syrop - 6989 przepisów (strona:42/466)

Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 74

warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków jaglanych 2 – 3 łyżki syropu klonowego 10 łyżek ugotowanej komosy czarnej (quinoa) 6 łyżek musu z nieśplika japońskiego (z około 250 g całych owoców) dwa plasterki nieśplika  do dekoracji Wykonanie W osobnej miseczce(...)mieszamy jogurt naturalny z płatkami jaglanymi i syropem klonowym. Owoce nieśplika myjemy i obieramy. Po przekrojeniu owoców pozbywamy się bardzo dużych pestek i miksujemy miąższ na mus. W słoikach układamy warstwy według kolejności: jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym ugotowana czarna quinoa mus z owoców nieśplika japońskiego jogurt z płatkami jaglanymi i syropem klonowym ugotowana czarna quinoa

Tajemnice Smaku
Ciasto Brzoskwiniowy szał 108

Dziś chcę Wam przedstawić mój najnowszy wymysł :). Ciasto brzoskwiniowy szał to moja wariacja połączenia ciasta kruchego z owocami, galaretką, pyszną kremową masa z kaszy manny i śmietanką z dodatkiem syropu z brzoskwiń :). Ciasto proste w wykonaniu, efektowne i przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 125 gram margaryny(...)gdyby ciasto źle się zagniatało Pozostałe składniki : puszka brzoskwiń 4 galaretki brzoskwiniowe 1400 ml mleka 10 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru 200 gram masła 2 śnieżki 8 łyżek syropu z puszki po brzoskwiniach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w 4 szklankach gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki brzoskwiniowe, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, do miski lub na stolnicę przekładamy wszystkie składniki

Blog kulinarny S9.PL
Sweet and sour mix – syrop do drinków 149

Sweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic innego jak syrop cukrowy z dodatkiem soku z cytryny i limonki. Oczywiście taki gotowy syrop The post Sweet and sour mix – syrop do drinków appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy. 102

ziaren babki płesznik   Skworcu  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu  Skworcu  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej   Skworcu  1/4 szkl. oleju kokosowego   Skworcu 1/2 szklanki syropu z agawy   Skworcu  lub syropu klonowego  Skworcu 3/4 szklanki mleka kokosowego lub ryżowego skórka otarta z jednej pomarańczy  1 łyżeczka esencji waniliowej   Skworcu Przygotowanie(...)bezglutenową, mielone migdały, sól, proszek do pieczenia, cynamon, babkę płesznik i gałkę muszkatołową. Pozostałe składniki przekładamy do drugiej miski i blendujemy chwilkę, tylko do połączenia składników. dodatkowo jeśli używamy syrop z agawy polecam dodać około 3 łyżek brązowego cukru. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość płynne, takie ma być.  Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy

Radość kipiąca uśmiechem.
Syrop imbirowo-cytrynowy na odporność 140

mała M poszła do przedszkola nie byłoby tygodnia, aby ktoś z nas nie chodził z katarem. W trosce o zdrowie swojej rodziny postanowiłam walczyć z zarazkami domowymi sposobami. Przygotowałam syrop na bazie imbiru, miodu oraz cytryny, który ma wspomóc naszą odporność. Domowe, naturalne lekarstwa na przeziębienie cieszą się ostatnio sporą popularnością. Was również zachęcam do przyrządzenia takiego syropu, gdyż oprócz(...)minut. Odstawić do przestudzenia a następnie przecedzić napar przez gazę. Do ciepłego (ale nie gorącego) wywaru dolać sok z cytryny oraz dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Gotowy syrop przelać do butelki lub słoika i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Syrop można stosować jako dodatek do herbaty lub pić oddzielnie. Dorośli - 3 łyżki stołowe dziennie, dzieci

My simple kitchen
Krucha tarta malinowa z bezą 129

Pyszna, krucha tarta z soczystymi malinami i chrupką bezą. Malinom w syropie dzięki żelatynie lub agarowi nadajemy formę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki:  kruche ciasto:  300 gram mąki pszennej  100 gram cukru(...)duże opakowanie cukru waniliowego  1 jajko  200 gram zimnego masła  szczypta soli  galaretka malinowa:  2 puszki malin w syropie Leśne Skarby  2 łyżeczki żelatyny  beza:  2 białka jaj  ¾ szklanki cukru pudru  Przygotowanie:  Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko

Życie zaczyna się w kuchni
10 kroków do zdrowych zakupów 79

chwytliwe hasła i slogany reklamowe. Hasło 'bez cukru' na zbożowym batoniku może oznaczać, że faktycznie nie znajdziemy w nim białego cukru , ale w zamian za to producent uraczył nas syropem glukozowym lub słodzikiem... 7. Nie daj się także zwieść hasłom bezglutenowy, bez laktozy, wegetariański, wegański, eko czy bio. Te hasła wcale nie są równoznaczne z dobrą jakością i dobrym składem(...)końcówką 'oza' charakterystyczną dla cukrów  jak glukoza, maltoza, fruktoza, sacharoza, ksyloza i dekstroza. Poza tym substancjami słodzącymi, które mogą pojawić się w składzie i których warto unikać są syrop kukurydziany, koncentrat soku owocowego, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, acesulfam K, aspartam, ekstrakt słodu jęczmiennego, melasa, mannitol, suklaroza, sorbitol, wszelkie syropy i słody.  9. Zwróć uwagę na opakowanie produktu. Jest

HealthyCreations
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie 133

Chłodne wieczory, zimne poranki, spora różnica temperatur w ciągu dnia, a w efekcie tego sezon na przeziębienia już się rozpoczął. Warto też przygotować sobie taki syrop, który wzmocni naszą odporność. Można go stosować na wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z wodą lub jak zwykły syrop (2-3 razy dziennie po 1 łyżce). To prawdziwa bomba witaminowa! Składniki(...)średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę. 2. Dodać sok wyciśnięty z cytryn oraz miód - miodu dajemy wedle uznania do smaku. Kolor syropu będzie zależał od rodzaju miodu jakiego użyjemy. 3. Wszystko wymieszać, przelać do słoików lub butelek i przechowywać w lodówce. Z podanej porcji wyszły mi ok 2 litry syropu. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wściekły Pies 89

wypiciu, a który uderza po jakimś czasie. Dziś piąteczek, więc możemy sobie pozwolić na odrobinę szumu w głowie. Tylko uważajcie na siebie – to zdradliwy jegomość! Lista zakupów: Wódka Syrop malinowy Sos tabasco listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Wściekły pies'; listonic_content='Wódka Syrop malinowy Sos tabasco'; document.write(" "); Wlewamy na dno kieliszka syrop malinowy

Proste-przepisy.pl
Domowe wino z jeżyn 137

wody + 200 ml saszetka drożdży winiarskich (suszonych lub płynnych, szlachetnych) pożywka dla drożdży 3 litry wody zagotować, dodać 1,5 kg cukru. Mieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i odstawić syrop do wystudzenia. Drożdże rozpuścić zgodnie z etykietą. Jeśli używacie suszonych, to wystarczy je wymieszać w 100 ml wody o temperaturze pokojowej (20-27 stopni C.) przed przebieraniem jeżyn. Jeśli decydujecie(...)ziemniaków. Nie miażdżyć jeżyn całkowicie, by nie naruszyć pestek. Chodzi tylko o to, by puściły sok. Do jeżynowego moszczu dodać rozpuszczone drożdże i pożywkę. Do gąsiora wlać wystudzony syrop. Całość wymieszać. Zatkać wieczkiem z otworem, włożyć rurkę fermentacyjną z niewielką ilością wody i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce. W zależności od warunków atmosferycznych drożdże zaczną pracować w widoczny sposób następnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik morelowy "Jak pszczoły do miodu" 174

słoiczki po 190 g) zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do garnka wlać 250 ml wody i wsypać cukier. Zagotować. Morele przepołowić i wyjąć pestki. Połówki moreli włożyć na gorącego syropu na 30 sekund i wyjąć na talerz. Palnika pod syropem nie wyłączać. Do syropu dodać agar. Roztrzepywać trzepaczką rózgową do momentu, gdy agar zacznie działać, czyli syrop zacznie tężeć. Zdjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską 129

odwracając je do góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Beza : Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż temperatura syropu osiągnie temperaturę 120 stopni. W czasie gotowania syropu ubić białka (białka w temperaturze pokojowej) na sztywną pianę. Gdy białka będą ubite, ciągle ubijając wlewać małym strumieniem syrop. Syrop zaparzy białka

królestwo garów
Syrop z kwiatów czarnego bzu 371

Przepisów na ten syrop jest tyle, że tak naprawdę ciężko się zdecydować z którego skorzystać. Zwłaszcza laikowi, który robi go po raz pierwszy, a smak zna jedynie z tych, które dostał swego czasu "na spróbowanie". Postanowiłam więc, że nie będę używać zbyt dużej ilości wody, by tego smaku zostało jak najwięcej i zalałam obrane kwiaty 2l wrzątku.Co do cukru(...)smarków i wirusów do domu pijąc po łyżeczce syropku. Dostałam też informację, że nalewka bardzo dobra, ale w tym roku odpuszczę, a w przyszłym kto wie... Powodów do stosowania syropu z kwiatów czarnego bzu jest wiele, ale większość ma nadzieję, że wzmocni tym swoją odporność i zahamuje dolegliwości towarzyszące przeziębieniu. Działa też przeciwwirusowo, więc jest świetnym rozwiązaniem dla pociech uczęszczających

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjna nalewka truskawkowa 120

spirytusu 96% 300 ml wody sok z dwóch cytryn lub 3 limonek 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu cukrowego) Jak zrobić nalewkę truskawkową Truskawki oczyszczam z szypułek, myję, większe owoce przekrawam na pół i wkładam partiami do dużego słoja. Każdą kolejną warstwę truskawek przesypuję cukrem. Słoik zakręcam i odstawiam(...)tygodnie w ciepłe, widne miejsce. Po upływie tego czasu zlewam nalewkę przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą lub filtr do kawy. Z wody i pozostałego cukru przygotowuję syrop cukrowy   -  zagotowuję wodę, dodaję cukier i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotuję jeszcze około 15 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata