przygotowania śniadanie użyłam białą komosę, syrop z agawy, odrobinę soku z jabłek, prażonych migdałów, grillowanej połówki jabłka. Na jedną porcję: 50 gram komosy, 100 ml wody, jabłko, Zgrillować na patelni połówkę jabłka. Komosę ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Dodać do ugotowanej komosy drugą połówkę jabłka startego na tarce. Wymieszać i poddusić chwilę. Wyłożyć do miseczki, udekorować(...)grillowanym jabłkiem, polać syropem z agawy. Podawać z migdałami lub z innymi orzechami np. włoskimi . Posypać cynamonem kub mielonym kardamonem. W Lidl Polska można kupić szeroki asortyment produktów BIO. Jestem od roku fanką syropu z agawy, który na dobre zastąpił w moim domu cukier. Dzięki niemu moje owsianki mają niższy IG. Produkty w Lidl są wolne od GMO. Cała procedura
AZgotuj!odporność naturalnymi, domowymi sposobami. Mikstura ta jest również idealna na codzienne chłodne wieczory, dodana do herbaty jako napój rozgrzewający. Jedni szczepią się na grypę, inni zażywają różne syropy na odporność, jednak ja jestem zwolenniczką domowych, babcinych sposobów. A Wy jakie macie sposoby na odporność? Składniki: * 2 cytryny * pół korzenia imbiru * około 200 ml miodu płynnego * słoik(...)plasterki. W słoiku układać plasterki cytryny a pomiędzy nimi plasterki imbiru. Zalać wszystko miodem (słoik musi być zapełniony miodem). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Po 2 dniach syrop jest gotowy do spożywania. Tak przygotowany syrop przechowywany w lodówce postać może około 2 tygodni
Zrób to smacznieZaskakująco smaczne i proste - podawane na ciepło banany z cynamonem, syropem klonowym i płatkami migdałów. Składniki: banany masło lub olej kokosowy syrop klonowy lub miód sok z cytryny cynamon płatki migdałów Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Banany obrać i przekroić wzdłuż na połowy, oprószyć cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć na talerze. Syrop klonowy wymieszać z sokiem
wyzwania kuchenneziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać(...)śmietanę, Ubijać około pół minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalubię śliwki . Ciemno granatowe, w środku żółto zielone, soczyste i słodkie aż do bólu. Chociaż lubię pogryzać świeże śliweczki to czasami je piekę. Śliwki posypane cukrem i polane golden syropem pięknie się karmelizują pod wpływem wysokiej temperatury. Pieczone owoce to idealny dodatek do deserów. Co powiecie na eton mess z pieczonymi śliwkami?…Mniam, mniam! O tak, ten angielski deser(...)można swobodnie przyrządzić ze śliwkami. Uwielbiam bitą śmietanę z owocami. Eton mess to najszybszy i najprostszy deser . Pieczone śliwki Składniki: 1 kg śliwek 100 g cukru 2 łyżki golden syropu lub miodu 1 łyżka masła Opłukaj śliwki wodą i osusz. Wysmaruj żaroodporną formę masłem. Przekrój śliwki na pół usuń pestki i ułóż w formie. Posyp cukrem i polej syropem. Wstaw
codojedzeniaSKŁADNIKI: szklanka mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia łyżeczka syropu klinowego lub miodu 2 świeże figi WYKONANIE: 1. Do szklanki wlać mleko, dodać nasiona chia i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać. 2. Odstawić do lodówki na min 3 godziny a najlepiej na całą noc ( warto w między czasie przemieszać ) 3. Podawać że świeżymi figami. Kaloryczność przepisu(...)Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Nasiona Chia - szałwia hiszpańska (suszone) 97 20 3.31 6.15 8.42 Mleko kokosowe 274 230 1.38 27.6 5.06 Syrop klonowy 52 20 0.01 0.01 13.41 Figa (świeży owoc) 80 140 0.36 0.24 19.33 Podsumowanie
Atlas SmakówWersja zimowego kompotu dla tych, którzy mają ograniczone zasoby czasu i/ lub energii:-) Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy. A resztę zrobi czas... Składniki: 2 kg węgierek prawdziwych - lepsze będą jędrne 0,5 kg cukru 1 litr wody Śliwki opłukać, wypestkować i zapakować dosyć ścisło do słoików. Należy zostawić ok 1,5 cm przestrzeni od góry(...)słoika. Przygotować syrop. W garnku zagotować 1 litr wody z cukrem. Gorącym syropem zalewać śliwki w słoikach. Nałożyć zakrętki i pasteryzować. Ja robię pasteryzację w garnku z wodą. Do szerokiego garnka wkładam ściereczkę - może być nawet cieniutka - chodzi o to, aby słoiki nie podskakiwały podczas pasteryzowania. Na ściereczkę stawiamy słowiki nie do końca dokręcone. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości
Ze smakiem bez glutenuMirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha! Składniki: (na około 1,5l) 1kg mirabelek 500g cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania: Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę(...)Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Uwaga: Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże
Pyry na Gaznależy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2/3 szklanki drobnego cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 400 g masła puszka brzoskwiń w syropie ok. 400 g truskawek(...)odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek
Czerwień i błękitformę ( u mnie 28 cm), nakłuwamy widelcem, jak na zdjęciu poniżej. Potrzebujesz: 3 -4 spore jabłka (najlepiej kwaskowate i twarde) - 2 łyżki cukru pudru - cynamon - 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (możesz też użyć jako zamiennik syropu z agawy) Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na cieście, jak na zdjęciu(...)Obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem i polewamy syropem klonowym. Im kwaśniejsze jabłka tym dodaj więcej cukru. Ja użyłam dwóch łyżek cukru pudru. TARTĘ z jabłkami wstawiamy do piekarnika, na środek. czas pieczenia u mnie 1 godzina i 15 minut. Temp. 175 stopni C. Pierwsze 50 minut dół piekarnika. Reszta czasu dół + góra. GALARETKA NA TARTĘ - 120 ml soku jabłkowego
SMYKWKUCHNIrumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy. Podczas smażenia, trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę aby ich nie uszkodzić. Polecam podawać z syropem klonowym, jednak sprawdzi się inny słodzik np. syrop z agawy czy miód. Placki marchewkowe porcja dla 1 osoby Składniki: 3 małe marchewki 2 jajka 1 białko 3 łyżki mąki kokosowej(...)rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Podawać z syropem i sezonowymi owocami. ( polecam jagody
JaglusiaPolecam! (około 3-4 porcje) 100g ryżu 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka (*) 1 szczypta soli Dodatkowo: 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki syropu z agawy (wg smaku) (**) kilka kropel esencji waniliowej (nie aromatu) Ponadto: 1 banan konfitura morelowo-ananasowa (***) Opcjonalnie: prażone płatki kokosowe listki mięty Ryż ugotować w osolonym mleczku kokosowym z dodatkiem mleka(...)wiórków kokosowych. (Smaczniejszy jest rozgotowany.) Całość dosłodzić syropem z agawy, wymieszać z odrobiną esencji waniliowej i przelać do miseczek. Na każdej porcji ułożyć plasterki banana i ozdobić płatkami kokosowymi oraz listkami mięty. Deser podawać z konfiturą morelowo-ananasową. (*) Ilość mleka należy dostosować do własnych preferencji - w zależności, czy wolimy ryż gęstszy - czy rzadszy. Ja akurat zrobiłam rzadszy. (**) Można
Di gotujeSkładniki: biszkopty podłużne (52 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka(...)kryształ 1 łyżeczka ciemnego kakao Posypka: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać
Ciastka - domowe słodkościjuż nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego - 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy czy też agawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa kroimy w kostkę, chleb rwiemy na kawałki, wszystko umieszczamy w plastikowym naczyniu, posypujemy łyżeczką soli(...)godziny, a najlepiej przygotować mieszankę wieczorem i zostawić do dnia następnego. 2. Gdy warzywa i chleb są już miękkie miksujemy je blenderem na gładką masę, łączymy z oliwa i syropem klonowym, można doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z bardzo drobno pokrojonymi warzywami, bo miło jak czasem coś nam chrupnie pod zębem, a wierzch posypujemy pieprzem
Apetyczna babeczkamąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier(...)kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie
Niespełnione zdolności kulinarne