syrop - 6989 przepisów (strona:88/466)

Odwracane ciasto ananasowe 167

Ananasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają(...)document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy

Poezja smaku
Lazurowy drink z ginem i sokiem limonkowym 1098

Sylwestra. Tym razem słodko- kwaśny, lazurowy drink na bazie ginu. Drink o bardzo charakterystycznym smaku, ze względu na dodatek ginu. Sok z limonki nadaje mu delikatności i kwaskowatości. Syrop blue curacao dodaje słodyczy i wyraźnego smaku pomarańczy. To zestawienie sprawia, że drink ma bardzo ciekawy owocowo- kwaskowy smak. No i piękny, lazurowy kolor. Klarowny sok z limonki i syrop blue(...)curacao daje kolor, który do złudzenia przypomina lazurowy kolor ciepłych mórz :) Składniki: lód 45 ml ginu 90 ml soku z limonki 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do wysokich szklaneczek wkładamy lód. Do shakera wlewamy wszystkie składniki, całość mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Miłej zabawy Sylwestrowej

Smak mojego domu
Testowanie Eterno. 167

które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają  na jakość. Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Do produkcji wybierają owoce najlepszej jakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem(...)sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast i innych przysmaków. Polecają

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 109

SPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody MASA: - 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki - 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut) - garść rodzynek(...)garść żurawiny - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem

Smakuje zdrowo
Kandyzowana skórka pomarańczy 138

gotujemy ok 10 min. Wodę odlewamy i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy skórkę kolejne 10 min. Odcedzamy. W rondelku zagotowujemy cukier z połową szklanki wody. Powinien nam wyjść gęsty syrop. Wrzucamy do niego skórkę i gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze jakieś 10-15 min, aż skórka troszkę nam się zeszkli(...)syrop się zredukuje. Przekładamy do słoików. Dodatkowe informacje Dorotka radzi odcedzić nadmiar syropu, ale ja przekładam go również do słoików. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/kandyzowana-skorka-pomaranczy/ BosowKuchni Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczy pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4241

duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. 9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele

Mała Cukierenka
Drink Malibu Sunrise 506

drink o nazwie Malibu Sunrise. Kolorowy, słodki i łatwy do przygotowania drink  kobiecy . Składniki: lód 30 ml wódki 30 ml Malibu 100 ml soku pomarańczowego 15 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki wkładamy kostki lodu. Nalewamy kolejno wódkę, Malibu, sok pomarańczowy. Na koniec dolewamy syrop grenadine. Syrop jest gęsty, więc opadnie na dno, tworząc przenikające się warstwy

Smak mojego domu
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 191

placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień(...)łyżki miodu 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 100 gr masła Krem 3/4 l mleka 2 budynie (na 0,5l mleka) 4 łyżki cukru 200 gr masła 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy

Mieszam w Garnku
Iskierka Dziadunia na dzień dobry 106

życia. Do dzieła, nie ma nic prostszego! Moje córki za takim talerzem wyglądają nie tylko na śniadanie! Składniki ugotowana kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego winogrona Iskierka Dziadunia- syrop korzenny  Ogródek Dziadunia olej kokosowy do smażenia mięta Kaszę jaglaną podpraż na oleju kokosowym, przełóż na talerze. Dodaj pokrojone na pół winogrona. Skrop syropem. Syrop korzenny z miodem – Iskierka Dziadunia

Z Kuchni Do Kuchni
"Sernik" kokosowy z musem mango na spodzie orzechowo-daktylowym.Pysznei bardzo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. 205

daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów ( ok 30 g) łyżeczka agaru lub innej substancji żelującej * 2 łyżki syropu z agawy /syropu z daktyli/ ksylitol   --> syrop z agawy  330g za 11 zł  <klik>  lub 1kg ksylitolu za 25 zł <klik>   * ilość zależna od producenta(...)Przygotowanie (25-30 minut plus chłodzenie) : - kaszę gotujemy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym ok 20-25 minut aż do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy 3/4* łyżeczki agaru oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Podczas gdy kasza się gotuje: - daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5-10 minut. W yciągnięte z wody daktyle miksujemy  z orzechami - kokilkę/miseczk

Pora na pora i pomidora
Torcik orzechowo-kawowy 170

duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland Krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki(...)duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Miękkie masło miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy po jednym jajku (kolejne dodajemy dopiero, gdy wmiksujemy poprzednie). Dodajemy mąkę wymieszaną

Poezja smaku
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 203

ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te bezowe kwiatki wymagają już trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować syrop cukrowy, który dodaje się do białek i ubija. Bezy te powstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru. T aka włoska beza idealnie nadaje się do dekorowania różnych deserów(...)dodatkiem szczypty soli w misie robota. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę, mieszamy i ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok. Syrop mieszamy, aż cukier się rozpuści. Jeszcze gorący syrop cukrowy, powoli, cienkim strumieniem wlewamy do już ubitych białek. Całość miksujemy na najwyższych obrotach aż piana zrobi się sztywna, ale jednocześnie będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 167

przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki(...)pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej

Mango Papaja
Owsiane ciastka krajanka 132

rodzynki i morele. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku…owsiane ciastka, którym trudno im się oprzeć! Owsiane ciastka Składniki: 200 g masła 100 g cukru 250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód) 500 g owsianych płatków, u mnie górskie 100 g zmielonych migdałów 50 g rodzynek 50 suszonych moreli garść malin Masło, syrop i cukier umieść w garnku

codojedzenia
Makaroniki z kremem porzeczkowym 138

dość dużej mocy palniki aż mieszanka osiągnie temp. soft ball 118 st. W międzyczasie zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżeczce cukru. Gdy syrop osiągnie wymaganą temp. 118 st. natychmiast zdjąć z palnika, mikser ustawić na małe obroty i powolutku strużką wlewać syrop cukrowy. Po wlaniu całego syropu mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować

moj przepis na