ciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą. Płat ciasta filo posmarować masłem, ułożyć(...)złożyć w trójkąty. Tak samo przygotować kolejne 3 płaty ciasta. Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC. Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić. Upieczone ciastka polać syropem, pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Obiad gotowySzykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20 szklankę 220ml Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag) Wiórki kokosowe- pół szklanki Mleko- szklanka Olej rzepakowy szklanka cukier- pół szklanki łyżeczka proszku do pieczenia Syrop cukrowy: 1 szklanka cukru pół szklanki wody sok z połowy cytryny Robimy! Szykujemy 2 miski W jednej mieszamy składniki stałe: kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia(...)suchych i mieszamy. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut, ciasto ma się lekko zarumienić. Szykujemy syrop cukrowy: Wodę gotujemy, wsypujemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, na koniec dajemy sok z cytryny,. Studzimy, będzie dość gęsty. Ciasto kroimy w kostkę i polewamy każdy kawałek syropem. Odstawiamy, aby ciasto
Latosiowydomlodówki, takie mocno schłodzone. W upał idealnie nas schłodzi. Idealne na drugie śniadanie.Takie raz dwa i gotowe. Zróbcie koniecznie. Warto. Dobrego poniedziałku :) Potrzebujemy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 obrany banan około 2 szklanki gazowanej wody 2 łyżki otrębów owsianych sok z cytryny według uznania cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego smoothie: 1. Brzoskwinie odsączamy z syropu i przekładamy(...)blendera i miksujemy przez kilka minut na gładki koktajl. 2. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Moje rady: Ilość wody zależy jak gęste chcemy mieć smoothie. Porcja dla 4 osób. Syrop z brzoskwiń można użyć do innego deseru lub wypić
Izabelawkuchniodsłonach możemy zjeść u naszych rosyjskich sąsiadów. Bliny najczęściej podawane są z kawiorem , wędzonym łososiem , kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem , słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak? Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze. Bliny najlepiej serwować
SprawdzonaKuchnia.plzmiksować , na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć . Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce. Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem. Smacznego! Notes Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem
SprawdzonaKuchnia.plmało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki. Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić – wymieszać z nalewką. Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu. Smacznego! Notes Zamiast cukru można użyć
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Majonez bez jajek? Tak, to majonez nie tylko bez jajek, ale też bez skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej bez konserwantów bez cukru, syropów glukozowo-fruktozowych i polepszaczy smaku. Przepis przygotowałam specjalnie dla grupki znajomych, którzy są na diecie bez jajecznej. Oczywiście przepis jest też dla tych wszystkich, którzy szukają smacznego i zdrowego zamiennika klasycznego majonezu. Głównym składnikiem
SprawdzonaKuchnia.plPolska Keyword chia, truskawki Prep Time 10 minutes Servings 900 Author Anna Ingredients 500 g truskawek 400 ml naturalnego jogurtu można zastąpić jogurtem kokosowym 1 garść świeżych liści mięty syrop z agawy można użyć miodu lub cukru kokosowego, brzozowego – do wyboru 10 g nasionek chia namoczonych w szklance letniej wody Instructions Nasiona chia można namoczyć na kilka, kilkanaście godzin
SprawdzonaKuchnia.plprzez wyciśnięcie namoczonych płatków w wyciskarce ślimakowej lub poprzez zmiksowanie w blenderze. Mleko owsiane można wykorzystać do bezpośredniego picia od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje po delikatnym doprawieniu np. syropem z agawy lub po dodaniu kakao czy wanilii. Mleko owiane możemy wykorzystywać tak jak mleko krowie do przygotowania naleśników , wypieków, drinków mlecznych itp. Mleczko kokosowe-domowe Mleczko sojowe 🌱 Wartości odżywcze
SprawdzonaKuchnia.plmaliny, jagody, truskawki... Składniki na krem wegański 1 szklanka orzechów nerkowca 1 1/2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub prawdziwa wanilia, może być olejek 2 łyżki syropu z agawy lub ksylitol do smaku Instructions Wykonanie bezy Piekarnik rozgrzać do temperatury 110-120 st C. Wodę po ciecierzycy, czyli aquafabę wlać do wysokiego naczynia i zacząć ubijać, ubijamy
SprawdzonaKuchnia.plpanierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu z agawy 2 łyżki siekanego kopru Dodatkowo 1 główka sałaty 1 pęczek szparagów 120 g krewetek w wersji wegańskiej pomijamy Instructions Przygotowanie pulpecików Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę i miętę
SprawdzonaKuchnia.pltakie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki. Knedle z dowolnymi owocami
SprawdzonaKuchnia.plmoje propozycje. Kokosowy budyń jaglany Składniki: 400 ml mleka kokosowego 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 pełna łyżka kremu nutlove coco crunch 1 łyżka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka syropu klonowego) owoce do podania np. truskawki Przygotowanie: W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z olejem kokosowym i syropem klonowym. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ugotowaną
Słodkie okruszki