wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy
słodki bratekteż przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać(...)krem do wyparzonych słoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem. Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennakażdego 200 ml kartonika dołączona jest rurka. Jeżeli chodzi o smak, to więcej dowiecie się poniżej. Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :) CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (2%) Napój kokosowy o smaku czekoladowym w wersji mini jest bardzo podobny do tego w wersji większej, składem jest wręcz identyczny. Czuć intensywnie kakao, dość dużą słodycz(...)było ich dużo i byłe wyczuwalne. Tutaj jest konsystencja płynna, bez żadnych pływających elementów. Bardzo, bardzo dobry :) POMARAŃCZOWA CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (5%) * olejek pomarańczowy Konsystencja tego napoju jest bezgrudkowa, płynna. Pomarańczę jak najbardziej czuć podczas picia. Mam wrażenia, że mleczko ma wytrawny smak czekoladowy, gdyż słodycz
Zdrowie na języku :Poliwą. Eksperyment dodania czosnku do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis. Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą. 1 młoda kapusta pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżeczka tymianku sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój(...)dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut, Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku. Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru
Gotuj Sam!trochę czasu i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree. Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie! By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest. Racuchy drożdżowe z truskawkami 2 dag drożdży 1 jajo 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki(...)mleka mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze) 1/2 szklanki rodzynków 2 łyżki jagód goji 1/2 szklanki pokrojonego drobno agrestu szczypta soli około 1 kg truskawek syrop klonowy mięta do dekoracji olej do smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli
Gotuj Sam!Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego 1 szklanka wody 2 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego(...)końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy. 2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń
Kuchnia w czekoladzietemat tych płatków... Mlekołaki Miodo kółka - płatki, które zdecydowanie smakowo najbardziej przypadły nam do gustu. Masa: 250g Skład: mąki 76,8%: pełnoziarniste 60% ( pszenna , owsiana ), kukurydziana, ryżowa; cukier, syrop glukozowy, miód 5,5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz palmowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; emulgator: lecytyny (z soi ), aromaty, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Moim zdaniem najlepiej smakują po prostu(...)sucho" lub z mlekiem, beż żadnych innych dodatków. Mlekołaki Choco muszelki - uwielbiane przez dzieci Masa: 250g Skład: mąki 73,1%: pszenna, pszenna pełnoziarnista 26,4%, kukurydziana; cukier, syrop glukozowy, kakao 5,4%, tłuszcz palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty Corn flakes klasyczne- najbardziej popularne wśród wszystkich płatków. Masa: 250g Skład
Z miłości do słodkościwidzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko(...)dojrzała gruszka garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące. Mocno spienić, za pomocą np. spieniacza. W szklankach zaparzyć po łyżeczce
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody – 1 szklanka • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. • Wodę(...)cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę. Ja nie miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać
To co kochamjuż jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały aromatami z winnego syropu. Cynamon, wanilia, cytryna i może nieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru(...)Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego
zadanie-gotowanieczystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 200 ml wody 30 dkg cukru laska wanilii lub ekstrakt waniliowy Sposób wykonania : C ukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż(...)słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarneporcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni, 1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego, garść owoców do dekoracji, 2 łyżki karobu lub kakao. Wykonanie: Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu i 1 łyżką oleju kokosowego. Wylewamy masę(...)pucharków i umieszczamy w lodówce. Drugą porcję mleka blendujemy z porzeczkami, pozostałym syropem i olejem. Następnie wylewamy na masę wiśniową. Dekorujemy owocami Karob mieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch naszych deserków. Mniam
Jeść, by żyć w zdrowiuukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho(...)wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę masy. Kolejną
Jeść, by żyć w zdrowiuprzyswajalność na poziomie powyżej 93%. CO ZNAJDUJE SIĘ W ŚRODKU KAŻDEJ BUTELECZKI woda * miód naturalny (7,5%) * koncentrat owocowy z czarnej porzeczki (3,5%) * i aronii (3,5%) * syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowośći: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, witamina C ARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna na szkodniki. Odznacza się ogromną ilością polifenoli (zarówno(...)technologii syntezowania naturalnego kwasu bursztynowego jego przyswajalność wzrosła z 15 % do 90%. W 20ml Alfa Aktiv znajduje się około 10mg tego kwasu. BURAK CUKROWY - pozyskiwany z niego w 100% syrop glukozowo-fruktozowy nie przejawia negatywnych właściwości jak typowy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskany z kukurydzy i pszenicy. Nadaje on preparatowi dużo łagodniejszy i słodszy smak dzięki czemu może być łatwo stosowany
Zdrowie na języku :P