łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałów (ze skórką lub bez) 145 g płatków owsianych, zwykłych 4 łyżki nasion babki płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym) 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym) 350 ml wody Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki, nasiona(...)babki płesznik, sól i chia. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre: syrop, olej i wodę. Zawartości obydwu misek połączyć ze sobą. Powstałą, klejącą "papkę" przełożyć do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem. Wyrównać i dobrze podociskać. Formę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max. 24h) Ja zostawiłam
Nastoletnie Wypiekanieustach, ale pozostaje jednak posmak sody... Jedno jest pewne. Wasz dentysta się ucieszy, bo to jakby nie było - jeden słodki ulepek :) Składniki: 100 g drobnego cukru 4 łyżki syropu klonowego (lub łagodnego miodu) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej olej do posmarowania papieru do pieczenia Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z syropem klonowym lub miodem i stawiamy na rozgrzanym palniku
bistro mamazawiązujemy aby nie spadła. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2- 3 tygodnie, aż pędy puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie postrząsamy słojem. Następnie zlewamy syrop do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu
Domowy Smak Jedzeniajeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan, a po drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę się nim z wami. Placki „Hollyłódzkiej” Mamy Składniki: Sucha mieszanka(...)wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki bananów albo pokruszone orzechy) . Smacznego
Jem więc Jestemdrobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha 200 g suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersji odtłuszczonej i dla alergików – bez jajek i mleka. Z wyraźną korzenną nutą cynamonu oraz imbiru i rodzynkami. Pyszne i prawie bez wyrzutów sumienia :) Te scones słodycz zawdzięczają syropowi klonowemu oraz rodzynkom, których ja akurat dałam więcej, bo bardzo je lubimy. Jeśli jednak… Continue reading Scones z syropem klonowym i rodzynkami (bez nabiału i jajek
brunetkawkuchniprzede wszystkim od samej siebie, Powoli mam dość i o dziwo nie czekam na weekend, jedyna "luźniejsza" niedziela, nie budzi nadziei na odpoczynek. SKŁADNIKI; 40g ciecierzycy 30g okary łyżka syropu klonowego łyżeczka zmielonego lnu garść suszonych moreli ok 50g malin garść jagód goji WYKONANIE: Cieciorkę gotujemy do miękkości, morele zalewamy wrzątkiem na 10 min ugotowaną cieciorkę blendujemy z okarą(...)morelami na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy zmielony len i syrop klonowy, całość mieszamy- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 stopniach ok 25 min gotową talaretkę odkładamy do ostudzenia, następnie wyciągamy z formy, nadziewamy malinami i posypujemy jagodami goji
healthy dreamsSkładniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę
Be Fit Be Strongwyjdzie, jeśli - tak jak Signe - postawicie na bardziej tradycyjne kształty. Pepperkaker Składniki: (na 60-65 sztuk) 150 g miękkiego masła 150 g cukru 70 ml melasy 50 ml złotego syropu 75 ml mleka 1 żółtko 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Melasę, syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej
Ana Mari's worldchleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody Z powyższych proporcji wyszły nam dwie(...)zmiękną na ok. 30 minut. 2. Następnie zabieramy się za drożdże. Do większej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, następnie wlewamy ciepłą wodę (ale nie gorącą żeby nie zabić drożdży) i syrop klonowy oraz wsypujemy 3 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu
Kuchenne WariacjePancakes* z bananami i syropem klonowym *z roztopionym masłem blog tak bardzo śniadaniowy, a ostatnio uświadomiłam sobie, że nigdy nie jadłam takich zwykłych puszystych placuszków z dodatkiem masła, z bananem i wsiąkającym w nie syropem klonowym, no, ale nadrobione ^^ byle do piątku
More food, love and dreamsmleko kokosowe – 0,5 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki SOS WIŚNIOWY: * wiśnie w syropie – 3/4 szkl *syrop z wiśni – 0,5 szkl * cukier – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * kakao – 1 czubata łyżka * masło – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka DODATKOWO
Ostra na SłodkoSkładniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 kiwi 1 szklanka mleka 1 banan 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka syropu klonowego Kiwi i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać szpinak oraz mleko. Zmiksować. W drugim naczyniu rozgnieść/zmiksować maliny z syropem klonowym. Na dno szklanki wyłożyć maliny. Polać je zielonym koktajlem
Moja Galeria Smaku