szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki. Wodę z cukrem gotujemy (nie mieszamy cukru, powinien pozostać na dnie garnka), a kiedy zacznie "bulgotać" (pojawią się pęcherzyki) mierzymy temperaturę. Syrop powinien mieć 118 stopni. Gorący syrop wlewamy cienką strużką do ubijanych białek, przy czym zwiększamy obroty miksera. Białka po dodaniu syropu zrobią się wodniste, więc trzeba je ubijać dalej
Bon appetit mon amiezaskakuje ilością kwiatów, z których nie tylko cieszą się owady. My też możemy pokusić się i przygotować sobie syrop z mniszka lekarskiego. Rewelacyjny syrop pomoże nam w zwalczaniu infekcji gardła i krtani, bo na właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Więc jeśli macie możliwość zbioru kwiatów rosnących daleko od dróg, to spróbujcie sobie zrobić syrop majowy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniejajka 150 g cukru pudru 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 150 ml oleju 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 puszki mandarynek ok. 50 ml syropu z mandarynek (z puszki) Mandarynki osączamy na sicie, pozostawiamy do ocieknięcia (niewielką ilość syropu odkładamy). Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy kwaśną śmietanę oraz(...)olej. Obroty miksera nieco zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie osączone mandarynki wraz z niewielką ilością syropu z puszki. Na końcu, delikatnie mieszając szpatułką, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 50-60 minut ( lub dłużej
Smaki Na Talerzuzaledwie 4 składników. Wykorzystałam mleko bez laktozy Mlekovity, ugotowaną biała komosę ryżową, naturalną wanilię i erytrol zamiast cukru. Te proste lody zestawiłam z młodymi szyszkami sosny zakonserwowanymi w syropie (można zrobić samodzielnie, lub poszukać się na lokalnych bazarach), prażonymi orzeszkami pinii i kwiatami białego lilaka. Polecam takie połączenie, wyszło genialnie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 ml mleka(...)laktozy Mlekovita 4-5 łyżek erytrolu 2 laski wanilii garść orzeszków pinii kilka szyszek sosny w syropie kwiaty białego lilaka do posypania Wykonanie: Wanilię przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ z pesteczkami. Umieszczamy je w wysokim naczyniu do blendowania razem z quinoą, mlekiem i erytrolem. Wszystko starannie miksujemy blenderem ręcznym, a następnie mocno chłodzimy kilka godzin w lodówce. orzeszki
Quinoa Raz!proponuje przygotować pyszny serniczek na zimno, wspaniale orzeźwia, a robi się go w kilka chwil. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 3 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie herbatników owsianych żurawiną CUKRY NYSKIE cukier puder do smaku Wykonanie: *Na dno tortownicy wykładamy ciastka. *Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, kroimy w małe kosteczki(...)pozostałego syropu dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia, ale nie do wrzenia. Studzimy. * Ser przekładamy do misy miksera, dosładzamy wedle uznania cukrem pudrem. Miksujemy z z serem. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy dokładnie. Dodajemy przestudzony syrop, miksujemy, wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do tężenia. *Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniowoców - owocowe. Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie wyczuwamy również słodycz syropu. Do ciasta potrzebne są same białka. Ja potem z żółtek zrobiłam kogel mogel Składniki: 8 białek 1 1/2 szkl cukru(...)ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe ptasie mleczko czekolada i polewamy syropem Złocistym Diamant Podajemy kiedy czekolada stężeje. #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Kuchnia w oparachpszennej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka amerykańska, syrop daktylowy, mascarpone ubite z cukrem lub cukier puder do posypania. Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól). Wszystko miksujemy(...)Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Gofry wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce i polewamy syropem Artykuł Wafle z borówkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwszystkie ❤ Spód: 150 g bezcukrowego musli (mieszanka płatków z kawałkami suszonych owoców) 2 łyżki złocistego siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 1 czubata łyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej(...)części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka proszku maca (Terrasana) Przygotowanie: Musli wraz z siemieniem lnianymi i nasionami chia zmiel na mąkę, może być z małymi kawałkami. Do tak powstałej mączki dodaj proszek maca oraz sól. Następnie do rondelka przełóż olej, syrop, masło
Zdrowie na języku :Pbudyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone 2 szklanki wiśni z syropu 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni(...)Poncz: Sok z wiśni wymieszać z wódką. Złożenie tortu: Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty robimy ozdobne rozetki
Wanilia i Kardamontego przybory. Składniki: I. Biszkopt jasny (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych jaj 100 g cukru kryształu 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 ° (zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru) 1 szklanka bardzo mocnej herbaty 3 łyżki jasnego rumu III. Masa waniliowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka(...)mąki i mieszamy dłonią. Ważne, aby nie robić tego za długo. Przekładamy do formy do średnicy 18 cm i pieczemy ok. 45 minut. Zaparzamy herbatę, studzimy. Łączymy ją z syropem cukrowym i rumem. Mieszamy. Z mleka, żółtka, ziarenek wanilii i cukru gotujemy krem angielski. Podgrzewamy go na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęstsza i uzyska kolor kremowy
DominikaDolciMniam To również świetny dodatek do pieczonych warzyw. Polecam Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców) 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml) 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) garść rodzynek lub żurawiny suszonej Wykonanie: Kapustę dzielimy na liście, wycinamy głąby, myjemy liście pod bieżącą wodą(...)drobno kroimy. Brzoskwinie odsączamy z soku (syropu nie wylewamy! – po zmieszaniu z wodą mamy pyszny napój ) i kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną. Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brziskwiń i majonezem. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu . Pychotka Smacznego! Artykuł Sałatka
Lamarida.plPyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia. Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka. SKŁADNIKI / 1 porcja 1/4 szklanki(...)kaszy jaglanej 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka masła DO PODANIA : pokrojone w kostkę mango, pestki granatu, nasiona chia, brązowy cukier, syrop klonowy WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut
cool and mintyDziś polecam Wam kakaową owsiankę bez gotowania. Płatki owsiane lub orkiszowe zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Gotowe mieszamy z jogurtem naturalnym, kakao i owocami. Podajemy z syropem klonowym. Pycha;) SKŁADNIKI / 1-2 porcje 3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 185 g jogurtu naturalnego 1 łyżka gorzkiego kakao 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 jabłko 1/2 banana(...)łyżeczka siemienia lnianego syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE Płatki owsiane wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda idealnie je przykryła, nie więcej. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. W miseczce mieszamy jogurt z kakao i ksylitolem. Dodajemy płatki owsiane (bez wody) oraz pokrojone jabłko i banana. Delikatnie mieszamy, posypujemy siemieniem lnianym i skrapiamy syropem
cool and mintypiecz w temperaturze 180-200°C przez około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone. *Ilość cukru dostosuj do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed podaniem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąki pszennej pełnoziarnistej lub owsianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu odrobina soli 1 jajko 2 łyżki masła 110 ml miodu lub syropu klonowego (u mnie objętosciowo pól na pół cukier trzcinowy i syrop klonowy) 1 jabłko Do miski wsypujemy płatki owsiane, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy(...)jajko, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz oraz syrop klonowy (+ cukier) lub miód i mieszamy. Dodajemy suche składniki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na czas gdy przygotowujemy jabłko. Pozbawiamy je skórki, ogryzka, kroimy na ćwiartki, a nastepnie kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Masę wyjmujemy z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy
Dzieje kuchennej Wiewióry