syrop - 6989 przepisów (strona:90/466)

Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz 213

kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach(...)owoców marakui Marwit (250 ml), Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml), 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar, garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp), 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie), cynamon i imbir (opcjonalnie) . Przygotowanie: Umyte i osuszone owoce przełożyć po 1-2 szt. do foremek na lód, część foremek pozostawić bez owoców. Soki przelać do dwóch oddzielnych

SzczyptaSmaQ
Figa z makiem 133

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach z puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka wody 1 cukier waniliowy 200 g masła Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki(...)22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu

Na Ciasteczkowych Papierach
Jogurtowe placuszki z jagodami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 134

Słodkie śniadania to coś co potrafi najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych(...)jogurtu naturalnego szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jagód 2 łyżki oliwy z oliwek do podania syrop klonowy, jagody i borówki lub jogurt naturalny Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam

Mango Papaja
Drink Heart of Winter 171

samym dole ciemna czerwień, zaś powyżej śnieg i woda skuta lodem. W każdym razie takie się odnosi wrażenie patrząc na drink "Serce Zimy". SKŁADNIKI mleczko kokosowe syrop malinowy rum sok ananasowy blue curacao kostki lodu WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej włożyć kostki lodu (5 sztuk lub więcej). Wymieszać ze sobą: 50 ml mleczka kokosowego + 15 ml syropu malinowego. Przelać(...)szklanki.  Celując w środek drinka, wlać około 15 ml syropu malinowego (spłynie on powoli na dół). Wymieszać ze sobą: 20 ml rumu + 50 ml soku ananasowego + 20 ml curacao. Wlać powoli po odwróconej łyżeczce. Do drinka wlać bezpośrednio z butelki około 15 ml curacao (spłynie ono nieco w dół i rozwarstwi drink). W kolejnym kroku łyżeczką wlać nieco mleczka

Passions hobbies life
Pollo brazyliano 230

Składniki: 8-10 kawałków kurczaka 1 papryka czerwona 2-3 pomidory puszka brzoskwiń w lekkim syropie 50 ml octu jabłkowego 50 ml cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu Worcester łyżka ulubionej musztardy sól i pieprz natka kolendry kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach.  Przygotowanie: Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec(...)żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 183

blanszowane migdały  50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona(...)romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni,aż uzyska się złoty kolor. W międzyczasie przygotować syrop z podanych składników - rozpuścić je i doprowadzić do wrzenia, aż będzie gęsty i kleisty. Ciepłe ciasto polać syropem i odstawić do nasiąknięcia. Podawać po całkowitym wystygnięciu

Karczma Honorietty
Lemoniada arbuzowa - arbuziada 105

pomysłu co zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna  do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść) listki melisy (garść) kostki lodu Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć(...)pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila

Mania Wypiekania
Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot 127

Piątek był dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu(...)Pychota! :) GRUSZKI W SYROPIE Składniki: - gruszki (raczej twarde niż miękkie) - cukier - woda - goździki Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Umieszczamy w słoikach. Do każdego wrzucamy jeszcze 2-3 goździki. Zalewamy zalewą z wody i cukru rozmieszanych w proporcjach 1:2 - pół kilograma cukru na każdy litr wody. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kasza manna z jagodami 119

Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek kaszy manny 2 – 3 łyżki cukru ( uzależnione od preferencji ) Szczypta soli Jagody w syropie ( lub inny syrop ) Wykonanie: Kaszę manną rozprowadzamy w szklance mleka i szklance wody, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ciągle mieszając dodajemy rozprowadzoną kaszę manną, gotujemy(...)przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała  ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Brzoskwinie w syropie 101

Właśnie zebraliśmy ostatnie późne brzoskwinie z naszego ogrodu. Trochę ich było więc spróbowałam zrobić z nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym znajdą zastosowanie do ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy(...)pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pasteryzujemy krótko, 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Syrop miętowy 149

zeszłym roku posadziłam dwie sadzonki mięty. W tym roku bardzo się rozrosła. Pęczek zasuszyłam. A teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo(...)paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Parfait jagodowe z kruszonką 235

wody 3 białka 250 ml crème fraiche 400 ml jagód ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ¼ łyżeczki zmielonego kardamonu Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez około 20 minut do uzyskania syropu. Taki syrop jest bardzo gorący, więc należy uważać aby się nie oparzyć. Upij białka na sztywno, po czym dodaj syrop cienkim strumieniem cały czas ubijając. Ubijaj pianę aż do jej ostygnięcia

codojedzenia
Wegańskie lody kokosowe 222

efekt wart jest oczekiwania :) Składniki na ok 1 litr lodów: 2 puszki mleczka kokosowego (jedna cała, z drugiej sama śmietanka) niecała szklanka (ok 120 g) masła kokosowego* (przepis poniżej) syrop z agawy, ewentualnie inne słodziwo ( według upodobań, u mnie ok 1-2 łyżek w zależności od słodkości masła kokosowego) Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając(...)zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Podajemy z ulubionymi dodatkami-wiórkami/platkami kokosowymi, kawałkami czekolady, orzechami, itp. *Masło kokosowe: 3 szklanki wiorków kokosowych 3-4 łyżki oleju kokosowego syrop z agawy (ok 2-3 łyżki) 2 szczypty soli Masło kokosowe przygotowujemy analogicznie do orzechowego . Wiórki umieszczamy w misie blendera (najlepiej porcjami po 1 szklance), dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy

Zawsze głodna!
Lody sorbetowe z melona 187

wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, ufiksować patyczki i zamrozić. Najlepiej przez całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 148

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Spód: ½ szklanki migdałów  3/4 szklanki płatków owsianych 2 pełne łyżki masła z orzeszków ziemnych 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Masa: 2 szklanki nerkowców 1 szklanka waniliowego jogurtu sojowego (lub naturalnego z dodatkiem ziarenek wanilii) ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego sok wyciśnięty z ½ cytryny Nerkowce zalej(...)natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Do kielicha blendera wsyp migdały oraz płatki owsiane i zmiksuj na w miarę jednolity proszek. Następnie dorzuć masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy, przyciskając delikatnie kłykciami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania