sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego szklankę cukru. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, aż większość wody wyparuje, a skórki będą zanurzone z syropie. Po godzinie paski skórki wyjąć z syropu i odłożyć na kratkę, by ociekły z syropu. Najlepiej by były na kratce całą noc. Następnego dnia pokroić je na kosteczki i włożyć(...)słoika. Słoik ze skórką można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (może nawet dłużej). Syrop pomarańczowy można wykorzystać do herbaty lub do polania ciasta (można go też wyjeść łyżeczką z garnka, bo jest pyszny) :). Skorzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl
Mania WypiekaniaMincemeat: 400 g świeżej żurawiny 50 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki(...)szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się
Food SquareChociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne(...)niesmaczne syropy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpokus kulinarnych. Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu(...)mojej półce w kuchni. Nabyć go można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością SKLEP SMAKOSZ Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 ok. 400 - 500 g syropu z agawy 2 łyżki kakao 2 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki) Dodatkowo: dekoracje przy
Bon Appetit MałgorzatyPomarańczowy pudding (1 porcja): - 50g kaszy jaglanej - 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie) - pół pomarańczy - pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego - pół łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - łyżka syropu z agawy/klonowego Karmelizowany granat: - pół granatu - łyżka syropu z agawy/klonowego Wykonanie puddingu: 1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki wody i zagotuj aż do całkowitego zmięknięcia(...)Wydrąż miąższ z pomarańczy (pozbądź się białej skórki, ponieważ może zgorzknieć) i pokrój ją na kostki. 3. Podgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim cząstki pomarańczy ze szczyptą kardamonu. 4. Posiekaj drobno imbir. 5. Odcedź kaszę i zblenduj ją na gładką masę ze skarmelizowaną pomarańczą, imbirem i cynamonem oraz mlekiem roślinnym. Wykonanie toppingu: 1. Rozgrzej syrop
Pland based fillejuż nie stało na przeszkodzie, żeby sobie zdrowo dosłodzić! Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo 150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć(...)razem 8 warstw. Wierzch bardzo mocno posmarować masłem. Gotową baklavę pociąć ostrym nożem w romby, przecinając do samego końca. Piec w 180'C około 20-30 minut, do zezłocenia. SYROP: Składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut do otrzymania syropu. Gotowym syropem polać baklavę wyjętą z piekarnika, wystudzić
Cakes By Kejtproduktami w ramach współpracy, moją uwagę od razu przykuły dwa słoiczki z produktami do herbaty. Nie zwlekając długo postanowiłam spróbować zawartości jednego z nich. Padło na pigwę w syropie. I powiem Wam, że to miłość od spróbowania pierwszej łyżeczki :) Pigwa posmakowała mi na tyle, że nawet podjadam ją prosto ze słoiczka;) A taką herbatką umilamy sobie jesienne popołudnia :) Składniki: czarna(...)herbata po kilka goździków do każdej szklanki plasterek cytryny do każdej szklanki 2 łyżeczki pigwy w syropie Eterno Czarną herbatę zaparzamy. Przelewamy do szklanek, dodajemy goździki i cytrynę. Na końcu dodajemy pigwę w syropie i mieszamy. Można dosłodzić jednak moim zdaniem sam syrop z pigwy jest wystarczająco słodki
My simple kitchenmieszamy tak aby masa nie opadła. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni (ok 45 minuty) Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop uzupełniamy wodą tyle aby było go pół litra. Odlewamy pół szklanki w której mieszamy obie mąki, jajka, budyń i cukier (jeśli masa będzie bardzo gęsta(...)dolewamy odrobinę syropu). Resztę syropu zagotowujemy i dodajemy do niej mieszankę mąki i jaj. Gotujemy jak budyń. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej ciepła ale nie gorąca dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła w budyniu. Masę gdy ostygnie dobrze miksujemy. Dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go masą. Galaretki rozpuszczamy
sierotka maRysia w kuchniowsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu z agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce(...)imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii *Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego (Pumpkin Spice) Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie
Mango PapajaPowiem jedno... Naleśniki polane syropem klonowym z serkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce. Dodałam mąkę,mleko(...)szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego
potrawyregionalnearomatem, o długim okresie dojrzewania w starych dębowych beczkach. Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną i po zdegustowaniu najbardziej znanego drinka na bazie pisco – Pisco Sour (pisco, sok z limonki, syrop cukrowy i białko jajka), tak naprawdę jedynego znanego nam do tej pory, ruszyliśmy do baru na „zajęcia praktyczne”. Poprowadził je Barman Coctail Baru Pies Czy Suka . Okazało się, że Pisco może(...)być podstawą bardzo wielu cocktaili i że tu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Drinki mogą być ostre (z papryczką chili) jak również słodkie, z dodatkiem syropów owocowych, z dymem ziół... . Potem za barem stanęliśmy my, dając popis kreatywności i słowiańskiej fantazji. Mój drink składał się oczywiście z pisco, do którego oprócz obowiązkowego lodu z syropu kokosowego, soku z limonki oraz
królestwo garówgruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone gruszki(...)rozgotować, gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży garnek)i kolejno je wyjmuję Owoce wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję. Moje uwagi : Ważne
Proste Potrawyochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wsyp do dużej miski, zalej mlekiem i zamieszaj tak, aby mleko dokładnie pokryło(...)wszystkie płatki. Dodaj żurawinę, mieszankę pestek i wiórki kokosowe. W rondlu na małym ogniu delikatnie podgrzej syrop klonowy. Dorzuć masło migdałowe i mieszaj do momentu, aż masło rozpuści się w syropie i powstanie jednolita masa. Syrop i masło orzechowe wlej do miski z pozostałymi składnikami, całość dokładnie zamieszaj. Zbożową mieszankę przełóż do przygotowanej blachy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegańskiDrink Drogon jest dosyć ostry i przed wypiciem należy go wymieszać z osiadłym na dnie syropem. Jeżeli wolicie drinki bardziej delikatne, to można zmniejszyć ilość alkoholu lub dolać więcej syropu. Jak możemy przeczytać w książce Georgea R.R. Martin'a "Pieśń Lodu i Ognia tom II", Daenerys Targaryen nazwała swoje smoki kolejno: zielonego Rhaegal, kremowo-złotego Viserion, zaś szkarłatno-czarnego(...)Drogon. I do tego ostatniego odwołuje się mój drink. Zdjęcie ze strony: https://hdwallpapers.cat/daenerys_targaryen_dragon_red_princess_art_hd-wallpaper-1677203/ SKŁADNIKI na 1 szklankę drinkową 70 ml czarnego rumu 100 ml tonicu 10 ml syropu malinowego 6 kostek lodu WYKONANIE Kostki lodu można najpierw nieco rozkruszyć lub wrzucić do szklanki w całości. Następnie wlać rum, tonic, a na koniec wlać syrop malinowy, który spłynie
Passions hobbies lifechwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. oleju rzepakowego 0,5kg borówek(...)300g jagód bądź słoik dżemu jagodowego 100% owoców cukier kokosowy lub syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylko