syrop - 6989 przepisów (strona:54/466)

Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 148

Warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością i warto spróbować.  Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą(...)wodą tak, aby były nią przykryte i pozostaw na 10 minut. W rondlu zagotuj mleko kokosowe, migdałową śmietankę, syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Dorzuć tapiokę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.  Przelej do małych naczyń, poczekaj, aż pudding nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny.  Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój

Roślinna - blog wegański
Shot "Smerfetka" 16867

idealnie. Od dołu zaczyna się od czerwieni, przechodzi w fiolet i kończy si,ę na cudownym  niebieskim ;) Polecam :) Składniki (na 3 shoty): 60ml wódki 120ml napoju Sprite 10ml syropu blue curacao 30ml syropu żurawinowego Wódkę, Sprite i syrop blue curacao mieszamy razem i rozlewamy do kieliszków. Następnie na dno każdego, cienkim strumieniem staramy się wlać syrop żurawinowy

Czerwona Porzeczka
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1848

może być coś lepszego niż połączenie truskawek, bitej smietany i białej czekolady? Może! Wystarczy, że dodamy syrop z czarnego bzu, miętę i...kaszę mannę i mamy wspaniały, bardzo wakacyjny deser :) Przepis poznałam na warsztatach "Lubię Kaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony smakuje(...)lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki "marynacie" z syropu z czarnego bzu, mięty, bazylii i skórki cytrynowej nabierają ciekawego, bardzo orzeźwiającego smaku. Jest to najlepszy deser, jaki miałam okazję jeść w ostatnim czasie i polecam spróbować każdemu miłosnikowi truskawek. Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą manną-spróbujcie jej w tej wersji

Zawsze głodna!
Kremowe lody truskawkowe. 263

postanowiło zastrajkować, to ja się nie poddałam tej złej aurze i na polepszenie humoru zrobiłam lody. Odkurzyłam swoją maszynę do lodów i ukręciłam pyszne oraz kremowe lody truskawkowe polane syropem z truskawek. Lody nie są słodkie, tylko lekko kwaśne, ale dodatek syropu truskawkowego dodał im trochę słodyczy. Ilość cukru można dostosować do swoich upodobań. Zapraszam Was na tę pyszną, lodową(...)Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć truskawki wraz z cukrem brązowym. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu truskawki osączyć (syrop zostawić do dekoracji) i zmiksować blenderem na mus. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz mus z truskawek. Całość przełożyć do maszyny do lodów i postępować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 125

jajek rozmiar L 15 dag cukru pudru 8 dag mąki pszennej tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania 1/4 szklanki zimnej przegotowanej(...)wody 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki PRZYBRANIE: płatki z czekolady mlecznej cukrowe perełki kwiaty i listki z czekolady plastycznej Wykonanie: BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao. Oddzieliłam żółtka od białek

Kuchenne zapiski Edyty
Zdrowa tarta czekoladowa (wegańska, bez glutenu, bez pieczenia) 213

świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek  - bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców) pół lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 6 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków(...)kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)  Dodatkowo do dekoracji: opakowanie świeżych malin Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę

Domowa Cookierenka Agi
Letni orzeźwiający syrop miętowo-limonkowy 251

Coś idealnego dla tych, którzy nie lubią pić samej wody - już 1 łyżka tego syropu dodna do szklanki zimnej wody daje jej fajny posmak. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe wody smakowe. W prawdzie jest z cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc. Syrop ten jest też świetnym dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów. SKŁADNIKI(...)wrzucić posiekaną miętę. Zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak na kilka godzin a najlpeiej na całą noc. 3. Rano całośc przelać przez czystą ściereczkę i wlać syrop do wyparzonej butelki. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.  Można też syrop ponownie zagotować i zamknąć na gorąco w słoiczkach jak przetwory. Inspiracja: Zakątek Rozkoszy Kulinarnych

Kto ugości moich gości?
Gorąca czekolada - wegańska 131

Różnica jest taka, że na kokosowym czekolada jest gęstsza - taką lubię:) Składniki: 100g czekolady 90% puszka mleka kokosowego (schłodzonego kilka godzin w lodówce) 1/4 szklanki mleka sojowego 4 łyżki syropu z agawy (miodu, cukru, co wolicie, ilość wg uznania) szczypta stewii wiórki kokosowe i odrobina syropu z agawy do ozdoby Przygotowanie: Mleko kokosowe schłodzić. Krok ten można pominąć, jeśli(...)czekoladę. podgrzewać aż się wszystko rozpuści. Cały czas mieszać Gotową czekoladę można lekko ubić mikserem - jest wtedy bardziej aksamitna  Przełożyć do szklanek, udekorować bitą śmietaną polaną odrobiną syropu z agawy i wiórkami kokosowymi (można też syrop dodać bezpośrednio do śmietany, przed ubiciem - będzie słodsza i smaczniejsza)  Smacznego

pyszne zdrowości
Syrop z zielonych szyszek modrzewia 272

Przełom maja i czerwca to dobry czas aby zaopatrzyć się w zielone szyszki modrzewia i wzbogacić swoją domową apteczkę o naturalny syrop. Jesienią kiedy zacznie się okres przeziębień chętnie po niego sięgamy. Jak wykonać? Wybieramy zielone szyszki modrzewia, nie zdrewniałe, takie które możemy przekroić nożem. Po przyniesieniu z lasu dokładnie myjemy zimną wodą, odrywamy resztki igliwia, przekrawany na połowę(...)zakręcamy i pozostawiamy na najbliższe dwa miesiące w nasłonecznionym miejscu, parapet będzie najbardziej do tego odpowiedni. Warto potrząsać codziennie słojem gdy zacznie puszczać sok. Po okresie 2 miesięcy zlewamy syrop, zakręcamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.  Zanim podacie modrzewiowy syrop swoim bliskim upewnijcie się, że nie są uczuleni na iglaki. W okresie jesienno zimowym warto codziennie wypijać łyżeczkę syropu

Apetyczna babeczka
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 211

Hyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez. Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce(...)całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują.  Składniki: (na 3l syropu) 60-70 baldachów bzu Czernego (wielości dłoni) 2l wody 1,8 kg cukru 3cytryny 3limonki 50g kwasku cytrynowego Wykonanie Z bieramy w pełni rozwinięte baldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy

Pyry na Gaz
Suszone zielone pomidory a'la bakalie 104

bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania) 1 cukier waniliowy Składniki na syrop: 1 ¼ kg cukru ¼ litra wody Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z soli(...)cukru i wody ugotować syrop.  Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste.  Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 119

gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej mięty łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania całości Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąki przesiać(...)patelni ugotować wodę z cukrem, dodać pokrojony na kawałki rabarbar 2. Gotować do momentu aż rabarbar zmięknie i puści sok. 3. Miękki rabarbar odłożyć z patelni do ostudzenia. 4. Syrop gotować aż zgęstnieje odrobinę i odparuje. 5. Ostudzić odrobinę, przygotować kajmak Różowy kajmak rabarbarowy: 1. Mleko zagotować na średnim ogniu z cukrem. 2. Mieszać od czasu do czasu by kajmak

KreatywnePiny
Domowy syrop z pokrzywy 147

spowodowanych niedoborami.  Zbierając pokrzywy naszło mnie na wspomnienia, będą małą dziewczynką zbieraliśmy pokrzywy dla kurczaczków, były bardzo drobno cięta i im podawane :)   Przepis na ten cudowny syrop dostałam od  Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję.   SKŁADNIKI :  listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier  sok z cytryny  SPOSÓB WYKONANIA   Pokrzywy(...)gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik

Basia w kuchni
Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Pasta whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. 156

masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż kiełki, posiekany szczypiorek, rukolę lub inne świeże warzywa do ozdoby. Gotowe! Smacznego! Zobacz też najpopularniejsze w google wpisy : Syrop z młodych pędów sosny: ból gardła, angina. Prosty Przepis. Jak wygląda sosna zwyczajna i dlaczego jest niezwyczajna? Pinus silvestris L. Leczniczy syrop z młodych pedow sosny bez cukru - tradycyjny(...)prosty przepis. Dieta 1200 kcal przykładowy jadłospis w PDF za darmo. Skteczna, szybka i bezpieczna dieta. Dzień 5 Dieta 1200 kcal przykładowy jadlospis w Pdf za darmo. Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mlecz polny? Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz tradycyjny, szybki, prosty i najlepszy przepis

IzaGotuje
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 149

goździki dla tych co je lubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny. Syrop powinien delikatnie wrzeć. Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się(...)żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania