syropie z owoców dzikiej róży mówi się wiele. Jednak o jego bliźniaku, syropie z płatków kwiatów tego krzaku już nie bardzo znalazłam informację. Jest on moim zdaniem smaczniejszy, delikatniejszy i o wiele ciekawszy w wykorzystaniu, a równie prosty w wykonaniu. ;) 0,5l płatków dzikiej róży (odmierzamy w słoiku) 250g cukru 1 litr wody Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Płatki(...)tłuczkiem aż cukier zacznie się rozpuszczać, a płatki staną się papką. Taką masą mieszamy z przestudzoną przegotowaną wodą i odstawiamy w niemetalowym naczyniu na 24 godziny. Po tym czasie syrop przecedzamy, odciskamy i przelewamy do butelek. Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni. Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce. Zastosowanie ma wszelakie
Kuchenna Kontrrewolucyaskładniki * 1 opakowanie podłużnych biszkoptów(jak do tiramisu) masa serowa * 750 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego * 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 łyżki żelatyny masa brzoskwiniowa * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 3 łyżki żelatyny Sposób wykonania Biszkoptami wyłożyć dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm), biszkopty nasączyć delikatnie syropem brzoskwiniowym. Obie porcje żelatyny namoczyć w osobnych naczyniach w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie(...)resztą syropu zmiksować, żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Zostawić do lekkiego stężenia. Ubić mleko skondensowane, aby powstała piana, dodać serek homogenizowany i razem zmiksować. Żelatynę (2 łyżki) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, letnią dodać do masy serowej ( przed dodaniem do masy serowej, żelatynę można zahartować dodając do niej 2 łyżki masy
Mix smakuCzas na letni chillout! Dla spragnionych orzeźwienia mam coś extra! Lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu, która doskonale gasi pragnienie i rewelacyjnie smakuje. Zrobiłam spory zapas syropu z kwiatów czarnego bzu, więc ta lemoniada będzie u mnie często gościć. W wersji dla dorosłych proponuję podawać z odrobiną rumu;) Składniki: 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ( przepis ) 1 litr
Smakowity Blog Kulinarnyjuż najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu(...)rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę
Ala piecze i gotujeglukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie bezkarnie ;) Składniki: Spód pół szklanki suszonych moreli i rodzynek (lub innych suszonych owoców) kubek migdałów blanszowanych Masa "serowa" 3 kostki tofu(...)każda 1 puszka mleka kokosowego schłodoznego minimum 24 h w lodówce sok z dwóch cytryn 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej według uznania) szczypta stewii 6 g agaru 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%) pół kubka wiórków kokosowych wiórki kokosowe do posypania wierzchu Przygotowanie: Spód: Migdały i morele namoczyć około 15 minut. Dobrze odsączyć i zmiksować na klejącą
pyszne zdrowościjeden z zapachów, który naprawdę udaje się zjeść! Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się(...)jest jeszcze lepiej zachowany. Uwierzcie mi - na upalne dni, jakie nadchodzą nie ma nic lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu
KUCHARNIAwodę samą bo po słodkich napojach chce mi się pić jeszcze bardziej. Ale lubię czasami napić się domowej lemoniady czy kompotu owocowego. Przeważnie mam też w domu jakiś słodki syrop bo takie przydają się kiedy kogoś jednak na coś słodkiego do picia najdzie. Dobrze jeśli taki syrop, poza tym że jest słodki, ma też jakieś właściwości lecznicze. Oczywiście takim bardzo(...)zdrowym syropem jest malinowy albo imbirowy. Ale ten, który zrobiłam kilka dni temu też pomoże przy przeziębieniu. Zima rozcieńczę go wodą albo posłodzę nim herbatkę i będzie nie tylko słodko, ale też pachnąco i zdrowo. A w letnie, gorące dni można podać wodę z lodem i świeżymi owocami - mimo, że bez cukru to obiecuję, że będzie smakować zarówno dorosłym
Smaczna Pyzapolskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 szklanka truskawek w plastrach, 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki, 100 g sera koziego(...)mozzarelli, 1-2 czerwone chilli, 1/2 pęczka kolendry, Sos: 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki soku z arbuza, 1 ząbek czosnku, sok z limonki, syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy, 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie), 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pieprz. Do podania: kwiaty czarnego bzu, grzanki pełnoziarniste. Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni, czosnek
SzczyptaSmaQsoli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut(...)pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut. Gdy tarta będzie już upieczona przygotowujemy syrop. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, Lekko przestudzonym syropem malujemy tartę
Kulinarne przygody GatityTwaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie(...)Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki. Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym. Tkaniny lniane Kardelen , sztućce Hardanger Bestikk by Mira design do wygrania w Wiosennym konkursie z Mira design
SzczyptaSmaQzająć się kolejnymi porcjami ananasa. Kiedy wszystkie kawałki ananasa zostały już skarmelizowane na patelnię wyciskamy trochę soku z cytryny i chwilę gotujemy do zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć na paterze, wyłożyć część kremu śmietanowego, kawałki świeżego kokosa oraz przestudzone kawałki ananasa(...)samo postąpić z drugim i trzecim blatem, a na wykończenie pokruszyć czwarty blat i obsypać nimi wierzch tortu, na który następnie wykładamy połówki plastrów ananasa, polewamy je syropem i obsypujemy kawałkami świeżego kokosa. Smacznego
Plate of Joygęsty krem. Ile herbaty Matcha wsypać? Musicie spróbować, ja lubię intensywny smak tej herbaty, bo ją uwielbiam, Wy po prostu dopasujcie pod swój gust. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 150 ml syropu limoka z miętą 150 ml przegotowanej wody Wszystko razem wymieszać. DODATKOWO: Ganache Czekoladowe <--------z tego przepisu, nazwa jest linkiem kilkanaście świeżych truskawek kilkanaście listków świeżej mięty WYKONANIE: Opowiem(...)normalne. Tylki użyłam tylkę 2D , którą ozdobiłam cały tort ( i dół, i ranty i te "bobki", na których siedzą truskawki). TORT: Lecimy od dołu :) Blat czekoladowy nasączyłam syropem limonkowym z miętą rozcieńczonym z wodą, na to warstwa kremu limonkowego, potem blat czekoladowy nasączony rozcieńczonym syropem limonkowym z miętą, na to kolejna warstwa kremy limonkowego i plasterki świeżych truskawek, potem
Blondynka GotujePostanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier, możesz polać deser zmiksowanymi owocami. Przygotowanie to kilka chwil, tężeje w lodówce już samo. Składniki? Wszystkie powinieneś(...)kryje w nasionach Chia?" Składniki na 10 sztuk: 2 szklanki mleka (500 ml) 2-3 łyżki miodu akacjowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka nasion Chia Maliny w syropie Wykonanie: W połowie szklanki mleka namoczyłam nasiona Chia, podczas pierwszych 15 minut moczenia, często je mieszałam widelcem, aby się nie zbryliły. Moczyłam około godzinę. Po tym czasie żelatynę namoczyłam
Blondynka Gotujeśmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się lepiej kroił. Opisałam go też w osobnym wpisie(...)smaku. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną nutą brzoskwini. Doprawiamy cytryną i odrobiną esencji migdałowej. Nadzienie malinowe: Opłukane maliny
Kuchnia po mojemuduży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie(...)dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika
Zawsze głodna!