przygotowania deserków wykorzystałam foremki do galaretek nadając im bardziej apetycznego kształtu, urozmaiciłam je w liofilizowane owoce (,jeśli takich nie macie możecie śmiało użyć świeżych), a całości smaku nadaje pyszny syrop malina z miodem Eterno . Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (u mnie błyskawiczna) 2 garście liofilizowanych owoców* 2 łyżki syropu malina z miodem Eterno(...)dodajemy miód do smaku (należy go dodać pod koniec by nie stracił swoich właściwości). Gotujemy całość mieszając aż do zgęstnienia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy 2 pełne łyżki syropu „malina z miodem”, szybko mieszamy. Naszą gęstą kaszę z dodatkami przekładamy do foremek z zamknięciem. Odkładamy do przestudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny
Słodkie okruszkiDziś słodka, delikatna rozpusta. Waniliowo-jabłkowe placuszki skąpane w malinowym syropie … po prostu małe niebo na talerzu. Idealne na osłodę ciężkiego dnia. Placuszki są naprawdę delikatne i leciutkie. Robi się je ekspresowo i równie szybko zjada. Dodatkowo polałam je wspaniałym syropem malina z miodem Eterno, który uwielbiam również jako rozgrzewający dodatek do herbaty. Na placuszkach pojawił się również kleks(...)waniliowego serka homogenizowanego 1 małe jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe jabłko olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżeczki do podania: cukier puder, syrop malina z miodem Eterno i opcjonalnie odrobina bitej śmietany Przygotowanie: Do miski przekładamy cały waniliowy serek homogenizowany, wbijamy jajko, mieszamy łyżką. Następnie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce
Słodkie okruszkiwersję idealną do podania dzieciom, które przecież bardzo często sięgają (lub chcą sięgać) po smaki dla dorosłych. Zamiast klasycznego mleka lub kakao, zaproponujmy mleko lekko korzenne z dyniowym syropem. Każde dziecko lubiące pierniczki zachwyci się takim mlekiem. A jak na górze zobaczy odrobinę bitej śmietany, to będzie zachwycone. Składniki na 1 porcję: 3/4 szklanki mleka 2-4 łyżki dyniowego syropu(...)bita śmietana (opcjonalnie) szczypta przyprawy piernikowej Mleko podgrzać w garnuszku, dodać syrop dyniowy według smaku. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i odrobiną przyprawy piernikowej. Jeśli nie masz dyniowego syropu , to zerknij do jednego z poprzednich wpisów. Można go bardzo łatwo i szybko przygotować w domu
Codzienna kuchnia niecodziennazaletę — ciasto dzięki niej jest wilgotne (to duży plus, bo mąka kukurydziana sprawia, że większość wypieków jest sucha). Ciacho świetnie się komponuje z morelami, których smak dodatkowo podkręciłem syropem klonowym oraz świeżym rozmarynem. Jeśli szukacie nieszablonowego wypieku, acz ultra-prostego w wykonaniu, to gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na formę 20 x 20 cm 2 szklanki mąki kukurydzianej 200 ml mleka(...)kokosowego* 50 + 50 ml syropu klonowego 50 + 50 ml miodowego bourbonu lub łagodnej whiskey 3 jajka ½ sody oczyszczonej szczypta soli kilka moreli 1 łyżeczka grubo posiekanego rozmarynu olej kokosowy do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Mąkę kukurydzianą wymieszaj z sodą oraz solą. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. W osobnej misce roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym
Food Squarezimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać do przygotowania(...)efektownego deseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków? Składniki: papierówki wanilia w laskach woda cukier Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć. Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około
Codzienna kuchnia niecodziennabeztroską, wakacjami w ciepłych krajach, szumem morza,... * Tylko dla dorosłych Składniki: lód 30 ml wódki 30 ml likieru Blue Curacao 80 ml - 100 ml soku ananasowego 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Wlewamy sok ananasowy. Wlewamy syrop barmański blue curacao. Syrop jest gęsty, więc opadnie na dno, nie mieszając się z sokiem(...)ananasowym. Delikatnie wlewamy wódkę. Delikatnie (najlepiej po łyżce) wlewamy likier Blue Curacao. Tak otrzymamy 4 warstwy. Kolejno od dołu: syrop blue curacao, sok ananasowy, likier Blue Curacao, wódka. Do momentu celowego zmieszania składników (przed wypiciem) warstwy są stabilne i nie łączą się ze sobą. Drinka ozdobiłam karambolą
Smak mojego domuzdrowe, dlatego nie można jeść go codziennie, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i przygotować miękkie, puszyste i przepyszne amerykańskie naleśniki pancakes z dodatkiem syropu klonowego, za którymi Amerykanie wprost przepadają. Ja zresztą osobiście też. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mąki tortowej (typ 450), 60 gram cukru pudru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej, oleju słonecznikowego, 300 gram maślanki, szczypty soli, 50 gram masła, syropu klonowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiałem 300 gram mąki tortowej (typ 450) i dodałem do niej 60 gram cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Do miski dodałem również 300 gram maślanki
Wyprawy kulinarnewzględu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę umyj i obierz ze skóry, zostaw ogonki(...)miękka i dała się swobodnie kroić łyżeczką, ale nie może się rozpadać. Wyjmij gruszki z zalewy, odcedź zalewę na sitku, następnie gotuj dalej i zredukuj do konsystencji gęstego syropu. Jeśli nie masz doświadczenia, podpowiem - syrop będzie gotowy, jeśli zacznie kipieć. :) Odstaw do ostygnięcia. Składniki na ciasteczka korzenne 200 gramów mąki 2 żółtka 100 gramów cukru pudru
Garniec Magalie150g mąki pszennej - 30g cukru waniliowego (przepis znajdziecie tutaj) lub zwykłego - 180g jogurtu - 15g oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody 2. Syrop pomarańczowy - 200 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z pomarańczy lub z butelki/kartonu) - 80g cukru - 1 pomarańcza Składniki na 12 sztuk Zaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje, a sok zgęstnieje (ok. 20 minut). Następnie do syropu dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy
Kuchenne Wariacjemieszając aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć do niskiej temperatury, dodać skórki pomarańczy i goździki. Całość gotować przez 20 minut lub do momentu uzyskania ładnej konsystencji syropu. W międzyczasie obrać gruszki, przekroić wzdłużnie na połowy, wyciąć rdzeń. Połówki gruszek dodać do gotującego się syropu. Zwrócić uwagę aby były całe zanurzone w syropie. Jak potrzeba dodać trochę wody(...)waniliowy. Odstawić do ostudzenia na około 20 minut. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same lub podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. The post Grillowane gruszki z syropem z czerwonego wina appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieczarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał spróbować świątecznych słodkości. Trzeba więc opracować albo znaleźć przepis przyjazny młodocianym (Leśny mech po zastąpieniu cukru miodem albo syropem klonowym również jest dzieciak friendly!). A zatem mam dla was pyszny chałwowy mazurek, który z czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata(...)przepis na wersję z masą pomarańczową, naprawdę smakowitą. Mazurek chałwowy (przepis na blachę 26x35cm) Spód: 250 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru/2 łyżki miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała
Przepysznik - BLW i nie tylkogruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód/wierzch (zależy, z której strony spojrzeć) ciasta. Dodatkowo całość upiekłam do góry nogami , żeby nie było nudno, i dodałam orzechów włoskich dla całkowitej rozpusty. Efekt(...)mnie nie rozczarował - ciasto jest mięciutkie i puszyste, z delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji. Przez smak śliwki wyraźnie przebija się(...)cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory . Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy zaczyna łamać w kościach
w mojej kuchniPancakes czyli amerykańskie naleśniki na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom i nie tylko. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek. Oryginalnie podawane z syropem klonowym i ja właśnie takie lubię najbardziej. Natomiast zamiast syropu można podać je z dżemem, konfiturą bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty od Olgi Smile . Składniki na ok 25 szt: 100 g rozpuszczonego masła(...)szklanki mąki 2 jajka 125 ml mleka 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru olej do smażenia syrop klonowy bądź inny ulubiony dodatek Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, sodę. Dodać rozpuszczone masło, mleko, maślankę i jajka. Zmiksować lub dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub z innym
Moja Galeria Smaku