Szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako „krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki(...)podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się „rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin. Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło
Programista w kuchniporcje): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2/3 szklanki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 2-3 łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną(...)ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem
Mango Papajapoddaliśmy się i zasadziliśmy lawendę już z malutkich sadzonek na jesień. Siedziała sobie w zimie pod gałęziami choinek by nie przemarzła i zaczęła rosnąć. Udało nam się zrobić trochę syropu, trochę ususzyć i rozdać też parę małych bukiecików. Jest duma :). Czy komuś z Was udało się wyhodować lawendę z nasion? Dla kogo: dla kochających zapach lawendy dla chcących spróbować(...)zrobić domowy syrop dla fanów fioletu Składniki: szklanka świeżych kwiatów lawendy (można też użyć suszonych) 1 kg cukru litr wody Wykonanie: Do rondelka wlej wodę i wsyp do niej cukier. Zagotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaj, by nie zaczął się karmelizować. Dodaj kwiaty lawendy (same kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop
Mania Wypiekaniainternetowym slimstore :) Szczególnie polecamy gotowe boxy, które możecie obejrzeć tutaj . Nazwa: Napój z mlekiem kokosowym chai / matcha Firma: Rebel Kitchen Skład: Chai: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, cacao 2%, cynamon, imbir, kardamon. Matcha: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, matcha zielona herbata sproszkowana. Masa netto: 330 ml Wartości odżywcze: Chai: 100ml/58 kcal, tłuszcz(...)Jest tutaj obecna nuta orientu na czele z kardamonem. Słodycz jest bardzo wyważona wręcz na niskim poziomie co nam jak zwykle odpowiada, ale niekoniecznie można poznać, że użyty został syrop daktylowy. Tego czego nam zabrakło to smaku mleczka kokosowego lub jego specyficznej tłustości, która o dziwo gdzieś zniknęła. Matcha nie ujęła nas swoją barwą ale to nie wygląd się liczy
Candy Pandaswiśniami zasypanymi cukrem potrząsać codziennie przez okres kilku dni, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po kilku dniach odcedzić wiśnie i przefiltrować powstały syrop. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów pamiętając, że należy je trzymać w lodówce. Wcześniej uzyskany nalew zmieszać z syropem. Na tym etapie można(...)także dosłodzić nalewkę syropem – cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Całość odstawić na 1 miesiąc celem pozbycia się resztek osadu, które osiądą na dnie. Po miesiącu zlewamy ostrożnie klarowną część nalewki do butelek i odstawić na minimum 2 miesiące. Z biegiem czasu ćwicząc silną wolę nalewka będzie miała coraz lepszy smak
KuchniaWeDwoje.plowocami. Mam nadzieję, że delikatne gałązki wytrzymają ciężar... W międzyczasie czarny bez przestał kwitnąć. Deszcze zmyły z gałązek ostatnie kwiatki; na szczęście zanim to się stało, przygotowałam solidną porcję syropów. Malinowy, truskawkowy i klasyczny; rozchodzą się szybciej, niż się spodziewałam! Tego ostatniego użyłam do przygotowania mrożonej herbaty. Trzy tygodnie temu trafił nam się słoneczny weekend, nie zwlekając więc, czym prędzej(...)jest banalnie proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, aż całość mocno się schłodzi. Do delikatnej, czarnej herbaty dodałam sporo rabarbaru, dzięki któremu stała się kwaskowata i orzeźwiająca, a całość osłodziłam syropem z kwiatów czarnego bzu. Proporcje są tutaj umowne, możecie regulować je według własnego uznania, dopasowując do indywidualnego smaku. Pomysły na mrożoną herbatę znajdziecie dzisiaj również u Ani i Justinki. Mrożona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypta niebieskiego barwnika spożywczego - tyle co na czubek wykałaczki 2 razy po 1/4 szkl. wrzątku 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors - bez cukru i tłuszczu! 2 łyżki syropu z agawy - lub syropu klonowego, albo po prostu miodu świeże owoce - u mnie kiwi i truskawki - do dekoracji z wierzchu Po 1/4 szkl. wrzątku wlać do 2 oddzielnych kubeczków(...)każdego dosypać po łyżeczce żelatyny. Dokładnie rozmieszać do zupełnego rozpuszczenia proszku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Truskawki zblendować na jednolitą papkę. Dołożyć syrop z agawy oraz rozpuszczoną żelatynę z jednego z kubeczków. Wymieszać. Do jogurtu naturalnego dołożyć syrop z agawy, barwnik spożywczy oraz wkropić 10 kropel aromatu kokosowego. Dolać rozpuszczoną żelatynę z drugiego kubeczka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników
Grunt to przepis!szkl. wody kokosowej z mleka kokosowego w puszce - odsączona od śmietanki kokosowej 1/3 szkl. mleka 2% + 1 łyżka do truskawek 1 łyżeczka wiórek kokosowych garść mrożonych truskawek 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem lub syropem klonowym płatki kokosowe - do ozdoby i posypania z wierzchu W miseczce zalać nasiona chia zimnym mlekiem oraz wodą kokosową. Dosypać wiórki kokosowe. Wymieszać(...)Przez pierwszą godzinę często mieszać, aby rozbijać powstające grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia.. Następnego dnia zmiksować blenderem mrożone truskawki z łyżką mleka oraz łyżeczką syropu z agawy. Napęczniałe nasiona chia wyjąć z lodówki. Nie potrzeba do nich już dodawać słodzika w postaci syropu z agawy. Posłodzenie truskawek w zupełności tu wystarczy. Do szklanego
Grunt to przepis!torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też(...)dekoracji 1. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone i teraz bardzo delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników. 2. Wiśnie odsączamy od syropu. Przełożenie tortu: Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej
kruche babeczkiupały :) Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów. To co? Kto się skusi? Składniki: - 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego (twarda część) - 2 dojrzałe awokado - 2-3 łyżki syropu daktylowego - 2 łyżeczki kakao - wiórki kokosowe Przygotowanie w Tefal CC: Twardą część schłodzonego mleczka kokosowego umieścić w misie miksera. Założyć mieszadło do ubijania. Ustawić obroty 6 i czas(...)dalej, patrzeć co 10 sek czy śmietana się ubiła. Ubitą śmietankę przełożyć do miski. Do misy Tefala CC zmienić mieszadło, na mieszadło do wyrabiania, włożyć obrane awokado, kakao i syrop daktylowy oraz miskę do gotowania na parze, aby zmniejszyć pojemność głównej misy. Ustawić obroty:6 czas: 30s. Zmiksować. Co to będzie? 🙈 Zaglądajcie jutro na bloga - będzie pysznie 😍 ____ #teamtefal #recipe #cookyourself
CookYourselfrodzica. Trudna sztuka uczenia dziecka jeść. Masz problem z BLW? Koniecznie zajrzyj! Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik 2 jajka 300 mililitrów jogurtu greckiego 5 łyżek syropu klonowego/daktylowego 1/2 szklanki rodzynek (/można pominąć) 1 laska wanilii 4 łyżki mąki pszennej (/płaskie) 10 truskawek (/ do dekoracji) Rodzynki namoczyć w wodzie przez 10 minut. Wyjąć i posiekać(...)Przygotować okrągłą formę na tartę, o średnicy 27 cm. Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 180℃ góra dół. Jajka, jogurt, syrop, ziarna z laski wanilii i mąkę wsypać do blendera kielichowego i zmiksować na najwyższych obrotach. Wylepić ciastem formę, nie zapominając o brzegach. Następnie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut. Wyjąć ciasto i wlać na górę masę
Krupeczkinagłą ochotę na coś słodkiego to mój wybór pada na ciastka. Cynamonowe ciastka Składniki: na 24 sztuki 200 g pszennej mąki 125 g masła, miękkiego 1 łyżka golden syropu 1 łyżeczka kardamonu 100 g cukru 1 ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki perłowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody + 1 łyżeczka syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przesiej mąkę(...)proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść syrop w wodzie i posmaruj placki, następnie posyp cukrem. Wstaw formę
codojedzeniagramów mąki pszennej typ 450 30 gramów mąki kukurydzianej 2 żółtka 200 gramów masła minimum 82 % tłuszczu 100 mililitrów bardzo zimnej wody 15 gramów oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego (/ można pominąć) Masa budyniowa 200 mililitrów mleka krowiego/kokosowego 70 gramów kaszy jaglanej 1/2 szklanki rodzynków (/ około 50 gramów) 2 banany Frużelina z owoców 300 gramów owoców typu leśne (/ u mnie(...)mrożone truskawki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (/ czubate) 1 łyżka wody (/do podgotowania owoców) 1/3 szklanki wody (/do rozrobienia mąki) garść winogron (do dekoracji) 1 łyżka miodu/lub 2 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego/ lub 1 bardzo dojrzały, rozgnieciony banan (/ można pominąć) Ciasto – wykonanie Wodę wstawić do lodówki. Masło i olej kokosowy trzymać w lodówce do ostatniej chwili. Przygotować okrągłą formę
Krupeczkisię chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka jedna łyżka stołowa tapioki. Wiśnie mrożone(...)dodajemy tapiokę. Podobnie jak mleko kokosowe – zostawiamy na noc, aż namoknie. Do mleka kokosowego dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i jedną lub dwie łyżki miodu (możemy użyć syropu klonowego). Mleko kokosowe z tapioką zagotowujemy, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia, w którym deser będzie serwowany i odstawiamy aż ostygnie i stężeje
MarcinChefmoże skusisz się na bezglutenowy mazurek? A do tego bez cukru, jajek i laktozy? Wykonanie Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych(...)lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki
Eat me! Fit me!