syrop - 6989 przepisów (strona:93/466)

Lody Cynamonowe i Wiśniowe 169

Najlepsze!  ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest tak intensywny.Nam takie połączenie bardzo smakowało, a lody z bezami(...)szklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml) 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego (jeśli dodasz zwykły cynamon, dodaj go max. półtorej łyżeczki) 200- 300 g zmiksowanych wiśni syrop cynamonowy *opcjonalnie bezy cynamonowe Do rondelka wlałam 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypałam cukier, cynamon i na wolnym ogniu podgrzewałam mleko do momentu rozpuszczenia cukru.  Nie wolno dopuścić

Blondynka Gotuje
Pieczona owsianka z owocami 157

występują agrest i białe porzeczki. Składniki 100 g płatków owsianych górskich 100 ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego 1 szklanka białych porzeczek 1 szklanka agrestu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Owoce myjemy. Porzeczki zrywamy z gałązek, a z agrestu odcinamy obie końcówki i kroimy na pół. Owoce i jedną(...)łyżkę miodu lub syropu klonowego dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. Nakładamy do dużego żarodoopornego naczynia lub kokilek. Pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Przed podaniem polewamy 1 łyżką miodu lub syropu klonowego. Owsianka jest dobra również na zimno. To fajna propozycja na drugie śniadanie na wynos. Agrest to owoc bogaty w witaminę

My Chcemy Jeść
Aromatyczna orzechówka 144

powinien stać na słońcu, bo wytrąca się toksyczna substancja, która powinna się rozłożyć. Nie udało mi się tej informacji nigdzie potwierdzić. Mój nastaw stał w szafie ;) Po tygodniu przygotowujemy syrop z 250ml wody i 150g cukru. Syrop studzimy i dodajemy laskę cynamonu, ziarna czarnego pieprzu i anyż gwieździsty. Syrop z przyprawami dodajemy do nastawu i pozostawiamy na kolejne

Pyry na Gaz
Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 125

owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik nagrzałam na 200 stopni. W czasie(...)kiedy się nagrzewał oczyściłam owoce z ogonków, umyłam je i osuszyłam. Owoce ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i polałam 1 łyżką syropu klonowego. Do malaksera wsypałam płatki owsiane, wlałam resztę syropu klonowego, sok z cytryny i olej kokosowy. Wszystko razem lekko zmiksowałam. Nie miksowałam długo ponieważ chciałam aby kruszonka miała grudkowatą strukturę. Kruszonkę wyłożyłam na owoce i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika

Blondynka Gotuje
Wiśnie na zimę 174

wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania w wypiekach przygotowuje się identycznie, zalewa się słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop zamiast cukrem posłodziłam ksylitolem. Kompot jest wyjątkowo esencjonalny, a frużelinę przygotujesz błyskawicznie. Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z wiśniami i mieszając(...)łyżek ksylitolu lub cukru Wykonanie: wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym 160

Przepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo .     Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)aromatu waniliowego 80ml syropu klonowego w temperaturze pokojowej 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g mąki kukurydzianej   1. Piekarnik nagrzać do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez

Mała Cukierenka
Kokosowe kuleczki z kaszy manny z malinami 156

masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym kopytka :) Do idealnej całości wystarczy dodać dowolne owoce- w tym wypadku wykorzystane zostały maliny- ozdobić listkami mięty, polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź ciekawy deser mamy gotowy! :) Polecam, kuleczki są wyjątkowe! * kasza manna Kupiec- 1,5 szklanki * mleko kokosowe- 1 szklanka * wiórki kokosowe(...)szklanki * cukier trzcinowy- 1 łyżka (można pominąć) * maliny- 200 g * syrop klonowy- do polania * mięta i płatki kokosowe- do ozdoby Kaszę mannę wraz z cukrem, wiórkami oraz mlekiem kokosowym wymieszać i zostawić na około 10 minut do napęcznienia. Wodę zagotować. Z masy formować kuleczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować jeszcze przez około 2 minuty od wypłynięcia. Wyłowić cedzakiem

Kraina Miodem Płynąca
Syrop z rabarbaru. 118

zawsze go odcedzałam i rozgotowane łodyżki lądowały w kuble. Postanowiłam nie pchać ich już do słoików i w zamian za to zaczęłam przygotowywać ten intensywny w smaku syrop rabarbarowy. Jest pyszny, słodko-kwaśny, wystarczy tylko rozcieńczyć go wodą i rabarbarowy napój gotowy! Polecam!!! Składniki na syrop z rabarbaru 3 kg rabarbaru 2 litry wody 1,2 kg cukru(...)gęste sito lub gazę (świetnie sprawdzi się też pieluszka tetrowa), powtórnie zagotowujemy, dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy do smaku (od 1 do 2 łyżeczek). Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie znowu wrzeć przelewamy do czystych, wyparzonych butelek lub niewielkich słoiczków, stawiamy do góry dnem. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu. Polecam

Rozpustne gotowanie
Dżem z truskawek i płatków róży. 148

różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała dżem z róży białej, polnej i też był rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-) Składniki na dżem z truskawek i płatków róży SYROP RÓŻANY: 20 dużych płatków róży 5 kropli soku z cytryny 100 g cukru 1/3 szklanki wrzącej wody RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 kg obranych, umytych truskawek sok z 1/2 cytryny(...)cukru (do smaku) 1/2 opakowania dżemixu 2:1      Przygotowujemy syrop różany. Róże oczyszczone z białych końcówek układamy w słoiku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i delikatnie rozcieramy płatki między palcami. Należy to robić naprawdę delikatnie, im wolniej rozcieranie będzie trwało, tym lepszy rezultat otrzymamy. Rozcieramy do chwili, aż otrzymamy różowy cukier, wyglądający jak mokry piasek, czyli

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 138

okazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego szkła (z landrynek), skropiłam odrobiną krwi z syropu malinowego i gotowe ;) Polecam!!! Składniki na babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru(...)jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier ;)      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. W innej misce ubijamy

Rozpustne gotowanie
Najprostsze placuszki z jabłkami 163

orzechowego smaku. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia(...)cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną

Roślinna - blog wegański
Danisze po mojemu 162

owszem, dałam dżem, ale własnej roboty - z czereśni z nutą kwiatów czarnego bzu (swoją drogą, wyszedł obłędny! Przepis w kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy(...)Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym Składniki: (na 30 sztuk) 600 g ciasta duńskiego 100 g marcepanu 125 g dżemu czereśniowo-bzowego lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o boku długości 7 cm. Na środku każdego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 487

czerwona 1 papryka żółta 1 cebula pokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć) 1/2 szklanki bambusa z puszki 5-6 plastrów ananasa z puszki 3/4 szklanki syropu z puszki po ananasach 3/4 przecieru pomidorowego z kartonika (nie koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku(...)kostkę. Kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy błony i kroimy w nieduże paseczki lub kostkę, a następnie solimy. Plastry ananasa kroimy w podobne kawałki jak papryki. Przygotowujemy sos: Łączymy 3/4 szklanki syropu odsączonego z puszki ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej

Poezja smaku
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu 124

Dziś do kolekcji lemoniad na moim blogu dołącza kolejna, tym razem jest to lemoniada z kwiatami  czarnego bzu. Przygotowałam ją na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu.  Na blogu znajdziecie również przepisy na inne lemoniady: lemoniada miętowa ,  lemoniada ,  lemoniada miętowa (II wersja) ,    lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego(...)Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki   syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy,  a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy do dzbanka. Dolewamy wodę i syrop z czarnego bzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzbanek wkładamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Możemy go też podawać

Kulinarne przygody Gatity
Lody z kiwi i mięty 149

lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki soku z limonki Wykonanie: Przygotować syrop miętowy: Wodę przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty. Kiwi obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić

Mama Gotuje