szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód) 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki do doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela(...)pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 40- 50 minut. Następnie przekładam zawartość blaszki do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, wodorosty, grzyby, rozmaryn, liście laurowe
Mango Papajawody. Owoce myjemy i kroimy na kawałki. Usuwamy tylko same ogonki, cała reszta idzie do nalewki. Wrzucamy do słoja, dodajemy całą resztę składników (poza syropem cukrowym) i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby oddzielić spirytus od jabłek. Spirytus umieszczamy w jednym słoju, a jabłka(...)drugim. Jabłka zasypujemy cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy
Marder&Marder Manufactureciasto delikatnie popęka i będzie suche. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać pozostałą część ciasta. Upiec tak jak pierwszą. Syrop kawowy (do nasączenia czekoladowego ciasta) Składniki: 80 ml espresso 70 ml wody 70 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim(...)delikatnie wysunąć). Blat nasączyć (ja nasączałam herbatą malinową). Na blacie rozsmarować część masy serowej, na ok. 1 cm wysokości). Położyć blat czekoladowy i nasączyć go połową syropu kawowego. Ponownie rozsmarować część masy. Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch czarny blat, nasączyć syropem kawowym. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostałą masę
Sto kolorów kuchniosób kochających bezowe desery. Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem. W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują czarne porzeczki w syropie, lub truskawki. Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i. Składniki: 7 białek 350 g drobnego cukru do wypieków łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone łyżka cukru pudru dowolne owoce czarne porzeczki w syropie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Masa musi stać się mega gęsta i błyszcząca. Pod koniec wsypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysowanym z drugiej
Malinowe Pocałunkispód : szklanka suszonych śliwek szklanka migdałów 1-2 łyżki kakao 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu Na warstwę kokosową 1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej 3-4 łyżki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki(...)rozpuszczona gorzka czekolada ok 100 g wymieszana z odrobiną mleka roślinnego lub zwykłego 2. lub 1/2 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu Przygotowanie : 1.Spód Migdały i śliwki mielimy w blenderze, wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dodać trochę
zdrowa vege kuchniarozpuszczonego zimnego masła 12 g suchych drożdży 7 g zmielonego kardamonu Nadzienie kardamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 1 łyżka syropu klonowego Cukier kardamonowy: 50 g grubego cukru kryształ 1 łyżka zmielonego kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, wkładamy do miski robota i zagniatamy(...)poniżej: Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50-60 minut do wyrośnięcia. Składniki syropu podgrzewamy i malujemy nim bułeczki, posypujemy cukrem kardamonowym. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Studzimy na kratce. ' Razem ze mną piekły: Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatityminut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać, więc jeśli nie mamy jednakowych blaszek składniki dzielimy na pół i każdy spód przygotowujemy osobno bezpośrednio przed pieczeniem. Krem brzoskwiniowy: syrop z jednej dużej puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 300 ml cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 300 g masła Do garnuszka wlewamy syrop z brzoskwiń oraz(...)wody i gotujemy. W osobnej miseczce mieszamy pozostałą wodę z budyniem, żółtkami i mąką - mieszankę wlewamy do gotującego się syropu i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponadto: 1/3 szklanki likieru kawowego lub kawy wymieszanej z wódką 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki
Słodka Kraina Wypiekówpapierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową(...)masła, w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado) [ dałam zwykły biały] 1.5 łyżki zmielonego kardamonu [ dałam 1,5 łyżeczki] Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować. Syrop cukrowy: 70 ml wody 1 łyżka golden syrupu* Składniki umieścić w garnuszku, zagotować. * Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia
Moje domowe kucharzeniekukurydzianej, - 2 małe banany lub 2 duży, - 1/4 filiżanki oleju, - 1 filiżanka wody, - 1 łyżeczka octu jabłkowego, - 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub trochę cukru waniliowego). na polewę: - 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy, - 3 łyżki kakao. Wykonanie: Wsypujemy do miski suche składniki, mieszamy łyżką. Do blendera wrzucamy banany, dodajemy pozostałe mokre składniki i mielimy na gładko. Możemy teraz(...)ciasto zaczęło się do łyżki przyklejać). Wystarczy w misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się połączyć z syropem, ale po chwili, robi się lśniąca wspaniała polewa :) Delikatnie rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, możemy też ułożyć plastry pomarańcza lub mandarynki i zostawić na chwilę, żeby masa zastygła. To jest
Co na wege obiad?zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego w lodówce przez 12h 2 łyżeczki agar agar łyżeczka(...)cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE: Ciasteczka oddzielamy od nadzienia (nadzienie będziemy dodawać w późniejszym etapie do masy) i kruszymy w blenderze lub melakserze. Dodajemy masło orzechowe oraz syrop klonowy i miksujemy do uzyskania nieco sypkiej masy. Gotową mieszankę z ciasteczek przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę dokładnie rozprowadzamy, dociskamy do dna formy i wkładamy do lodówki. Tofu odsączamy
healthy dreamscałość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraty. Syrop: - 450 g cukru pudru - 150 ml wody - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta(...)wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życieDomowy Syrop To Leczy kaszel i Wysuwa flegmy z płuc dzieci i dorosłych Marchewki są bardzo pożyteczne warzywa są bogatym źródłem witaminy A i B-karoten, które są bardzo ważne dla zdrowia oczu. Ponadto, są także bogate w witaminy B, C, K i różne rodzaje minerałów: żelazo, potas, manganu, magnezu, wapnia i fosforu. Oprócz tego, marchew wzmocnienie układu odpornościowego(...)się chłodniejsza ponownie ja wykorzystamy . Do marchewki dodac odaj miód i dokladnie wymieszać Nastepnie dodac wode ,ktora pozostała z gotowania i wszystko dokładnie wymieszać . Przechowywac w chłodnym miejscu. Dawkowanie Syrop może być spożywany regularnie. Weź 3-4 łyżek w ciągu dnia, a po 1-2 dniach, można zauważyć rezultaty. Ten niesamowity syrop marchewka pomoże wyleczyć kaszel i skutecznie usunąć śluz
w mojej kuchnipotrzeby). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły(...)się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeżeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy. Powtarzamy tą czynność co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i wtedy ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencje syropu. Na koniec laskę cynamonu dzielimy na 3 lub 4 części i wrzucamy do słoiczka, mieszamy. Według ściągniętego przepisu z internetu jest gotowe po całkowitym rozpuszczeniu cukru, ale ja pozostawiłam(...)smaki i według mnie wyszło rewelacyjnie. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat cynamonu i skórki cytrynowej. Polecam nadaje się świetnie do herbaty, wody na chłodne jesienno - zimowe dni. Syrop można również wykorzystać do ciasta. Sposób 2: Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Do słoiczka wlewamy rum, następnie wsypujemy cukier - mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami pokrojoną cytrynę
Ciastka - domowe słodkościmarki ZOKU i chociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach(...)/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lody kokosowo – śmietankowe: 1/2 szklanki śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36% 1/3 szklanki mleka 2,5 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 2 łyżki syropu z agawy 1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy. 2. Następnie kokosową śmietankę przelewamy do naczynia, z którego łatwiej będzie napełniać foremki do lodów
Mała Cukierenka