syrop - 6989 przepisów (strona:46/466)

Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 152

gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą(...)misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy do piekarnika

Różne smaki w kuchni
ciastka-babeczki nadziewane 141

Składniki syrop 200g cukru 150g wody masa - krem 6 żółtek rozbełtanych jak na jajecznicę 250ml świeżego mleka szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa 1 łyżeczka cynamonu ½ cytryny skórka ciasto na wypełnienie foremek 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepu ciasto francuskie 500 g mąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą(...)kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny . Gdy mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku

w mojej kuchni
Flan waniliowy 255

aluminiowym garnku o pojemności 1,5 L.  NOTKA:(ZAAWANSOWANI POMIJAJĄ) Ważna uwaga: dla niewprawionych, lub osób po raz pierwszy robiących karmel kilka uwag:  1. Podczas gotowania syropu nie mieszamy. Piana na powierzchni syropu to naturalne zjawisko. Nie zdejmuje się jej, po zdjęciu z ognia i przelaniu zniknie samoistnie. 2. Po co ta cytryna??? Karmel nam się nie skrystalizuje(...)będzie zanadto twardniał.  3. Pilnujcie czasu. Jeśli jesteś początkujący/a  stój jak świeczka :P Przy garnku i patrz co się dzieje. Gdy twój syrop nabiera koloru to znak, że wystarczy chwila nieuwagi by go przypalić. Dlatego obserwuj uważnie gdy twój karmel będzie miał odcień bursztynu dla mniej znających się na kolorach po prostu jasno- brązowy to dla ciebie

vaniliowoczekoladowa
Pieczone banany z syropem malinowym 118

Szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako „krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki(...)podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się „rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin. Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło

Programista w kuchni
Orkiszowe pankejki czekoladowe z migdałami i owocami 124

porcje): 1 szklanka mąki orkiszowej  1 jajko  2/3 szklanki mleka  szczypta proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  szczypta soli  1 łyżka syropu klonowego do ciasta  2-3 łyżki migdałów w płatkach  olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona  Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną(...)ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej ze stron wierzch nieusmażonej części posypuję płatkami migdałów. Po około minucie przewracam placuszki na drugą stronę i smażę kolejną minutę. Usmażone pankejki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem

Mango Papaja
Syrop lawendowy 131

poddaliśmy się i zasadziliśmy lawendę już z malutkich sadzonek na jesień. Siedziała sobie w zimie pod gałęziami choinek by nie przemarzła i zaczęła rosnąć. Udało nam się zrobić trochę syropu, trochę ususzyć i rozdać też parę małych bukiecików. Jest duma :). Czy komuś z Was udało się wyhodować lawendę z nasion?  Dla kogo: dla kochających zapach lawendy dla chcących spróbować(...)zrobić domowy syrop dla fanów fioletu Składniki: szklanka świeżych kwiatów lawendy (można też użyć suszonych) 1 kg cukru litr wody Wykonanie: Do rondelka wlej wodę i wsyp do niej cukier. Zagotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaj, by nie zaczął się karmelizować. Dodaj kwiaty lawendy (same kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop

Mania Wypiekania
Napój z mlekiem kokosowym – Rebel Kitchen 129

internetowym slimstore :) Szczególnie polecamy gotowe boxy, które możecie obejrzeć tutaj .  Nazwa: Napój z mlekiem kokosowym chai / matcha Firma: Rebel Kitchen Skład: Chai: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, cacao 2%, cynamon, imbir, kardamon. Matcha: woda źródlana, mleko kokosowe 11%, organiczny syrop daktylowy, matcha zielona herbata sproszkowana. Masa netto: 330 ml Wartości odżywcze: Chai: 100ml/58 kcal, tłuszcz(...)Jest tutaj obecna nuta orientu na czele z kardamonem. Słodycz jest bardzo wyważona wręcz na niskim poziomie co nam jak zwykle odpowiada, ale niekoniecznie można poznać, że użyty został syrop daktylowy. Tego czego nam zabrakło to smaku mleczka kokosowego lub jego specyficznej tłustości, która o dziwo gdzieś zniknęła. Matcha nie ujęła nas swoją barwą ale to nie wygląd się liczy

Candy Pandas
Nalewka z wiśni 663

wiśniami zasypanymi cukrem potrząsać codziennie przez okres kilku dni, aż wiśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po kilku dniach odcedzić wiśnie i przefiltrować powstały syrop. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów pamiętając, że należy je trzymać w lodówce. Wcześniej uzyskany nalew zmieszać z syropem. Na tym etapie można(...)także dosłodzić nalewkę syropem – cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Całość odstawić na 1 miesiąc celem pozbycia się resztek osadu, które osiądą na dnie. Po miesiącu zlewamy ostrożnie klarowną część nalewki do butelek i odstawić na minimum 2 miesiące. Z biegiem czasu ćwicząc silną wolę nalewka będzie miała coraz lepszy smak

KuchniaWeDwoje.pl
Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem 174

owocami. Mam nadzieję, że delikatne gałązki wytrzymają ciężar... W międzyczasie czarny bez przestał kwitnąć. Deszcze zmyły z gałązek ostatnie kwiatki; na szczęście zanim to się stało, przygotowałam solidną porcję syropów. Malinowy, truskawkowy i klasyczny; rozchodzą się szybciej, niż się spodziewałam! Tego ostatniego użyłam do przygotowania mrożonej herbaty. Trzy tygodnie temu trafił nam się słoneczny weekend, nie zwlekając więc, czym prędzej(...)jest banalnie proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, aż całość mocno się schłodzi. Do delikatnej, czarnej herbaty dodałam sporo rabarbaru, dzięki któremu stała się kwaskowata i orzeźwiająca, a całość osłodziłam syropem z kwiatów czarnego bzu. Proporcje są tutaj umowne, możecie regulować je według własnego uznania, dopasowując do indywidualnego smaku. Pomysły na mrożoną herbatę znajdziecie dzisiaj również u Ani i Justinki. Mrożona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata 165

szczypta niebieskiego barwnika spożywczego - tyle co na czubek wykałaczki 2 razy po 1/4 szkl. wrzątku 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors   - bez cukru i tłuszczu!   2 łyżki syropu z agawy - lub syropu klonowego, albo po prostu miodu świeże owoce - u mnie kiwi i truskawki - do dekoracji z wierzchu Po 1/4 szkl. wrzątku wlać do 2 oddzielnych kubeczków(...)każdego dosypać po łyżeczce żelatyny. Dokładnie rozmieszać do zupełnego rozpuszczenia proszku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Truskawki zblendować na jednolitą papkę. Dołożyć syrop z agawy oraz rozpuszczoną żelatynę z jednego z kubeczków. Wymieszać.  Do jogurtu naturalnego dołożyć syrop z agawy, barwnik spożywczy oraz wkropić 10 kropel aromatu kokosowego. Dolać rozpuszczoną żelatynę z drugiego kubeczka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników

Grunt to przepis!
Kokosowy pudding chia z mrożoną truskawką 214

szkl. wody kokosowej z mleka kokosowego w puszce - odsączona od śmietanki kokosowej 1/3 szkl. mleka 2% + 1 łyżka do truskawek 1 łyżeczka wiórek kokosowych garść mrożonych truskawek 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem lub syropem klonowym płatki kokosowe - do ozdoby i posypania z wierzchu W miseczce zalać nasiona chia zimnym mlekiem oraz wodą kokosową. Dosypać wiórki kokosowe. Wymieszać(...)Przez pierwszą godzinę często mieszać, aby rozbijać powstające grudki. Potem wstawić do lodówki na noc do napęcznienia.. Następnego dnia zmiksować blenderem mrożone truskawki z łyżką mleka oraz łyżeczką syropu z agawy.   Napęczniałe nasiona chia wyjąć z lodówki. Nie potrzeba do nich już dodawać słodzika w postaci syropu z agawy. Posłodzenie truskawek w zupełności tu wystarczy. Do szklanego

Grunt to przepis!
Tort Czarny Las 237

torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik  , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też(...)dekoracji 1. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone i teraz bardzo delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników. 2. Wiśnie odsączamy od syropu. Przełożenie tortu: Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej

kruche babeczki
Czekoladowe, wegańskie lody z awokado 175

upały :) Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów. To co? Kto się skusi?  Składniki: - 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego (twarda część) - 2 dojrzałe awokado - 2-3 łyżki syropu daktylowego - 2 łyżeczki kakao - wiórki kokosowe Przygotowanie w Tefal CC:  Twardą część schłodzonego mleczka kokosowego umieścić w misie miksera. Założyć mieszadło do ubijania. Ustawić obroty 6 i czas(...)dalej, patrzeć co 10 sek czy śmietana się ubiła. Ubitą śmietankę przełożyć do miski. Do misy Tefala CC zmienić mieszadło, na mieszadło do wyrabiania, włożyć obrane awokado, kakao i syrop daktylowy oraz miskę do gotowania na parze, aby zmniejszyć pojemność głównej misy. Ustawić obroty:6 czas: 30s. Zmiksować. Co to będzie? 🙈 Zaglądajcie jutro na bloga - będzie pysznie 😍 ____ #teamtefal #recipe #cookyourself

CookYourself
Cynamonowe ciastka krajanka 145

nagłą ochotę na coś słodkiego to mój wybór pada na ciastka. Cynamonowe ciastka Składniki: na 24 sztuki 200 g pszennej mąki 125 g masła, miękkiego 1 łyżka golden syropu 1 łyżeczka kardamonu 100 g cukru 1 ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki perłowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody + 1 łyżeczka syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przesiej mąkę(...)proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść syrop w wodzie i posmaruj placki, następnie posyp cukrem. Wstaw formę

codojedzenia
Tapioka z granolą czekoladową i naturalnym kisielem wiśniowym 265

się chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji   Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka jedna łyżka stołowa tapioki. Wiśnie mrożone(...)dodajemy tapiokę. Podobnie jak mleko kokosowe – zostawiamy na noc, aż namoknie. Do mleka kokosowego dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i jedną lub dwie łyżki miodu (możemy użyć syropu klonowego). Mleko kokosowe z tapioką zagotowujemy, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia, w którym deser będzie serwowany i odstawiamy aż ostygnie i stężeje

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania