Kolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat syrop daktylowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek(...)pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z syropem daktylowym. Smacznego
Truskawkowa FiestaPrzygotowaliśmy dla Was piekielnie pyszną i szybką opcję śniadaniową - wegańskie placki pancakes. Same w sobie są już słodziutkie, ale zawsze atmosferę można dosłodzić pysznym syropem klonowym i owocami. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły. To jak, pędzicie już do kuchni? :) Bananowo-orzechowy pancakes śniadaniowy w 5 minut Przepis(...)karobu (lub 1 łyżeczka kakao) 1,5 łyżeczki płatków/wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki mąki 1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia + ewentualnie syrop klonowy/kokosowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem na "papkę" i mieszamy z masłem orzechowym. Dodajemy karob, płatki kokosowe oraz chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Bananowe PoleDeser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie. Składniki: 4 jabłka 4 łyżki syropu imbirowego 8 kruchych ciastek ( użyłam ciastek o smaku szarlotki ) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki stopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą korzenną. Jabłka myjemy(...)odcinamy spód i łyżeczką wydrążamy środek. Jabłka nadziewamy przygotowaną masą ciasteczkową, przykrywamy odciętym spodem. Każde jabłko dokładnie smarujemy łyżką syropu imbirowego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto(...)rodziną lub przyjaciółmi :). LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA. Składniki: 800 ml naturalnego soku jabłkowego 700 ml wody mineralnej gazowanej 1 limonka 1 zielone jabłko kilka gałązek listków mięty 30 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania: Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać
Zakątek rozkoszy kulinarnychplacuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)chudego twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży 2 szklanki mąki pszennej 150 g czerwonej porzeczki ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes do polania
Kulinarne Fantazje Mariolisię ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak puściłam wodze fantazji i przerobiłam je na pyszny, cudownie kremowy sorbet. To dzięki syropowi cukrowemu i dodatkowi banana ma tak wspaniałą konsystencję. Odrobina alkoholu sprawia, że nie zamarza na kamień. Można dodać wiśniówki - ja nie miałam, więc wybrałam delikatną i dość neutralną w smaku miodówkę(...)lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie. włożyć je do syropu, gotować 5-10 minut, aż zaczną być szkliste. Przestudzić, zmiksować blenderem. Całkowicie ostudzić. Do masy dodać zmiksowanego banana i alkohol. Wymieszać. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich przetworów narobilibyśmy z tonę(...)cukru waniliowego 1 cytryna kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego
Marder&Marder Manufacturebyły całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację. Ponownie zlewamy nalew z owoców i filtrujemy. Sporządzamy syrop z cukru i wody. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas mieszając. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na pół roku. Lecznicza nalewka malinowa Wywołuje poty oraz(...)malin 1 l spirytusu 250 g cukru 0,5 l wody Przygotowanie Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop sporządzony z 250 g cukru i 0,5 litra wody, odstawiamy na kolejny tydzień przed przefiltrowaniem. Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i posypywane orzechami pekan. Osobiście jestem fanką tego typu deserów, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Przygotowanie : 15 minut Dla 4 osób 4 małe banany Sok z 2 pomarańczy 8 orzechów pekan(...)szczypty cynamonu 4 szczypty imbiru 4 szczypty wanilii w proszku 2 łyżki syropu klonowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. W miseczce wymieszaj syrop klonowy, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i wanilię. Wytnij cztery duże prostokąty z papieru do pieczenia. Ułóż połówki bananów na środku, polej każdą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakaszą manną i sezonowymi owocami Składniki : pół szklanki wody pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka słonecznika cynamon syrop klonowy letnie owoce Sposób wykonania : Mleko i wode wlewamy do garnka. Gotujemy. W tym czasie w misce mieszamy kasze mannę, płatki owsiane, słonecznik, cynamon (ilość dowolna, lub można ten składnik(...)bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego). Smacznie i zdrowo! Polecam
Smaki NataliiZimna kawa w takie upały to konieczność. Dzisiaj z syropem karmelowym i koniecznie na zimno. Spróbujcie! Składniki : * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu karmelowego do kawy i deserów * opcjonalnie cukier trzcinowy * kostki lodu * pół szklanki wrzątku * szklanka zimnego mleka Przygotowanie : Kawę zaparzyć, dosłodzić do smaku. Wymieszać z syropem. Dodać zimne mleko i kostki lodu. Podawać od razu po przygotowaniu
Magiczne Życie Martynalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna
Marder&Marder Manufacturepucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy(...)lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy brzoskwinie z puszki) lub tą samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone
Kuchnia w czekoladziePrzepyszny dżem truskawkowy o pięknym aromacie anyżu Składniki: • 3 kg truskawek • 1,5 kg cukru • 1 l wody • 2 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej
W królestwie smaków BeatyOdstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie nadzienie wyłóż na upieczony spód. Beza włoska Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C. Następnie ubij na sztywno białka i zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około 100°C), miksując cały czas na średnich obrotach. Po wlaniu całego(...)syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 10 minut. Pianę umieść w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób nią wierzch tarty. Ciasto następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez kwadrans. Następnie tartę wyjmij, a bezę przypiecz przy pomocy palnika do crème brûlée. Jeśli
Food Square