bardziej musicie wypróbować przepis na te pączki! Są naprawdę niesamowite! Delikatne drożdżowe pączki na bazie ciemnego piwa, polane lukrem z piwa miodowego i posypane chrupiącymi chipsami z karmelizowanego w syropie klonowym bekonu. Brzmi ekstra, co nie? To się nazywa męski pączek! A tak na serio, to z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi i miłośniczce boczku. ;) Przepis na te pączki na piwie(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij
Food SquarePoleciałam do sklepu i obowiązkowo zrobiłam aż dwie powtórki! Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch. Syrop klonowy nadał im ciekawego posmaku, choć możecie go zamienić na dowolny lub po prostu dodać płynnego miodu. Pyszności! Koniecznie spróbujcie. (około 10 sztuk) 150g pasty tahini/masła sezamowego (*) 100g wiórków(...)kokosowych 100g cukru kokosowego (**) 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut
Di gotujesztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem(...)pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej
moj przepis nacukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego 300 ml wody 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 5 żółtek 300 g masła brzoskwinie z jednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe(...)dwie części i przelać na dwie identyczne formy o wymiarach 25x30 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25-30 min. Krem brzoskwiniowy: Syrop brzoskwiniowy zagotowujemy wraz z cukrem. W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy
My sweet a lifedobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami: wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy gryczanej: ½ szklanki białej kaszy gryczanej 1 jajko szczypta soli olej kokosowy lub masło klarowane Dodatki: kilka(...)plastrów usmażonego bekonu jajka sadzone syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia lub przepłucz zimną wodą. Wbij do niej jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i łyżką nałóż cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron Podawaj z usmażonym chrupiącym bekonem
Food Squareszklanki mąki do ciasta drożdżowego (typ 600) 2 żółtka 50 gramów masła 3 łyżki rodzynek 4 morele (/ można pominąć) 200 gramów musu z dyni* 1/2 szklanki / lub mniej syropu daktylowego Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Morele pokroić w drobną kostkę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę syropu daktylowego i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Rozpuścić masło, odstawić(...)schłodzenia. Mąkę wymieszać z syropem daktylowym, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło. Na koniec wsypać rodzynki i morele. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Piec ciasto w temperaturze
Krupeczkiswoimi ulubionymi dodatkami – koniecznie od razu po przygotowaniu. U mnie była to tym razem bita śmietana i jagody (boskie połączenie), ale najczęściej zjadam go po prostu polewając odrobiną syropu klonowego. Taki naleśnik jest odpowiedni dla 1-2 osób. Pieczony naleśnik: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki np.: sezonowe owoce, cukier puder, bita śmietana, mascarpone, syrop klonowy, masło orzechowe, smażone jabłka, dżem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli'; document.write(" "); Do przygotowania będziemy potrzebować patelni o średnicy
Poezja smakunieskończoność popołudnia, lubię zapach cynamonu rozchodzący się z piekarnika. Szarlotka, jabłka pod kruszonką, jabłka pieczone jak w dzieciństwie. Tylko wtedy nikt do nich orzechów pekan nie dawał, ani syropu klonowego... Ale od tego jest ten czas właśnie w deszczowe weekendowe popołudnia, żeby takie rzeczy uskuteczniać :) Składniki: 6 niewielkich jabłek 50 g masła 40 g orzechów pekan(...)płaska łyżeczka cynamonu rodzynki płatki migdałów 5-6 łyżek syropu klonowego 4 i 1/2 łyżki soku jabłkowego Przygotowanie: Jabłka myjemy, odkrawamy spód z ogonkiem (jak na zdjęciu) tak, aby tworzył później "przykrywkę". W środku jabłka wydrążamy łyżeczką gniazdo z pestkami. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy i mieszamy z syropem klonowym, orzechami pekan, płatkami, rodzynkami
bistro mamaoknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego(...)klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki syropu klonowego 2 czubate łyżki cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakie naleśniki można kupić u wielu przydrożnych sprzedawców w Bangkoku i choć syrop klonowy nie jest typowym tajskim składnikiem, to w Tajlandii jest tak samo uwielbiany jak na całym świecie. Tak twierdzą autorzy bloga Kuchnia azjatycka . Naleśniki są przepyszne, takie lekkie i mocno kokosowe. Ich słodycz idealnie przełamuje nuta limonki. Rewelacja! Zamiast syropu klonowego możecie użyć dobrej jakości miodu. Polecam(...)Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym i skropić sokiem z limonki
Di gotujeIlość porcji: 10 – 12 kromek (forma 23 cm x 10 cm) Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek syropu klonowego 1/3 szklanki oleju (u mnie olej arachidowy) 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni ½ – 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Cukinie obrać(...)miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: Składniki mokre: 3 duże, dojrzałe banany; 1 duże jajo, w temperaturze pokojowej; 1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy, 60 ml); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu (80 ml); Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850); 1/2 szklanki niesłodzonego, naturalnego kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli(...)przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać. Gorzką
Gospodyni Miejska