Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g mini mozzarelli, 1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy(...)Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki kremowego sera koziego, 4 łyżki prażonych płatków migdałów, 1-2 łyżka syropu z agawy, 1-2 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować
SzczyptaSmaQcoś słodkiego?Ta tarta miała mi wynagrodzić wszystko - prawie ucięte dwa palce, gdy robiłam obiad, dymiącą się pralkę i wstanie lewą nogą. Z tego też powodu nie żałowałam jej syropu amaretto, co poskutkowało trochę zbyt luźnym nadzieniem, ale tylko do czasu schłodzenia. I tak było pysznie :) Trzeba zjadać szybko, bo z czasem ananas gorzknieje.Składniki:ciasto300g mąki krupczatki200g masła70g(...)cukru pudru1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli1 jajkonadzienie400g twarożkupół szklanki syropu amaretto1/2 ananasa2 kiwiopakowanie cukru waniliowego1 łyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą posiekać i zagnieść kulę. Zostawić na min. 60 min. w lodówce. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto jest bardzo
W kuchni wieczoremtutaj kawosze takie jak ja? ;-)))Dzień bez dobrej kawy jest dniem straconym, też tak myślicie?Uwielbiam kawę, chyba w każdej postaci, ostatnim czasem jestem fanką syropów do kawy o smaku karmelowym, toffi, piernikowym i orzecha laskowego z sieci Starbucks. Odrobina dodana do kawy nadaje obłędnego smaku. Jeśli miałabym się rozgadywać, a raczej rozpisywać na temat samej kawy to testuje różne(...)kawiarni. Podstawa to ekspres do kawy (min 15 barów), jeżeli nie posiadacie zaopatrzcie się w kawiarkę- koszt na prawdę niewielki, dobrej jakości kawa, którą lubicie najbardziej, mleko 3,2%, syrop caramelowy.ps. przyda się też ciacho, ale to potem ;-)))Mleko spieniamy za pomocą dyszy, lub po prostu spieniacza do mleka, możecie też użyć takiego elektrycznego, jeżeli nie posiadacie niczego
SMYKWKUCHNIwszystko zależy, ja tylko daję pomysł :) Babeczek wychodzi 18, po 9 na każdy rodzaj. Oczywiście możecie zrobić wszystkie pomarańczowe, wtedy po prostu dodajcie trochę więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!"Składniki:100g masła80g cukru2 jajka1/2 szklanki mleka4 łyżki śmietany3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia70g białej czekolady (posiekanej)3 starte marchewki (duże oczka)9 łyżeczek syropu pomarańczowego5(...)pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.Obie masy wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 190`C.Idealna przekąska na drugie śniadanie!Smacznego
Słodkie Przyjemnościgorącej herbaty na mroźny wieczór. Smakołyk popularny na sklepowych pułkach, choć jego cena waha się w okolicach 1 zł za wafelek. Już kojarzycie? Stroopwafel jest to cienki wafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły słodką masą.Najlepiej smakują z gorącą herbatą!Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń(...)Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony biszkopt,śmietana,pokrojona
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać(...)wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę.Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować.Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć z resztą masy.Biszkopt otoczyć obręczą, dookoła brzegu ułożyć okrąg z biszkoptów wypukłą stroną do środka
Mix smakuaromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie(...)miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.Smacznego
Kulinarna rozmowashot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od kawowego ponieważ jest na wódce.Składniki:1/3 syropu czekoladowego1/3 nektaru bananowego1/3 wódki czystejbita śmietanaprzyprawa do deserów w młynkuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić.Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać(...)woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów.Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujeInspiracją dla nich jest sławny koktajl Bellini, wywodzący się z Wenecji ulubieniec Ernesta Hemingwaya i Orsona Wellsa. W klasycznej wersji należy wymieszać Prosecco, mus/nektar z białych brzoskwiń oraz odrobinę syropu malinowego (dla pięknego różowego koloru), ale w praktyce każda kompozycja musujące wino-sok/nektar owocowy może się sprawdzić. Świetna jest np. wersja z truskawkami. Ja do drinków najchętniej używam mocno(...)wytrawnego Prosecco, gdyż nie chcę, aby mój napój był za słodki.Bellini z brzoskwiniami i syropem malinowymSkładniki:1 butelka schłodzonego wina musującego1 puszka brzoskwiń w zalewiesyrop malinowy (można pominąć)Przygotowanie:Brzoskwinie odcedź z zalewy i zmiksuj na mus. Opcjonalnie, możesz je przetrzeć, aby były gładsze.Na dno kieliszków nalej odrobinę syropu malinowego (ok. 1 łyżka), następnie nałóż mus brzoskwiniowy
Chilli Czosnek i Oliwarondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy (nie mam termometru, gotowałam na wyczucie(...)przerywając miksowania, do ubitych białek cienkim strumieniem, powoli wlewamy gorący syrop. Cały czas miksujemy, aż masa całkowicie ostygnie. Zajęło mi to ok. 15 minut. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego (ja dałam z tylką nr 13) i wypełniamy rożki waflowe. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
mojewypiekiinietylkourokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika i kakao dla koloru, a gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie. Wyszło bosko! Ciasto pachnie fantastycznie, jest mięciutkie i lekko wilgotne od gruszek, smakuje nieco jak piernik, ale ma dużo lżejszą, delikatniejszą konsystencję. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy(...)czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej6 ziaren czarnego pieprzudodatkowo:6 gruszekciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych celów, bo ten smak rezerwuje sobie mój(...)gdzie można nabyć produkt.Składniki:500 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka250 ml mleka1/2 łyżeczki soli70 g masła roztopionego1 łyżka syropu waniliowego ETERNO Dodatkowo:konfitura pomarańczowa ETERNO2 garście malin (użyłam mrożonych)1 łyżka cynamonu mielonegocukier perlisty Wykonanie:Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego
Blondynka Gotujejest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250 ml)2 litry wody mineralnejkilka plasterków cytrynyewentualnie kostki loduSposób wykonania:1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.2. Dodajemy plasterki cytryny.3. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy Bakuś, i to pyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~Składniki:200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakaosłodzidło5g świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka kremu czekoladowego+ pyłek pszczelibanansyrop klonowyMieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop(...)klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem
Kuchenny Skrawek Nieba