pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi(...)sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy w sklepie. Liście pora tniemy na wąskie
Kulinarny karnet Christopherałyżki octu jabłkowego - 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego - 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego Składniki kremu: - 1 szklanka puree z dyni* - 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego) - 3 łyżki masła orzechowego - 1/4 szklanki kakao Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej) - 1 łyżka syropu z agawy - 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego(...)analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta). Krem : Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz syrop, gdy zaczną bulgotać dodać
Smaczne Zdrowechyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop listonic_type='fooddrink(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 140°C (130°C z termoobiegiem). Mleko wlewamy do rondelka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat
Poezja smakutryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO . Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku . Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka(...)wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy w kolorze czerwonym to linki
Blondynka Gotujeplasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce kroimy na cienkie 5 mm plasterki. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy(...)owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy plasterki i układamy na kratce, żeby obciekły z syropu. Ja układam
Kulinarne przygody Gatitycałe pomarańcze, obieramy je. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu(...)kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy
Kulinarne przygody Gatitycytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu Syrop wlać do foremki , przykryć folią i zamrażać mniej więcej przez(...)około 3 godz, aż stężeje Po tym czasie syrop zmiksować z białkiem na gładką masę Włożyć ponownie do formy i zamrażać przez następne 3 godz. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody. Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu. przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy
Proste Potrawyakurat wybierają się na Kos dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu . W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy i ser marynowany w winie) oraz miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć. Tak więc z dzisiejszego wpisu dowiecie się: jakich greckich potraw udało mi się spróbować w czasie wyjazdu, które(...)kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają korzenie tureckie. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych. Wystarczy jeden kawałek na dwie osoby. Ravani ( brakuje na zdjęciu ) to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem, nasączonego słodkim syropem. Kataifi
Chilli Czosnek i Oliwamelasa z winogron . W krajach arabskich ma ona podobne zastosowanie do miodu, a melasa wymieszana z tahini to przysmak dzieci. Melasa ma delikatny karmelowo-winogronowy smak i konsystencję gęstego syropu. W przepisie dodałam ją zamiast syropu klonowego, Wy możecie równie dobrze użyć miodu. Dip z pieczonych buraków przyprawiony za'atarem na podstawie przepisu z Food & Wine na dużą(...)plus czas pieczenia buraków 1-2 godz. Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 250 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy 1 1/2 łyżki syropu klonowego, u mnie melasa z winogron (możesz wykorzystać też np. miód) 2 łyżki za'ataru sól do przybrania: ok. 70 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych
Chilli Czosnek i Oliwabardzo ulotna chwila. Dziś ugasimy pragnienie kompotem i zamkniemy ten smak w słoiczki na zimowe dni. Składniki: truskawki woda cukier Wodę z cukrem doprowadzam do wrzenia i uzyskuję syrop. Zawsze możecie dodać więcej cukru ale ja preferuję delikatne smaki i robię syrop w proporcjach na litr wody ok. 50-100 g cukru. Kompot na lato: Umyte truskawki bez szypułek(...)dodaję do gorącego syropu i bez gotowania zostawiam w garnku pod przykryciem na jakieś pół godziny. Kompot na zimę: W wyparzonych słoikach układam truskawki. Zalewam je gorącym syropem. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję ok. pół godziny
prawdziwe jedzenieCiasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć , wystudzić(...)ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać
Świat Smakupłatków owsianych 60 g masła 50 g cukru 50 g mąki jajko Sernik: 500 g zmielonego twarogu szklanka cukru pudru pół szklanki mleka w proszku pół szklanki syropu malinowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura: 350 g malin 3/4 szklanki cukru pół szklanki syropu malinowego pół szklanki mleka w proszku 3 łyżki żelatyny łyżka oleju Płatki(...)stopni. W międzyczasie łączymy ze sobą składniki na sernik, pamiętając by wyjąć je chwilę wcześniej, żeby zdążyły dojść do temperatury pokojowej. Twaróg, cukier, mleko, syrop i mąkę miksujemy, natomiast jajka rozbełtujemy ze sobą, a następnie całość łączymy ze sobą. Wszystkie te czynności staramy się wykonywać dokładnie, ale niezbyt długo - przegięcie z miksowaniem twarogu może zbytnio napowietrzyć sernik
sama złodyczotwierane i nie próbowane - pochwalę się opinią jak już zdegustuję :) Ale sam opis na opakowaniach sprawia, że ślinka cieknie... Zaczynając od lewej: - konfitura z malin; - konfitura z płatków róży; - syrop malinowy; - syrop porzeczkowy - syrop jagodowy; - syrop różano-malinowy - acerola -100% sok z jabłek i aceroli
kolorowotorcikowopółce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie. I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja(...)rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę
kolorowotorcikowoZbliża się wieczór sylwestrowy warto więc zaopatrzyć się w kilka trunków i soczków. A wtedy możemy się pobawić w przygotowanie barwnych i kolorowych shotów i drinków. Składniki: syrop z grenadiny 10 ml syrop z brzoskwiń(z puszki) 10 ml wódka czysta 20 ml sok pomarańczowy 60 ml kostki lodu z kawałkiem cytryny Przygotowanie: Proporcje na 2 kieliszki 100 ml. Wszystkie(...)składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka wlać syrop z grenadyny. Łyżeczką po ściance kieliszka bardzo wolno wlewać syrop z brzoskwiń i chwilkę odczekać. Następnie również po ściance kieliszka wlać wolnym strumieniem wódkę i na koniec po ściance kieliszka łyżeczką wlewać sok pomarańczowy. Przed podaniem dodać kostki lodu z kawałkami cytryny
Ala piecze i gotuje