syrop - 6989 przepisów (strona:53/466)

Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 141

netto 230g Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. Polecam Jako tradycyjny dodatek do herbaty: plasterek cytrynki z łyżeczką syropu. Do sporządzania orzeźwiających(...)napojów: do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. KLIK DO SKLEPU

ClauditteMissCooking
Placki z jabłkiem 139

Placki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 30 ml mleka 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej jajko olej pół jabłka (niekoniecznie obranego) pokrojonego (rano) w plastry jak zrobić? Wieczorem wymieszać wszystkie składniki ciasta. Przykryć miseczkę talerzykiem(...)odrobinę oleju i smażyć placki - łyżka ciasta, na to plasterek jabłka i odrobina ciasta przy bokach jabłka po około minucie przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem cynamonowy. Syrop: łyżka cukru trzcinowego 1/5 łyżeczki cynamonu łyżka wody Składniki wymieszać i wstawić na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej (900 W). Polać placki. Smacznego

tost z dżemem
Słodkie śliwki w occie 103

Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego. Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Śliwki włożyć do dużego naczynia. Gorącym syropem zalać śliwki. Po 12 godzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić(...)zagotowanego syropu, gotować 5 minut. Śliwki włożyć do słoików i zakręcić. *śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem   zastawa

królestwo garów
Gruszka z syropu z czekoladowymi lodami 110

już zrobiłyśmy lody, to przygotowałyśmy z mamą desery. Będą wam potrzebne Lody Czekoladowe i Gruszki w syropie, przepisy znajdziecie na blogu. Możecie też kupić gotowe składniki też będą dobre. Jeśli zdecydujecie się jednak zrobić je sami będą jeszcze lepsze. UWAGA : Gruszki z syropu z lodami czekoladowymi uzależniają!!!!!!!!!!!!! My już  jesteśmy uzależnieni. Składniki : lody czekoladowe  gruszki(...)syropu     roztopiona czekolada do dekoracji listki mięty do dekoracji starta czekolada do posypania   Przygotowanie: Gruszki wyjmujemy z syropu i odcedzamy na sitku. Układamy na talerzu polewamy roztopioną czekoladą. Łyżką do lodów nabiermy gałką lodów układamy obok, posypujemy startą czekoladą i kładziemy miętę.  Teraz już tylko jemy, jemy i jemy

Lili w kuchni
Konfitura z melona 96

goździków, ½ laski cynamonu, 1 kieliszek octu, sól do smaku. Wykonanie: Melon obrać, oczyścić z pestek, pokroić, wrzucić do osolonej wody, zgotować i osączyć. Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, dodać goździki, cynamon i ocet. Następnie wyjąć przyprawy, syrop przestudzić i zalać melona w garnku. Odstawić na 24 godziny, po czym zlać syrop, zagotować i do gotującego syropu wrzucić kawałki

Tradycyjna Kuchnia
Tort maślano-truskawkowy 148

minut w blaszce. Po tym czasie wyłożyć do góry dnem na kratkę i zdjąć obręcz z tortownicy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt przeciąć na 3 blaty. Masa. Ugotować syrop z cukru. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas, trzymając za rączkę rondla zamieszać syrop. Gotować do momentu aż syrop będzie się ciągnąć(...)nitką przy wykładaniu łyżki.  Żółtka i jajko zmiksować. Miksując na małych obrotach wlewać ciepły syrop po ściance miski. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy po kawałku miękkiego masła. Kolejny kawałek masła dodawać dopiero wtedy, gdy poprzedni będzie dokładnie zmiksowany. Po dodaniu całego masła, miksować jeszcze 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Zmiksować truskawki, tak aby powstała nam szklanka musu. Dodawać

na moim stole...
Klasyczne pancakes 127

Borówki, maliny, jagody sezon trwa!! Są świetnym dodatkiem do pancakes ! W połączeniu z syropem klonowym i bitą śmietaną ,,deser na bogato"! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PANCAKES  Pancakes z malinkami, borówką, bitą śmietaną i syropem klonowym. Składniki :    50 g masła 2 jajka 250 ml mleka 250 g mąki  2 łyżki cukru(...)proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatki:    500 ml śmietany 36%  łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru  maliny ilość dowolna borówka ilość dowolna syrop klonowy ilość dowolna   Przygotowanie:                W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy 2 jajka oraz mleko

Sprawdzone przepisy kulinarne
Deser z owocami i nasionami chia. 160

gramów Omega-3). Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie). Mangan: 30% ZDS. Magnez: 30% ZDS. Fosfor: 27% ZDS. Porcja: 4 osoby Składniki: 1 puszka mleka kokosowego( schłodzonego) 2 łyżki syropu klonowego 4 łyżki nasion chia dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat itd, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy. Wykonanie: Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym(...)owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego.  Uwagi: mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę

Apetyt na Zielone
Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki 205

wegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony. Składniki na 8 foremek : 250-300 g truskawek 200 ml soku pomarańczowego(...)ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 184

formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia) 2 łyżki agar agar 3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem 1 laska wanilii szczypta soli Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku): 2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej 2 łyżki syropu(...)zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją do misy blendera (wcześniej wyjmujemy korę z laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym

Zawsze głodna!
Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności! 204

Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy(...)plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 2 do 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. 2. Syrop, który się wytworzy zlewamy i odstawiamy na kilka godzin, przygotowujemy butelki i ponownie zlewamy uważając, aby na spodzie pozostał powstały osad. Do syropu dla walorów smakowych można dodać kilka goździków

Apetyczna babeczka
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 167

garnka wlać wodę, wino i whiskey. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować 10-15 min od momentu zagotowania się syropu. Gruszki mają być miekkie, ale jędrne, nie mogą się rozgotować. Ugotowane gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Odlać pół szklanki syropu i dodać do niego łyżeczkę żelatyny, dokładnie(...)Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić" gruszki, nie musi ich pokrywać w całości. Odstawić na godzinę do lodówki, podawać gdy galaretka całkowicie stężeje. Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 150

Urocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka(...)mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową) skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta + masło do wysmarowania foremek na syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą

DefinicjaSmaku
Truskawkolada, czyli "lemoniada" truskawkowa 107

poprzednich postach pokazywałam Wam moje konfitury i Syrop Truskawkowy, który powstał przy okazji :) Syrop wykorzystuję w taki sposób jak widać na obrazku, przygotowuję taką naszą orzeźwiającą Truskawkoladę :) Jest pyszna! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej(...)syropu truskawkowego domowego sok z 2 cytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)  A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas

Blondynka Gotuje
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 150

Warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością i warto spróbować.  Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą(...)wodą tak, aby były nią przykryte i pozostaw na 10 minut. W rondlu zagotuj mleko kokosowe, migdałową śmietankę, syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Dorzuć tapiokę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.  Przelej do małych naczyń, poczekaj, aż pudding nieco przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny.  Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój

Roślinna - blog wegański