Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie(...)Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki. Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym. Tkaniny lniane Kardelen , sztućce Hardanger Bestikk by Mira design do wygrania w Wiosennym konkursie z Mira design
SzczyptaSmaQzająć się kolejnymi porcjami ananasa. Kiedy wszystkie kawałki ananasa zostały już skarmelizowane na patelnię wyciskamy trochę soku z cytryny i chwilę gotujemy do zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć na paterze, wyłożyć część kremu śmietanowego, kawałki świeżego kokosa oraz przestudzone kawałki ananasa(...)samo postąpić z drugim i trzecim blatem, a na wykończenie pokruszyć czwarty blat i obsypać nimi wierzch tortu, na który następnie wykładamy połówki plastrów ananasa, polewamy je syropem i obsypujemy kawałkami świeżego kokosa. Smacznego
Plate of Joygęsty krem. Ile herbaty Matcha wsypać? Musicie spróbować, ja lubię intensywny smak tej herbaty, bo ją uwielbiam, Wy po prostu dopasujcie pod swój gust. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 150 ml syropu limoka z miętą 150 ml przegotowanej wody Wszystko razem wymieszać. DODATKOWO: Ganache Czekoladowe <--------z tego przepisu, nazwa jest linkiem kilkanaście świeżych truskawek kilkanaście listków świeżej mięty WYKONANIE: Opowiem(...)normalne. Tylki użyłam tylkę 2D , którą ozdobiłam cały tort ( i dół, i ranty i te "bobki", na których siedzą truskawki). TORT: Lecimy od dołu :) Blat czekoladowy nasączyłam syropem limonkowym z miętą rozcieńczonym z wodą, na to warstwa kremu limonkowego, potem blat czekoladowy nasączony rozcieńczonym syropem limonkowym z miętą, na to kolejna warstwa kremy limonkowego i plasterki świeżych truskawek, potem
Blondynka GotujePostanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier, możesz polać deser zmiksowanymi owocami. Przygotowanie to kilka chwil, tężeje w lodówce już samo. Składniki? Wszystkie powinieneś(...)kryje w nasionach Chia?" Składniki na 10 sztuk: 2 szklanki mleka (500 ml) 2-3 łyżki miodu akacjowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka nasion Chia Maliny w syropie Wykonanie: W połowie szklanki mleka namoczyłam nasiona Chia, podczas pierwszych 15 minut moczenia, często je mieszałam widelcem, aby się nie zbryliły. Moczyłam około godzinę. Po tym czasie żelatynę namoczyłam
Blondynka Gotujeśmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się lepiej kroił. Opisałam go też w osobnym wpisie(...)smaku. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną nutą brzoskwini. Doprawiamy cytryną i odrobiną esencji migdałowej. Nadzienie malinowe: Opłukane maliny
Kuchnia po mojemuduży słój: 100 g płatków owsianych 100g płatków orkiszowych 20g otrębów pszennych 100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo 3-4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu) Mieszanki od Ziarenkowa :) Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy. Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie(...)dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika
Zawsze głodna!żółtka szczypta soli Składniki na obrzeże: 4 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam , zagniatam , zawijam w folię i wstawiam(...)lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę
Ciasteczkowy Potwórkostki masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 spory banan 2 banany przepisu 300 ml śmietanki kremówki 1 łyżka syropu kawowego (Jamie użył gotowego, ale jeśli nie macie to polecam ten wg mojego przepisu:) 2 łyżeczki cukru waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać(...)wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód tarty. Kiedy trochę przestygnie włożyć do zamrażalnika na 20 minut - bananowe toffi musi porządnie zgęstnieć. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, dodać syrop kawowy i lekko przemieszać - powinny zostać ciemniejsze smugi syropu kawowego. Po 20 minutach w zamrażalniku wyjmujemy tartę i układamy na niej pokrojone w plasterki 2 banany. Na wierzch wykładamy bitą
Kulinarne Inspiracjezainspirowałam się Anną Olson, trochę przepisami z sieci i powstała moja wersja balawy. Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki(...)orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć
Kulinarne Inspiracjebardzo wyborne połączenie i zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka; 3/4 szklanki(...)temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem: 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego; 1 puszka truskawek w syropie (410g); 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix"; 1 czubata łyżka żelatyny; Wykonanie: Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać
In my kitchenupieczona. Formę z babką wyjąć z piekarnika i ustawić najlepiej na metalowej kratce, by delikatnie sobie stygła. Po około 15 minutach babkę wyłożyć z formy. Jeszcze ciepłą polać przygotowanym syropem mojito. Składniki na syrop mojito: 125 g cukru; 4 łyżki posiekanych liści mięty (grubo posiekanych); 100 ml wody; 3 łyżki białego rumu; Miętę z cukrem rozgnieść zewnętrzną stroną łyżki, dodać(...)wodę i rum. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 4 minut. Przed wylaniem na babkę syrop należy przecedzić przez drobne sitko. Składniki na miętowo limonkowy cukier: 50 g cukru kryształu; 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki; 3 liście mięty; Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Babkę posypać cukrem limonkowo-miętowym przed podaniem
In my kitchencuda u mnie. Poczułam się lepiej, lekko i jakby bardziej „na siłach!” Składniki -ulubiony jogurt -Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO po łyżce- jagody goji i nasiona chia wiśnie w syropie i mango w syropie morwa biała suszona Do ulubionego jogurtu wsyp od serca prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek. Wymieszaj. Dodaj jagody goji oraz nasiona chia. Wymieszaj. Na wierzch dołóż suszonej morwy(...)bialej, wiśni oraz mango w syropie.... Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniwprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso i białe pieczywo kuchni XIX wiecznej Europy. Od tego czasu wiele się niestety zmieniło. Przeładowane często cukrem lub (o zgrozo!) syropem glukozowo-fruktozowym płatki przestały być już zdrowym pomysłem na śniadanie. Dlatego chyba znacznie lepiej przyrządzić je w domu. Co więcej, ma to jedną dodatkową zaletę - możemy dodać do nich swoje ulubione(...)płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają) 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się
Food Squarecudownie puszystego) białego. Taki nasz rodzinny kompromis :) Skórka bułek jest chrupiąca, ale tylko od razu po upieczeniu. Za to bułki są miękkie i puszyste. Melasa i syrop klonowy nadają im ładny kolor i słodkawy smak. A oto dowód, że smakują i znikają :) Składniki dla 4 osób: 400g drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej typ 500 8g suszonych drożdży 100ml(...)letniego mleka 250 - 280ml letniej wody 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki melasy trzcinowej 1 łyżka syropu klonowego 2-3 łyżki oleju dodatkowo białko jaja roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek W dużej misce wymieszać mąki. Dodać suche drożdże zgodnie z instrukcją producenta lub przygotować zaczyn ze świeżych. Sól rozpuścić w wodzie. Do mąki z drożdżami(lub zaczynem
Pełny talerzjedną stronę, potem obrócić blachę o 90° i ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop 100 g cukru 100 g wody Cukier rozpuścić w wodzie. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Syrop nadaje się do użycia bezpośrednio
Pełny talerz