syrop - 6989 przepisów (strona:49/466)

BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 183

można się objadać, ale zamówiłam też trzecią... do hotelu :) SKŁADNIKI: Naleśniki: - 250 ml mleka - 100 gr mieszanki mąk bezglutenowych (owsiana, ryżowa, kukurydziana, teff, odrobina kokosowej) - 1 jajko - 50 ml syropu klonowego - szczypta soli - odrobina (łyżka) likieru pomarańczowego - 220 ml oleju rzepakowego - 3 łyżki cukru - 20 ml soku z cytryny - 150 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskany) - 3 łyżki masła(...)SKŁADNIKI na naleśniki umieść w misce i wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na  złoty kolor. PORA NA SYROP , rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp cukier, skrop sokiem z cytryny, nie mieszaj. Cukier rozpuści się i zacznie rumienić, gdy będzie brązowy (ale nie spalony) dodaj sok z pomarańczy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zdrowy deser czekoladowy (na napoju ryżowym) 177

można się już z rana delektować Spróbujcie. Składniki: 3/4 szklanki naturalnego napoju ryżowego Amandin 1 płaska łyżka ciemnego kakao 3 łyżki nasion chia około 1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego 1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki suszonych jabłek w kostce opcjonalnie syrop daktylowy do polania wierzchu deseru Przygotowanie: Do szklanki wlewamy naturalny napój ryżowy, dodajemy chia, łyżkę ciemnego kakao(...)minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, znów mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc przykryte np. folią spożywczą. Rano wyciągamy nasz gęsty czekoladowy deser, dosładzamy do smaku syropem daktylowym (u mnie 1 i 1/2 łyżeczki), mieszamy. Przekładamy do pucharka. Na wierzch desery wysypujemy płatki migdałowe zmieszane z suszonym jabłkiem w kostce. Całość po wierzchu delikatnie polewamy syropem daktylowym

Słodkie okruszki
Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 191

sercu zrobiło. Polecam! Scroll down for recipe in English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka miodu 50g kandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami(...)piecz przez 90 minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj

karmelowy
Deser jogurtowy z mandarynkami 175

naturalnego i wiśni. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Deser najlepiej smakuje podany prosto z lodówki.  Składniki na 2-3 porcje: 1 duży jogurt naturalny 1 puszka mandarynek w syropie kilka wiśni z syropu lub frużeliny wiśniowej Mandarynki odsączyć z syropu. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na dno pucharków/literatek układać mandarynki, następnie jogurt, ponownie owoce i jogurt(...)wierzch położyć wiśnie i polać je małą ilością syropu wiśniowego. Schować do lodówki. Podawać po schłodzeniu

Ugotować
Koktajl z pieczonej dyni 131

sprawdzą w duecie z dynią. Pieczona dynia, jogurt naturalny, chrupiące migdały, brzmi bardzo smacznie, ale nie zapomniałam o jeszcze jednym składniku - tradycyjny cukier postanowiłam zastąpić zdrowszym “zamiennikiem” w postaci syropu klonowego, który, muszę przyznać po raz pierwszy zagościł w mojej małej kuchni. Jak się okazuje produkt ten jest nowością w tym sklepie, więc tym bardziej mnie zaciekawił i zachęcił(...)zakupu. Ten kanadyjski syrop przyda się nie tylko do koktajli, ale i słynnych, amerykańskich pancakes i innych deserów w zdrowszej wersji. Koktajl z pieczonej dyni Składniki: 500 g dyni hokkaido 400 ml jogurtu naturalnego 1 banan 3 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek syropu klonowego 2 garście blanszowanych migdałów do dekoracji 2 szczypty mielonej kurkumy do posypania Przygotowanie: Z dyni

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z dynią i jogurtem 147

inne tym podobne :). Placuszki są bez cukru i soli, by były jak najlepsze dla dzieciaków, natomiast jeśli po usmażeniu będziemy chcieli je sobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:). Dla kogo: dla fanów dyni dla placuszkomaniaków dla dzieci Składniki: 200g puree(...)dyni 50g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej cukier puder, syrop klonowy, dżem do dosłodzenia po usmażeniu (opcjonalnie) Wykonanie: Puree dyniowe wymieszać z jogurtem. Dodać jajka, olej, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować lub porządnie wymieszać. Smażyć na patelni beztłuszczowej nakładając na rozgrzaną patelnię po łyżce

Mania Wypiekania
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 159

gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie spróbujcie! Ps. tak marynata/syrop z karmelizowanego czosnku jest również fantastycznym pomysłem do kurczaka! SKŁADNIKI: * świeże policzki wieprzowe – 3 szt SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU: * czosnek – 3 główki * oliwa z oliwek – 2 łyżki * ocet balsamiczny – 4 łyżki * woda – 250 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * mała chili – 1 szt * świeży tymianek * sól(...)smaku solą, pieprzem. POLICZKI WIEPRZOWE: Policzki wieprzowe oczyszczamy błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i osmażamy na odrobinie oliwy z obu stron na lekko złoty kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy obrany czosnek, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek ), smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym oraz 250ml wody i gotujemy ok.10 minut. Wrzucamy posiekane świeże

Ostra na Słodko
Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) 135

fosforu. Takie zdrowe śniadanko to wielki zastrzyk energii. Kto się skusi? (2-3 porcje) 100g ryżu 1 szczypta soli 500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu) (**)  Dodatkowo: syrop z agawy (wg smaku) (***) żurawina liofilizowana Opcjonalnie: ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe) Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.) Mleko podgrzać i wymieszać(...)ryżem. Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek. Każdą porcję posypać żurawiną i ulubionymi dodatkami. (*) 100g żurawiny liofilizowanej zawiera:  326 kcal, 1g tłuszczu, 3g białka, 35,4 błonnika, 58,5 g węglowodanów. (**) Ilość mleka należy dostosować do własnych preferencji - w zależności, czy wolimy ryż gęstszy - czy rzadszy. Zawsze wybieram mleko (bez laktozy), które posiada 1,5% zawartości

Di gotuje
Kawa słodkie amaretto. Przepis na pyszną kawę. 204

mnie… amaretto i słodkie dodatki. Gdy mam troszkę więcej czasu i chcę sobie umilić dzień właśnie filiżanka tak przygotowanej kawy smakuje mi najlepiej. Spróbujcie i Wy. Syrop amaretto możecie również dodać do ulubionej late, a nawet polać nim lody itd. Jeśli tak jak ja lubicie ten smak, taka kawa na pewno umili Wam nawet najbardziej pochmurny dzień Składniki(...)filiżankę kawy) 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej około 170-180 ml wody 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć) około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes * bita śmietana wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady) *ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy

Słodkie okruszki
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 168

kruchy spód do tarty. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop

kolorowotorcikowo
Bezglutenowy biszkopt z kremem kokosowym - zdrowe pyszności :) 165

erytrolu (Look Food) 70 g mąki ziemniaczanej  70 g mąki kukurydzianej  Krem: 400 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g musu kokosowego (Look Food) 6 łyżek syropu klonowego (Look Food) 30 g agaru 1/2 szklanki wody  Dodatkowo: woda z sokiem z cytryny i syropem klonowym do nasączania biszkoptu gorzka kuwertura/czekolada  świeże maliny  Przygotowanie: KREM(...)miksera przełóż jogurt, mus kokosowy i syrop klonowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez jakiś czas. Następnie rozpuść agar w 1/2 szklanki wody i wlej do pozostałych składników. Zamiksuj i przełóż do lodówki do stężenia. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj powoli erytrol, kolejno żółtka, a następnie zmniejszając obroty miksera wymieszane mąki z sodą

Zdrowie na języku :P
Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 174

soli Dodatkowy olej kokosowy do smażenia Karmelizowany imbir 12g (łyżka) startego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem pare kropel oleju kokosowego do natłuszczenia patelni Do podania orzechy włoskie syrop z agawy/ syrop klonowy Sposób przygotowania Puree dyniowe* mieszamy z mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy, 1 łyżką stewii z erytrytolem, 1 łyżką oleju kokosowego, proszkiem do pieczenia, solą i mąką(...)dodajemy do masy dyniowej. Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju kokosowego (w zależności od potrzeby, skraplam patelnię przed każdym smażeniem). Placki smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy polane syropem z agawy lub syropem klonowym i koniecznie posypane orzechami włoskimi! *Aby przygotować puree dyniowe wystarczy upiec dynie w piekarniku, aż będzie miękka (u mnie było to ok. 30 minut

Fill The Bowl
Cytrynki w miodzie. Cytrynki do herbaty. 186

false false false PL X-NONE X-NONE Do herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać(...)przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie:  Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce

Aga w kuchni
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 162

10min. w 180*C. Krem: 1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. 2. Do cukrowego syropu włóż kwiaty czarnego bzy baldachami do dołu i ogonkami do góry, tak, żeby białe kwiatuszki w całości były zanurzone w syropie - podgrzewaj na małym ogniu przez ok.5-7min. 3. Wyjmij kwiaty(...)zdejmij garnek z palnika i pozwól delikatnie przestygnąć - przez ok. 1min, dłuższe stygnięcie sprawi, że syrop zaschnie. 4. Syrop wymieszaj z serkiem mascarpone. 5. Do całości wmieszaj łyżeczkę świeżo oberwanych kwiatków. 6. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę. Całość: 1. Upieczone i wystudzone podstawy babeczek wypełnij pokrojonymi morelami. 2. Na wierzch kładź po 1,5 łyżeczki bzowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pumpkin Spice Latte - kawa z syropem dyniowym 118

zobaczyłam tę kawę na blogu Ani to pomyślałam, że nie ma siły, muszę ją zrobić. Akurat piekłam dynię w piekarniku i to, co nie zjadły dzieci przerobiłam na syrop dyniowy. Nie sądziłam, że jest tak pyszny. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne więc bardzo mi posmakował. A w połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie! Syrop dyniowy(...)grubym dnem  wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Na końcu wyjąć goździki. Do kubka wlać syrop dyniowy (1 lub 2 łyżki), następnie świeżo zaparzone espresso i gorące mleko. Całość wymieszać, posypać po wierzchu cynamonem - Pumpkin Spice Latte

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie