syrop - 6989 przepisów (strona:98/466)

Truskawki w syropie 205

Truskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego    Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki(...)Gotujemy 3 minuty.    Truskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 163

Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Jabłuszka rajskie w syropie 227

czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy.    Syropem zalewamy jabłuszka i zakręcamy

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 184

łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -3 jabłka -dżem -brązowy cukier -olej    Składniki na syrop: -2 szklanki wody -szklanka cukru -łyżeczka kwasku cytrynowego    Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Z podanych składników zagotowujemy syrop . Wrzucamy porcjami plasterki jabłek. Chwilę gotujemy(...)jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy. Gorący syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka razy.     Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy

Maminek kulinarny
Kolacja samotnika 185

widziałam cudo, które nazwała volcano pancakes . Zamiast smażyć na patelni, piecze się toto w piekarniku. Nie za długo, bo mi zabrało to raptem kwadrans. Do tego mój ukochany złoty syrop, i obiad jak marzenie. Co prawda porcja jest średnio obiadowa, nawet dla jednej osoby (zrobiłam z jednej trzeciej porcji podanej przez Olę, bo miałam tylko jedno jajko, a jak już(...)żeby takie słowo istniało w jakimkolwiek języku, jednak świetnie oddaje charakter tego dania). Ciasto ma śmieszną konsystencję - środek mięciutki, lekko gąbczasty, brzegi cudownie chrupiące. Choć nie jest słodkie, polane syropem smakuje świetnie - zakochacie się, mówię Wam! Przepis jest łatwy i szybki, więc naprawdę, warto się skusić. Ola twierdzi, że najlepiej przygotować je w formie z zaokrąglonymi brzegami, co też uczyniłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe pomarańcze 148

sprawił, że zakochałam się w nich od razu i momentalnie stały się moim ukochanym dodatkiem. Są takie śliczne, że aż szkoda je jeść... Tak sobie myślę, że można do syropu dodać na przykład goździki, i uzyskać dodatkowy ciekawy smak i aromat. A może jeszcze coś innego... Macie jakieś pomysły? Przepis znalazłam u  Majany . Kandyzowane plastry pomarańczy Składniki(...)całkowicie się rozpuści, włożyć do garnka plasterki pomarańczy. Gotować na średnim ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu obracając plastry. Będą gotowe, kiedy staną się szkliste, a syrop mocno zgęstnieje. Wyłożyć plasterki na papier do pieczenia, zostawić na noc do wysuszenia. Przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku w lodówce. Syrop zachować, przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Smacznego! Nadal

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 363

domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska... Nie chciało mi się robić szwajcarskiej, tym razem postawiłam więc na włoską. Syrop ugotowałam na soku z cytryny, który wspaniale równoważy słodycz - uwierzcie mi, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli dorośli , a dzieci będą zachwycone. Na zdjęciach tego za dobrze nie widać(...)paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż masa całkowicie ostygnie. Na koniec dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wpływ reklamy na smak lodów 207

akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym.  W ogóle przy lodach można fantazjować do woli. Ja mam w zamrażarce jeszcze cztery inne smaki, każdy zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem(...)skyrem Składniki: (na 1 l lodów) 250 g jeżyn 100 g cukru 150 ml cydru bzowego 500 g skyra 150 ml śmietany kremówki (38%) Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę jeżynową wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 160

pół litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie!  Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 177

większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce).  Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).   Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy C (kilkakrotnie skuteczniejszej od syntetycznej), dla tego powinny(...)wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu), 1,5 l spirytusu, 1,5 l wody, 1 laska wanilii. Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć. Pigwę pokroić na małe kawałki, usunąć nasiona, owoce róży

SzczyptaSmaQ
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 223

też przy innych okazjach. Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem. W wersji dla dorosłych można dodać likier  Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego. Czas przygotowania:  60 minut (poza chłodzeniem ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g schłodzonego(...)Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym),  2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche

SzczyptaSmaQ
Śliwki w czekoladzie z nutą marcepanu 171

namoczyłam w rumie i pozostawiłam na 1 godzinę do nasiąknięcia  - cukier i wodę przełożyć do rondelka i gotować na niewielkim ogniu ok. 7-10 minut, aż powstanie gęstniejący syrop. - czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca. - każdą śliwkę nadziać kostką  marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając(...)sobie patyczkiem do szaszłyków). Odłożyć na kawałek pergaminu do czasu, aż syrop zastygnie. Następnie śliwki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na kratce do zastygnięcia. Tak przygotowane ostudzone możemy już zacząć rozdawać, przechowywać je w chłodnym miejscu lub w lodówce

Basia w kuchni
Baklava 359

kombinacji orzechów włoskich , pecan , migdałów ,   (całkowita dowolność)   opakowanie ciasta filo 1 kostka 200g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop   3/4 szklanki wody   2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki(...)być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy

Malinowe Pocałunki
Biscotti z Orzechami Pekan i Syropem Klonowym 221

Orzechy pekan i syrop klonowy, to dla mnie zestaw idealny! Od dawna zakochana w Granoli klonowej z orzechami pekan , tak sobie pomyślałam, że w biscotti o podobnej tematyce również się zakocham. Pyszne wyszły! Dodatkowym plusem biscotti jest fakt, że można je długo przechowywać w puszce na ciastka, mnie jednak się tak nie zdarzyło, gdyż biscotti zwykle sama wyjadam w bardzo(...)Facebook, a tu dla Was link:  Blondynka Gotuje  - Zapraszam! Składniki: 1 jajko 80 g cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii domowego , który jakiś czas temu zrobiłam (link do przepisu w nazwie)  100 g orzechów pekan Skworcu Wykonanie: Jajko zmiksowałam z cukrem do białości

Blondynka Gotuje
479. Kawa.... w plackach? 154

daktylowo-kawowe placki z bananem i syropem kawowym Padam. Tylko tyle.  No i jeszcze jedno. Placki były genialne. To nic, że kończone jeszcze gdzieś w drodze od drzwi do samochodu..pff.  Składniki: 30g daktylów + ok.50ml mleka, 2 łyżki wody 60g przesianej mąki jajko 20-30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kawy rozpuszczalnej cynamon(...)widelcem).  Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko połącz z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Wmieszaj delikatnie białko i smaż na rozgrzanej patelni.  Syrop kawowy: łyżeczka kawy rozpuszczalnej płaska łyżeczka kakaa łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu Składniki łącze ze sobą, umieszczam w małej patelni/garnuszku i podgrzewam, często mieszając do czasu, aż syrop

More food, love and dreams