się w taki sam sposób jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Jego konsystencja jest jednak gęstsza dzięki użyciu większej ilości mąki. Takie naleśniki zrobiłam w sobotę na śniadanie. Podałam z syropem klonowym i świeżymi owocami. Razem z mężem nie byliśmy w stanie zjeść wszystkich naleśników na raz. Te, które nam zostały włożyłam do lodówki. Nie zostały one tam zbyt długo, gdyż(...)pieczenia 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki cukru kryształu 1 jajko 250 ml kefiru 3 łyżki topionego masła plus dodatkowe masło do smażenia Do serwowania: owoce, syrop klonowy. Jak zrobić puszyste naleśniki . Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijaczką po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować
mecooksdokładnie opłukanej i wysuszonej) 2 łyki ciemnego kakao ½ szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę ½ łyżeczki cynamonu (dodałam dodatkowo) 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego dodatkowo na polewę ½ tabliczki czekolady 70% + 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli fasolę, kakao(...)zmielone na mąkę płatki owsiane, cynamon, ksylitol, proszek do pieczenia, sól, syrop z agawy oraz olej kokosowy , całość blędujemy, aż uzyskamy gładką masę, którą przekładamy do formy 20x20 lub tortownicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 1 cm wysokości brownie pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC gotowe i przestudzone polewamy polewą czekoladową. Źródło
Słodkie zapomnienieszklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku pomarańczowego z syropem z grenadyny idealnie smakuje nie tylko z wódką czy tequilą, ale również z koniakiem. Składniki: 100 ml koniaku 150 ml soku pomarańczowego 30 ml syropu z grenadyny plasterki pomarańczy lód(...)kruszony Wykonanie: Sok z pomarańczy mieszamy z koniakiem i wlewamy do szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlewamy syrop z grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety
Kuchnia MagdaLenybardziej musicie wypróbować przepis na te pączki! Są naprawdę niesamowite! Delikatne drożdżowe pączki na bazie ciemnego piwa, polane lukrem z piwa miodowego i posypane chrupiącymi chipsami z karmelizowanego w syropie klonowym bekonu. Brzmi ekstra, co nie? To się nazywa męski pączek! A tak na serio, to z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi i miłośniczce boczku. ;) Przepis na te pączki na piwie(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij
Food SquarePoleciałam do sklepu i obowiązkowo zrobiłam aż dwie powtórki! Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch. Syrop klonowy nadał im ciekawego posmaku, choć możecie go zamienić na dowolny lub po prostu dodać płynnego miodu. Pyszności! Koniecznie spróbujcie. (około 10 sztuk) 150g pasty tahini/masła sezamowego (*) 100g wiórków(...)kokosowych 100g cukru kokosowego (**) 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut
Di gotujesztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem(...)pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej
moj przepis nacukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego 300 ml wody 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 5 żółtek 300 g masła brzoskwinie z jednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe(...)dwie części i przelać na dwie identyczne formy o wymiarach 25x30 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25-30 min. Krem brzoskwiniowy: Syrop brzoskwiniowy zagotowujemy wraz z cukrem. W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy
My sweet a lifedobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy gryczanej: ½ szklanki białej kaszy gryczanej 1 jajko szczypta soli olej kokosowy lub masło klarowane Dodatki: kilka(...)plastrów usmażonego bekonu jajka sadzone syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia lub przepłucz zimną wodą. Wbij do niej jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i łyżką nałóż cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron Podawaj z usmażonym chrupiącym bekonem
Food Squareswoimi ulubionymi dodatkami – koniecznie od razu po przygotowaniu. U mnie była to tym razem bita śmietana i jagody (boskie połączenie), ale najczęściej zjadam go po prostu polewając odrobiną syropu klonowego. Taki naleśnik jest odpowiedni dla 1-2 osób. Pieczony naleśnik: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki np.: sezonowe owoce, cukier puder, bita śmietana, mascarpone, syrop klonowy, masło orzechowe, smażone jabłka, dżem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli'; document.write(" "); Do przygotowania będziemy potrzebować patelni o średnicy
Poezja smakunieskończoność popołudnia, lubię zapach cynamonu rozchodzący się z piekarnika. Szarlotka, jabłka pod kruszonką, jabłka pieczone jak w dzieciństwie. Tylko wtedy nikt do nich orzechów pekan nie dawał, ani syropu klonowego... Ale od tego jest ten czas właśnie w deszczowe weekendowe popołudnia, żeby takie rzeczy uskuteczniać :) Składniki: 6 niewielkich jabłek 50 g masła 40 g orzechów pekan(...)płaska łyżeczka cynamonu rodzynki płatki migdałów 5-6 łyżek syropu klonowego 4 i 1/2 łyżki soku jabłkowego Przygotowanie: Jabłka myjemy, odkrawamy spód z ogonkiem (jak na zdjęciu) tak, aby tworzył później "przykrywkę". W środku jabłka wydrążamy łyżeczką gniazdo z pestkami. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy i mieszamy z syropem klonowym, orzechami pekan, płatkami, rodzynkami
bistro mamaoknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego(...)klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki syropu klonowego 2 czubate łyżki cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakie naleśniki można kupić u wielu przydrożnych sprzedawców w Bangkoku i choć syrop klonowy nie jest typowym tajskim składnikiem, to w Tajlandii jest tak samo uwielbiany jak na całym świecie. Tak twierdzą autorzy bloga Kuchnia azjatycka . Naleśniki są przepyszne, takie lekkie i mocno kokosowe. Ich słodycz idealnie przełamuje nuta limonki. Rewelacja! Zamiast syropu klonowego możecie użyć dobrej jakości miodu. Polecam(...)Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym i skropić sokiem z limonki
Di gotujeIlość porcji: 10 – 12 kromek (forma 23 cm x 10 cm) Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek syropu klonowego 1/3 szklanki oleju (u mnie olej arachidowy) 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni ½ – 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Cukinie obrać(...)miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: Składniki mokre: 3 duże, dojrzałe banany; 1 duże jajo, w temperaturze pokojowej; 1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy, 60 ml); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu (80 ml); Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850); 1/2 szklanki niesłodzonego, naturalnego kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli(...)przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać. Gorzką
Gospodyni Miejska