proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej, 50g wiórków koksowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę(...)końcu do masy wlewam spirytus i ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej. 5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Naleśniki z mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka(...)jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego 1 laska wanilii 1,5 łyżki ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnego syrop klonowy do polania naleśników Olej kokosowy do smażenia 2 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek Wykonanie : Do miski wlać mleko dodać jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii
Sama słodycz i szczypta chilibiałej porzeczki 1 kg cukru Oczyszczone i umyte owoce zasypać cukrem i wstawić na ogień, często mieszając zagotować i gotować jeszcze przez ok godzinę na wolnym ogniu. Syrop i porzeczki zmienią kolor na czerwony. Syrop przecedzić, owoce zamknąć osobno syrop przelać w buteleczki lub małe słoiczki. Można zapasteryzować. Ja zamykam na gorąco i nie pasteryzuję
Gotowanie jest łatweIdzie zima więc pojawiają się objawy przeziębienia. Jak w naturalny sposób z nimi walczyć? Ja polecam syrop z cebuli. Piłam go jako dziecko, co więcej nawet mi smakował. WŁAŚCIWOŚCI: - łagodzi dolegliwości związane z kaszlem, przeziębieniem i chorobami dróg oddechowych - działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie - ma działanie antybakteryjne - wzmacnia odporność Składniki ( ok 100 ml): 6 dużych cebul(...)spodem do cebuli) i obciążyć np. dużą butelką wody, dużym słoikiem z przetworami. Chodzi o to, żeby cebula była dociśnięta i puściła jak najwięcej soku Syrop jest gotowy po kilkunastu godzinach. Cebulę można zasypać jeszcze raz mniejszą ilością cukru. Syrop wybieramy łyżeczką z miski. NA ZDROWIE
Pora na pora i pomidorajest to tani domowy napój, ale naprawdę warto choć raz spróbować wersji oryginalnej. Przepyszne! Sama woda kokosowa nie urzekła mnie smakiem, ale w połączeniu z sokiem z limonki i syropem, bajka! Składniki: 500 ml wody kokosowej 1 łyżka syropu z agawy sok z połowy limonki plasterki z połowy limonki 3 łyżki nasion Chia Wykonanie: Wodę kokosową, sok z limonki(...)syrop z agawy zmiksowałam w blenderze do momentu połączenia się składników. Zalałam płynem nasiona Chia, wrzuciłam plasterki limonki i odstawiłam na 2 godziny. Po tym czasie przelałam do szklanki i poszłam pić i czytać książkę:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMoje tegoroczne zapasy zimowe wzbogaciły się o kolejny sok, właściwie to bardziej syrop, z owoców czarnego bzu (hyćki, hyczki). Przepisów na ten zdrowy sok jest wiele, ja swój przygotowałam bazując po trochu z różnych, zmniejszając jednak ilość cukru i pomijając cytrynę. My uwielbiamy smak hyćki (pamiętny smak dzieciństwa), więc nie chciałam go zabijać cytryną, gdy komuś przeszkadza jej smak(...)zawsze może sobie cytrynę dodać już przed samym spożyciem. Na rynku jest dostępnych dużo preparatów na bazie owoców czarnego bzu, sama często korzystałam choćby z syropu na wzmocnienie odporności "Sambucol", kupowałam też sok z czarnego bzu bez dodatku cukru i innych substancji słodzących w aptece. Od tego jesieni mam swój własny sok z dodatkiem ksylitolu, a jakże, jak zdrowo
Smaczne Zdrowewyobrażam sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Lubię jej klasyczny smak połączony z mlekiem, a także wszelkie inne połączenia smakowe. Syropy to szybki sposób na jej urozmaicenie, dlatego postanowiłam wypróbować jego domową wersję z dyni i korzennych przypraw. Inspiracja: Poezja smaku Składniki na ok 250 ml: 4 łyżki puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 4-5 goździków esencja waniliowa(...)minut. Następnie mus zeskrobuję widelcem ze skórki i rozgniatam lub blenduje. Możecie przechowywać go w lodówce około tygodnia, zapasteryzować na zimę lub zamrozić. Ma mnóstwo zastosowań. Syrop: Do garnka wlać 1,5 szklanki wody. Wstawić na mały ogień. Następnie dodać cukier, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Mieszać aż cukier i puree się rozpuszczą. Gotować przez ok. 10 minut
Fabryka pomysłówJakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest. VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o niskiej kaloryczności, źródło prebiotycznego, rozpuszczalnego błonnika wspierającego zdrowie układu trawiennego. Najważniejsze zalety VitaFiber™: + źródło 100% naturalnego błonnika + zdrowy, całkowicie naturalny słodzik o niskiej kaloryczności (60% słodyczy ckru) + zero cukru + żadnych alergenów + żadnych sztucznych słodzików(...)węgli/ 8,1g tłuszczu/ 21g białka: 10g wiórków kokosa 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 10g odtłuszczonej mąki migdałowej 20g syropu VITAFIBER aromat kokosowy 1-2 łyżki wody wariant czekoladowy /około 180 kcal/ 6,5g węgli/ 3,5g tłuszczu/ 26g białka/: 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwybiegania, więc należy zaopatrzyć się w domowy izotonik. Przepis na ten konkretny znalazłam w książce "I jak tu nie jeść". Zawiera nie tylko sok z cytryny (limonki), syrop z agawy (czy miód), ale też nasiona chia. Dzięki nim izotonik nie tylko świetnie nawadnia, ale też powoduje, że nie delikatnie się najadamy. Składniki: 1 szklanka letniej(...)wody 1 łyżeczka nasion chia 1 - 1,5 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu) sok z połowy lomonki szczypta soli morskiej (nie ma w oryginalnym przepisie) Wykonanie: Do wody wrzucić nasiona, dodać syrop z agawy lub miód, sok oraz sól i wymieszać. Zabrać ze sobą na trening
Sto kolorów kuchniSłój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu. Co dwa, trzy dni mieszamy łyżką owoce z cukrem, do chwili aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Po czterech tygodniach, zlewamy syrop, w taki sposób abyśmy znali dokładnie objętość otrzymanego płynu . Teraz owoce pigwy, zalewamy ilością wódki równą objętości zlanego syropu i słój z nastawem trzymamy na parapecie, przez kolejny tydzień(...)owoców. Teraz musimy połączyć, wszystkie składniki nalewki, we właściwych proporcjach. Czyli bierzemy trzy równe objętością części pierwsza syrop z soku pigwy i cukru druga wódka zlana z owoców pigwy trzecia
Miód i pieprzzapasteryzowanych owoców mam kompot i owoce do ciasta lub deserów.Dlatego Słoiki wypełniam owocami po sam brzeg i zalewam słodkim , korzennym syropem. 2 kg.śliwek WĘGIEREK Syrop: ******************* 2 litry wody 0.5 kg.cukru trzcinowego 4 laski cynamonu 2łyżeczki gożdzików ************************************************** Śliwki umyć ,wydrylować.Słoiki umyć i wyparzyć.Śliwki gęsto ułożyć w słoikach.Ugotować syrop z podanych produktów. Zalać Śliwki.Zakręcić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitemu wyszedł blok odpowiedni dla miodowych alergików, ale też dla wegan. Blok ma konsystencję bardziej wilgotną i lepką od klasycznej chałwy. Składniki : 300 g ziaren sezamu ok. 50 ml syropu klonowego 100 g suszonych (nie wędzonych!) śliwek 20 g nerkowców Ziarna sezamu uprażyć na raty na suchej patelni. Odstawić ziarna do ostygnięcia. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić porcjami sezam(...)młynku do kawy. Do zmielonego sezamu dodać nerkowce i kawałki śliwek. Wlewać syrop klonowy do uzyskania konsystencji pozwalającej na zlepienie się bloku. Przełożyć masę do prostopadłościennej formy, dociskając ją do dna. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodzieBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj(...)Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól. 4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około 20-30 minut. 6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4. Smacznego! Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał
Fiolka w kuchnibitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree: 100 g mascarpone 1 szt. laska wanilii (środek) 60 g masło Przygotowanie : Ostrym nożem zrobić nacięcia na kasztanach(...)oraz laskę wanilii i gotować pod przykrywką aż do miękkości. Czas gotowania zależy od jakości kasztanów, około 50 minut na średnim ogniu. Kiedy kasztany są już miękkie, należy ugotować syrop z cukru, soli i wody. Kasztany odcedzić, dodać mascarpone, roztopione masło oraz syrop z cukru. Wymieszać wszystko dokładnie w blenderze. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny
Smaczne Potrawy