Jakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest. VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o niskiej kaloryczności, źródło prebiotycznego, rozpuszczalnego błonnika wspierającego zdrowie układu trawiennego. Najważniejsze zalety VitaFiber™: + źródło 100% naturalnego błonnika + zdrowy, całkowicie naturalny słodzik o niskiej kaloryczności (60% słodyczy ckru) + zero cukru + żadnych alergenów + żadnych sztucznych słodzików(...)węgli/ 8,1g tłuszczu/ 21g białka: 10g wiórków kokosa 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 10g odtłuszczonej mąki migdałowej 20g syropu VITAFIBER aromat kokosowy 1-2 łyżki wody wariant czekoladowy /około 180 kcal/ 6,5g węgli/ 3,5g tłuszczu/ 26g białka/: 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSłój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu. Co dwa, trzy dni mieszamy łyżką owoce z cukrem, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy syrop, w taki sposób abyśmy znali dokładnie objętość otrzymanego płynu . Teraz owoce pigwy, zalewamy ilością wódki równą objętości zlanego syropu i słój z nastawem trzymamy na parapecie, przez kolejny tydzień(...)owoców. Teraz musimy połączyć, wszystkie składniki nalewki, we właściwych proporcjach. Czyli bierzemy trzy równe objętością części pierwsza syrop z soku pigwy i cukru druga wódka zlana z owoców pigwy trzecia
Miód i pieprzzapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów. Zalać Śliwki.Zakręcić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitemu wyszedł blok odpowiedni dla miodowych alergików, ale też dla wegan. Blok ma konsystencję bardziej wilgotną i lepką od klasycznej chałwy. Składniki : 300 g ziaren sezamu ok. 50 ml syropu klonowego 100 g suszonych (nie wędzonych!) śliwek 20 g nerkowców Ziarna sezamu uprażyć na raty na suchej patelni. Odstawić ziarna do ostygnięcia. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić porcjami sezam(...)młynku do kawy. Do zmielonego sezamu dodać nerkowce i kawałki śliwek. Wlewać syrop klonowy do uzyskania konsystencji pozwalającej na zlepienie się bloku. Przełożyć masę do prostopadłościennej formy, dociskając ją do dna. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodzieBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj(...)Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól. 4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał
Fiolka w kuchnibitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree: 100 g mascarpone 1 szt. laska wanilii (środek) 60 g masło Przygotowanie : Ostrym nożem zrobić nacięcia na kasztanach(...)oraz laskę wanilii i gotować pod przykrywką aż do miękkości. Czas gotowania zależy od jakości kasztanów, około 50 minut na średnim ogniu. Kiedy kasztany są już miękkie, należy ugotować syrop z cukru, soli i wody. Kasztany odcedzić, dodać mascarpone, roztopione masło oraz syrop z cukru. Wymieszać wszystko dokładnie w blenderze. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny
Smaczne Potrawyzostanie. Ale wiem, ze nie wszystkim to przeszkadza. Niektórzy właśnie za tę goryczkę cenią sobie takie przetwory. A więc zapraszam na konfiturę z jarzębiny. Składniki; 1 kg owoców jarzębiny syrop; 1,5 kg cukru kryształu 1,5 szkl. wody Przygotowanie; Zebrane jeszcze nie przemrożone owoce należy oddzielić od kiści. Następnie należy je zblanszować aby pozbyć się chociaż części wyczuwalnej(...)goryczki( czyli obgotować je wrzucając do wrzącej wody na 1-2 min)Następnie odcedzić. Tak przygotowaną jarzębinę zalać gorącym syropem ( cały cukier rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody) i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia. Po tym czasie jarzębinę wolno podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na kilkanaście minut. Czynność tą powtarzamy kilka razy do momentu
Radość kipiąca uśmiechem.jesienno-zimową słotę zajrzyjcie tutaj , a znajdziecie wszystkie moje przepisy na kulinarne wspaniałości zamknięte w słoikach. Dziś prezentuję bardzo prosty, sprawdzony i wyjątkowo smaczny przepis na gruszki w syropie. Swą wyjątkowość zawdzięcza przyprawom, które idealnie komponują się z dość mdłym smakiem gruszek, nadając im wyjątkowości i charakteru. Bardzo polecam, bo to świetna baza do deserów i ciast. Składniki(...)gruszki w syropie: (u mnie 2 słoiki: jeden 1, a drugi 1,5 litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy i wrzucamy
Rozpustne gotowanieszybko znika z talerza :-) Na ciasto: 2 jajka 6 łyżek mleka 120 ml oleju 175g cukru brązowego 175g mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Na syrop: Sok z 1 cytryny ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy) Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny(...)Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników. Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne
Smaki Przyprawy i Koloryowoce powinny być zakryte). Zostawiamy w jasnym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co kilka dni lekko mieszając słojem. Po tym czasie alkohol odlewamy, a do malin dodajemy cukier i syrop. Zostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Na początku mieszamy słojem kilka razy dziennie, potem gdy cukier się rozpuści nie trzeba mieszać. Po tygodniu odlewamy powstały syrop przez gazę. Łączymy(...)nalewy (alkohol i syrop) i zlewamy do butelek przez gazę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. Nalewka z malin najlepsza będzie po roku. Na pierwszym zdjęciu maliny w spirytusie i wódce (rum dodany został później, bo nie zdążyłyśmy z mamą go kupić), na drugim nalewka bezpośrednio po zlaniu (już była smaczna!) – teraz będzie czekać do Świąt
Poezja smakuJeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli zaś nie lubicie słodkich śniadań – podajcie je na deser. Z syropem klonowym smakują obłędnie. W wersji premium polecam dodatkowo odrobinę bitej, niesłodzonej śmietany. Pancakes z borówkami: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki(...)cukru z wanilią 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki maślanki 2 łyżki masła (25 g) + do smażenia borówki do podania: syrop klonowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie
Poezja smakuserka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie : Serek miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy(...)szklanką wody. Dodaję szklankę cukru i gotuję około 60 minut na małym ogniu. Skórki rozkładam na papierze do pieczenia żeby wyschły a potem kroję w kosteczkę. Powstały syrop zostawiam jako dodatek np do herbaty
cucinaresmaku tak pyszny, że trudno skończyć na jednej szklance. W pierwszej chwili jak zrzuciłam zdjęcia do komputera uśmiechnęłam się, drink z ludwikiem he he he :) Spokojnie to syrop miętowy ;) Składniki na 1 szklaneczkę: 25 ml lub 50 ml wódki czystej (u mnie Finlandia) Sprite 1/2 cytryny lód (najlepiej kruszony) 2 gałązki świeżej mięty barmański syrop miętowy Wykonanie: Cytrynę kroję(...)kawałki i usuwam białe błonki, to zgrubienie ze środka. Ubijam na dnie szklanki, aby puściła jak najwięcej soku, zalewam niewielką ilością syropu miętowego. Na to układam pokruszony lód. Lód kruszę na dwa sposoby, albo a w malakserze, albo owijam ściereczką i kruszę go za pomocą tłuczka do mięsa :) Więc lodu wkładam do połowy szklanki, układam zgniecione listki mięty, dosypuję
Blondynka GotujeKompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka(...)zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już
Poezja Smaków - blog kulinarny