub słodu jęczmiennego* (lub więcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju(...)posiekać, oczyszczone pieczarki portobello pokroić na półplasterki (zwykłe pieczarki na plasterki). W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, odrobinę posolić i podsmażyć przez minutę. Dodać syrop, ocet oraz 2 łyżki wody – poddusić przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płyn odparuje, a cebula się skarmelizuje i zmięknie (uważać, by składniki się nie przypaliły
Even Better Foodśniadanie poleca się jaglanka pieczona z dodatkiem dyni i malin. Osłodzona syropem trzcinowym, rewelacyjnie komponuje się ze smakiem dyni. Dla koloru i smaku dołożyłam jeszcze kwaskowate maliny, które wniosły trochę owocowego smaku. JAGLANKA NA 2 PORCJE: 3/4 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 2 kopiaste łyżki puree z pieczonej dyni hokkaido 2-3 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant 1 jajko szczypta(...)soli 2 łyżki Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant garść malin Płatki jaglane zalać zimnym mlekiem, dodając puree z dyni, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i dosłodzić syropem trzcinowym do smaku. Przelać do foremek do zapiekania na wierzchu układając po parę malin. Na wierzchu posypać po łyżce cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około
https:KKuchniaMniamprzepisami w nowym cyklu z jajem w roli głównej! Dzisiaj na tapetę lecą tosty francuskie z chałki. Pachnące masłem i cynamonem, puchate i podane z owocem kaki skąpanym w syropie klonowy. Na deszczowy niedzielny poranek będą jak znalazł! :) * SKŁADNIKI dla 1-2 osób 3-4 kromki czerstwej chałki 1 kaki 1 jajko 50 ml mleka ¼ łyżeczki cynamonu szczypta(...)łyżeczki masła 2 łyżki syropu klonowego + do podania * PRZYGOTOWANIE Jajko rozbełtaj widelcem z mlekiem, cynamonem i solą. Na patelni rozgrzej masło. Chałkę namocz w jajecznym płynie z obu stron i smaż na złoto. Kaki obierz i pokrój na plastry. Na patelnię połóż łyżeczkę masła, wlej 2 łyżki syropu klonowego i czekaj, aż zacznie się pienić. Wrzuć plastry kaki i smaż
Food SquareSyrop , sok z melisy Melisa to niezastąpione zioło , zarówno w kuchni jak i w leczeniu różnych dolegliwości ze strony układu nerwowego . Doskonale wycisza i sprawia ,że łatwiej się zasypia . Syrop , jest nie tylko leczniczy , ale także bardzo smaczny , można go pić, bez obawy przedawkowania . Jego cytrynowy aromat i smak doskonale spasuje się z zimną wodą i kostkami lodu lub drinkiem(...)kwasku cytrynowego . Następnie pozwalamy mu się gotować na małym ogniu, bez przykrywki około 1,5 godziny . Na gorąco rozlewamy do butelek lub słoików , zakręcamy i odwracamy do góry dnem . Syrop nie wymaga dodatkowej pasteryzacji . Można go przechowywać dowolnie długo , ale najlepszy aromat ma po miesiącu . Smacznego Post Syrop , sok z melisy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzdrowymi” wypiekami, uważając że są za mało słodkie. Inspiracja blog True Taste Hunters . Składniki na formę 24 cm-26 cm: Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 75 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli) 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao 80 g bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego(...)dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę w blenderze) 4 łyżki kakao 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku zblendowane z 65 g daktyli) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego
moj przepis naprzepis na zimową granolę, który podpatrzyłam u Lo . Nie mogłam się oprzeć dodatkowi maku i suszonych fig. Robiłam ją dwa razy; za drugim razem zmniejszyłam ilości miodu i syropu klonowego o połowę. Mniej słodka smakuje nam zdecydowanie bardziej. Zamiast fig możecie użyć suszonej żurawiny; będzie jeszcze bardziej zimowo. Ale ja te drobne, chrupiące pesteczki i super słodkie figi wprost uwielbiam(...)tutaj pasują doskonale. Zimowa granola z figami i syropem klonowym Składniki: (na 2 litrowy słoik) 45 ml oleju 50 ml syropu klonowego 50 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 350 g drobnych płatków owsianych 50 g sezamu 25 g białego maku 100 g pestek dyni 50g płatków migdałowych 100 g suszonych fig 50 g chipsów kokosowych Miód podgrzać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakich jest źródłem – wapnia w szczególności. Sezam powinniśmy na stałe włączyć do naszej diety, jednocześnie jak ognia unikając przemysłowych słodyczy produkowanych z jego udziałem, w których dominuje cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. W zamian, proponuję przygotowanie batoników owsiano-sezamowych – to połączenie sycącego zbożowego batona ze smakiem popularnych sezamków. Połączenie nie nazbyt słodkie, które jednak w pełni zaspokoi Waszą potrzebę zjedzenia(...)czegoś pysznego i odżywczego jednocześnie. Składniki na 6-7 dużych batoników: 5 pełnych łyżek syropu ryżowego lub klonowego 2 pełne łyżki (około 60g) tahini (pasty sezamowej) 30g roztopionego oleju kokosowego szczypta soli 0,5 łyżeczki suszonego imbiru 1,5 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych dla bezglutenowych batoników) 0,5 szklanki sezamu niełuskanego 2 łyżki wody (ewentualnie) Syrop połączyć z tahini (osoby
Even Better Food