syrop - 6989 przepisów (strona:103/466)

Konfitura z jarzębiny z gruszkami 184

Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć

Kulinarne przygody Gatity
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 375

robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego(...)łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez

OstryKęs
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 148

babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne,    kremowe, słodkie, pycha.   Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych drożdży(...)żółtko, szczypta soli, 2 czubate łyżki tartych migdałów, 1 szklanka wody, pozostałe składniki: Serek Almette śmietankowy, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki cukru brązowego, 50 g   migdałów w słupkach, syrop z agawy, 1 jajko, 50 ml oleju. Przygotowanie: Do głębokiej miski wkładamy rozkruszone drożdże i  mieszamy z cukrem, solą, 3 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 258

słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe(...)talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Włożyłam owoce do miseczki, zasypałam cukrem i ostra papryką, wymieszałam i odstawiłam. Osobno w drugiej miseczce wymieszałam sobie syrop klonowy z octem balsamicznym. Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wyłożyłam kurczaka i grillowałam, na jednej stronie ok. 2 minuty, a na drugiej 1 minutę. Podczas grillowania, każdą stronę kurczaka skropiłam sokiem

Blondynka Gotuje
Konfitura i galaretka z pigwy 181

owoce zmiękną - u mnie było to bardzo krótko około 10 min. , pewnie dlatego, że pigwa była przemrożona W oddzielnym garnku zagotować 2 kg cukru w 1 litrze wody gęsty syrop, zszumować i dodać odcedzone z wody owoce ( tej wody nie wylewać !) Garnek przykryć i odstawić na 24 godz. Po tym czasie owoce ponownie wyjąć odcedzając, a syrop zagotować, wtedy włożyć(...)pigwę do gorącego syropu, wszystko razem zagotować i zestawić z ognia na 10 min. Jeszcze 3 - krotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać na 10 min Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Wystudzoną konfiturę przełożyć do idealnie czystych słoiczków i zamknąć. Moja konfitura nie do końca była gęsta :( Przygotowanie galaretki : Do wody którą pozostawiliśmy z obgotowywania pigwy

Proste Potrawy
Pomarańczowa energia! 124

zwykłej herbaty zrobić herbatę, która pozytywnie zaczaruje Twój poranek? Wystarczy zwykła ekspresowa herbata, plasterek pomarańczy w syropie ETERNO i gałązka świeżej melisy. Nie będę Wam tu podawać przepisu, bo wykonanie raczej jest oczywiste.  Myślałam, że moje zauroczenie wyrobami ETERNO przejdzie mi po kilku dniach. Nic z tego. Za każdym następnym otwarciem kolejnego słoiczka zakochuję się coraz bardziej. Przyczyna? Niesamowite(...)tego produkty NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW!!! Nie ukrywam, ale sprawdzam na najbliższych reakcję na te produkty i reagują podobnie jak ja. Moje dziecko wyżarło bez niczego cały słoiczek limonki w syropie, polubiło chrzan z pigwą, a chrzanu to on nie jadał. Herbaty pija teraz wyłącznie z syropami Eterno. Przyjaciele? Spróbowałabym nie podać do herbaty konfitury.... :)   Gdzie można kupić?  Można

Blondynka Gotuje
Panna Cotta z Zieloną Herbatą i Limonką 152

Zapach, smak i wygląd na najwyższym poziomie! Nie będę ukrywać, że jestem oczarowana tymi produktami. Zresztą nie tylko ja, znajomi zamiast na kawę przychodzą na herbatkę z konfiturami Eterno, syrop limonka z miętą zniknęła w dwa dni, mój syn zarezerwował sobie go tylko dla siebie :) Podać więcej przykładów?   Składniki: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka(...)szklanki śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha Skworcu sok z połowy limonki Dodatkowo: kilka plasterków limonki w syropie ETERNO  kilka listków świeżej melisy Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach mleka. DO rondelka wlałam mleko, śmietankę i wsypałam cukier, wymieszałam i zagotowałam. Zestawiłam z ognia, podgrzałam napęczniałą żelatynę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Do przestudzonego

Blondynka Gotuje
Ciasto Cytrynowe 317

mylą. Ciasto mimo, że wygląda na dość proste i zwyczajne, smakiem zdecydowanie zwyczajne nie jest. Jest natomiast mocno cytrynowe, bardzo puszyste, mięciutkie. Wierzch jest zdecydowanie wilgotny co zawdzięcza cytrynowemu syropowi. I choć jadłam już wiele babek cytrynowych, piaskowych, ciast ucieranych, babeczek cytrynowych to to ciasto mimo, iż do tych wszystkich słodkości jest smakiem zbliżone, to na swój sposób jest inne(...)kroimy w cienkie plasterki. 100 g cukru, sok z cytryny, wodę i plasterki cytryny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut. Odstawiamy na bok. Gorące ciasto polewamy połową syropu. Odstawiamy na około 15 minut i następnie polewamy ciasto pozostałym syropem a plasterki cytryny z chęcią zjadamy * przepis pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Ciasto Cytrynowe appeared first

Made By Mom And Son
Muffinki z kremem jeżynowym 259

ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić

Ala piecze i gotuje
Domowe lody miętowe z likierem miętowym 211

bitej śmietanie z dodatkiem miętowej czekolady. Zdecydowanie te bardziej mnie satysfakcjonują, ze względu na ich kolor. Tym razem uzyskały miętowy kolor dzięki likierowi miętowemu (który podarowała mi Margarytka) i syropowi miętowemu. Już nikt mi nie powie, że nie można domowym sposobem zrobić najlepsze domowe lody miętowe. Domowe lody miętowe z likierem miętowym: Składniki na małą porcję: 1 żółtko, 3 łyżki(...)syropu miętowego zamiast cukru, 2 łyżki likieru miętowego, 150 ml jogurtu greckiego, Przygotowanie: Do misy robota dodajemy 1 żółtko, do żółtek dodajemy zamiast cukru – 3 łyżki dobrej jakości syropu miętowego i miksujemy tak długo aż masa stanie się puszysta. Dodajemy jogurt grecki i likier miętowy, wszystko dokładnie miksujemy. Ja to robię wszystko FP 270 Kenwood. Masę przekładamy do silikonowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet jagodowy z jogurtem 156

mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru(...)białego wina półsłodkiego, mrożone jagody do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Jagody płuczemy, usuwamy listki jeśli się trafią, wsypujemy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood do wysokiego naczynia, zalewamy syropem winnym, dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet z melona 134

owoców , tym razem postanowiłam go zrobić ze słodkiego melona Galia. Aby dodać mu lekkiego kwaskowego posmaku można dodać sok z cytryny lub limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półwytrawne, owoce do dekoracji Cukier(...)wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Melona kroimy na ćwiartki, wydrążamy , obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Kawałki melona wkładamy do pojemnika z nożem FP 270 Kenwood , zalewamy syropem winnym, dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin. Sorbet z melona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świeże figi z szynką 151

plasterki szynki są cieniutka jak mgiełka. Ja bardzo lubię szynkę westfalską. Świeże figi z szynką westfalską wystarczy ułożyć na świeżych liściach szpinaku i skropić jakimś dressingiem. Dressing przygotowałam z syropu cukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę(...)szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską   składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce, jeśli robimy większą ilość to składniki wlewamy do słoiczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 210

słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli(...)Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 320

ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości(...)różnych kierunkach lub byle jak, rozrywa się włókienka glutenu, co przyczynia się do niewyrastania ciasta przy pieczeniu. Na koniec dodać resztę mąki i ostudzony cytryniec razem z powstałym syropem.  Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie można dopuścić aby ciasto ucierane zbyt mocno się napuszyło przez zbyt długie miksowanie, bo urośnie podczas

Grunt to przepis!