syrop - 6989 przepisów (strona:79/466)

Jogurtowe placuszki 278

Poniedziałek i nowy tydzień rozpoczęłam od jogurtowych, delikatnych i puszystych placuszków, skropionych syropem klonowym. Z tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne! Jogurtowe placuszki Składniki: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia do podania: wiórki kokosowe syrop(...)sól. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Placuszki smażymy na małym ogniu, z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Podajemy ciepłe, polecane syropem klonowym, oprószone wiórkami kokosowymi. Można podać z ulubionymi owocami lub posypać cukrem pudrem

Moja smaczna kuchnia
TORT SNICKERS (RAW, WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 177

daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, 4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku. Masa z nerkowców: 500 g nerkowców, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 4-5 łyżek syropu klonowego lub z agawy. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao, 2 łyżki karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonowego. Orzechy arachidowe do ozdoby. Wykonanie: Składniki na spód umieszczamy(...)pozostałymi składnikami na warstwę karmelową. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Nerkowce moczymy przez minimum 5 h. Następnie odcedzamy i blendujemy z olejem kokosowym i syropem na gładką masę. Wylewamy na karmel. Umieszczamy w zamrażalniku. Składniki na polewę mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Dekorujemy orzechami i umieszczamy tort w lodówce na minimum 4 h (najlepiej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tapioka – pudding ze świeżymi owocami 225

podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców. 10 łyżek tapioki 1l. mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Szczypta soli Świeże owoce Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyskę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie łyżki syropu klonowego i szczyptę soli(...)Można użyć miodu lub innego syropu smakowego. Po godzinie zagotowujemy mleko i cały czas mieszamy przez ok. 15 minut, aż pudding zgęstnieje, a kuleczki staną się przejrzyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do naczyń, w których ma być serwowany. Dodajemy ulubione świeże owoce. Po ostygnięciu pudding zgęstnieje. Smacznego

MarcinChef
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 182

warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej(...)olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie  garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy

Słodki Kompromis
Płatki jaglane z jabłkiem 407

przygotowania. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi owocami jak również i z warzywami. U nas dzisiaj były z jabłkiem lekko podduszonym na patelni z cynamonem, polane syropem klonowym. Pyszne i bardzo sycące. Składniki: 1 jabłko szklanka mleka 3 łyżki płatków jaglanych łyżeczka syropu klonowego świeżo tarty cynamon Wykonanie: Płatki zalać mlekiem i gotować 3 minuty. Jabłko obrać, zetrzeć(...)drobnych oczkach i poddusić na patelni z nieprzywierającym dnem do momentu aż jabłka się rozpadną - około 10 minut. Na koniec doprawić cynamonem. Na gotowe płatki wyłożyć jabłka i polać syropem klonowym

Pysznie & Pięknie
Drożdżowa babka cytrynowa z morelami 149

ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy. Ilość alkoholu można zwiększyć. Ciasto delikatnie po nakłuwać wykałaczką(...)czym polewać syropem, stopniowo, tak żeby cały się wchłonął. Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i ponownie krótko zmiksować. Ostudzoną babkę udekorować śmietaną. Uwagi: Jeżeli góra babki będzie się Wam zbyt szybko przypalać, to wystarczy przykryć ją ręcznikiem papierowym. Babka ładniej będzie wyglądać, gdy zostanie upieczona w okrągłej formie, pamiętać

Passions hobbies life
Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 278

wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki  mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g) żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia: syrop z brzoskwiń woda 60 ml Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem(...)żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję. Czas poskładać wszystko :) Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego

Kuchnia Viki
Wegańskie desery jaglane KOKO YOGO :) 166

kokosowych odpowiednikach mlecznych produktów słyszałam nie raz, ale o jaglanych już nie :)  Deser jaglany z dodatkiem kakao   woda * kasza jaglana (33%) * mleko kokosowe (30%) * syrop z agawy * glukoza * kakao * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii Deser pachnie delikatnie kakaowo. Ma gęstą konsystencje. Nie jest przesłodzony, choć ilość cukru na 100 g dochodzi(...)wróciła do niego ponownie :) Energia: 79 kcal Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 13,4 g Białko: 0,7 g Deser jaglany o smaku naturalnym  woda * kasza jaglana (33%) * syrop z agawy * glukoza * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii  W tym wariancie nie poczułam żadnego aromatu, choć myślałam, że wanilia da o sobie znać

Zdrowie na języku :P
Likier korzenny 173

Dziś do grona  domowych napojów alkoholowych  dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego(...)muszkatołowa  250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie syrop przecedzamy. Dodajemy do niego wódkę, przelewamy do czystej butelki, zakręcamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 144

jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana i ubogacona smakowo, gdyż pierwotna receptura to raptem trzy składniki: kawa Inka, drożdże i cukier. Dzięki Ince, syropowi klonowymi i drożdżom napój dostarcza nam licznych zdrowotnych korzyści w postaci wielu witamin i minerałów,   miód natomiast ma działanie min. bakteriobójcze i prozdrowotne.   Na 250 ml napoju potrzebujemy(...)duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości

Jadło i czytadło
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 150

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy

słodki bratek
Korzenny krem dyniowy 140

też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać(...)krem do wyparzonych słoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem.    Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte  z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini mleczka kokosowe od Rebel Kitchen :) 153

każdego 200 ml kartonika dołączona jest rurka. Jeżeli chodzi o smak, to więcej dowiecie się poniżej.  Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :)  CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (2%)  Napój kokosowy o smaku czekoladowym w wersji mini jest bardzo podobny do tego w wersji większej, składem jest wręcz identyczny. Czuć intensywnie kakao, dość dużą słodycz(...)było ich dużo i byłe wyczuwalne. Tutaj jest konsystencja płynna, bez żadnych pływających elementów. Bardzo, bardzo dobry :)  POMARAŃCZOWA CZEKOLADA woda źródlana  *  mleko kokosowe (11%)  *  syrop daktylowy  *  kakao (5%) * olejek pomarańczowy  Konsystencja tego napoju jest bezgrudkowa, płynna. Pomarańczę jak najbardziej czuć podczas picia. Mam wrażenia, że mleczko ma wytrawny smak czekoladowy, gdyż słodycz

Zdrowie na języku :P
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 123

oliwą. Eksperyment dodania czosnku  do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój(...)dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku. Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru

Gotuj Sam!
Racuchy drożdżowe z truskawkami 121

trochę czasu  i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.  Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki(...)mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji 1/2 szklanki pokrojonego  drobno agrestu szczypta soli około 1 kg truskawek syrop klonowy mięta do dekoracji olej do smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania