syrop - 6989 przepisów (strona:33/466)

Granola z Herbatą Matcha - moje love! 102

granoli? Dodałam, zjadłam i odleciałam! Normalnie bosski smak! To jest mój numer jeden jeśli chodzi o granolę! Najlepiej smakuje z mlekiem, a dodanie jeżyn i malin z syropu cukrowego to rewelacja. Przepis na jeżyny w syropie jest na blogu w dziale przetwory ;) Przygotowanie samej granoli to naprawdę kilka chwil plus godzinka w piekarniku. Możecie dodać różne orzechy, ziarna i suszone(...)bardzo smakowała!   Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka suszonych

Blondynka Gotuje
Tort śmietanowo - truskawkowy 149

domu - tak by były 3 spody), dżem truskawkowy, 450g truskawek ( świeże lub mrożone), 0,5l śmietanki tortowej 36%, 2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%, owoce do dekoracji, syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku) do nasączenia, cukier, 5xśmietan fix, 8 łyżeczek cukru. Przygotowanie:  Pierwszy spód biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń lub syropem o innym(...)trzy części. Pierwszą część wyłożyć na dżem. Uwaga!!! Najlepiej śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą śmietanką.  Przykryć drugim spodem, który również należy nasączyć syropem.  Świeże truskawki zblenderować z cukrem - ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz od własnego smaku. Jeżeli użyte mają być truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać

W kuchni u Moniki
Wegańskie batoniki „CiniMinis” 83

płatków kukurydzianych (kupuję zawsze te z najniższej półki, czyli najtańsze bo tylko one nie mają zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, E itd.) 2-3 łyżki cynamonu 100 ml syropu z agawy 50 g masła kokosowego Przygotowanie: „Czekoladę” przygotować w kąpieli wodnej: masło kokosowe rozpuścić stopniowo dodawać wymieszane mleko w proszku z cukrem pudrem przesiewając je do masła(...)uzyskaniu idealnie gładkiej, kremowej konsystencji przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynia po „czekoladnie mlecznej” nie myć, tylko rozpuścić w nim resztę masła kokosowego i syrop z agawy. Płatki wymieszać z syropem i wyłożyć na czekoladę mocno dociskając. Na to wylać przygotowany syrop, tak aby dokładnie wszystko się zlepiło. Wybaczcie jakość zdjęcia, ale jednocześnie gotuję

greenscarf
Ciasto nie tylko do kawy 182

biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa(...)suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę na moczyć w zimnej wodzie. Syrop podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Wymieszać z truskawkami. Formę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać masę truskawkową, schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miętowa panna cotta 130

Smak  mięty sprawia, że dla niektórych ten "mdły" deser zamienia się w pyszny orzeźwiający deser. kartonik śmietanki kremówki 100 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego  3 łyżeczki żelatyny lub agar agar  0,5 kg truskawki 3 łyżki cukru skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego(...)ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Rozlej do naczyń. Wystudzone wstaw do lodówki. W rondelku umieść czyste truskawki. Dadaj 3 łyżki cukru. Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź.  na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą

AZgotuj!
Syrop z kwiatów czarnego bzu 111

Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały! Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii  albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;) Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu: napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych(...)moczopędne - w infekcjach układu moczowego; uszczelniają ściany naczyń włosowatych; przeciwzapalne - płukania chorego gardła i okłady przy zapaleniu spojówek; eleminuje toksyny; Syrop z kwiatów czarnego bzu 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1,25 l wody 0,75 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego  2 cytryny, sparzone i pokrojone w pół ćwiartki Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny dzień. Wybieramy kwiaty

Atlas Smaków
Gotowany serniczek 161

Dzisiaj czas na gotowany, śniadaniowy sernik . Pyszny i wysokobiałkowy pomysł na śniadanie. Swój sernik przygotowałam na bazie twarogu z kostki i budyniu waniliowego, dosłodziłam miodem i podałam z syropem malinowym mojej prababci. Mnie on najbardziej smakuje schłodzony, a wy próbowaliście już takiego przepisu, a jeśli tak czy bardziej smakuje Wam na ciepło, czy na zimno?       Gotowany (schłodzony(...)waniliowy serniczek śniadaniowy podany z babcinym syropem malinowym  Przepis:      na podstawie przepisu z kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com / 1 porcja - miseczka serniczka / składniki: 200 g twarogu w kostce lub sernikowego (z wiaderka) białko jajka 1/4 - 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki budyniu waniliowego  coś do posłodzenia (np. syrop klonowy, miód, cukier, banan) jak zrobić?   Jeśli używamy twarogu

tost z dżemem
Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek 141

wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek(...)dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy

Słodkie okruszki
Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką 102

Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 4 kg rabarbaru 500kg cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę(...)małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut

Pyry na Gaz
Syrop bazyliowy 119

odkrywam jej smak w wersji na  słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ?   Syrop bazyliowy Czas przygotowania(...)minut + 6 godzin  Składniki: 200 g wody 120 g cukru 25-30 g listków bazylii sok z 1/2  limonki Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała

Kulinarne przygody Gatity
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 104

Deser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan(...)kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki

R'n'G Kitchen
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 118

zarazem ogromnie uzależniające połączenie. Nie potrafię, ba! Nawet nie próbuję się mu oprzeć. Postanowiłam więc te same smaki zamknąć w innym deserze. Efekt? Czysty obłęd! Miękkie truskawki w słodkim syropie z lekką nutą bzu pod rozpływającym się na języku, wyraźnie bazyliowym kremem. I, oczywiście, pękająca pod naciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego po prostu(...)mleka 10 g bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Recenzja #.12 - Syrop limonka z miętą (anielskieprzysmaki.pl) 93

koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach mięty. Smakuje również naturalnie, co można wywnioskować po składzie, bo nie ma w nim żadnej chemii. Syrop ma odcień żółci wpadającej(...)potrafię określić, czy w smaku bardziej dominuje limonka, czy mięta, ponieważ oba te składniki czuć bardzo wyraźnie. Wcześniej wspomniane limonka i mięta znakomicie do siebie pasują i tworzą orzeźwiający syrop, który świetnie wplata się w zwykłą, czarną herbatę i nadaje jej niesamowitego aromatu. Smakuje o wiele lepiej, niż ze zwykłem sokiem/plasterkiem cytryny :) Syrop sprawdza się również w orzeźwiających koktajlach owocowych

breakfast of dreams
brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey 88

kiedy dostałam 5kg brzoskwiń coś z nimi zrobić trzeba było. Szczerze mówiąc nie miałam ochoty na dżem. Chciałam zrobić "coś innego". A wtedy na myśl przyszły mi brzoskwinie w syropie. Kolejny problem - to jest "za zwykłe"... Zaraz, zaraz, gdyby tak dodać cynamon, goździki, anyż, hmmm, to może być dobre! O, a tam z tyłu szafki stoi whiskey, której nikt(...)powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu

chili & sugar
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 103

lada ogrodzenie, metrowe pokrzywy, rzepy i powoje pilnują do nich dostępu, podrapana jestem jak łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu(...)domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok.  2. W dniu następnym odcedzamy kwiaty, do powstałego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Syrop podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia (95 C), mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. 3. Gorący syrop przelewamy do przygotowanych wyparzonych butelek lub słojów. Syrop z kwiatów

Apetyczna babeczka