wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru i smakowych aromatów.Ja do przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe(...)lody miętowe i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków mięty 2 łyżki syropu miętowego 3 łyżki likieru miętowego Przygotowanie: przygotowujemy mocny napar z herbaty miętowej z dodatkiem świeżych liści mięty. Zamiast cukru wlałam 2 łyżki syropu miętowego, który dodatkowo nadał granicie miętowego koloru. Napar studzimy, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy (a jakże dostałam go od Joanny) oraz z dodatkiem syropu miętowego (Joanna dostałą go ode mnie), a jak mięta to musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały(...)foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze. Farsz serowy: 10 łyżek twarogu śmietankowego President 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru miętowego 1 łyżka syropu miętowego barmańskiego 2 łyżki płatków gorzkiej czekolady Ser przekładamy do miski łączymy z cukrem i mąką, mieszamy łyżką dodajemy likier i syrop miętowy, dzięki nim masa serowa zyskuje lekko zieloną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, deser w postaci gruszek gotowanych w syropie, w towarzystwie mandarynek i kiwi, podane z gałka lodów waniliowych :) Składniki: -5 gruszek -4 łyżki cukru -skórka z cytryny Polewa: -pół tabliczki gorzkiej czekolady -2 łyżki pełnego mleka Dodatki: -mandarynki -kiwi -lody waniliowe -siekane orzechy włoskie Obrać gruszki, nie obcinać ogonków. Wydrążyć delikatnie gniazda nasienne(...)strony szypułki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Gotować gruszki w syropie, aż zmiękną, ale pozostaną, al dente. Wyjąć z syropu, ostudzić, ustawić na talerzyku. Czekoladę włożyć do rondelka, zalać mlekiem. Wstawić do większego garnka, z gorącą wodą, trzymać na małym ogniu, mieszać czekoladę z mlekiem, aż do rozpuszczenia. Gorącą oblać gruszki, posypać orzechami. Wyłożyć
Kulinarne przemysleniaSzarlotka w zdrowej wersji w formie mini deserku! Ta FIT szarlotka składa się z uprażonych płatków owsianych, płatków migdałowych, ziaren słonecznika oraz jabłek prażonych z cynamonem i syropem klonowym. Przepis jest bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie szarlotki w formie małego deserku. Sprawdź składniki oraz kaloryczność i makroskładniki tej pysznej szarlotki! Dieta 1800 kcal – jadłospisy(...)makroskładników. Zobacz również inne przepisy na FIT desery – https://viagusto.pl/fit-desery-15-przepisow/ FIT szarlotka z płatkami owsianymi – składniki FIT szarlotka płatki owsiane płatki migdałowe ziarna słonecznika jabłka cynamon syrop klonowy Płatki owsiane, płatki migdałowe i ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Jabłko pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem i syropem klonowym, a następnie upraż w rondelku przez
Via GustoDodając do tego odpowiednią ilość przypraw, takich jak imbir, cynamon czy goździki, możemy uzyskać ten charakterystyczny smak piernika. Równie ważne jest zastosowanie alternatywnych źródeł słodyczy, na przykład miodu lub syropu z agawy, które zastępują miód pszczoły, często obecnego w tradycyjnych przepisach. Przepis na bezglutenowy piernik Składniki: 2 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki oleju(...)łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Instrukcje: W misce wymieszaj suchą mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, miód (lub syrop z agawy) oraz olej roślinny. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz piernik w piekarniku rozgrzanym
Ania i Marcin gotująjedną z najlepszych i ja w sumie mogę to potwierdzić), robiliśmy pigwę jako dodatek do herbaty więc w tym roku chcieliśmy zrobić coś innego. Wybór padł więc na syrop z pigwy. Taki gęsty i esencjonalny, jako dodatek do wody czy herbaty. Ja uwielbiam rozcieńczać sobie ten syrop wodą gazowaną. Wychodzi z tego naprawdę świetny napój. A wykonanie tego syropu jest
Marder&Marder Manufactureczasie warto sprawdzać, czy cukier nie opadł na dno. Jeśli tak się stało, potrząsaj słoikiem w taki sposób, aby cukier pokrywał śliwki. Po tym czasie zlej ze słoika powstały syrop, a śliwki ponownie zasyp resztą cukru. Kolejny raz odstaw na kilka dni i powtórnie pilnuj, aby cukier nie opadał na dno słoika. Gdy syrop wytworzy się po raz kolejny(...)zlewaj już go, tylko przełóż wraz ze śliwkami do dużego garnka. Dodaj pierwszy płyn ze spirytusem oraz wcześniej zlany syrop. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby wypłukać śliwki. Owoce wyjmij z płynu, a alkohol przecedź przez gęstą gazę. Nie wyciskaj śliwek! Tak przygotowana nalewka jest stosunkowo mocna. Aby dostosować jej smak do swoich potrzeb, dodaj do niej przegotowanej zimnej wody. Z kolei
Kuchnia Na Wypasienaleśniki: – 250g mąki pszennej – 2 jajka – 500ml mleka – 1 łyżka rozpuszczonego masła – Szczypta soli – Olej do smażenia Nadzienie do naleśników (według preferencji): – Dżem – Ser biały – Śmietana – Owoce – Czekolada – Syrop klonowy Sposób przygotowania: 1. W dużej misce połącz mąkę, jajka, mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli. 2. Energicznie mieszaj składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Jeśli potrzeba, możesz skorzystać(...)kontynuuj proces smażenia kolejnych naleśników, aż zużyjesz całe ciasto. Teraz czas na kreatywność! Możesz napełnić naleśniki ulubionym nadzieniem. Może to być dżem, ser biały, śmietana, owoce, roztopiona czekolada lub syrop klonowy. Możesz również złożyć naleśniki w trójkąt lub rulonik, aby nadać im intrygujący kształt. Podawaj naleśniki na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym syropem. Możesz również udekorować je świeżymi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDomowy syrop z mięty to super sposób na wykorzystanie świeżych gałązek mięty. Syrop jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przepis przyda się do wielu deserów i napojów. - do zamknięcia w słoikach lub w butelkach - tylko kilka łatwo dostępnych składników - lekki syrop do deserów i napojów
AniaGotuje.plmasą orzechową Ciasto z bananami i masą orzechową to propozycja dla miłośników połączenia słodyczy z orzechowym smakiem. Wystarczy zblendować banany z masłem orzechowym, dodać płatki owsiane, migdały oraz syrop klonowy, a następnie uformować z masy ciasto i schłodzić je w lodówce. Sernik z bananami i karmelem Sernik z bananami i karmelem to połączenie delikatnego smaku sera i słodkiego karmelu(...)roztopioną czekoladą, a następnie ułożyć na spodzie z herbatników lub kruchych ciastek. Całość schłodzić w lodówce, a przed podaniem na wierzch dodać mus jagodowy, przygotowany z mrożonych jagód i syropu klonowego. Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami to propozycja dla miłośników połączenia słodkiego smaku bananów z lekkim orzechowym aromatem. Spód można przygotować
Via Gustobardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają specyficzny, trudny do odgadnięcia smak dla osób niewtajemniczonych. Koleżanka(...)amerykańskiej blogosferze kulinarnej. Ja inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia, ale zmieniłam cieciorkę na białą fasolę. Składniki: ? 1 puszka fasoli białej 400 g ? 1/2 szklanki masła orzechowego ? 1/4 szklanki syropu klonowego ? 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/4 łyżeczki soli ? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: ? Fasolę odcedzić, dodać do niej masło
To co kochampomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i ser feta. Całość wymieszana jest z oliwą, musztardą oraz syropem klonowym lub miodem. To pyszna propozycja na posiłek o każdej porze dnia! Do czego można wykorzystać brukselkę? Kulinarnie, brukselka jest bardzo wszechstronna. Można ją gotować, dusić, piec, grillować oraz podawać(...)składniki 300 g świeżej brukselki 250 g pomidorków koktajlowych lub rzymskich 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 150 g sera feta 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka syropu klonowego lub miodu sól, pieprz przygotowanie Brukselki obierz z zewnętrznych liści, a następnie przekrój na połówki i pokrój w wąskie piórka. Pokrojoną brukselkę zalej gorącą wodą, a po minucie odlej wodę
Via GustoSZYBKIE TIRAMISU Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów (u mnie 140 g) – przełamanych na pół świeżo zaparzona kawa – pół szklanki mocnego espresso opakowanie mascarpone czekolada ciemna w postaci pastylek maliny w syropie Przepis na błyskawiczne tiramisu Połowę biszkoptów rozkładamy do pucharków, dodajemy łyżkę malin odsączonych z syropu i łyżkę syropu i po łyżce mascarpone na każdy pucharek. Na to idzie 2 warstwa
Ugotowane pozamiataneroszponki 1 jabłko 1-2 garście suszonej żurawiny 1-2 garście orzechów (pekan, laskowe, włoskie lub nerkowce) 1/2 op. sera sałatkowego (feta, favita) 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka syropu klonowego zioła prowansalskie/oregano sól, pieprz Sos: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego/miodu 1 łyżka musztardy np sarepskiej 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Obrane bataty kroimy w kostkę. Polewamy(...)łyżkami oliwy, 1 łyżeczką syropu klonowego i oprószamy ziołami prowansalskimi/oregano oraz solą i pieprzem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do miękkości!). W słoiczku umieszczamy składniki sosu, potrząsamy do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie półplasterki
Smaki Na Talerzu