Składniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 kiwi 1 szklanka mleka 1 banan 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżeczka syropu klonowego Kiwi i banana obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać szpinak oraz mleko. Zmiksować. W drugim naczyniu rozgnieść/zmiksować maliny z syropem klonowym. Na dno szklanki wyłożyć maliny. Polać je zielonym koktajlem
Moja Galeria Smakumusu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, miskując na najniższych obrotach(...)Masę przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać mus dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni. Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku lub blenderze na mąkę. Do mąki(...)migdałowej dodajmy żółtko i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy i taką masą wypełniamy równomiernie upieczony spód do tarty. Następnie wysypujemy na nią osuszone borówki, starając się wypełnić nimi każdą lukę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Be Fit Be StrongGwarantuję. Ciasteczka owsiane anzac Składniki: (na 25-30 ciasteczek) 170 g płatków owsianych 150 g mąki 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 125 g masła 2 łyżki złotego syropu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wrzącej wody Masło rozpuścić w garnuszku, dodać złoty syrop, dobrze wymieszać (nie gotować). Sodę rozpuścić we wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje mi się też, że świetnie pasowałby do nich syrop pomarańczowy, który pojawi się na blogu jutro, więc czekajcie w napięciu :P Naleśniki ryżowe 1 szkl. ugotowanego ryżu 300ml mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkoniego :) A zatem są, proszę bardzo, lody śmietankowe pyszne i aksamitne! Lody śmietankowe 600g śmietany 30% lub 36% 0,5 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki soku z cytryny syrop klonowy/stewia Śmietanę trzeba dobrze schłodzić, ja zwykle wstawiam ją na 30 minut do zamrażarki, po tym czasie można ją ubić na sztywno (dzięki chłodzeniu dzieje się to znacznie szybciej). Mleko(...)wlać cieniutką stróżką, wciąż miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i syrop klonowy albo stewię, do smaku. Masę wstawić pod przykryciem do zamrażarki na godzinę, po czym przemieszać łyżką albo miotełką. Mieszanie powtórzyć po kolejnych czterdziestu minutach, a później trzy do czterech razy co pół godziny. Po ostatnim mieszaniu masę można przełożyć do pojemniczków na lody, opakowań po jogurcie
Przepysznik - BLW i nie tylkorównież polecam spróbować, działają też świetnie jako poprawa humoru w tak brzydkie, pochmurne i deszczowe dni jak kilka ostatnich. Jabłka w cieście 4-5 jabłek 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 szkl. mleka dowolnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g mąki pszennej olej kokosowy Jabłka umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i z każdego wykroić(...)środek z gniazdem nasiennym (na rynku są też dostępne specjalne metalowe tubki do wykrawania gniazd nasiennych, ale ja się jeszcze takowej nie dorobiłam). Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy
Przepysznik - BLW i nie tylkoOpis: W tym drinku zobaczycie w jaki sposób można jeszcze wykorzystać wszystkim dobrze znaną Żubrówkę z trawą Składniki: 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml Soku jabłkowego 10 ml Syropu cukrowego 10 ml soku z cytryny szklanka lodu do dopełnienia cydr Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml soku jabłkowego(...)soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego całość dopełniamy cydrem wszystko razem mieszamy Drink dekorujemy dwoma plasterkami cytryny Przepis Wideo: Artykuł Drink Cyderek pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaPolecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. Czytaj więcej
Ana Mari's worldProsto, szybko i smacznie... jogurt naturalny nasiona chia kilka herbatników syrop klonowy lub do kawy i deserów Jogurt wymieszać z 1-2 łyżkami nasion chia.Odstawić do lodówki.Herbatniki pokruszyć.Do pucharków układać na przemian jogurt z nasionami i pokruszone herbatniki.Polać syropem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 500 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku Igiełki z 1 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka soli Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć(...)zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet i oliwę, dodać sól i dokładnie wymieszać. Na tej mieszance ułożyć pomidorki, jeden przy drugim. Na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekany rozmaryn. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa: 1/4 szklanki syropu z buraków, 3 łyżki kakao dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Migdały umieszamy w pojemniku blendera i mielimy na drobno. Następnie dodajemy rodzynki i całość miksujemy do chwili, aż całość zacznie się(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś
Plate of Joycamembert z czosnkiem i sosem musztardowym. Czyż to nie wygląda jak mały torcik? :) W sumie może być to i deser, bo ciepły rozpływa się w ustach. A sos dzięki syropowi z agawy jest słodkawy. Skusicie się? :) Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku Czosnek obrać, pokroić w słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać(...)stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe. Przepis pochodzi s tąd
Moja Galeria Smakuowsiankę z orzechami laskowymi i prażonymi jabłkami ( klik ), dzisiaj jej uproszczona wersja. Równie pyszna :) Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1-2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu garść orzechów laskowych 1. W rondelku wymieszać mleko z płatkami owsianymi i cynamonem. Zagotować zgodnie z zaleceniem producenta płatków. 2. W czasie gotowania się owsianki uprażyć(...)suchej patelni orzechy laskowe. Pokruszyć je w moździerzu. 3. Ugotowaną owsiankę przelać do miseczki, posypać orzechami laskowymi i polać syropem klonowym. Smacznego
Moja Galeria SmakuZiemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;) Składniki na 2-3 porcje: 5 dużych ziemniaków (ok. 400g) 1 cebula 1 czerwona papryka garść szpinaku 4 łyżki oleju sól Ziemniaki(...)cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać ze sobą. Polać nim gotowe danie. Smacznego
Moja Galeria Smaku