syrop - 6989 przepisów (strona:108/466)

Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 151

owsianki :-) * * * Składniki (proporcja dla jednej osoby): 4 łyżki stołowe płatków owsianych trochę wody 1 łyżeczka wiórków kokosowych szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie: 1. Teraz mój dzień zaczyna się od podprażania słonecznika. Wychodzi tego(...)naddatkiem. I to się powoli gotuje, mieszam od czasu do czasu. 3. Gdy już płatki wchłoną całą wodę dodaję nasiona chia, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, cynamon i syrop klonowy (ale czasem też miód). Mieszam. Przekładam na talerz. Obieram jabłko, dzielę je na cztery części, usuwam gniazda nasienne, kroję na kawałeczki i przykrywam owsiankę cząstkami jabłka, a na koniec

Kawa z mlekiem
Domowa granola “pumpkin spice” 235

Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyzka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki kardamonu Przygotowanie 1 Płatki owsiane przesypuję do dużej miski. 2 Orzechy siekam(...)dokładnie mieszam. 3 W kąpieli wodnej lub w rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczam olej kokosowy. 4 Dodaję ksylitol i mieszam aż się trochę rozpuści. 5 Cały czas mieszając dodaję syrop klonowy, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. 6 Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. 7 Piekarnik rozgrzewam do 150st.C. 8 Do suchych składników dodaję powoli mokre i mieszam

Book of spells
Pfeffernüsse 133

orzechy. Składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g cukru 75 g płynnego miodu 40 g syropu (golden syrup, syrop cukrowy lub inny, mona zastąpić miodem) 1 jajko 70 g masła 2,5 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie: Wszystkie

My sweet a life
Niebiańskie Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe 1723

żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach(...)Masło ucieramy na jasną, bardzo puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Masę dzielimy na 2 części. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Na dno formy kładziemy biszkopt, który następnie ponczujemy syropem spod brzoskwiń. Następnie wykładamy połowę masy, a na nią układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie delikatnie wbijając je w masę. Smarujemy je drugą część masy budyniowej, a na nią wykładamy warstwę

Słodka Strona
Jesienna tarta dyniowa. Nie tylko na Halloween 160

mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni 3 jajka 1 żółtko 100 g ciemnego cukru muscovado 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu klonowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 1 białko 1 łyżka cukru Mąkę, migdały i cukier wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować(...)kolejne 12-15 minut. Gorące ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka i żółtko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, syrop klonowy i cynamon, połączyć. Na końcu dodać puree z dyni, wymieszać. Wylać masę na przestudzony spód. Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dynie i listki. Wyjąć ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 193

owocami Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa orzechowa: 50 g złotego syropu 40 g grubo zmielonych orzechów włoskich 20 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem budyniowy: 110 g serka mascarpone 60 ml śmietany kremówki (38%) 1 jajko(...)Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Podpiekać kolejne 10 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy, syrop, masło,jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 150

mąki kokosowej 60 g mąki pszennej 1 jajko (L) szczypta soli 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego Na sos: 3 duże brzoskwinie  3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu amaretto 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie :  1.Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką zwykłą oraz kokosową, a także szczyptą soli.  Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy(...)Rozgrzewamy patelnię. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.  3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny.  Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować

vaniliowoczekoladowa
Zdrowe toffifee bez sztucznych dodatków 637

przygotować popularne pralinki bez cukru, masła i sztucznych dodatków? Bardzo prosto :) Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników :) Składniki: 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu daktylowego kilka orzeszków ziemnych lub laskowych 3 kostki gorzkiej czekolady Olej, masło i syrop umieścić w garnku, podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia. Przelać masę do foremek z okrągłym

Chocolate Muffin Blog
Śmietankowe ciasto na zimno, z truskawkami i nasionami chia 384

mleka 6 płaskich łyżek nasion chia 400 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe z cukrem 140 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany 30% 2 łyżki syropu waniliowego Ponadto: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe z cukrem 800 ml gorącej wody Wykonanie: Tortownicę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody(...)galaretki agrestowe, cukier i żelatynę. Mieszamy, do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny. Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy wszystkie składniki śmietankowej masy: mleko z nasionami chia, rozpuszczone galaretki, śmietanę 30%, syrop waniliowy. Masę śmietankową wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Gdy masa zacznie się ścinać, wylewamy ją na tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa śmietankowa stężeje, na ciasto wykładamy truskawki

Smak mojego domu
Syrop z mniszka lekarskiego 139

godzin.  Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz konsystencję miodu. Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. Wekuj słoiczki przez około 10-15 min w przykrytym garnku wyłożonym gazą lub ściereczką tak by woda sięgała(...)wysokości słoiczków.  Podajemy dziennie 1 łyżeczkę syropu dzieciom, 2-3 łyżeczki dorosłym.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil

Cukiernia Pychotki
Owsianka jagodowa na wodzie kokosowej 118

Składniki na 1 porcję: 1 szklanka wody kokosowej 4 łyżki płatków owsianych 50 g mrożonych jagód 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka płatków migdałowych Płatki owsiane ugotować na wodzie kokosowej. Pod koniec gotowania dodać jagody oraz syrop klonowy. Przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałowymi

Moja Galeria Smaku
Ciastka bounty – wegańskie, bez cukru i glutenu 208

użycia certyfikowanej mąki). To znany i lubiany duet smakowy, zamknięty w wyjątkowo udanym wypieku. Składniki na około 10 – 12 sztuk: 60 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej 70 g syropu klonowego 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) / lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 90 g (1 szklanka) wiórków kokosowych(...)minuty do spęcznienia. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C(T). W misie umieścić olej kokosowy i syrop – miksować przez około minutę, do połączenia. Dodać spęczniałe siemię, szczyptę soli i ekstrakt, miksować kolejne 1 – 2 minuty. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek – zmiksować do połączenia, po czym dodać

Even Better Food
Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego) 125

wytępienia. Ale właśnie te chwasty posiadają cudowne właściwości lecznicze poczynając od korzenia poprzez liście aż do kwiatów. Wspomagają pracę wątroby i nerek,doskonale oczyszczają organizm.  Miód czy syrop różnie go nazywają jest głównie stosowany do łagodzenia kaszlu. Jednak też oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.   Kwiaty (same łepki bez łodyżek) zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed(...)płynu dodajemy sok z wyciśniętych cytryn,wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do momentu, w którym powstanie gęstawy syrop. Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia

Kolorowa kuchnia Elki
Pudding chia z musem jagodowym 167

Składniki na 1 porcję: 1/2 szklanki wody kokosowej 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 50 g mrożonych jagód 1 banan wiórki kokosowe Wodę kokosową wymieszać z chia i syropem klonowym. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Jagody zmiksować z bananem, wyłożyć na warstwę chia. Posypać wiórkami kokosowymi

Moja Galeria Smaku
Amarantusowe kokosanki. Zdrowe ciasteczka. 200

składniki do amarantusowych ciasteczek i nie tylko. Składniki: (w zależności od wielkości ciasteczek na około 14 sztuk) 2 szklanki amarantusa ekspandowanego Skworcu 1 szklanka wiórek kokosowych Skworcu 3 łyżki syropu daktylowego 1 jajko Przygotowanie: Do miski wsypujemy amarantus, dodajemy wiórki kokosowe i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop daktylowy i wbijamy jajko. Mieszamy wstępnie łyżką, po czy wyrabiamy masę ręką

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania