już naprawdę ostatni moment na jego przygotowanie, gdzieniegdzie można znaleść jeszcze krzaki kwitnącego czarnego bzu. Jako mama czas przeziębień nie jest mi obcy, więc wykonuję taki syrop, który idealnie sprawdza sie przy przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam. Składniki: 10 szklanek wody 1 cytryna 1 szklanka cukru 50 baldachów kwiatu czarnego bzu Wykonanie(...)wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi 6 buteleczek syropu po 330 ml każda
Z Majeczką w kuchniNajlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny(...)320g mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu) - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 125g miękkiego masła - 3 jajka (osobno białka i żółtka) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g) - 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
Smaczne Zdrowenutka: - Pigwy dwie, spore, - cukier, 1 i 3/4 szklanki, - woda, 1 i 1/2 szklanki, - goździki, cynamon WYKONANIE: 1. Przygotowanie pigwy: Pigwę gotujemy do miękkości (około 20 minut) w syropie z wody i cukru doprawionym na korzenno. Obieramy ją i kroimy na połówki tuż przed gotowaniem (inaczej ściemnieje). Po ugotowaniu wyciągamy owoce i układamy na papierze kuchennym by obciekły(...)innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako
Wypisz Wymalujnajszybciej przyrządzić :)) Składniki: 400 ml wody 250 g jeżyn 1 cytryna 125 g naturalnego jogurtu bez cukru 200 g cukru Przygotowanie: Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru
Walijskie Pichcenietyle samo minut. insertCookd("f25f05d4b6a344b39c75a1b58f4efa0a"); Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do delikatnego ścięcia. Syrop posłuży nam do nasączenia naszego tortu. Masa śmietankowo serowa: 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę(...)zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Tort.: Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy mus i śmietanę. I postępujemy
Malinowe Pocałunkigdzie tylko mogę ;). Składniki: 100g masła 110 g cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie: Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego(...)masło i syrop. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier nam się całkowicie rozpuści a całość nabierze ładnego lekko bursztynowego koloru. Trwa to ok 10-15 min, należy uważać aby nie przypalić karmelu. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy. Nie czekając wykładamy łyżką porcje masy na przetartą olejem rzepakowym patelnię w zależności
Malinowe Pocałunkialkoholu i serka Almette. Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie(...)niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;). Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze
Malinowe PocałunkiMożna użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki: 1,5 twardych gruszek, 750 gram cukru, 1 litr wody, sok z 2 cytryn, 2 goździki, laska wanilii, kawałek kory cynamonu, Przygotowanie: Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy(...)wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru(...)Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj 5 minut. Odsącz na sicie. Smacznego... Przepis bierze udział w akcji
Anioły w kuchniMojeTworyPrzetwory , musiałyśmy też upiec to ciasto....boskie jest;P Składniki; 3/4 szklanki mąki, 90 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju / u nas trochę mniej/, 2 łyżki syropu klonowego, polecamy syrop od SKWORCU.PL 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 50 g płatków migdałów Wykonanie; Jogurt mieszamy z jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, syrop klonowy
Anioły w kuchnipłatków owsianych 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowych, ale dodajcie jakie tam macie pod ręką) 1 jabłko 1 banan 3/4 szklanki mleka 1,5% 1 łyżeczka miodu (u mnie syrop z agawy, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości. Syrop z agawy kupiłam w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu(...)pozwalamy im się zrelaksować przez ok 10 min. 2. Owoce obrać ze skórki, jabłko zetrzeć na grubych oczkach, banana pokroić w półplasterki. 3. Owoce wraz z miodem (bądź z syropem z agawy), cynamonem, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi dodajemy to płatków owsianych i dobrze mieszamy. 4. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 25 min w temp
Restauracyjka Literackaważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy; serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków cukrowych 200 g żytniej mąki 150 g mąka pszenna 2 jaja 100 g cukru 1 -2 łyżki kakao 2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz(...)sody oczyszczonej 1 łyżka wody Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków cukrowych (pojawił się w sklepach). Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami i połączyć z syropem. Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać
Kulinarny karnet Christopherautworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier(...)się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna ,czy niesmaczna ,a wręcz przeciwnie. Nie odbiega techniką od smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą ,foremkę na druciku do ciastek smażonych
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy(...)mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka orzechy laskowe (niekoniecznie) Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać
głodny alergiksłonecznik łuskany 100 g pestki z dyni 50 g żurawina suszona 100 g siemię lniane mielone 5 łyżeczek skrobia z tapioki 2 łyżeczki woda 5 łyżek syrop z agawy 2 łyżki olej 1 łyżeczka Popping to inaczej ekspandowane nasiona - w handlu dostępne są poppingi z amarantusa i gryki, również z dodatkami np. melasy i migdałów. Jeśli dieta(...)wyklucza ryżu, to można dodać też ryż ekspandowany. Zamiast skrobi z tapioki można użyć mąki z migdałów, kasztanów albo skrobi kukurydzianej, ryżowej lub innej dozwolonej w ramach diety. Syrop z agawy można zastąpić miodem naturalnym, lub sztucznym w przypadku uczulenia na produkty pszczele . Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do około 120 stopni C. Siemię lniane wymieszać ze skrobią, dodać wodę
głodny alergik