Dziś polecam Wam kakaową owsiankę bez gotowania. Płatki owsiane lub orkiszowe zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Gotowe mieszamy z jogurtem naturalnym, kakao i owocami. Podajemy z syropem klonowym. Pycha;) SKŁADNIKI / 1-2 porcje 3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 185 g jogurtu naturalnego 1 łyżka gorzkiego kakao 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 jabłko 1/2 banana(...)łyżeczka siemienia lnianego syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE Płatki owsiane wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda idealnie je przykryła, nie więcej. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. W miseczce mieszamy jogurt z kakao i ksylitolem. Dodajemy płatki owsiane (bez wody) oraz pokrojone jabłko i banana. Delikatnie mieszamy, posypujemy siemieniem lnianym i skrapiamy syropem
cool and mintypiecz w temperaturze 180-200°C przez około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone. *Ilość cukru dostosuj do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed podaniem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu odrobina soli 1 jajko 2 łyżki masła 110 ml miodu lub syropu klonowego (u mnie objętosciowo pól na pół cukier trzcinowy i syrop klonowy) 1 jabłko Do miski wsypujemy płatki owsiane, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy(...)jajko, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz oraz syrop klonowy (+ cukier) lub miód i mieszamy. Dodajemy suche składniki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na czas gdy przygotowujemy jabłko. Pozbawiamy je skórki, ogryzka, kroimy na ćwiartki, a nastepnie kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Masę wyjmujemy z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam Was na zdrowy deser imbirowo-jabłkowy . Uwielbiam takie miksowane desery ze zdrowych składników. Deser za sprawą syropu imbirowego wspaniale nadaje się na zimowe dni. Jak zapewne wiecie s yrop imbirowy może okazać się pomocny w okresie przeziębień. Działanie imbiru jest powszechnie znane i cenione. Doskonale wspomaga on odporność organizmu. Warto więc sięgać po takie proste, zdrowe i pyszne(...)deserki Spróbujcie. Składniki: 1/2 banana 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu imbirowego (u mnie z dodatkiem cytryny) pół opakowania suszonych jabłek bez skórki Amkez łyżeczka ciemnego kakao kilka plasterków suszonego jabłka i małe listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy pół opakowania suszonych jabłek bez skórki, dodajemy pół obranego banana, syrop imbirowy
Słodkie okruszkiMaćka, ciężko byłoby mi zrezygnować z mięsa. Może kiedyś do tego dojrzeję... Składniki: 200 g filetu z piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 200 g mandarynek z syropu 1 cebula 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 szkl. słodkiej śmietany 30% (lub mleczka kokosowego) 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie dodałam ok. 1/2 szl. syropu z mandarynek. Można dolać wodę lub bulion warzywny. Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie
zadanie-gotowaniejogurt naturalny (zimny) 3/4 łyżki nasion chia 1/2 – 3/4 łyżeczki matchy kulinarnej od Moya Matcha ulubione owoce lub konfitura: u mnie wiśnie z kardamonem kilka listków świeżej mięty syrop z agawy o smaku malinowym do polania deseru Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy dokładnie z zieloną herbatą matcha i nasionami chia*. Odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do pucharka. Na wierzch(...)wykładamy ulubione owoce lub konfiturę – u mnie wiśnie z kardamonem, zdobimy listkami świeżej mięty. Całość polewamy delikatnie syropem z agawy (u mnie o smaku malinowym). Podajemy od razu. *jeśli lubicie słodsze desery możecie dodać na tym etapie odrobinę syropu z agawy Smacznego Zachęcam Was do odwiedzin strony Moya Matcha
Słodkie okruszkiświątecznym obżarstwie przyda się coś lekkiego w postaci sałatki. Roszponka w towarzystwie mozzarelli, pomarańczy i prażonych orzechów świetnie się komponują. Całość skropiłam słodkim syropem klonowym i kwaskową glazurą balsamiczną. składniki: 2-3 garście sałaty, u mnie roszponka 1 duża pomarańcza 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 solidna garść orzechów włoskich syrop klonowy glazura balsamiczna o smaku figi Octim Składniki(...)sałacie. Pomarańczę obrać, usunać białe błonki, podzielić na małe kawałki. Ułożyć na sałacie pomiędzy kulkami mozzarelli. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i lekko przesiekać. Posypać sałatkę. Całość skropić syropem klonowym i glazurą balsamiczną. Od razu podawać
Monia miesza i gotujeminut. Wodę odlewamy, wlewamy świeżą i znowu gotujemy przez 5 minut. Imbir odcedzamy. Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy imbir. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż syrop porządnie zgęstnieje. Potem możemy postąpić w dwójnasób: zostawić imbir w gęstym syropie i w takiej postaci zamknąć go w słoiku, lub syrop jeszcze bardziej odparować, następnie wyłożyć imbir na kratkę
Kulinarne przygody Gatitywyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku DRESSING TAHINI 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki(...)syropu klonowego 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu DO PODANIA: pestki wyłuskane z 1 małego granatu, 1 opakowanie roszponki, 2 łyżki nasion sezamu uprażonych na suchej patelni, oliwa, sok z ćwiartki cytryny WYKONANIE ŁOSOSIA osuszamy papierowymi ręcznikami, nacieramy solą, pieprzem, startym czosnkiem, oliwą, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania
cool and mintyKolejna odsłona serników na zimno. Ponieważ czas zimowy nadszedł (temp za oknem tego nie wskazuje, ale cytryna na kuchennym blacie dokładnie mi przypomina) będzie to sernik cytrynowy. Z dodatkiem syropu cytrynowego jest przepyszny. Składniki: opakowanie biszkoptów 500 g sera białego w kubełka 4-6 łyżki cukru 4 łyżki syropu z cytryny 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości(...)wrzątku 150 ml śmietanki min 30 % skórka z cytryny Przygotowanie: serek z kubełka wraz ze śmietanką, cukrem oraz syropem z cytryny dokładnie wymieszać- Thermomix czas ok 50 s /obr. 3-4 żelatynę zalać odrobiną wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia do ostudzonej żelatyny dodać odrobinę masy serowej, wymieszać dokładnie i wlać do pozostałej masy - wymieszać
Gotowanie z pasjąporcje): 4 średnie jabłka Nadzienie: 3-4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 garść orzechów włoskich lub pecan 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżeczki masła (opcjonalnie) Dodatkowo: syrop z agawy lub miód do podania Przygotowanie: 1) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki(...)zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia. 6) Podawać na ciepło, delikatnie skropione miodem lub syropem z agawy. Artykuł Pieczone jabłka z płatkami owsianymi – Moje comfort food pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meokresie oczekiwania należy odcedzić owoce i kawę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić cukrem (lub syropem cukrowym) w zależności od preferencji smakowych. Słodzenie nalewki syropem cukrowym: Syrop cukrowy przygotowuje się rozpuszczając cukier w gotującej się wodzie. Ten sposób pozwala rozpuścić bardzo dużą ilość cukru
KuchniaWeDwoje.plmąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy. Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszy blat lekko nasączamy(...)syropem brzoskwiniowym i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo. ostatni blat smarujemy tylko kremem. Dekorujemy owocami. Smacznego
Ciasta z tradycjamiwracając do przepisu na deser: Cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami Składniki: 180 g naturalnego jogurtu (zimny, prosto z lodówki) 3 łyżki prażonych jabłek z cynamonem około 3/4 łyżki syropu cynamonowego 1 i 1/3 łyżki nasion chia Przygotowanie: W miseczce mieszamy zimny jogurt z chia i syropem cynamonowym. Przekładamy połowę do pucharka, dodajemy prażone cynamonowe jabłka, a następnie resztę cynamonowego(...)jogurtu z chia. Podajemy od razu np. z plasterkiem pomarańczy z syropu i listkami świeżej mięty. Smacznego #myAmbition
Słodkie okruszkiwersja tego deseru to gruszki zapiekane pod zabaione i posypane płatkami migdałowymi. Ten deser z udziałem cukru trzcinowego Diamant Demerara jest wyjątkowo lekki i delikatny, koniecznie spróbujcie! #cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant Porcja dla 6 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 20 min. Składniki na krem zabaione: ● 6 żółtek jajek ● 300 ml białego słodkiego wina typu muscat ● 80 g cukru trzcinowego(...)Diamant Dry Demerara Pozostałe składniki: ● 6 gruszek (typu williams) ● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 25 g masła ● ½ cytryny ● ok. 6 łyżek płatków migdałowych ● syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki: Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska