mąki pszennej – u mnie wrocławska PZZ Białystok mała szczypta soli 1 jajko klasy M odrobina oleju do smażenia Na ananasa z nutą wanilii: 3 krążki ananasa z lekkiego syropu + 3 łyżki syropu mała szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy napój(...)przygotowujemy ananasa. Krążki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wrzucamy nasze kawałki ananasa. Podsmażamy ananasa z 2-3 minuty. Następnie dodajemy 3 łyżki lekkiego syropu i szczyptę cukru waniliowego. Smażymy jeszcze z 1 minutkę. Przekładamy całość do miseczki. Naleśniki dowolnie składamy. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ciepłym ananasem. Smacznego
Słodkie okruszkiwarzywo dające wiele możliwości kulinarnych i zdrowotnych. Cebula - coś oczywistego, niemal podstawowego w kuchni. Nie tylko zresztą w kuchni, bo zastosowań ma wiele. Kto z nas nie pił syropu podczas choroby? Kto z nas nie płakał podczas jej obierania czy krojenia? Ale czy wiemy coś więcej na jej temat? Trochę teorii na temat cebuli Cebula (czyli Allium cepa(...)nią sięgamy, kiedy coś nam dolega. Działa bakteriobójczo i moczopędnie, więc pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Stosowana jest przy takich dolegliwościach jak: przeziębienie, męczący kaszel (pamiętacie z dzieciństwa syrop z cebuli? najlepiej posiekaną cebulę zalać miodem, który wspomaga działanie wykrztuśnie); artretyzm, reumatyzm, białkomocz, mocznica - działa moczopędnie, a więc wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu
Codzienna kuchnia niecodziennaPoncz: szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( 250 ml gorącej wody+ 4 łyżeczki kawy) 1/3 szklanki cukru 50-60 ml amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop. Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty(...)syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Łączymy z masą żółtkową. WYKONANIE: warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu 1/3 masy warstwa biszkoptów okrągłych+ 1/3 ponczu 1/3 masy warstwa biszkoptów podłużnych+ 1/3 ponczu 1/3 masy obficie posypujemy przez sito prawdziwym kakao
Domowe ciastaziemniak większy ugotowany w łupinie 1 sztuka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg półtłusty 1 kg, jogurt naturalny 250 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, brzoskwinie w syropie 200 gram, biszkopty okrągłe 200 gram polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa(...)ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty
W Mojej Kuchni LubięDziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby było zdrowiej. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 250 g jogurtu naturalnego gęstego 3 jajka L sok wyciśnięty z 1 pomarańczy + otarta skórka z połowy pomarańczy(...)szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku syrop klonowy lub miód 1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Pomarańcze szorujemy porządnie szczotką i sparzamy. Następnie z połowy ścieramy skórkę i z całej wyciskamy sok. 2. Do ubitych jajek dodajemy jogurt, sok z pomarańczy, skórkę i syrop klonowy, miksujemy na już mniejszych obrotach do połączenia
kruche babeczkiwitaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie. Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji(...)dlatego warto po niego sięgać np. przy infekcji gardła. Ponadto ułatwia trawienie i łagodzi mdłości, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Zastosowanie : Korzeń imbiru ugotowany w słodkim syropie ma specyficzny ostro - słodki smak. Można dodawać go do herbaty, albo kawy. SUSZONE MORELE Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni sięgać wszyscy
Ciastka - domowe słodkościBardzo smaczny, uniwersalny sos pomidorowy. Długo gotowany z octem jabłkowym, syropem klonowym, suszonym oregano i czosnkiem. Dzięki temu nabiera zdecydowanego smaku i gęstej konsystencji. Idealny do makaronu, zapiekanek i pizzy. Świetny do zawekowania. Duże znaczenia ma tutaj sposób i długość gotowania sosu. Najpierw pod przykryciem, aby smaki dobrze się połączyły, a następnie bez przykrycia, aby zredukować i zagęścić całość. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 400 g pulpy pomidorowej lub rozdrobnionych pomidorów z puszki / polecam MUTTI 1 płaska łyżka syropu klonowego/miodu/cukru 1 płaska łyżka octu jabłkowego/ winnego/soku z cytryny 1 płaska łyżka suszonego oregano sól i pieprz do smaku WYKONANIE W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy oliwę i starty na tarce czosnek. Smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund
cool and mintyBiszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego (u mnie domowy bez cukru), 70 ml oleju kokosowego, 50 ml syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć syrop; karob sam w sobie jest słodki). Krem(...)wiórek kokosowych, 200 ml wody lub mleka roślinnego, 100 ml syropu klonowego lub daktylowego, 4 łyżki kakao lub karobu. Dodatkowo do posmarowania biszkoptu: 150 ml dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę
Jeść, by żyć w zdrowiudziś połączyłam go z jabłkami i sokiem z cytryny. Wyszło nie tylko zdrowo, ale też i bardzo pysznie. Spróbujcie sami. Składniki: 2 i 1/2 jabłka Jackfrui /Chlebowiec w syropie 565g Koala sok z 1/3 cytryny listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: Całość przygotowałam w wyciskarce wolnoobrotowej. Naprzemiennie dodajemy pokrojone jabłka, owoce chlebowca z syropu (syrop nie będzie nam potrzebny
Słodkie okruszkipuszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Na dno dużej tortownicy układamy przygotowane wcześniej plasterki pomarańczy (nie wylewamy syropu, w którym się gotowały!). Gotowe ciasto pieczemy ok. 40 -45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Do zostawionego(...)wcześniej syropu, w którym gotowały się plasterki pomarańczy dodajemy sok z połówki cytryny i łyżkę żelatyny. Podgrzewamy na małym ogniu (nie wolno zagotować syropu z żelatyną) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorące wyciągamy je z formy i odwracamy do góry nogam. Wierzch ciasta polewamy
Ciastkozercymascarpone, bo 500-gramowy pełniutki pojemnik czekał w lodówce na swoją kolej, a że zbliżała się data, to nie było zmiłuj. A skoro wcześniej zrobiłam wspomniany wcześniej syrop, to idealnie wpasował mi się do kawy potrzebnej do namaczania biszkoptów. W ogóle dla mnie w tym roku połączenie piernika i pomarańczy jest jakimś odkryciem 🙈 Ciągle je wykorzystuję, zwłaszcza w deserach(...)Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów (ok.200-220g) 1 filiżanka kawy espresso 1 pełna łyżka syropu piernikowego 250ml słodkiej 30% śmietanki ½ do ¾ szklanki cukru pudru (wg własnych upodobań) 500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa
Kuchnia w czekoladziemożesz zrobić w mniej niż 30 minut, a do tego poczuć się jak w orientalnej restauracji. Bardzo łatwo go zweganizować. Ja użyłam do sosu miodu, ale wystarczy zastąpić go syropem klonowym. W dodatku danie jest bez glutenu i bez laktozy, a tofu, które dla niektórych jest bez wyrazu, nabiera tutaj smaku. Jestem pewna, że ten makaron zagości w Twoim menu(...)imbiru (1,5 łyżeczki startego) 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki masła orzechowego gładkiego (bez dodatku soli i cukru) Sok wyciśnięty z 1/2 limonki 2 łyżki miodu lub syropu klonowego** Do posypania: Posiekany szczypiorek lub świeża kolendra ok. 2 łyżki Garść posiekanych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego ** w wersji wegańskiej użyj
Fabryka pomysłówtruskawki w sklepie nie mogłam się oprzeć... Składniki na jogurt naturalny z otrębami owsianymi i truskawkami (1 porcja): 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki otrębów owsianych garść rodzynek odrobina syropu z agawy (opcjonalnie) kilka truskawek Do miski przelać jogurt naturalny. Dodać otręby, rodzynki i dokładnie wymieszać. Zalać syropem z agawy jeśli ktoś bardzo lubi słodycze. Rodzynki i truskawki tak dosładzają(...)całość śniadania, że nie ma potrzeby dodawania syropu, miodu etc. Truskawki oczyścić i pozbawić szypułek. Ułożyć na wierzchu. Smacznego
Karola gotujeImbir obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. 3. Wiórki pigwy układamy dosyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach, a pomiędzy nie wkładamy kawałki imbiru. 4. Teraz przygotujemy syrop do zalania naszych przetworów. W tym celu w garnku zagotowujemy wodę, po czym wsypujemy do niej cukier oraz goździki i doprowadzamy do ponownego zagotowania. 5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały(...)czas delikatnie mieszając. 6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc między słoikami również goździki, po czym dokładnie dokręcamy wieczka i stawiamy słoiki do góry dnem. 8. Następnie przystępujemy do pasteryzacji słoików: Wstawiamy je do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą
Okiem Blondynki by McBlondi