taką z kurczakiem i ananasem. Była pyszna :) Mój młody był zafascynowany, choć za ananasem nie przepada, ale tu mu posmakował. Do usmażenia kurczaka i cebuli, oraz sosu dodałam syrop z ananasa bo nie miałam z nim co zrobić. Dodał on fajnego posmaku, więc śmiało można korzystać ;)) Przepis na ciasto od dawna ten sam, jakoś nam pasuje, smakuje itd. Miłego dnia(...)masło klarowne do smażenia 1/2 łyżeczki starta mozzarella Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec dorzucam pokrojone w kostkę plastry
kruche babeczkioderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: posiekane pistacje do dekoracji Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze, aby tak, żeby były(...)Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby (fot.4) . Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie dalej gotować na średnim ogniu, aż powstanie syrop, tj. około 10-15 minut. Ściągnąć z kuchenki i dodać
Świat Ciastagodzin i ubierzcie wygodne buty, napotkane drzewka traktujcie z szacunkiem i z każdego weźcie po kilka pędów i wędrujcie dalej. Pamiętajcie, że nasze Babcie leczyły się za pomocą domowych syropów i nalewek dożywając sędziwego wieku, tak więc póki te przepisy krążą to warto do nich wracać i przekazywać młodym pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy(...)dobrego trunku każdy powinien pokosztować!. Na zbiory wybierajcie okolice z dala od zanieczyszczeń i dróg, po młode pędy świerka wybierzcie się w piękną słoneczną majową pogodę. Nastaw na syrop: - młode pędy świerka, ok. 2,5 do 3 litrów - 2.5 kg cukru - laska wanilii - 15 goździków - skórka i sok z 2 cytryn Przyprawy zawsze polecam od mojego sprawdzonego sklepu www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkajajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki cukru z wanilią 1 laska wanilii 150 g masła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30(...)czasu mieszamy), zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawału masło mieszając łyżką aż kasza dokładnie połączy się z tłuszczem. Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy. Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch
Czary - gary w kuchniskomplikowany... ale naprawdę jest łatwy w przygotowaniu. Warto spróbować :) 1,2 kg rabarbaru kule mrożone: 20 ml syropu z owoców czarnego bzu, 12 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, (foremki do ciastek z dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu(...)przecieru – jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Kule mrożone: 280 ml przecieru z rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać
królestwo garówPlacuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i mega smaczne! Dzieci bardzo za nimi przepadają. Placuszki smakują mi także na zimno. Można je spakować i zabrać do pracy na drugie śniadanie bądź lunch. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (około 13 niewielkich placuszków(...)oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Smażyć aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Gotowe placuszki polewamy karmelizowanymi pomarańczami i posypujemy nasionkami granatu. Placuszki można polać również innym syropem, np. klonowym, bądź jagodowym i posypać świeżymi owcami sezonowymi typu truskawki, maliny. REKLAMA
Calzonella.comPrzez przypadek trafiłam na przepis Lidla na Tiramisu. Postanowiłam go wypróbować z lekkimi modyfikacjami. Z racji tego, że deser jadła moja Pociecha postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego alkoholu na rzecz syropu o tym samym smaku. Efekt zapachu i smaku jest taki sam, a mam pewność, że alkohol się u mnie nie pojawił :) Najważniejsze! Serek powinien być mocno schłodzony(...)ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g) Przygotowanie: Kawę rozpuścić z cukrem i po zagotowaniu pozostawić do przestygnięcią. Żółtka umieścić w misie miksera i ubić
ChilliJemywodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek(...)dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy
Słodkie okruszkibyła owsianka owocowa . Oryginalny przepis pochodził z bloga Bez okruszka , gdzie można znaleźć wiele innych, ciekawych pomysłów i przepisów. Z racji użycia zamienników zwykłego mleka - mleko sojowe - oraz cukru - syropu z agawy - danie wyszło w 100% wegańskie . Zaś wykorzystanie płatków bezglutenowych na pewno ucieszy tych, którzy muszą wyłączyć ze swojej diety gluten . Jako prozdrowotny dodatek dorzuci łam nasiona chia , zwane(...)kwartalnik "Zdrowie z wyboru"] Składniki na 2 solidne porcje: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 2 szklanki mleka sojowego 2 garście mrożonych truskawek 2 garście mrożonych borówek 2 łyżki syropu z agawy - zmniejszyłam ilość z oryginalnego przepisu, bo syrop jest jak dla mnie bardzo słodki w smaku 1 łyżka wody 3 łyżeczki nasion chia Do małego garnka wlać mleko sojowe
Grunt to przepis!zakochać. Najlepiej użyć do niego domowej konfitury różanej, czyli ręcznie utartych płatków róży z cukrem – jeśli dobrze poszukamy, możemy kupić ją w dobrych delikatesach. Podobnie z syropem malinowym – użyjmy domowego lub tego, który w składzie ma same naturalne składniki. Inspirowałam się mazurkiem z Kukbuka , ale ostatecznie zmieniłam trochę skład. Wyszło pięknie. Mazurek różany – spód: 1,5 szklanki(...)ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) Mazurek różany – nadzienie: 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane
Poezja smakudwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem. Sposób przygotowania: Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy(...)temperatury pokojowej. Syrop cukrowy jest gotowy. Pozostałe składniki. Nieugotowany ryż partiami dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż do momentu gdy przepływająca woda będzie czysta. Wypłukany ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z białych skórek, a następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sparzone wcześniej rodzynki. Gdy wszystkie
Cynamonowe szczęścietakim sposobem wylądowały na spodzie! Do jagielnika użyłam domowej chałwy. Przepis na nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki(...)masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych Na sernik 200g kaszy jaglanej (suchej) 2 łyżki stewii z erytrytolem 100g chałwy 2 łyżki syropu z agawy 150ml mleka migdałowego 100ml mleka kokosowego 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
Fill The Bowltylko mleko) 2 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju lub 20 g roztopionego masła 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam) 4 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie, ja nie dodawałam) Banany umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki (2-3 mm). Do mleka dodać jajka, olej, syropu klonowego rozbełtać, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać(...)kolor. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na powierzchni placka, przewracać na drugą stronę. Smażyć niecałą minutę z każdej strony. Podawać jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym ze świeżymy owocami. Smacznego! Bananowe Pancakes Bananowe Pancakes Bananowe Pancakes listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 banany (po obraniu około 400 g) 2 szklanki mąki
moj przepis naSkladniki ciasto 1 kg mąki, 250 ml ciepłego mleka. 250 ml oleju, 1/2 kostki drożdży, 2 łyżki cukru, 3 jajka, 4 łyżki kakao Syrop: skladniki 500 g cukru pudru, 2 torebki cukru waniliowego, 500 ml wody sok z cytryny Wykonanie Ugotować syrop z cukru i wody (gotować około 5 minut), dodać soku z cytryny i pozostawić do ostygnięcia . Do ciepłego(...)Wyłożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu ,obtoczyc rogale w syropie i wykladac na talerz
w mojej kuchnisumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego szklankę cukru. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, aż większość wody wyparuje, a skórki będą zanurzone z syropie. Po godzinie paski skórki wyjąć z syropu i odłożyć na kratkę, by ociekły z syropu. Najlepiej by były na kratce całą noc. Następnego dnia pokroić je na kosteczki i włożyć(...)słoika. Słoik ze skórką można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (może nawet dłużej). Syrop pomarańczowy można wykorzystać do herbaty lub do polania ciasta (można go też wyjeść łyżeczką z garnka, bo jest pyszny) :). Skorzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl
Mania Wypiekania