syrop - 6989 przepisów (strona:49/466)

Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts 259

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie(...)cytryny, dodaj czosnek granulowanyni wymieszaj, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do małego rondelka ocet balsamiczny i gotuj na dużym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Rozsmaruj na tostach pastę z awokado, wyłóż na nią rukolę, pomidory i skrop całość syropem balsamicznym. Dopraw pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Avocado, arugula and tomato toasts (3-4 servings

karmelowy
Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu 12823

Kwiaty czarnego bzu mają wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim doskonały lek na przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu działają napotnie i antywirusowo, chronią drogi oddechowe i wzmacniają naszą odporność. Syrop z tych kwiatów to prawdziwy leczniczy eliksir, którego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Kwiaty czarnego bzu zbieramy w czerwcu. Z przepisu wyszło mi 7 słoiczków po 330ml.  SKŁADNIKI(...)kwiatów bzu odcinam łodygi. Kwiaty przekładam do dużego garnka. Do osobnego garnka wlewam wodę, wsypuję cukier oraz dodaję pokrojone w plasterki cytrusy. Całość gotuję około 5 minut. Gorącym syropem (razem z cytrusami) zalewam kwiaty bzu. Mieszam i studzę. Garnek przykrywam ściereczką i odstawiam na 36 godzin w chłodne miejsce. 2. Po tym czasie syrop przecedzam przez gazę lub gęste sitko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrop z kwiatów czarnego bzu 113

jakimś czasie czarnych owoców – to już chyba dosyć powszechne nie jest. Chyba, że się mylę? ;-) U mnie przynajmniej nie było tradycji zbierania kwiatów bzu i robienia z nich syropów. Ja postanowiłam więc tę tradycję zapoczątkować i w tym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry(...)wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam je przewiewnym, zacienionym miejscu (ponoć promienie słońca spowodowałyby, iż syrop nie miałby już swoich leczniczych właściwości) i pozwalam lokatorom opuścić swoje domostwo. Nie trwa to długo, bowiem w kwiatach bzu nie ma tak dużo różnych robaczków i pajączków, jak np. w kwiatach mniszka lekarskiego

Wielopokoleniowo
Muffinki z twarogiem i syropem z czarnego bzu 192

Pochoruję się po zjedzeniu, czy nie? Ano f aktycznie – jagody, kora i liście czarnego bzu są trujące .  Bez względu na to, w jakiej znajdują się formie: powideł, czy syropu - źle przygotowane będą tak samo niebezpieczne, jak surowe jagody prosto z krzaka . Jednak owoce czarnego bzu już w dojrzałej postaci nie są wcale szkodliwe. Ich g otowanie oraz smażenie(...)atrybuty. [źródło: kobieta.onet.pl ; poradnikzdrowie.pl ] Skoro doszliśmy już do konsensusu, że jednak jeść można - a nawet trzeba! , to zapraszam na  aromatyczne muffinki z czarnym bzem w składzie. Wykorzystałam tu syrop z czarnego bzu o obniżonej zawartości cukru od PREMIUM ROSA . Polecam :) Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/2 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru

Grunt to przepis!
Pankejki z syropen klonowym 169

Ostatnio pankejki to nasz ulubiony sposób na syte śniadanko. Robi się je szybko, są podzielne i tłumią uczucie głodu na dłuuugo :) Mój Mąż pokochał syrop klonowy, więc korzystamy i pankejkujemy ile wlezie. Jeśli ktoś syropu nie lubi albo nie ma (nie oszukujmy się, jest dość drogi), to można go zastąpić miodem, musem owocowym, jogurtem... W każdej opcji takie placuszki smakują(...)wyśmienicie. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki cukru + olej do smażenia + syrop klonowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, miksować, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić miskę z ciastem na 15 minut, aby gluten miał okazję się rozwinąć.  Dużą łyżką

Cakes By Kejt
Pizza libańska. 210

koniec naszego pizzowego tygodnia ;) Pycha! Po prostu pycha :) Mielona wołowina, cebula i pomidory zawsze wychodzą podobnie i występują w ogromnej ilości dań, ale tutaj niby niepozorny dodatek pistacji i syropu z granatów powoduje, że dostajemy coś całkiem nowego i innego. Pistacje nie są ortodoksyjnym składnikiem libańskiej pizzy zwanej lahm bi ajeen lub sfeeha. Przyznaję, że sięgnąłem po nie zamiast orzeszków(...)premedytacją, bo uwielbiam ich kolor i smak i byłem przekonany, że dobrze zagrają w tym zestawie. I tak się stało. Jednak, co daje daniu ostateczny i wyjątkowy charakter, to syrop z owoców granatu (zwany także melasą) - kiedy skropiłem nim (dosyć obficie) wierzch mojej pizzy i spróbowałem pierwszy kęs, to natychmiast wiedziałem, że to jest właśnie to! :) Składniki: Na wierzch

zadanie-gotowanie
Pizza z kurczakiem i ananasem 210

taką z kurczakiem i ananasem. Była pyszna :) Mój młody był zafascynowany, choć za ananasem nie przepada, ale tu mu posmakował. Do usmażenia kurczaka i cebuli, oraz sosu dodałam syrop z ananasa bo nie miałam z nim co zrobić. Dodał on fajnego posmaku, więc śmiało można korzystać ;)) Przepis na ciasto od dawna ten sam, jakoś nam pasuje, smakuje itd. Miłego dnia(...)masło klarowne do smażenia 1/2 łyżeczki starta mozzarella Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam  masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec  dorzucam pokrojone w kostkę plastry

kruche babeczki
Baklava 143

oderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: posiekane pistacje do dekoracji Orzechy drobno posiekać ręcznie lub w melakserze, aby tak, żeby były(...)Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby  (fot.4) . Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.  Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie dalej gotować na średnim ogniu, aż powstanie syrop, tj. około 10-15 minut. Ściągnąć z kuchenki i dodać

Świat Ciasta
Świerkówka, nalewka z młodych pędów świerka, syrop świerkowy 339

godzin i ubierzcie wygodne buty, napotkane drzewka traktujcie z szacunkiem i z każdego weźcie po kilka pędów i wędrujcie dalej. Pamiętajcie, że nasze Babcie leczyły się za pomocą domowych syropów i nalewek dożywając sędziwego wieku, tak więc póki te przepisy krążą to warto do nich wracać i przekazywać młodym pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy(...)dobrego trunku każdy powinien pokosztować!. Na zbiory wybierajcie okolice z dala od zanieczyszczeń i dróg, po młode pędy świerka wybierzcie się w piękną słoneczną majową pogodę. Nastaw na syrop: - młode pędy świerka, ok. 2,5 do 3 litrów - 2.5 kg cukru - laska wanilii - 15 goździków - skórka i sok z 2 cytryn Przyprawy zawsze polecam od mojego sprawdzonego sklepu  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną 193

jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki cukru z wanilią 1 laska wanilii 150 g masła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem, a następnie przygotowanym ciastem wylepiamy dno foremki (24x30(...)czasu mieszamy), zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawału masło mieszając łyżką aż kasza dokładnie połączy się z tłuszczem. Odstawiamy całość na ok. 10 minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy. Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch

Czary - gary w kuchni
Rabarbarowy deser wiosenny 150

skomplikowany... ale naprawdę jest łatwy w przygotowaniu. Warto spróbować :) 1,2 kg rabarbaru kule mrożone: 20 ml syropu z owoców czarnego bzu, 12 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, (foremki do ciastek z dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu(...)przecieru – jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Kule mrożone: 280 ml przecieru z rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać

królestwo garów
PSZENNE PLACUSZKI Z RICOTTY Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM 163

Placuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i mega smaczne! Dzieci bardzo za nimi przepadają. Placuszki smakują mi także na zimno. Można je spakować i zabrać do pracy na drugie śniadanie bądź lunch. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (około 13 niewielkich placuszków(...)oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Smażyć aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Gotowe placuszki polewamy karmelizowanymi pomarańczami i posypujemy nasionkami granatu. Placuszki można polać również innym syropem, np. klonowym, bądź jagodowym i posypać świeżymi owcami sezonowymi typu truskawki, maliny. REKLAMA

Calzonella.com
Tiramisu 188

Przez przypadek trafiłam na przepis Lidla na Tiramisu. Postanowiłam go wypróbować z lekkimi modyfikacjami. Z racji tego, że deser jadła moja Pociecha postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego alkoholu na rzecz syropu o tym samym smaku. Efekt zapachu i smaku jest taki sam, a mam pewność, że alkohol się u mnie nie pojawił :)  Najważniejsze! Serek powinien być mocno schłodzony(...)ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g)   Przygotowanie: Kawę rozpuścić z cukrem i po zagotowaniu pozostawić do przestygnięcią.  Żółtka umieścić w misie miksera i ubić

ChilliJemy
Pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis na malinowe lody bez jajek, bez maszynki. 186

wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek(...)dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki. W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy

Słodkie okruszki