Robiłam ciasto i zostało mi 4 połówki brzoskwiń w syropie. Wykorzystałam je do koktajlu - wyszedł naprawdę pyszny. Składniki: 4 połówki brzoskwiń w syropie 1 banan 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w kielichu, zmiksować na gładko. Smacznego
Kuchnia domowa AniMiłego dnia moi drodzy. Składniki: (na 2 porcje) 250 g sera mascarpone 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny 1 słoiczek jagód w syropie Moryń 3-4 kruche ciasteczka Przygotowanie: Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i dolewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Pod koniec dodajemy(...)cytryny, znów mieszamy. Odkładamy 3 pełne łyżki masy do innej miseczki. A do reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki. Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej). Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu. Deser
Słodkie okruszkiprzydatnych oraz niezbędnych pierwiastków do życia. Dzięki sokowi z pokrzywy wszelkie niedobory uzupełnisz znacznie szybciej, co więcej, będzie on dostarczony w naturalnej, a także równie szybko przyswajanej formie. Ponadto syrop z pokrzywy jest przyjemny w piciu po rozcieńczeniu preparatu w ciepłej (ale nie gorącej postaci) wodzie. Możesz także dodać odrobinę miodu lub wszystko zgodnie z Twoimi gustami kulinarnymi. Dodatkowe zbawienne(...)cechy naszej pokrzywy Pokrzywa również wykazuje właściwości lecznice, czyli -uodparnia nasz organizm; -syrop jest mocno zalecany- dla osób mocno osłabionych; -niezbędny przy: wszelkich rodzajach nowotworów, chemioterapii; Uwaga!: W momencie, kiedy poziom żelaza jest pobliżu minimum lub co gorsza- poniżej normy. Właściwy poziom we krwi tego pierwiastka znacznie wspomaga walkę z nowotworami wszelkiego typu. Pokrzywa wskazania- zastosowanie -poprawia pracę ogólną: wątroby
sierotka maRysia w kuchniubijamy na sztywno białka z cukrem. Następnie w małym garnuszku gotujemy ulep do nitki. Wykonanie ulepu: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając powstały syrop, czekamy do uzyskania ciągnącej się konsystencji. Aby mieć pewność, że osiągnęliśmy wymagany stan ulepu, łyżkę, którą mieszamy składniki, unosimy w górę nad garnkiem, jeżeli kropla syropu opadająca z powrotem(...)ciała, polecam wykonanie kremu karpatkowego z budyniu. Sam ulep nie jest trudny w wykonaniu, jedynie należy nie przegapić momentu jego odpowiedniej gęstości i nie dopuścić, aby do środka syropu dostała się, choć kropla wody czy innego płynu, ponieważ ulep w trybie błyskawicznym zacznie się krystalizować. Kiedy jednak tak się stanie, spokojnie, sytuacja jest jeszcze do opanowania. Wtedy należy dodać odrobinę
Zufi.plbaklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła 40 g orzechów nerkowca 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g pistacji bez łupinek Syrop: 250 ml wody 2 łyżki miodu 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Syrop: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Doprowadzić(...)romby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 30 minut , do zezłocenia się ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu polać syropem, starając się dobrze nawilżyć miejsca nacięć. Każdy kawałek baklavy posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami, zostawić do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Baklava pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparymleka roślinnego 0,5 szkl wiórków kokosowych 1 łyżka kremu kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem suszone owoce goji owoce do dekoracji kawałek czekolady posiekanej do dekoracji syrop ryżowy lub inny słodki syrop do polania Jak zrobić tapioka na słodko: Zaczynamy od namoczenia granulatu. Najpierw perełki tapioki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, zostawiamy na ok 1/2-1h(...)cały czas mieszając (uwaga bo szybko przywiera!) do momentu aż tapioka zgęstnieje i stanie się szklista. Finalnie tapiokę przekładamy do miseczek. Na końcu dekorujemy owocami goji, posiekana czekoladą, polewamy syropem. Artykuł Tapioka na słodko pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSłoneczna owsianka z kaki – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające, niskokaloryczne. W wersji dla niemowlaka nie polewam owsianki syropem klonowym i nie posypuje morwą. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź(...)śniadanie? PRZEPIS OWSIANKA Z KAKI Składniki owsianka z kaki: pół szkl płatków owsianych pełnoziarnistych 1 owoc kaki szczypta soli himalajskiej 3 suszone daktyle łyżeczka siemienia lnianego złocistego łyżeczka syropu klonowego 1/2 szkl mleka krowiego lub roślinnego suszona morwa Jak zrobić owsianka z kaki: Zaczynami od kaki. Najpierw owoc myjemy, potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie do rondelka
Dorota Smakujeszklanki cukru Ekspresowa cytrynówka – jak zrobić? Cukier wmieszaj z wodą w niedużym garnuszku. Doprowadź ją do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż powstanie lekki syrop. Powinno to potrwać około 5 minut. Cytryny dokładniej umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój je w plastry o grubości około 1 cm i przełóż do pojemnika SuperVAC. Zalej przygotowanym wcześniej(...)syropem oraz wódką. Dokładnie wymieszaj, a następnie odciągnij powietrze z pojemnika. Cytrynówkę odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie otwórz pojemnik i wyciśnij cytrynę. Cały płyn przelej przez sitko, a dla większej klarowności możesz dodatkowo przefiltrować go przez muślinową ściereczkę. Nalewkę cytrynową przelej do butelki i podawaj lekko schłodzoną. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs
okolicepalnika.plkostkę o wymiarach około 5 - 6 mm. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier, mieszamy, aby się rozpuścił, garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogień i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż skórka zrobi się szklista, a syrop zgęstnieje, będzie się powoli zlewał cienkim strumieniem z łyżki, gdy podniesiemy ją do góry(...)skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek. G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą na sitku, a następnie możemy ją osuszyć, gdy tego potrzebujemy np. do dekoracji. Z obacz jak to zrobić : Skórkę kroimy w kostkę
Przepisy i porady kulinarnebabeczki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy(...)połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Słodki sentymentznajdziecie TUTAJ ) , to jednak różnią się składnikami. Ciasto z dodatkiem migdałów i orientalnych przypraw smakuje fenomenalnie, a smak chrustu zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości. Na sam koniec zanurzyłam je w syropie cukrowym, choć marokańskie gospodynie robią to w miodowym syropie. Spróbujcie! Polecam! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: * migdały mielone – 70 g * mąka pszenna – 260 g * masło min. 82% – 3 pełne(...)środku. Zaplatamy dwukrotnie przez ” pętelkę „. Smażymy na złoto po kilka minut. Uwaga! Smażą się szybko! Odsączamy na papierowym ręczniku. Możecie tak jak ja zanurzyć je w syropie cukrowym ( woda zagotowana z cukrem w proporcji 1:1 ) lub posypać obficie cukrem pudrem. Będzie pysznie! Gwarantuję
Ostra na SłodkoZapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić(...)się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (bez cukru) 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Wykonanie: Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Studzimy. Jabłka obieramy
Kuchnia MagdaLenyzamknięciem lub foliowego woreczka i odłóż w ciemne chłodne miejsce . Skórkę wrzuć do czystego słoja , zalej spirytusem . Słój szczelnie zamknij i odstaw na 48 godzin . Po tym czasie przygotuj syrop z cukru i wody . Wodę wlej do garnka , wsyp cukier , wymieszaj dokładnie , aby cały cukier się rozpuścił . Garnek postaw na ogniu , zagotuj , a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia . Z odłożonych(...)wcześniej cytryn wyciśnij sok , zwróć uwagę , aby w soku nie było pestek , jeśli są , usuń je . Wyciśnięty sok wymieszaj z wystudzonym syropem . Skórki odcedź ze spirytusu przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany alkohol wymieszaj z syropem . Całość dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek , szczelnie zakorkuj . Na butelki naklej etykiety z opisem . Nalewkę odstaw jeszcze na kilka dni , a najlepiej
Przepisy i porady kulinarnemiód i sok z cytryny. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 2) W tym samym czasie obieramy jabłka. Nie wyrzucamy skórek! Skórki możemy dodać do garnka, w którym gotuję się syrop. 3) Po obraniu jabłek wydrążamy je z jednej strony. Pozbywamy się wszystkich pestek i staramy się zrobić sporo wolnej przestrzeni, którą później zapełni farsz. Uważamy jedynie, by nie zrobić(...)dziury na wylot. Najlepszym narzędziem będzie jakiś mały nóż i łyżeczka. 4) Jabłka dodajemy do syropu i gotujemy 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie troszkę je obracamy, aby były miękkie z każdej strony. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie sprawdzamy nożem czy są już wystarczająco miękkie. Jeśli są jeszcze twarde, gotujemy kolejne kilka minut, od czasu do czasu
Roślinożerni urlopowiczeszklanki mąki * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki cukru * 1 i 1/4 szklanki mleka * 3 łyżki rozpuszczonego masła * 1 jajko * ulubione owoce * syrop klonowy, bita śmietana bądź jakiś inny ulubiony syrop * odrobina oleju Roztopiłam masło. Do mleka wbiłam jajko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszałam i roztrzepałam jajko. Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia(...)Wszystko wymieszałam. Smażyłam na natłuszczonej odrobinę patelni do uzyskania koloru jasno brązowego/złotego. Podawałam z tym kto co lubi, z owocami, z bitą śmietaną z syropem. Notatki: * nie ma potrzeby smażyć na oleju, wystarczy dobra patelnia teflonowa dobrze rozgrzana * nie ma potrzeby dodawać owoców do ciasta, można posypać owocami przed podaniem * świetnie będą smakowały z bitą
Pieprzyć z Fantazją