push({}); Lemoniada czereśniowa – Składniki: 2 szklanki czereśni bardzo słodkich (wybrałam te o ciemnym kolorze) – ok. 250 g 3 czubate łyżki cukru + 500 ml wody niegazowanej (do zrobienia syropu cukrowego) 500 ml wody niegazowanej do dopełnienia lemoniady czereśniowej (lub odrobina więcej wedle uznania) 2 duże cytryny (ok. 500 g) + 3 plasterki cytryny do dekoracji kilka kostek lodu (u mnie(...)łyżki cukru i gotować, cały czas mieszając, do czasu aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Wypestkowane czereśnie zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito (lub przez bawełnianą gazę). Dodać do syropu cukrowego, wymieszać. Z cytryn wycisnąć sok (z dwóch cytryn wycisnęłam ok. 180 ml soku – najlepiej zrobić to za pomocą wyciskarki do cytrusów) i wlać go do syropu cukrowego oraz
Kulinarne Przebojeciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam! Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie składniki do przygotowania deseru możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata -szeroki asortyment i wspaniałe jakościowo produkty. Składniki na 4 porcje/ 1 puszka mleczka(...)kokosowego 4 pełne łyżki nasion chia 4 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki syropu klonowego 10 dag deserowej czekolady 30 dag borówki amerykańskiej Melisa lub mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy
Wanilia i Kardamonczekoladą , a także dwukolorowy sorbet truskawkowy w bloku lodowym. Składniki: Warstwa biała: 300 ml jogurtu roślinnego bez cukru o smaku naturalnym (może być np. sojowy lub sojowo-kokosowy) syrop z agawy (ilość do smaku) Warstwa czerwona: 300 g truskawek, malin lub innych (świeże lub mrożone) syrop z agawy (ilość do smaku) Wykonanie: Jogurt dosładzamy syropem do smaku. Owoce miksujemy
Lamarida.plnajprostszy smak lata, kompot :) Składniki - agrest - cukier - woda Wykonanie Agrest płuczę pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Z wody i cukru przygotowuję syrop : na każde trzy litry wody dodaje jeden kilogram cukru. Syrop zagotowuje i studzę, chłodnym zalewam owoce w słojach. Owoce w słoikach nakładam do pełna, zalewam syropem po brzegi. Brzegi słojów
Kuchnia z widokiem na ogródnabiera mi ciasto do chochelki, ale pomocnika mam ;-) Myła też ze mną owoce. Ostatnio bardzo przypadło nam do gustu połączenie serka naturalnego typu President z mlekiem i erytolem lub syropem klonowym. Do tego owoce i mamy pyszny obiadek w tym przypadku ;-) Ja nigdy ciasta naleśnikowego nie słodzę, bo przeważnie dodatki są słodkie, więc po co. Polecam i miłego dnia(...)ciut więcej) 2 jajka 1 szklanka wody (dodaję na oko) 2 szklanki mleka 2% Farsz: 400 g serka typu President naturalnego 1/2 szklanki mleka 2% 1-2 łyżki syropu klonowego lub erytrolu owoce u mnie maliny i borówka amerykańska polewa czekoladowa 1. Do misy miksera wlewam mleko, wodę i wbijam jajka. Miksuję do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodaję mąkę
kruche babeczkiŻytni chleb pełen buraków i kminku 200 g kawałków marynowanego buraka 50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 150 ml wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej
Dzieje kuchennej Wiewiórysłój i porządnie wstrząsamy odstawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Robimy tak przez 14 dni. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Można lecz nie jest to konieczne alkohol wlać do syropu z owocami i wypłukać dokładnie owoce z syropu. Teraz naszą nalewkę przelewamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cukier, który musi zostać w garnku. 5. Garnek z sokiem i cukrem postawić na gazie. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. 6. Do gorącego syropu dodać truskawki, wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Do ostudzonego syropu z truskawkami wlać wódkę (spirytus z sokiem) ze słoja. Wymieszać. 8. Dodać
W mojej kuchnisłojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 2 miesiącach zlać nalewkę filtrując ją przez kilkukrotnie złożoną gazę. Z pozostałych 20 dag cukru i 300 ml wody ugotować syrop cukrowy Wystudzony syrop dodać do pozostałych z nalewki orzechów i odstawić na około miesiąc. Co kilka dni potrząsać słojem. Po miesiącu syrop przefiltrować przez gazę i dodać
Cztery Fajeryodstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na ok. 20-30 dni. Po tym czasie skórki cytrynowe powinny stać się białe, gdyż alkohol rozpuszcza ich żółty barwnik. Przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do jego rozpuszczenia. Syrop odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony syrop wlewamy do słoja z alkoholem i skórką cytrynową, mieszamy, szczelnie zamykamy
La grande e la piccola cuocarozgotować rabarbaru. Odstawiamy do ostygnięcia. Z podpieczonego ciasta usuwamy obciążenie oraz papier i wylewamy na niego masę serową, rozprowadzamy równomiernie. W masie serowej układamy kawałki rabarbaru, dość ściśle. Syrop z patelni zostawiamy. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 minut do upieczenia. Po tym czasie wystawiamy ją do ostygnięcia. W międzyczasie syrop z patelni delikatnie gotujemy(...)lekko zgęstniał. Zagęszczonym syropem smarujemy ciasto z wierzchu. Powrót na górę
Smaczna Stronazakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza lubczykiem, afrodyzjakiem. I czosnkiem niedźwiedzim, co to przemyciłam go sobie bezkarnie z Bieszczad w ubiegłym roku i rośnie schowany w krzakach. Ukryty, żeby mnie żadne(...)niedźwiedzi, suszony 4-5 jaj do przygotowania dwóch omletów oraz szczypta soli i lubczyku oliwa z oliwek do smażenia 4-5 pomidorów malinowych łyżka oliwy z oliwek, syropu klonowego, pieprzu i świeżych ziół: rozmarynu i oregano Szparagi myję, odrywam im zdrewniałe końce. Ciasto francuskie kroję w paski i owijam każdego szparaga jednym plastrem ciasta francuskiego. Układam
Mango Papajaulubionej kaszy (u nas miks różnych kasz gryczana, jaglana, komosa, owsiana) - średni dojrzały banan lub jajko - 1 łyżka kakao - 2 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki mąki kokosowej - tabliczka czekolady - syrop daktylowy/klonowy/miód itp 1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banan, kakao, olej, syrop. 2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić. 3. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i odstawić do napęcznienia(...)ciastek, czyli 5 markiz): -70g kaszy gryczanej niepalonej - jajko lub dojrza ły banan -3 pełne łyżki mąki kokosowej -aromat czekoladowy - łyżka ziaren kakao (może być też pocięta czekolada) -syrop klonowy/daktylowy/miód itp. jeśli używasz jajka zamiast banana -masło orzechowe 1. Kaszę ugotować, dodać jajko/banana, aromat, słodzidło i zblendować na gładko. 2. Wymieszać ręcznie z ziarnami kakao/czekoladą oraz mąką
Candy Pandas