szklanka mąki owsianej 2 jaja 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały 2 łyżki cynamonu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu niełuskanego 4 -5 łyżek oleju do smażenia po podania: syrop z agawy, miód, owoce suszone, wiórki kokosowe Wykonanie: Do serka wiejskiego dodajemy(...)placuszki. W momencie kiedy placuszki się podpieką na kolor złoty (ok 5 minut) przerzucamy na drugą stronę i zarumieniamy. Podczas smażenia dolewamy kolejne dwie łyżki oleju. Placuszki podajemy polane syropem z agawy lub miodem, posypujemy wiórkami, suszonymi owocami
Apetyt na Zielonekorzystam ze smakowych dodatków: wyciśnięty sok z cytryny sprawi, że woda zyska mocniejszy wyraz, świetnie się sprawdzi z dodatkiem miodu. Jednak moim ulubionym dodatkiem jest odrobina domowego syropu z mięty. Syrop z mięty doskonale orzeźwia i rewelacyjnie komponuje się z resztą dodatków. Świetnie współgra również z sokiem jabłkowym, jest o wiele smaczniejszy od kupowanej mieszanki(...)jabłko-mięta. Sprawdź w naszym skromnym domowym sklepiku, być może jeszcze uda Ci się nabyć nasz domowy syrop z mięty. Zapraszam do Organic Farm tutaj. Przeczytaj również najpopularniejsze wpisy w gogle: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii: Zlikwiduj Cellulit! Pożegnaj oponkę z brzucha
IzaGotujePudding chia jest lekki, zdrowy i idealne na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1/2 szklanki nasion chia 2 szklanki mleka 2 łyżki syropu klonowego 1 banan 1 łyżka masła szczypta cynamonu świeże truskawki (około 200 gram) Nasiona chia moczę w mleku przez całą noc. Kolejnego dnia gotuję je przez 10-15 minut aż całkowicie zgęstnieją. Dodaję łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszam(...)zestawiam z ognia. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła z dodatkiem cynamonu. Obranego banana kroję i wrzucam na patelnię. Dodaję łyżkę syropu klonowego i karmelizuję owoc przez minutę. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Na dnie miseczki układam truskawki, całość przykrywam puddingiem chia i dekoruję karmelizowanym bananem
Mango Papajawymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja z opłatka z Kubusiem Puchatkiem - który był motywem przewodnim przyjęcia urodzinowego mojej Dżoany(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować
Kulinarne InspiracjeDaiquiri to przepyszny drink na bazie rumu, słodkiego syropu oraz kwaśnego dodatku w postaci soku limonki, czy cytryny. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem musu ze świeżych owoców - truskawek, malin, kiwi, brzoskwiń, mango, czy innych miękkich owoców. W lodówce miałam akurat trochę truskawek i jedno dojrzałe mango, długo nie musiałam myśleć nad sposobem ich wykorzystania :) SKŁADNIKI Daiquiri truskawkowe(...)drinki podawane w kieliszkach do martini) 100 ml białego rumu 15 truskawek sok z połowy limonki/cytyny 30 ml syropu truskawkowego/ rabrabarowego/ cukrowego/ cukier puder 10 kostek lodu sok z cytryny + cukier kryształ do ozdobienia kieliszka Daiquiri z mango ( 3-4 drinki podawane w kieliszkach do martini) 100 ml białego rumu miąższ z 1 dojrzałego mango ( bez skórki
DefinicjaSmakuBanany i gorzka czekolada; nie ma lepszego połączenia. Jeśli jeszcze do tego dodamy płatki owsiane, zmielone migdały, mleczko kokosowe i wszystko polejemy syropem klonowym, to otrzymamy najlepsze pancakesy na świecie. Nie zawierają masła, ale olej, mleko kokosowe, a cukru, tyle co w bananach i gorzkiej czekoladzie. Usmażyłam je wczoraj na podwieczorek, a już zdążyly podbić serce moich córek(...)chyba najlepsze, gorące z nieziemsko rozpuszczającą się czekoladą. Potem przyszedł czas na te „dystyngowane”, ułożone jeden na drugim. Górny pancake aż prosił się o czekoladowe groszki i szczodrą nitkę syropu klonowego, na który starsza latorośl patrzyła z niesmakiem. O dziwo, po pierwszym kęsie zmieniła zdanie.... Zapraszam na boskie pancakesy, idealne na śniadanie czy podwieczorek) Pancakesy owsiano-bananowe z gorzką czekoladą
Mia Cucina Sofietadorosłych, które może zachęcić do jedzenia kaszy. Kasza jaglana z truskawkami: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części) listonic(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części)'; document.write(" "); Zagotowujemy cały czajnik wody
Poezja smakuoczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół szklanki mleka 3-4 gruszki szczypta soli kilka łyżek syropu klonowego Wykonanie: W misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sproszkowany imbir. W drugiej misce utrzeć masło z brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną(...)temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego pędzelka). Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję
Mania Wypiekaniaosunąć delikatnie w dół ale ich nie usuwając. Natrzeć kukurydzę masłem z dodatkiem ulubionych ziół. Naciągnąć z powrotem łuski i grillować około 15 minut. Glazurowane kolby kukurydzy Bogata słodycz syropu klonowego w połączeniu z pikanterią papryczek chipotle idealnie pasuje do grillowanej kukurydzy. Składniki: 6 kolb kukurydzy (łuskane) ½ szklanki syropu klonowego 1/3 szklanki masła 2 papryczki chipotle bardzo drobno posiekane(...)wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małym rondelku połączyć masło, syrop klonowy, czosnek, sól, pieprz i papryczkę. Całość gotować około 10-12 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Umieścić kolby kukurydzy na ruszcie i natrzeć przygotowaną glazurą. Należy pamiętać aby kukurydzę często obracać i nacierać glazurą. Grillować około
naRuszciełyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy truskawki, mięte
Kuchenne Wariacjewody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - lody śmietankowe - bazylia Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy lody śmietankowe, bazylię
Kuchenne Wariacjerondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na prawie 24 godziny. Wprawdzie wystarczy je zostawić na 12 godzin, ale cóż... praca :/ Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam(...)kilka minut. Na wrzątek wsypałam skórkę i smażyłam na wolnym ogniu, dość często mieszając, dopóki paseczki nie stały się szkliste. Łyżką cedzakową wyjęłam je z resztek bardzo już gęstego syropu i przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Skórki posypałam dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć
Kuchenne zapiski Edytyszklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 150 g jogurtu naturalnego puszka 425 ml ananasa w kawałkach w syropie cukier puder do posypania Wykonanie: Ananasy wyłożyłam na sito i bardzo dokładnie osączyłam z syropu (syrop zachowałam do czegoś innego). Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia
Kuchenne zapiski Edytyzmielonych orzechów (dałam 100 g włoskich i 100 g nerkowca) 2 jajka + białko, które zostało z ciasta 100 g cukru 50 g masła, stopionego i ostudzonego 120 g syropu klonowego lub sztucznego miodu (może też być syrop kukurydziany lub Golden Syrup) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 40 g dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty, niskosłodzony(...)ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać stopione i ostudzone masło, syrop klonowy (lub zamiennik), ekstrakt z wanilii i zmielone orzechy Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy. Ciasto
Domowa Cookierenka Agilubię marnować jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego została mi spora ilość przetartych malin, nie chciałam ich wyrzucać. Mogłam przełożyć je do słoików i zawekować, ale dżem już miałam , mogłam też zjeść lub wykorzystać do wypieków, ale miałam jeszcze całe 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomyślałam, że można zrobić z nich nalewkę i tak też uczyniłam :) Tym samym powstała moja(...)będziecie wiedzieć co zrobić z przecierem pozostałym po produkcji soku możecie wykorzystać wcześniej opisane przeze mnie opcję, lub przygotować także tę nalewkę. NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU) przepis autorski // ok. 1,2l nalewki ~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego ~2-3 garście świeżych malin ~2-3 łyżki cukru ~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam
chili & sugar