pozostawić do wystygnięcia. Lemoniadę podawać rozcieńczoną z wodą (u mnie w dzbanku z wodą mineralną gazowaną). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1 litra lemoniady (syropu) do rozcieńczania z wodą. 440 g białego cukru odpowiada 2 szklankom tego składnika. Szklanka = 250 ml. Ja, po wyciśnięciu soku z cytryn, wykorzystałam całe pozostałe skórki (razem z białym wnętrzem(...)gorzkiego posmaku, po umyciu cytryn obrać je ze skórki np. obieraczką do warzyw i tylko z takich skórek przygotować lemoniadę. Lemoniadę należy rozcieńczać zgdonie z własnym smakiem. Mi ten syrop wystarczył na 4 litry lemoniady - słodkiej, ale nie bardzo słodkiej. Taką lemoniadę można także stosować, bez rozcieńczania, do herbaty, zamiast plasterka cytryny czy kwasku cytrynowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazmielonych migdałów - 4 łyżki maku - starta skórka i sok z dwóch cytryn - 125 g mąki pszennej - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. W dużej misce utrzeć masło(...)wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu przygotowania syropu podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem Ciasto nie należy do najbardziej efektownych
Kuchenne syntezykolejny wzięłam udział w "Wypiekaniu na śniadanie" . Tym razem zaproponowano przepis na pancakes z blogu Moje Wypieki. Wyszły puszyste, delikatne i smaczne. Ja podałam z syropem klonowym i posiekanymi orzechami nerkowca. Zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i dodałam sodę oczyszczoną. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g rozpuszczonego letniego masła(...)dodać szczyptę soli. Jajka mleko, letnie masło roztrzepać i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na suchej patelni. P Podajemy według upodobań z dżemem, syropem klonowy, golden syrop, orzeszki, miód. Razem ze mną udział udział brali
Ala piecze i gotujepomyślałam, że idealnie nadałby się alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać tego pomysłu, gdyż dzieci również jadły ten tort. Postanowiłam więc wykorzystać jagody i nutkę syropu kurakao. Całość tortu zwieńczyłam białymi i niebieskimi wiórkami kokosowymi. Składniki: Biszkopt: - 10 jajek; - 3/4 szklanki cukru; - 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka niebieskiego barwika(...)spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - szklanka jagód; - 3 łyżki syropu kurakao; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała); – 1 łyżka cukru pudru; - białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 4 minuty
dom-agi.plkasza potrafi być tak smaczna. Składniki na 1 miseczkę: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , czyli 1/3 szklanki suchej kaszy 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej(...)przez kaszę mleka. Dlaczego uważnie? Dlatego, że kasza gotowana na mleku szybko się może przypalić.Kiedy mamy już ugotowaną kaszę, lekko ją studzimy i wykładamy do dzbanka blendera, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki mleka i wszystko razem zmiksowałam. Wyłożyłam wszystko do miseczki, na środku wyłożyłam 2-3 łyżeczki marakuji z orzechami w miodzie ETERNO. Możecie wyłożyć każdą
Blondynka Gotujemega zdrowe i niskokaloryczne, można się zajadać nimi bez wyrzutów sumienia. Ja sama pochłonęłam połowę zaraz po upieczeniu;) Nie są zbyt słodkie, dlatego łasuchom proponuję dodanie większej ilości syropu lub miodu. Składniki (ok. 40 ciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół(...)tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Opcjonalnie polewamy roztopioną czekoladą. Najlepiej
Powiedz dietom nieminut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Składniki: na 2 porcje 0,5 kg ogórków gruntowych 1 limonka 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody- syrop cukrowy Przygotowanie: W rondelku podgrzać cukier z wodą, zagotować. Gotować powstały syrop przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. Ogórki umyć i obrać (można niedokładnie, pozostawiając miejscami skórkę(...)Imbir obrać i razem z ogórkami zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka. Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki. P.S. Do schładzanego napoju można włożyć kawałki przekrojonej trawy cytrynowej
Luźna Kuchniaprzeliczone na 25 sztuk. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, ale ja zdecydowanie wolę tę pierwszą:) Składniki: 340g czekolady mlecznej 520g migdałów w kształcie słupków cukier do posypania migdałów syrop 30% (50g cukru + 50ml wody) papilotki Migdały zwilżyć syropem i zamieszać, tak aby wszystkie były mokre, ale nie leżały w syropie Posypać je cukrem pudrem i wymieszać Wysypać na blachę Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compewno nadrobimy zaległosci w blogowaniu. Zapraszamy Was do przepisu: Składniki: 180g herbatników 80g rozpuszczonego masła 300g gorzkiej czekolady 300ml śmietanki 30% 2 jaja 3 łyżeczki syropu do kawy - amaretto Do posypania: szklanka płatków migdałów oraz 2 łyżki rumowego syropu kawowego lub 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na drobno w malakserze, zagniatamy z rozpuszczonym schłodzonym masłem(...)Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku (najlepiej na całą noc.) Gdy ciasto wystygnie płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni, gdy się podprażą zdjemujemy z ognia i dodajemy syrop lub miód mieszając ,aby każdy płatek był nim dokładnie pokryty. Płatkami migdałów dekorujemy wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. :) I.. gotowe! Pięknych walentynek kochani.. (function
Symfonia SmakówJakiś czas temu dostałam od babci słoik borówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu(...)składniki na borówkowe nadzienie: 1 l borówek w syropie ( jeśli nie były słodzone to dodajemy cukru według uznania) 2 lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej składniki na masę śmietanową: 360 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru
noteskulinarnyfigamiałaby być gorsza. Pieczcie, póki są czerwone pomarańcze, a jak ich nie będzie - pieczcie ze zwykłymi - też będzie pysznie :) składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia(...)możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st . C. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, wlać syrop, chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki
Stare GaryKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru(...)Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego
Anioły w kuchniSkładniki: 2 marchewki 1 banan 1 nektarynka 1 gruszka 2 plastry ananasa (użyłam ananasa z puszki) 1/2 szklanki syropu z ananasa (zalewa z ananasa w puszce) Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miksera. 2. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, dodać do marchewki. 3. Nektarynkę oddzielić od pestki, przekroić(...)części, przełożyć do miksera. 4. Gruszkę obrać, oddzielić od gniazda nasiennego, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do marchewki. 5. Ananasa przekroić na mniejsze części, dodać do owoców. 6. Syrop wlać do miksera. Całość dokładnie zmiksować. ( Jeżeli wolisz mniej słodki sok zamiast syropu dodaj taką samą ilość niegazowanej wody
A Ty Smakuj Mnieśmietany kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam(...)kondensowanego, bo jest już z niego zrobiona masa kajmakowa. LODY PINA COLADA puszka ananasa 200 słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki 1/2 filiżanki wiórek kokosowych 2 łyżki syropu kokosowego (opcjonalnie) Ananasa osączyć z zalewy i zmiksować. Mleko połączyć ze śmietaną, dodać ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć
KUCHARNIAilości rumu:) nabiera charakteru i świetnie kontrastuje z gorzką czekoladą. A tym z Was, którzy mają ochotę na jeszcze coś innego, pozostawiam taki oto przepis KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się
KUCHARNIA