Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego 1 szklanka wody 2 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego(...)końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy. 2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń
Kuchnia w czekoladzietemat tych płatków... Mlekołaki Miodo kółka - płatki, które zdecydowanie smakowo najbardziej przypadły nam do gustu. Masa: 250g Skład: mąki 76,8%: pełnoziarniste 60% ( pszenna , owsiana ), kukurydziana, ryżowa; cukier, syrop glukozowy, miód 5,5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz palmowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; emulgator: lecytyny (z soi ), aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Moim zdaniem najlepiej smakują po prostu(...)sucho" lub z mlekiem, beż żadnych innych dodatków. Mlekołaki Choco muszelki - uwielbiane przez dzieci Masa: 250g Skład: mąki 73,1%: pszenna, pszenna pełnoziarnista 26,4%, kukurydziana; cukier, syrop glukozowy, kakao 5,4%, tłuszcz palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty Corn flakes klasyczne- najbardziej popularne wśród wszystkich płatków. Masa: 250g Skład
Z miłości do słodkościwidzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko(...)dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące. Mocno spienić, za pomocą np. spieniacza. W szklankach zaparzyć po łyżeczce
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody – 1 szklanka • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. • Wodę(...)cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać
To co kochamjuż jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały aromatami z winnego syropu. Cynamon, wanilia, cytryna i może nieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru(...)Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego
zadanie-gotowanieczystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 200 ml wody 30 dkg cukru laska wanilii lub ekstrakt waniliowy Sposób wykonania : C ukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż(...)słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarneporcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni, 1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego, garść owoców do dekoracji, 2 łyżki karobu lub kakao. Wykonanie: Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu i 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy masę(...)pucharków i umieszczamy w lodówce. Drugą porcję mleka blendujemy z porzeczkami, pozostałym syropem i olejem. Następnie wylewamy na masę wiśniową. Dekorujemy owocami Karob mieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch naszych deserków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiuukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho(...)wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę masy. Kolejną
Jeść, by żyć w zdrowiuprzyswajalność na poziomie powyżej 93%. CO ZNAJDUJE SIĘ W ŚRODKU KAŻDEJ BUTELECZKI woda * miód naturalny (7,5%) * koncentrat owocowy z czarnej porzeczki (3,5%) * i aronii (3,5%) * syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowośći: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, witamina C ARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna na szkodniki. Odznacza się ogromną ilością polifenoli (zarówno(...)technologii syntezowania naturalnego kwasu bursztynowego jego przyswajalność wzrosła z 15 % do 90%. W 20ml Alfa Aktiv znajduje się około 10mg tego kwasu. BURAK CUKROWY - pozyskiwany z niego w 100% syrop glukozowo-fruktozowy nie przejawia negatywnych właściwości jak typowy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskany z kukurydzy i pszenicy. Nadaje on preparatowi dużo łagodniejszy i słodszy smak dzięki czemu może być łatwo stosowany
Zdrowie na języku :Pwykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić w doniczce i tu przepis na ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze, czyż nie brzmi smakowicie ? Goździki to przepisy na sos karmelowy do wszystkiego ( prosty i jasny tytuł ;)) czy pikantne batony musli z syropem klonowym i goździkami(...)kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. I na samym końcu rosnący w mojej doniczce
Kuchnia na wzgórzudomu kolejne hokkaido, więc na pewno to jeszcze nie koniec dyni w mojej kuchni. Dziś chciałabym Wam pokazać placuszki dyniowe, które niesamowicie smakują zarówno z miodem i owocami w syropie, ale będą też pyszne z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, syropem klonowym itd. Przygotowanie placuszków to kilka chwil, pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy sobie puree z dyni. Ja przygotowałam dzień(...)lecę z przepisem ;) Kurcze, jak tak patrzę na te zdjęcia znowu mam ochotę na te placki :) Ps. Swoje placki podałam z kawałkiem plastra miodu akacjowego i malinami w syropie własnej roboty, nie potrafię wskazać, czy lepsze są z miodem czy malinami, bo obie wersje były pyszne! Składniki: 1/2 szklanki gęstego puree z dyni ( u mnie hokkaido) 2 jajka 2 łyżki
Blondynka Gotujezostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja (u mnie 3 litrowy) i zalej spirytusem - odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Po 30 dniach przygotuj syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy
Alutka-Gotujekogo: dla lubiących syropy do herbaty dla kochających domowe przetwory dla lubiących cytrynowe klimaty Składniki: pigwa cukier Wykonanie: Pigwę obrać i pokroić na malutkie kosteczki. Zasypać cukrem (tyle cukru ile objętościowo pigwy, czyli 1 szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać(...)syrop do słoików i szczelnie zakręcić (można wlać syrop razem z owocami). Nie trzeba pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu
Mania Wypiekaniaoraz kapustę - produkty pełnoziarniste: komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną - zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej kokosowy, oraz olej lniany - naturalne substancje słodzące: miód, syrop ryżowy, syrop klonowy, syrop daktylowy oraz cukier kokosowy - superżywność: jagody goji, nasiona chia, spirulinę, pyłek pszczeli oraz kakao Podsumowanie: Dzięki tej książce można dowiedzieć się wielu informacji o prawdziwemu
Di gotuje