się co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem dodawać do lodów, smarować chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo dosadzić się do słoiczka z łyżeczką i zasłodzić nim na najbliższy miesiąc:) Jak będzie(...)starłam na dużych oczkach) i nie wyrzucać ponieważ będzie ona potrzebna na późniejszym etapie przygotowania (trzeciego dnia). Wszystkie owoce dokładnie obrać, przepołowić na pół i pokroić w półtalarki. Przygotować syrop: zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z 1 kg cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobnego cukru do wypieków 70 g wiórków kokosowych 90 g mąki pszennej 180 g semoliny (zastąpiłam kaszą manną) 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na syrop: 200 g drobnego cukru do wypieków 140 ml wody 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy Do podania: jogurt grecki kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji(...)termoobiegiem). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 50 minut, do momentu tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować. Gorącym syropem polać ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika - należy to robić etapami, pozwalając na to, aby syrop stopniowo wsiąkał w ciasto. Przestudzone ciasto
KUCHARNIAłyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku orzechowym Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru. Mąkę mieszamy(...)piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje
noteskulinarnyfigakolejny przekonałam się, że warto szukać nowych smaków i eksperymentować w kuchni. Figi z orzechami i gorgonzolą pieczone w winnym sosie z octem balsamicznym i syropem klonowym okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dodatek octu balsamicznego idealnie kontrastuje z naturalną słodyczą fig, które bardzo lubią się z gorgonzolą. Czerwone wino przepięknie zabarwia skórkę i sprawia, że sos nabiera(...)głębokiego aromatu. Dodatek orzechów i syropu klonowego świetnie dopełnia całości. Te figi są boskie! Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:) FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu balsamicznego kilka łyżek syropu klonowego 2 łyżki masła
KUCHARNIARazem z poziomkami tworzy rajski duet. Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 70 ml syropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru 1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić(...)średni ogień. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, końcówką ostrego noża zeskrobać z jednej połówki ziarenka wanilii i wraz z połową laski włożyć do rondelka ze śmietaną i syropem z dzikiego bzu. Gdy całość się zagotuje zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wyjąć laskę wanilii. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki
KUCHARNIAMałej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska(...)1963r.) Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 żółtka 2 jajka szczypta soli 10g cukru 20g masła 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki) Dodatkowo: wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem 1 białko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Masło posiekać z przesianą
Mała Cukierenkaprzygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu(...)owoców zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były
Magiczna kuchnia DariiAurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki8 jajek8 czubatych łyżek mąki pszennej1 szkl cukru1 budyń czekoladowy1,5 szkl mleka1 budyń waniliowy2 łyżki kakao100g orzechów laskowych4 łyżki cukru pudru1 łyżka syropu karmelowego1 łyżka syropu orzechowego250ml śmietany 36%0,5 szkl oleju100g bezów szczypta soli200g masłamasa cukrowabarwniki Sposób przygotowania Krok 11. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno(...)wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru
CoolinarniePLpomysł, że dzisiejszą nagrodą za zakupowy koszmar będzie pyszna, prawdziwa Pina Colada po brazylijsku, której przecież Polonesa nigdy jeszcze nie piła. Do listy zakupił dodał niezbędne składniki, sprawdził gęstość syropów stojących na półkach, nagłowił się gdzie może stać mleko kokosowe i na samym końcu do koszyka dodał jeszcze ananas. Po przybyciu do domu, odstawiliśmy na bok pełne siatki i przygotowaliśmy(...)prawie że uzależniony.Składniki na 2 drinki, dla Polonesy i Brasileira:1) 2 cm kawał ananasa2) 1 łyżka cukru3) 3 łyżki wody4) 10 łyżek mleka kokosowego5) 80 mililitrów wódki6) syrop truskawkowy7) lódPrzygotowanie:Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone kwałki ananasa i dodajemy 3 łyżki wody. Następnie miksujemy, przecieramy na sitku aby uzyskać naturalny sok ananasowy który wlewamy do shakera do drinków
Smaki Brazyliiświątecznych. Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne harpie.Pierniczę to! Jedyny świąteczny akcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy.Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu.Syrop piernikowy1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru2-3 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonuW rondelku połączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu(...)wrzenia. Następnie zmniejszyłam gaz i gotowałam ok. 10 min. mieszając w międzyczasie. Gotowy wystudziłam.2 banany4 łyżki musli śniadaniowego3 łyżeczki syropu piernikowego1 łyżka puree z daktyli*Musli połączyłam z 3 łyżkami syropu i puree. Wymieszałam. Odstawiłam na bok.Piekarnik rozgrzałam do 180st. Banany umyłam. Rozcięłam wzdłuż. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. W miejscu nacięcia upakowałam papkę owsianą. I zapiekłam przez
bastalenaulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek do rurek3 białka 200 g cukru125 ml wodysok z połowy małej cytryny lub syrop malinowyPrzygotowanie kremu z białek :Ze 125 ml wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"- u mnie trwało to około 15 min, ale należy uważać, by cukru nie przegotować na karmel(...)byłby gorzki Ubijamy białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo
Proste Potrawytakie zdrowe jedzenie może być tak smaczne Oczywiście najlepiej podawać placki z jogurtem naturalnym z dodatkiem np. cynamonu lub miodu ale też można zaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1(...)szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody
UgotujmyTo.plnaszego wyboru przygotować pianę białkową lub bitą śmietanę, do wypełnienia ptysiów.Piana białkowa:Białka ubić na sztywno. Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować aż do uzyskania gęstego syropu (do uzyskania efektu tzw."nitki", czyli jak nabierzemy syrop na łyżkę, a następnie przechylimy ją syrop leje się nam ciągłym, cieniutkim strumyczkiem). Białka przełożyć nad garnek z gotującą się wodą(...)ubijać minimum 20 minut na parze, wlewając pomału syrop, dodać kwasek i aromat.Bita śmietana:Śmietanę kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix. Wypełnić masą dolną część ptysiowego ciasta (fot.2). Przykryć górą i posypać cukrem pudrem
Świat Ciastazaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci(...)imbir. Dosypać cukier i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Ostateczna ilość cukru zależna jest od tego jak słodkie syropy lubimy. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki. Ugotowany imbir wyjąć z syropu, wystudzić i każdy kawałek obtoczyć w cukrze. Można pokusić się o wykorzystanie do tego
Codzienna kuchnia niecodziennastraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis(...)Marty na Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca 1/2 puszki ciecierzycy Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty
Food Square