wiśniową, wyrównać, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc DEKORACJA - wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondelka z łyżką cukru - wiśnie podgrzewać, aż puszczą nieco soku, który utworzy z cukrem gęsty syrop, a wiśnie zmiękną (nie mogą się rozpaść) - wiśnie delikatnie wyjąć z syropu, ostudzić - czekoladę zetrzeć na wiórki - sernik posypać z wierzchu wiórkami czekolady i udekorować wiśniami z syropu (po jednej
Smakołyki Berenikiśliwka: śliwka suszona, BIO mąka gryczana, siemię lniane, BIO słonecznik, olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe w czekoladzie [orzechy laskowe, czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao w proszku o obniżonej(...)zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje roślinne (kokosowy, palmowy), skrobia, syrop glukozowy], orzechy makadamia, morwa biała suszona. Łuuuuuup!: migdały prażone w łupinie, pistacje w łupinie, sól. Wartości odżywcze: Warszawska śliwka: 50g/ 239kcal, tłuszcz – 15,4g, węglowodany – 18,1g, białko – 5g, Silnia!: 44g/ 234kcal, tłuszcz – 17g, węglowodany – 8,5g, białko – 8,5g, Niezłe ciacho
Candy PandasWiadomo, który otworzyłyśmy jako pierwszy xD bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów włoskich / Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi Firma: Amandin Skład: Pasta z orzechów włoskich : woda, syrop ryżowy*, orzechy włoskie* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi : syrop ryżowy*, woda, orzechy włoskie* (17%), inulina, konopia* (5%), substancja żelująca - pektyna. * Surowce ekologiczne. Masa netto(...)dało się wyczuć różnicę. Przede wszystkim nadal intensywny włoski orzech był pozbawiony mocnej goryczki, także jak widać konopia w pierwszej paście trochę ją podbiła. Do osłodzenia obu kremów użyto syropu ryżowego, który naszym zdaniem świetnie się sprawdził, ponieważ pasty choć były słodkie to nie przecukrzone a za to z fajną karmelową nutą. Podsumowanie: Raczej nie grozi nam wyjadanie tych past
Candy Pandaspudełku znalazło się sześć produktów: *Konfitura wiśniowa korzenna od Cherry Tree *Krem Warszawski od Baton Warszawki *Masło sezamowe słodzone syropem z agawy od Primavika *Napój Chias od Chias *Granola od Sypkie *Ocet jabłkowy od Rajman Wszystkie produkty(...)strukturę, jednak jest to szczegół, który absolutnie nie przeszkadza (domyślamy się, że jest to urok kokosowej manny). W towarzystwie domowych owsianych biszkoptów był hitem niedzieli ! :P _________________________________________________ Masło sezamowe z syropem z agawy Zarówno skład, wartości odżywcze, jak i dokładną recenzję możecie przeczytać w jednej z naszych wcześniejszych recenzji ( tutaj ). _________________________________________________ Napój Chias Skład: sok 66% (z zagęszczonych soków z jabłek, ananasa
Candy Pandashummusu. Podsumowanie: Jedna z lepszych past sezamowych jakie miałyśmy okazję jeść, bo jest najbardziej naturalna. Osobiście uzależniłyśmy się od kremu na wafle w postaci łyżki tahini wymieszanej z łyżeczką syropu klonowego (cudo ❤ ). Pasta jest bardzo wydajna i zamknięta w lodówce może stać dość długo. Warstwa czekoladowa: kasza jaglana, mleczko kokosowe, kakao, daktyle, syrop daktylowy. Warstwa sezamowa: kasza jęczmienna, jogurt sojowy(...)pasta sezamowa Samasem, syrop klonowy. Sezamki na zimno: biały sezam, miód naturalny (taki w stałej formie)- wymieszać, rozłożyć cienko na foli i schłodzić/podmrozić Ocena: 6 pand
Candy Pandassztuk): zamiennik jajka: 3 łyżki siemienia lnianego 12 łyżek ciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką(...)stopni C. Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około 20-25 minut
Lamarida.plbanana. Taki koktajl z powodzeniem nadaje się na drugie śniadanie. Pełen witam. Zimny koktajl, to świetne orzeźwienie w upalne, słoneczne dni. Swój koktajl wzbogaciłam o nutę słodyczy z syropu pigwowca od Eterno , który doskonale nadaje się jako dodatek do soków, napojów, deserów. Składniki: * 400 g jagód * 2 banany * 2-3 łyżki syropu z pigwowca Wykonanie: W wysokim naczyniu(...)umieścić umyte jagody, banany obrane ze skórki i syrop z pigwowca. Wszystko razem zmiksować za pomocą blendera i gotowe. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Zrób to smacznieprzekąska. Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 45 min Spód 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka masła orzechowego * 1/4 szklanki syropu klonowego 1 dojrzały banan 1 jajko (roztrzepane) 1/2 szklanki posiekanych migdałów Nadzienie ok 500 g truskawek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ok 1/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki syropu klonowego(...)łyżka brązowego cukru * należy używać masła orzechowego bez dodatków tj. olej palmowy, cukier Przygotowanie: 1. Nadzienie - skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, truskawki kroimy w ćwiartki, razem z syropem klonowym i cukrem dodajemy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy rozpuszczoną skrobię, mieszając czekamy aż całość lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy
Słodki KompromisGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka(...)szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego) 3 łyżki pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C. W dużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi
Lamarida.plsama się zdziwiłam, że wyszło takie dobre :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą - ważony suchy 150g naturalnego serka śmietankowego 1 jajko 2 łyżeczki syropu z agawy do puddingu + 1 łyżeczka na truskawki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + t rochę do natłuszczenia naczynka 2 garście(...)odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. W niedużej misce ubić mikserem całe jajko z syropem z agawy na puszystą masę, aż jajka zbieleją - wyjdą trochę rzadsze niż typowy kogel-mogel, ze względu na brak tradycyjnego cukru . Dołożyć proszek budyniowy, cynamon, olej kokosowy oraz serek śmietankowy
Grunt to przepis!dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy(...)więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami. W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes
Menu ZdrowiaSakładniki: Muffinki (8 sztuk) 100 g masła 80 g cukru 2 jajka (L) 80 g mąki pszennej 30 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka likieru kub syropu kokosowego Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem utrzeć mikserem, następnie dodawać po 1 jajku, cały czas miksować. Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i wiórki, dodać(...)masy i wymieszać tylko do połączenia składników. na koniec wmieszać likier lub syrop. Masę wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości. Piec w 170 stopniach 25 minut. Krem: 250 g ricotty 100 g białej czekolady łyżka syropu kokosowego wiórki kokosowe (8 łyżeczek) sparzone i obrane migdały (ok 24 sztuki) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie stopniowo wlewać
coolinarnyDziś zapraszam Was na moje ulubione (i stąd tytuł najlepsze) placuszki z truskawkami (na maślance) . Proste w przygotowaniu i… po prostu pyszne. Dodatkowo placuszki polałam wspaniałym oryginalnym złotym syropem . Po prostu niebo na talerzu Zdecydowanie Wam polecam Składniki: (na około 6 placuszków) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 jajko(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 10 truskawek + do dekoracji złoty syrop GOLDEN SYRUP od Kuchnie Świata (POLECAM!) olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę (wcześniej warto nią wstrząsnąć), dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Truskawki kroimy w plasterki lub mniejsze w ćwiartki. Placuszki smażymy
Słodkie okruszkioleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność) 50 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy
moj przepis nasłoiczki różnej wielkości, idealnie sprawdzają się nie tylko jako pojemniki na np. produkty sypkie. Przygotowałam bardzo prosty deser, który przed podaniem schłodziłam chwilę. Banan, zimny jogurt, płatki owsiane, syrop klonowy i chrupiące ciasteczko, całość udekorowana borówkami amerykańskimi, naprawdę niezła propozycja na wiosenny posiłek, polecam! Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi / 1 porcja Składniki: 9 łyżek płatków owsianych 9 łyżek(...)jogurtu naturalnego 1 banan 1 herbatnik 6 łyżek syropu klonowego Przygotowanie: Przygotowujemy deser warstwami. Każda z 3 warstw, składa się z 3 łyżek płatków owsianych, 3 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 banana pokrojonego na plasterki i 2 łyżek syropu kolonowego. Wierzch deseru posypujemy pokruszonym herbatnikiem. Dekorujemy borówkami amerykańskimi. Najlepiej, gdy przed przygotowaniem, jogurt naturalny jest schłodzony
Moja smaczna kuchnia