opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym ¼ szklanki kawy (dowolnej: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów) opcjonalnie ¼ szklanki wódki lub rumu 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Odmierzamy ilość odlanego syropu i dolewamy tyle wody aby było 500 ml. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do kubka wlewamy 100 ml (1/2 szklanki) wody dodajemy proszek budyniowy(...)oraz żółtka i mieszamy. Na wrzący wlewamy syrop i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy wszystko do połączenia. Złożenie ciasta Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zaczynamy od przygotowania ponczu - zimną kawę
Cynamonowe szczęścieKrem: 500g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 300ml gorącej wody Do nasączenia: 120ml syropu po brzoskwiniach (z puszki) 60ml wody 2 łyżki soku z cytryny Do ozdoby: cukrowe jajeczka Ciasto(...)pokruszyć go do miseczki, (okruszki odstawić na potem). Pozostałe ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć z powrotem do blaszki. 8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 10. Dwie galaretki wyspać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać
Mała Cukierenkapuree z dyni 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez dobę w lodówce 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku) Krem czekoladowy na wierzch: domowa nutella bez cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo(...)sito, żeby pozbyć się grudek nierozdrobnionych przy miksowaniu upieczonej dyni w blenderze. Następnie, przekładamy je do większej miski, dodajemy stałą mleko kokosowe, przyprawy i mieszamy dokładnie . Słodzimy do smaku syropem z agawy albo syropem klonowym (lub daktylowym albo ryżowym). Przestudzone i posmarowane ponczem biszkopty przekładamy jedną warstwą kremu wiśniowego i drugą kremem dyniowym. Krem na wierzch: Odstawiamy do lodówki
Lamarida.pldostępnością stacjonarnie. Wcześniej radziłam sobie w ten sposób, że kupowałam 100% sok z granata, gotowałam go tak długo, aż większość płynu wyparowała i zostawał z tego bardzo gęsty syrop. Tym razem zrobiłam to samo. Jeżeli więc nie macie melasy, a bez problemu dostaniecie sok, gotujcie go bez pokrywki tak długo, aż finalnie wyjdzie z tego konsystencja lejącego miodu. Po ostygnięciu(...)zdrowie. Składniki: 4 pomidory 2 zielone papryki 1 cebula 2 dymki 15 połówek orzecha włoskiego 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka
Kardamonovydodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Masę studzimy. beza włoska: 110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym) Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący
Bon appetit mon amiekoniecznie spróbujcie mojej tarty serowej z mango Składniki: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła 350 g twarogu na sernik z wiaderka 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soku z limonki 40 g białej czekolady 1 plaster mango z lekkiego syropu Na spód: 350 g kruchych ciasteczek 150 g masła Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy w misie(...)Wylepiamy formę na tartę. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietanę i krótko miksujemy. Następnie dodajemy sok z limonki i syrop klonowy, znów miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksujemy składniki. Naszą serową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch układamy pokrojone mango i wkładamy całość do lodówki
Słodkie okruszkikilka dni można pomieszać słojem. Po okresie oczekiwania należy odcedzić owoce i kawę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić cukrem (lub syropem cukrowym) w zależności od preferencji smakowych. Słodzenie nalewki syropem cukrowym: Syrop cukrowy przygotowuje się rozpuszczając cukier w gotującej się wodzie. Ten sposób pozwala rozpuścić bardzo dużą ilość cukru (w temperaturze
KuchniaWeDwoje.pljabłek (kwaśnych) - 1 łyżka oleju - 2 łyżki cukru - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 9 listków ciasta filo - 50 g margaryny lub oleju Syrop: - 1/4 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubszych oczkach tarki. Smażymy na oleju z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym(...)Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. 4) W międzyczasie cukier mieszamy z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez około 15 minut. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Syrop odstawiamy na bok. 5) Upieczoną baklawę odstawiamy na 5 minut i następnie polewamy równomiernie syropem. Jabłkowa baklawa najlepsza jest na drugi dzień, ale nie odmówiliśmy sobie również przyjemności zjedzenia
Roślinożerni urlopowiczefont-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Masa z ananasami: 1 puszka ananasów w syropie 4 żółtka ( pozostałe od ciasta kokosowego) 1 duży waniliowy budyń 1 szklanka cukru pudru 250 g masła Ananasy oddzielamy od soku i kroimy w drobną kostkę. (Syropu z puszki będzie(...)szklanka- jeśli nie ma- dopełniamy wodą). 2/3 szklanki syropu wlewamy do garnka , a w pozostałej części dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy z żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ananas i jeszcze chwilę miksujemy. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text
Domowe ciastarolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej, 75 g migdałów zmielonych na mąkę, 40 g oleju kokosowego, 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem), 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można(...)oczkach. Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę, chipsy jabłkowe zmielić na proszek. Do miski przełożyć wszystkie składniki – mąkę z płatków owsianych i migdałów, zmielone chipsy jabłkowe, przestudzony olej, syrop, starte jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę z ciastem zabezpieczyć
Even Better FoodSkładniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao) 1 łyżka octu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki cukru cukru 1 kieliszek burbonu lub kahlua woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę) mus 350 g czekolady deserowej(...)piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki. syrop do nasączenia do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać. mus w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać burbon, cukier wanilinowy i cukier, wszystko wymieszać
Niezły Młynekjuż wcześniej wspomniałam, semolinę możecie zamienić na krupczatkę. Natomiast kawę rozpuszczalna można zamienić na rozpuszczalną kawę inkę. Jeśli nie możecie używać miodu , to zamieńcie go na dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości. 🍞 Inne propozycje Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych
SprawdzonaKuchnia.pljednak przygotowanie warzyw jest banalnie proste - w końcu wystarczy je tylko posiekać lub pokroić - to zazwyczaj cała tajemnica tkwi w odpowiednio przygotowanej zalewie. Ja dzisiaj wykorzystałam ocet jabłkowy i syrop z agawy, które nadały surówce słodko-kwaśny posmak. Surówka z kiszonych ogórków z sosem słodko-kwaśnym - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 4 kiszone ogórki, marchewkę, pół(...)czerwonej papryki, łyżkę syropu z agawy lub miodu, łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżki oleju lnianego. 1. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj wszystkie warzywa. 2. Olej połącz z syropem lub miodem oraz octem jabłkowym, dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem zalej surówkę
Z notatnika dietetykaMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta . W tym sezonie żądzą w mojej kuchni letnie, pyszne i łatwe desery Nigela. Trochę przerobiłam ten przepis , ale nie dlatego, że chciałam wcisnąć przysłowiowe pięć groszy, ale dlatego, że tylko takie produkty miałam(...)łyżki miodu Wykonanie Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem. Nie za długo, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop. Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów. Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna. Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami
Tajemnice Smaku