syrop - 6989 przepisów (strona:80/466)

Biszkoptowy omlet z kremem z awocado, fistaszkami i syropem 228

obiecałam, dzisiaj smaczna propozycja na wykorzystanie czekoladowego kremu z awokado . Biszkoptowy puchaty omlet nadziany kremem a'la Nutella w zdrowszej wersji, posypany podprażonymi na suchej patelni fistaszkami i polany syropem klonowym. Śniadanie samo się nie zrobi! ;) Koniecznie wypróbujcie.   Składniki: (na 1 porcję)   Biszkoptowy omlet: 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki(...)łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 3 łyżki mleka   Dodatkowo: 1/2 łyżeczki oleju do wysmarowania patelni łyżka posiekanych fistaszków syrop klonowy do polania     Przygotowanie:   Czekoladowy krem z awokado: Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera lub rozdrabniacza i zmiksować. Im dłużej tym krem bardziej gładki i jednolity

Nastoletnie Wypiekanie
PLACUSZKI ORKISZOWE 131

Zdrowa i smaczna propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem.  Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.   SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka(...)homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto

słodki bratek
Bezglutenowe płatki dla dzieci :) 125

czekoladowe i kukurydziane są pochodzenia ekologicznego. Mają bardzo prosty skład, jednak czy dobry? O tym dowiecie się w poniższych recenzjach.  CZEKOLADOWE  ryż * cukier * kakao 4,1% * sól * syrop glukozowy  Płatki mają delikatny aromat kakaowy. Jeszcze przed spróbowaniem porównywałam je do powszechnie dostępnych "czekoladowych kuleczek" śniadaniowych. I smak jest bardzo podobny. Płatki są bardzo chrupiące. Czuć słodycz(...)zmniejszyła. W smaku czuć czekoladowy posmak. Skład jest bardzo prosty i zawiera tylko 5 składników, jednak dwa z nich nie należą do najlepszych. Mowa o cukrze i syropie glukozowym, które zdecydowanie bym usunęła. Może gdyby nie było tego syropu glukozowego to jakoś lepiej by to wyglądało... Podsumowując, smak akceptowalny, skład zdecydowanie nie 😩 Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 370 kcal

Zdrowie na języku :P
Leniwe pierogi z kaszą manną 159

śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania  ziarenka(...)wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć

Obiad gotowy
5 minutowy deser ze słodkim jabłuszkiem i Cynamonusiami 155

Dziś zapraszam Was na 5 minutowy deser ze słodkim jabłuszkiem i Cynamonusimi . Deser przygotujecie w ekspresowym tempie. Starczy Wam tytułowe 5 minut. Ciepłe, miękkie, skąpane w słodkim syropie jabłuszka, zdrowy jogurt i płatki zbożowe z cynamonem. Jak dla mnie połączenie idealne. Dla moich dzieci też, bo musiałam przygotować więcej porcji Cynamonusie – czyli płatki zbożowe z cynamonem są pyszną nowością(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i wrzucamy nasze pokrojone jabłka. Smażymy chwilę mieszając, aż nasze jabłka bardziej zmiękną i całe pokryją się w słodkim syropie. W pucharku układamy warstwami około 3 łyżek płatków zbożowych z cynamonem, jogurt naturalny, znów płatki i jogurt. Na wierzch wykładamy jeszcze ciepłe jabłka wraz ze słodkim „syropem”. Podajemy

Słodkie okruszki
Jogurtowe placuszki 270

Poniedziałek i nowy tydzień rozpoczęłam od jogurtowych, delikatnych i puszystych placuszków, skropionych syropem klonowym. Z tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne! Jogurtowe placuszki Składniki: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia do podania: wiórki kokosowe syrop(...)sól. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Placuszki smażymy na małym ogniu, z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Podajemy ciepłe, polecane syropem klonowym, oprószone wiórkami kokosowymi. Można podać z ulubionymi owocami lub posypać cukrem pudrem

Moja smaczna kuchnia
TORT SNICKERS (RAW, WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 169

daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, 4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku. Masa z nerkowców: 500 g nerkowców, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 4-5 łyżek syropu klonowego lub z agawy. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao, 2 łyżki karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonowego. Orzechy arachidowe do ozdoby. Wykonanie: Składniki na spód umieszczamy(...)pozostałymi składnikami na warstwę karmelową. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Nerkowce moczymy przez minimum 5 h. Następnie odcedzamy i blendujemy z olejem kokosowym i syropem na gładką masę. Wylewamy na karmel. Umieszczamy w zamrażalniku. Składniki na polewę mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Dekorujemy orzechami i umieszczamy tort w lodówce na minimum 4 h (najlepiej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Tapioka – pudding ze świeżymi owocami 206

podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców. 10 łyżek tapioki 1l. mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Szczypta soli Świeże owoce Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyskę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie łyżki syropu klonowego i szczyptę soli(...)Można użyć miodu lub innego syropu smakowego. Po godzinie zagotowujemy mleko i cały czas mieszamy przez ok. 15 minut, aż pudding zgęstnieje, a kuleczki staną się przejrzyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do naczyń, w których ma być serwowany. Dodajemy ulubione świeże owoce. Po ostygnięciu pudding zgęstnieje. Smacznego

MarcinChef
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 175

warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej(...)olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie  garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy

Słodki Kompromis
Płatki jaglane z jabłkiem 398

przygotowania. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi owocami jak również i z warzywami. U nas dzisiaj były z jabłkiem lekko podduszonym na patelni z cynamonem, polane syropem klonowym. Pyszne i bardzo sycące. Składniki: 1 jabłko szklanka mleka 3 łyżki płatków jaglanych łyżeczka syropu klonowego świeżo tarty cynamon Wykonanie: Płatki zalać mlekiem i gotować 3 minuty. Jabłko obrać, zetrzeć(...)drobnych oczkach i poddusić na patelni z nieprzywierającym dnem do momentu aż jabłka się rozpadną - około 10 minut. Na koniec doprawić cynamonem. Na gotowe płatki wyłożyć jabłka i polać syropem klonowym

Pysznie & Pięknie
Drożdżowa babka cytrynowa z morelami 141

ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy. Ilość alkoholu można zwiększyć. Ciasto delikatnie po nakłuwać wykałaczką(...)czym polewać syropem, stopniowo, tak żeby cały się wchłonął. Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i ponownie krótko zmiksować. Ostudzoną babkę udekorować śmietaną. Uwagi: Jeżeli góra babki będzie się Wam zbyt szybko przypalać, to wystarczy przykryć ją ręcznikiem papierowym. Babka ładniej będzie wyglądać, gdy zostanie upieczona w okrągłej formie, pamiętać

Passions hobbies life
Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 268

wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki  mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g) żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia: syrop z brzoskwiń woda 60 ml Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem(...)żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję. Czas poskładać wszystko :) Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego

Kuchnia Viki
Wegańskie desery jaglane KOKO YOGO :) 161

kokosowych odpowiednikach mlecznych produktów słyszałam nie raz, ale o jaglanych już nie :)  Deser jaglany z dodatkiem kakao   woda * kasza jaglana (33%) * mleko kokosowe (30%) * syrop z agawy * glukoza * kakao * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii Deser pachnie delikatnie kakaowo. Ma gęstą konsystencje. Nie jest przesłodzony, choć ilość cukru na 100 g dochodzi(...)wróciła do niego ponownie :) Energia: 79 kcal Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 13,4 g Białko: 0,7 g Deser jaglany o smaku naturalnym  woda * kasza jaglana (33%) * syrop z agawy * glukoza * substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna * wanilia w proszku * żywe kultury bakterii  W tym wariancie nie poczułam żadnego aromatu, choć myślałam, że wanilia da o sobie znać

Zdrowie na języku :P
Likier korzenny 165

Dziś do grona  domowych napojów alkoholowych  dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego(...)muszkatołowa  250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie syrop przecedzamy. Dodajemy do niego wódkę, przelewamy do czystej butelki, zakręcamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 140

jest mój smak dzieciństwa. Dziś Inco-Cola została przeze mnie nieco zmodyfikowana i ubogacona smakowo, gdyż pierwotna receptura to raptem trzy składniki: kawa Inka, drożdże i cukier. Dzięki Ince, syropowi klonowymi i drożdżom napój dostarcza nam licznych zdrowotnych korzyści w postaci wielu witamin i minerałów,   miód natomiast ma działanie min. bakteriobójcze i prozdrowotne.   Na 250 ml napoju potrzebujemy(...)duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura zabije nam właściwości

Jadło i czytadło