Wielunia, mascarpone albo inny) 50g śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 40g cukru pudru szczypta soli 2 jajka Składniki na mus malinowy: 200g malin 4 łyżki syropu z agawy Wykonanie tradycyjne: Spód: Do blendera włożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować na gładko. Masę wyłożyć na dno słoiczków (słoiczki nie powinny być wyższe niż 8cm). Docisnąć łyżeczką(...)durszlak/podstawkę do gotowania na parze wraz ze słoiczkami. Garnek nakryć pokrywką. Gotować na parze ok. 25 minut. Słoiczki pozostawić do ostudzenia. Mus malinowy: Maliny zmiksować wraz z syropem z agawy i pogotować ok 10 minut, żeby masa lekko zgęstniała. Na wierzch wystudzonych serniczków włożyć po 2-3 łyżki masy owocowej. Serniczki włożyć do lodówki na minimum 2 godziny
Mania Wypiekaniamące gryczanej, bez cukru. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić pożywne, sycące śniadanie. Z przepisu uzyskamy koło 14 placuszków – pancakes. Najlepiej smakują jeszcze trochę ciepłe polane syropem klonowym :) pychotka… Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu Składniki: 200g mąki gryczanej 140g płatków owsianych (jeśli mają być bezglutenowe muszę mieć odpowiednie certyfikaty) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 2 łyżeczki cynamonu 2 spore, dojrzałe banany 400ml mleka sojowego (lub innego) 3-4 łyżki syropu klonowego lub z agawy olej kokosowy do smażenia (lub inny) 1. Płatki owsiane zemleć w blenderze. Wymieszać razem wszystkie suche składniki. 2. Dwa banany obrać i rozgnieść widelcem lub zemleć w blenderze. Wymieszać razem wszystkie mokre składniki (można mikserem). Do suchych składników dodać
Mała CukierenkaSkładniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao) 1 łyżka octu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki cukru cukru 1 kieliszek burbonu lub kahlua woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę) mus 350 g czekolady deserowej(...)piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki. syrop do nasączenia do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać. mus w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać burbon, cukier wanilinowy i cukier, wszystko wymieszać
Niezły Młynekporcje): 4 średnie jabłka Nadzienie: 3-4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 garść orzechów włoskich lub pecan 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżeczki masła (opcjonalnie) Dodatkowo: syrop z agawy lub miód do podania Przygotowanie: 1) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki(...)zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia. 6) Podawać na ciepło, delikatnie skropione miodem lub syropem z agawy. Artykuł Pieczone jabłka z płatkami owsianymi. Moje comfort food. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meognia i odstaw na 1 dzień. Następnego dnia czynność powtórz, zagotuj całość i smaż na małym ogniu, aż sok trochę zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gorący syrop przełóż do małych słoiczków razem z owocami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. T akie owoce z syropu doskonale(...)nadają się do przygotowania galaretek, różnych deserów, można też dodać je do jabłek przeznaczonych do szarlotek. Są również dobrym dodatkiem do mas, kremów i nadzienia do ciasteczek. Syrop ten możemy także dodawać do herbaty zamiast cytryny
Przepisy i porady kulinarneprzygotowane owoce można wykorzystać do deserów i ciast,a sok do słodzenia, polewania deserów lub do zrobienia kompotu Składniki owoce pigwy syrop 2 kg cukru 5 l wody Sposób przygotowania przepisu 1. Owoce obrać pokroić na ćwiartki poukładać w słoikach 2. Z wody i cukru zagotować syrop gorącym syropem zalać owoce zakręcić słoiki wstawić
W królestwie smaków Beatyzrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę? Nie ma nic prostszego! Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy! Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej
AniaGotuje.pltygodni, co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 dni. Codziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Nalew wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec nalew łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.antybiotyków dochodziłam do siebie. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Wspomagam się różnymi naturalnymi specyfikami. Czystek, cynamon, cytrynę, miód i imbir kupuję na kilogramy ;) Ostatnio przygotowałam rozgrzewający syrop imbirowy z dodatkiem kurkumy, cytryny i miodu. W smaku jest bardzo ostry, więc nie każdemu może przypaść do gustu. Ale mi smakuje bardzo. Ostatnio, po wyprawie rowerowej w chłodniejszy dzień, znów złapało(...)mnie przeziębienie. Ale po 4 kubkach herbaty, z dodatkiem tego syropu, poczułam się dobrze i wszystkie dolegliwości minęły. Polecam :) 100 g obranego imbiru 800 ml wrzątku łyżeczka kurkumy sok z połowy cytryny łyżka miodu Obrany i dokładnie umyty imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość zalewamy 800 ml wrzątku. Gdy przestygnie dodajemy kurkumę, miód i sok z cytryny
Mienta blogUwielbiam połączenie rozmarynu, dobrego białego wina, odrobiny dobrej jakości sera francuskiego, jeśli do tego dodasz ryż arborio, i podasz całość z duszoną gruszką z lekko solonym karmelu na bazie syropu klonowego i wermutu, uwierz mi jesteś w raju! Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu! SKŁADNIKI(...)gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego - sól, odrobina gałki muszkatołowej - 3 gruszki konferencje - 4 łyżki syropu klonowego - 2 chlusty wermutu lub białego wytrawnego wina Na patelnię dodaj łyżkę masła i oliwy, ułóż, obrane i przekrojone na pół gruszki, dodaj wermut, przykryj pokrywką i duś przez
SMYKWKUCHNIPyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu(...)główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SURÓWKA : Cebulę obieramy
cool and mintyskładników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik(...)Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą
Lamarida.plprzygotowania śniadanie użyłam białą komosę, syrop z agawy, odrobinę soku z jabłek, prażonych migdałów, grillowanej połówki jabłka. Na jedną porcję: 50 gram komosy, 100 ml wody, jabłko, Zgrillować na patelni połówkę jabłka. Komosę ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Dodać do ugotowanej komosy drugą połówkę jabłka startego na tarce. Wymieszać i poddusić chwilę. Wyłożyć do miseczki, udekorować(...)grillowanym jabłkiem, polać syropem z agawy. Podawać z migdałami lub z innymi orzechami np. włoskimi . Posypać cynamonem kub mielonym kardamonem. W Lidl Polska można kupić szeroki asortyment produktów BIO. Jestem od roku fanką syropu z agawy, który na dobre zastąpił w moim domu cukier. Dzięki niemu moje owsianki mają niższy IG. Produkty w Lidl są wolne od GMO. Cała procedura
AZgotuj!odporność naturalnymi, domowymi sposobami. Mikstura ta jest również idealna na codzienne chłodne wieczory, dodana do herbaty jako napój rozgrzewający. Jedni szczepią się na grypę, inni zażywają różne syropy na odporność, jednak ja jestem zwolenniczką domowych, babcinych sposobów. A Wy jakie macie sposoby na odporność? Składniki: * 2 cytryny * pół korzenia imbiru * około 200 ml miodu płynnego * słoik(...)plasterki. W słoiku układać plasterki cytryny a pomiędzy nimi plasterki imbiru. Zalać wszystko miodem (słoik musi być zapełniony miodem). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Po 2 dniach syrop jest gotowy do spożywania. Tak przygotowany syrop przechowywany w lodówce postać może około 2 tygodni
Zrób to smacznieZaskakująco smaczne i proste - podawane na ciepło banany z cynamonem, syropem klonowym i płatkami migdałów. Składniki: banany masło lub olej kokosowy syrop klonowy lub miód sok z cytryny cynamon płatki migdałów Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połowy, oprószyć cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć na talerze. Syrop klonowy wymieszać z sokiem
wyzwania kuchenne