mamy nadzieję i za to trzymamy kciuki, bo nalewkę z mniszka lekarskiego robiliśmy po raz pierwszy. W zasadzie do głowy by mężowi nie przyszła gdyby nie mój pomysł na syrop z mniszka lekarskiego, czyli prezentowany wczoraj tzw. miodek majowy . Do tej pory mąż za nalewki z kwiatów nie brał się z założenia, ale po zeszłorocznym sukcesie nalewki z kwiatów czarnego(...)oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody i miodu sporządzamy syrop, ale pamiętajcie, żeby nie zalewać miodu wrzątkiem ani gorąca wodą, tylko lepiej odczekać, aż trochę przestygnie. Ostatnio z ilością cukru mąż przesadził w przypadku nalewki z pędów młodej sosny, więc
Delicious TitbitsSyrop orzechowy Nie od dziś wiadomo, że grudzień rządzi się swoimi prawami 😁. To miesiąc prawdziwej rozpusty kulinarnej, na dietetyczne dania przyjdzie czas po Nowym Roku. Także ja korzystam, póki trwa i zrobiłam obłędny syrop orzechowy. Będzie doskonałym dodatkiem np. do zimowej kawy, do różnego rodzaju deserów, naleśników czy też lodów. Na blogu znajdziesz też przepis na → syrop pomarańczowy
Kulinarne przygody Gatitysezamem – każdy pokocha to danie ! Pierś z kurczaka wypełniona pełną paletą smaków a to dzięki pysznym dodatkom takim jak: cynamon , kardamon , czosnek , cebulka suszona, sezam , musztarda, ketchup oraz syrop klonowy. Powłoka przypraw daje mięsu cudowny smak, a kurczak jest delikatny i pyszny. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini(...)potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg piersi z kurczaka – 5 łyżeczek musztardy – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka suszonej cebulki – 1 łyżeczka kardamonu – olej
Zdrowy Styl Joannyzmienić końcówkę malaksera na mieszającą. Cukier, wodę i miód umieścić w garnuszku z grubym dnem. Umocować termometr cukierniczy. Gotować na średnio wysokiej mocy palnika przez około 10 min aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 115 st. (soft ball). Gdy syrop osiągnie podaną temperaturę natychmiast ściągnąć garnek z palnika. Syrop powoli wlewać do zmielonych ziaren słonecznika, mieszać 2-3 minuty, aż masa
moj przepis nakaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe(...)zmielić 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego) 6 łyżek ciepłej wody (do siemienia lnianego) 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych przez 15 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych 4 łyżki syropu klonowego (około 60 g) 2 łyżki zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie
moj przepis napojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów. Perełki tapioki, herbatę matcha, syrop klonowy można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki na 1 – 2 porcje 100 g ugotowanych perełek tapioki* 100 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha(...)łyżka syropu klonowego 100 g miąższu mango 2 łyżki pestek granatu Wykonanie Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki. Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki. Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku. Na dno wyłożyłam warstwę z jogurtu
Tajemnice Smakukwaśniejsze, ale też bardziej aromatyczne. W kuchni możemy wykorzystywać obie te odmiany. Pokroiłam owoce w kostkę i zagotowałam razem z imbirem i kurkumą, tworząc przepyszny i aromatyczny jesienny syrop wspierający odporność podczas listopadowych szarug :) Idealny do dosmaczenia herbaty lub jako dodatek smakowy do wody. Słodki i mocno kwaśny z rozgrzewającą, pikantną nutą imbiru w tle, wspaniale rozgrzeje podniebienie, a potem(...)rozleje swoje dobro po całym naszym wnętrzu, otulając jak miły kocyk. Krójcie pigwy i imbir, czas zachować odrobinę wspierającej złocistości na zimę! Syrop z pigwy z imbirem i kurkumą Na 2-3 słoiczki Potrzebujesz: 400g pigwy 1 szklankę cukru 3 szklanki wody 5cm świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy Sposób przyrządzenia: 1. Owoce pigwy umyj, wytnij gniazda nasienne
Kuchnia w Słońcu Skąpanasezon na figi w pełni, musiałam je dodać Polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 figi 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodzidła) Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. Do rondelka wlać mleko i wsypać wypłukaną na sitku kaszę jęczmienną. Gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) około(...)minut, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Zmiksować, dodać syrop klonowy i wymieszać. Gotową jęczmieniankę przełożyć do miseczek. Udekorować pokrojonymi figami i posypać orzechami włoskimi. Ewentualnie polać jeszcze odrobiną syropu klonowego. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem → Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi → Jaglanka
Oryginalny smakKompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. – czyli wisienki w sosie własnym :) Idealne nie tylko na zimę, ale też na jesień i wiosnę, a nawet na lato :) Jako że są to wiśnie w syropie, to kompot ten oczywiście przed podaniem może być The post Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. appeared first
Kulinarne Przebojesię w taki sam sposób jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Jego konsystencja jest jednak gęstsza dzięki użyciu większej ilości mąki. Takie naleśniki zrobiłam w sobotę na śniadanie. Podałam z syropem klonowym i świeżymi owocami. Razem z mężem nie byliśmy w stanie zjeść wszystkich naleśników na raz. Te, które nam zostały włożyłam do lodówki. Nie zostały one tam zbyt długo, gdyż(...)pieczenia 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki cukru kryształu 1 jajko 250 ml kefiru 3 łyżki topionego masła plus dodatkowe masło do smażenia Do serwowania: owoce, syrop klonowy. Jak zrobić puszyste naleśniki . Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijaczką po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować
mecooksdokładnie opłukanej i wysuszonej) 2 łyki ciemnego kakao ½ szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę ½ łyżeczki cynamonu (dodałam dodatkowo) 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego dodatkowo na polewę ½ tabliczki czekolady 70% + 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli fasolę, kakao(...)zmielone na mąkę płatki owsiane, cynamon, ksylitol, proszek do pieczenia, sól, syrop z agawy oraz olej kokosowy , całość blędujemy, aż uzyskamy gładką masę, którą przekładamy do formy 20x20 lub tortownicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 1 cm wysokości brownie pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC gotowe i przestudzone polewamy polewą czekoladową. Źródło
Słodkie zapomnienieszklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku pomarańczowego z syropem z grenadyny idealnie smakuje nie tylko z wódką czy tequilą, ale również z koniakiem. Składniki: 100 ml koniaku 150 ml soku pomarańczowego 30 ml syropu z grenadyny plasterki pomarańczy lód(...)kruszony Wykonanie: Sok z pomarańczy mieszamy z koniakiem i wlewamy do szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlewamy syrop z grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety
Kuchnia MagdaLenybardziej musicie wypróbować przepis na te pączki! Są naprawdę niesamowite! Delikatne drożdżowe pączki na bazie ciemnego piwa, polane lukrem z piwa miodowego i posypane chrupiącymi chipsami z karmelizowanego w syropie klonowym bekonu. Brzmi ekstra, co nie? To się nazywa męski pączek! A tak na serio, to z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi i miłośniczce boczku. ;) Przepis na te pączki na piwie(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij
Food SquarePoleciałam do sklepu i obowiązkowo zrobiłam aż dwie powtórki! Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch. Syrop klonowy nadał im ciekawego posmaku, choć możecie go zamienić na dowolny lub po prostu dodać płynnego miodu. Pyszności! Koniecznie spróbujcie. (około 10 sztuk) 150g pasty tahini/masła sezamowego (*) 100g wiórków(...)kokosowych 100g cukru kokosowego (**) 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut
Di gotujesztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem(...)pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej
moj przepis na