kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam je na drewnianą deskę do całkowitego wystudzenia. Masa Blokowa: 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki syropu z agawy 2 płaskie łyżki kakao 100 g masła domowy ekstrakt waniliowy 150 g mleka sojowego w proszku ok. 100 g herbatników garść orzechów laskowych Horeca Iglotex (podpieczone(...)pozbawione brązowej skórki) kilka orzechów brazylijskich garść orzechów nerkowce kilka orzechów macadamia chipsy kokosowe do posypania po wierzchu Wykonanie: Do garnka wlałam mleko i wlałam syrop z agawy, zagotowałam, następnie wkroiłam masło i rozpuściłam je. oczywiście po zagotowaniu mleka garnek zestawiłam z ognia :) Kiedy masło się rozpuściło wsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy
Blondynka Gotujezamrożonych witamin :) Dziś padło na jagody. Ot taki zwykłe koktajl jagodowy. Znowu nie posłodziłam kielicha :) Dla mnie był ok. Wiem, że Wy lubicie słodko, więc znowu proponuję zdrowe słodziki syrop z agawy lub ksylitol lub erytrol. UWAGA! Nadal pamiętamy, że maksymalna dawka dzienna Chia to 3 łyżeczki, a jeśli chodzi o codzienne używanie, nie wolno tego robić dłużej niż przez(...)przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt Składniki: 2 łyżeczki nasion Chia namoczone w 1/2 szklanki mleka duża garść jagód leśnych mleko opcjonalnie syrop z agawy lub ksylitol lub erytrol Wykonanie: Cóż.... Warstwę dolną, białą stanowią namoczone i napęczniałe przez noc nasiona Chia. Pamiętajmy aby przed kilka minut po zalaniu ich mlekiem, dokładnie
Blondynka Gotujewcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam ten prosty przepis w diecie pooperacyjnej, ale dzieci też warto taką kaszką manną z malinami nakarmić Składniki na 1 porcję 250 ml mleka 1,5 łyżki(...)kaszkę z mlekiem. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż kaszka zacznie gęstnieć, często mieszamy aby kaszka się nie przypaliła. Ugotowaną kaszkę przekładamy do szklanego naczynia i polewamy syropem z malinami. Polecam też inne przepisy na wykorzystanie kaszki manny. kaszka i deser The post Kaszka manna z malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiśniowa 300 ml mleka skondensowanego 250 g sera dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru syrop wiśniowy Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, rozlewamy do pucharków i chłodzimy. Ser z mlekiem skondensowanym miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy(...)następnie wlewamy do sera z mlekiem skondensowanym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy syrop wiśniowy (ilość według uznania, lecz nie za dużo aby zbytnio nie rozrzedzić śmietany). Ubitą masę wykładamy na wierzch deserów. Możemy przyozdobić dowolną posypką i np. wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka Stronacukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasów Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt(...)dodajemy budyń. Odkładamy ok. 2 łyżki masy, a do pozostałej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i dokładnie mieszamy. Na dno formy kładziemy biszkopt, który następnie ponczujemy syropem spod ananasów. Następnie wykładamy masę ananasową, a na nią warstwę kokosową. Całość smarujemy odłożonymi wcześniej 2 łyżkami masy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy i wrzucamy połamana czekoladę oraz alkohol - mieszamy do otrzymania
Słodka Stronaorzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g miękkiego masła 90 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki złotego syropu 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao skórka otarta z 1 pomarańczy 75 g orzechów włoskich 60 g suszonych śliwek(...)Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt i złoty syrop, połączyć. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre: 2 jajka 150 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 ml mleka (3,5%) 90 ml oleju 3 łyżki złotego syropu dodatkowo: 4 gruszki Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać z cukrem i solą. Jajka lekko ubić, wlać(...)olej i syrop, połączyć. Wlać jogurt i mleko, dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać niedbale tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki, szybko wymieszać. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 25-30 minut, aż wykałaczka wbita w środek muffiny będzie sucha. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dziękuję za wspólne pieczenie - jak zwykle
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 1/8 łyżeczki soli 80 g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu mokre: 2 jajka 260 g jogurtu naturalnego 90 ml oleju 4 łyżki złotego syropu dodatkowo: 2 gruszki 30 g kandyzowanego imbiru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowe i słodkie. Pyszne. A znalazłam je u Doroty . Lody dyniowe z pomarańczą Składniki: (na l lodów) 400 ml mleka 500 ml śmietany kremówki (38%) 125 ml złotego syropu 110 g ciemnego brązowego cukru 70 g białego cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 300 g puree z dyni skórka otarta(...)pomarańczy 2 łyżki rumu Żółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę, dokładnie zmiksować. Mleko ze śmietaną zagotować. Powoli wlać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Przelać całość do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać puree z dyni, skórkę pomarańczową i rum dobrze wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebloga Frugalfeeding . Kokosowe flapjacki z jagodami Składniki: (na formę 25x25 cm) 300 g płatków owsianych 150 g masła 65 g cukru 40 g cukru kokosowego 3 łyżki złotego syropu 40 g chipsów kokosowych 125 g jagód (świeżych lub mrożonych) Masło, oba cukry i syrop rozpuścić w garnuszku. Płatki owsiane wymieszać z chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru 1 łyżka miodu drahimskiego ChOG lipowego 1/3 szklanki wody Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i zalewamy wodą, gotujemy aż cukier z miodem się rozpuszczą i powstanie syrop. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Truskawki wsypujemy do pojemnika blendera, zalewamy słodkim syropem i dokładnie miksujemy. Przekładamy masę owocową do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie: 400 g truskawek 1/4 szklanki syropu klonowego 1-2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej Batoniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 czubate łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki migdałów(...)banan 1 duże jajko 1/2 szklanki płatków migdałowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płatki owsiane
Poezja smakupianę do masy i delikatnie wymieszać. Nagrzać gofrownicę i piec gofry na złoty kolor. Podać gofry z ulubionymi dodatkami jak maliny, kokosowy jogurt, jabłka z cynamonem i czekolada. Posłodzić syropem klonowym lub niskowęglowodanowym syropem z błonnika. Smacznego! The post Najlepsze gofry bezglutenowe first appeared on Blog kulinarny - codojedzenia.pl . The post Najlepsze gofry bezglutenowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenialista składników, które będą Wam potrzebne do przygotowania tarty kajmakowej: 200g herbatników digestive 100g masła 1 puszka kajmaku 100g orzechów włoskich 200ml śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie spodu Zacznijmy od przygotowania spodu tarty kajmakowej: Rozpuść masło w rondelku i wrzuć herbatniki digestive do miski. Zalej herbatniki roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj(...)Możecie je całe, ale także możecie lekko posiekać, aby łatwiej kroić tartę. Kremowa bitwa Przygotujmy teraz kremową galaretkę, która dopełni naszą tartę: W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj cukier i syrop klonowy. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wyłącz gaz i dodaj ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Finalny akcent Nasza kremowa mieszanka jest gotowa do działania: Wlej kremową masę
Ania i Marcin gotująmoże być wegański) oraz łyżeczkę płynnego miodu (lipowy, wielokwiatowy, gryczany..). Owsiankę w słoiku delikatnie zakręć i odłóż do lodówki na całą noc. Porada. Miód możesz zastąpić cukrem białym, trzcinowym, syropem klonowym lub ulubionym syropem owocowym, erytrytorem. Po wyjęciu z lodówki nocną owsiankę można zjeść na trzy sposoby: od razu na zimno; odczekać aż nabierze temperatury otoczenia; podgrzać na małej mocy
Zasmakuj Kuchni