syrop - 6989 przepisów (strona:26/466)

Migdałowa tarta z truskawkami i malinami 80

soli 6 łyżek brązowego cukru 180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista) 140 gramów mąki pszennej olej do posmarowania formy Nadzienie 500 gramów malin, truskawek 60 gramów syropu klonowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukru z wanilią/cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie Do szklanej miski dodać pastę migdałową oraz olej kokosowy i wstawić(...)ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut. Do garnka dodać syrop klonowy, skrobię ziemniaczaną i pastę waniliową lub cukier waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodać truskawki i maliny, a następnie dusić przez około 10-15 minuty, często

Heca w kuchni
6 moich sprawdzonych sposobów na wzmacnianie odporności poprzez dietę 78

efekty. Praktyka nauczyła mnie jednak zwracać szczególną uwagę na skład tego typu produktów. Unikam tych, które zawierają dużo cukru albo konserwanty.  W tym sezonie zaczęliśmy suplementację polskim produktem: syropem Berroxin Immuno, który przekonał mnie swoim naturalnym składem, na bazie czarnego bzu (mam dobre doświadczenia z suplementami, które bazują na tym składniku). Syrop ten zawiera Fenatcive –  unikatową mieszankę(...)która działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo ekstrakty te mają podwójną standaryzację, czyli zawierają co najmniej 15% antocyjanów i co najmniej 25% polifenoli. Dzięki wyższej zawartości antocyjanów i polifenoli syrop wymaga mniejszej objętości do spożycia, co jest bardzo ważne w przypadku dzieci, które bardzo nie lubią zażywać leków (oj, znam ten ból!). Dodam, że syrop ma przyjemny, intensywnie owocowy smak, więc

Wiszniówka
Wegańska shawarma z kalafiorem i ciecierzycą 135

czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Chrupiąca ciecierzyca: puszka ciecierzycy 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego łyżka syropu klonowego 1/3 łyżeczki kurkumy oraz kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki szczypta soli Kremowy sos tahini: 5 dużych łyżek jogurtu kokosowego 3 łyżeczki płynnego tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki(...)jeszcze kolejne 20 minut.   Na szybko przygotowujemy ciecierzycę, która będzie się piekła razem z kalafiorem. Odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy do niej oliwę, sos sojowy, syrop klonowy oraz przyprawy – kurkumę, kumin, paprykę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby ciecierzyca pokryła się marynatą. Całość wykładamy na mniejszą blachę, cieciorka może się stykać, ale żeby nie nachodziła

Smaczna Strona
Ciasteczka czekoladowe 86

przepisie, a zamiast nich dodać więcej mielonych migdałów. Chciałam, żeby ciasteczka były najbardziej zdrowe jak to możliwe więc do słodzenia wykorzystałam cukier brzozowy – ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy , cukier trzcinowy lub miód . Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutką kawy . Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje(...)migdałów 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 40 g cukru brzozowego - ksylitolu lub cukier biały Składniki na krem 80 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao Dodatkowo ciemna czekolada wystarczy 1/2 tabliczki Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec

SprawdzonaKuchnia.pl
Mango lassi 89

Jeśli nie, to szybko musicie to nadrobić, koktajl jest przepyszny orzeźwiający o gładkiej aksamitnej konsystencji dla mnie wyborny! Do przygotowania wystarczy dojrzałe mango, jogurt naturalny i odrobina miodu lub syropu z agawy. Oczywiście kombinacji składników jest więcej można użyć zamiast jogurtu naturalnego mleczko kokosowe lub połączyć mleczko kokosowe z jogurtem. Można przygotować wersję bezmleczną- wegańską z mleczka kokosowego typu(...)light” i wody. Koktajl można delikatnie dosłodzić dowolnym cukrem lub syropem albo zupełnie go pominąć. Dodatkowymi składnikami są mielony kardamon, mielone orzechy pistacjowe, którymi posypujemy wierzch koktajlu i lód. Do przygotowania koktajlu można użyć mango z puszki, ale oczywiście najlepsze będzie świeże, soczyste i dojrzałe. Zachęcam do bawienia się przepisem i stworzenie własnej ulubionej wersji. Smacznego! Print Mango lassi

SprawdzonaKuchnia.pl
Puchate racuchy na maślance (bez drożdży) 226

maślance. Podaję je najczęściej na śniadanie lub obiad na słodko. Wystarczy do nich dodać ulubione owoce – u mnie ostatnio króluje mango lub oprószyć je cukrem pudrem czy polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam. P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango(...)miałam ostatnio takie buty na nogach, to już nie pamiętam Na Etno Bazar znajdziecie oczywiście też wiele innych ciekawych produktów. Polecam Wam np. wspomniane w przepisie mango w lekkim syropie czy pyszną herbatę owocową jabłka w cynamonie . A jeśli tak jak ja lubicie sypane herbaty czy mieloną kawę, to warto zaopatrzyć się w zaparzacz do kawy, herbaty i ziół . Uwielbiam

Słodkie okruszki
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 89

użyć miksera z obrotową misą – mikser ubija pianę, podczas gdy spokojnie można pilnować cukru, albo można też zrobić to w dwie osoby (jedna osoba ubija pianę, a druga robi syrop). Syrop musi zgęstnieć na tyle, by delikatnie się ciągnął. Można to sprawdzić kapiąc syropem na talerzyk – gdy przestygnie trzeba dotknąć palcem i jeśli tworzy „nitka” między kroplą i palcem(...)jest gotowy). Do ubijanej piany powoli, cienką strużką, wlać syrop i jeszcze chwilę ubijać. Piana zamieni się w sztywną (i ciepłą) masę. Masę białkową przełożyć na ciasto z owocową masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut. Beza powinna pięknie się zrumienić. Wtedy ciasto jest gotowe. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ostrożnie i wystudzić. Sekretem wysokości bezy jest dobre

Dietolog
Piwo imbirowe na herbacie Earl Grey. Z procentami 141

były określone wyciągi ziół działające na konkretne schorzenia. Napój taki łączył przyjemne z pożytecznym – miał prozdrowotne właściwości, gasił pragnienie i dobrze smakował. Współczesne napoje gazowane to sam cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i sztuczne aromaty. Szkoda, że tak szybko zapomnieliśmy o prostych i naturalnych metodach ale dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie żeby zdrowsze wersje musujących napoi robić(...)skórkę ściętą z umytej i sparzonej cytryny. Wlewamy 120ml wody i stawiamy rondel na gaz. Zawartość podgrzewamy do zagotowania i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Garnek nakrywamy pokrywką i syrop studzimy pod przykryciem. Zostawiamy do naciągnięcia na około 2-3 godziny, po czym przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy z płynu pozostałe na sicie fragmenty imbiru, skórki cytrynowej i jałowca

Karo in the Kitchen
Tort różowy 95

białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek) 40 ml wody Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu(...)temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką

moj przepis na
Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa 209

jajka 4 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1/2 pomarańczy 200g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Syrop: 120ml świeżego soku pomarańczowego 50ml soku z cytryny 50g cukru Polewa: 150g białej czekolady 80-90ml śmietanki kremówki 30% – śmietana do deserów Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa suszone, jadalne kwiaty(...)wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekła na najniższym poziomie piekarnika. Gdy babka będzie się piekła przygotujemy syrop: 7. Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około

Mała Cukierenka
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa – tradycyjnie i z wolnowaru 84

cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie do innego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop. Syrop przelewamy do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie. Garnek(...)pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny. Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady. Następnego

Tajemnice Smaku
Domowe rozgrzewające herbaty 113

dostępnych.  Owoce grapefruit  pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu  kwiat lipy   HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem(...)herbaty. Parzymy 4 minuty pod przykryciem. HERBATKA MALINOWA Z CYNAMONEM Składniki: ulubiona herbata łyżeczka cynamonu 2 goździki miód  owoce lub syrop malinowy Do herbaty dodajemy cynamon i goździki oraz miód i owoce lub syrop malinowy. Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowe rozgrzewające herbaty 115

dostępnych.  Owoce grapefruit  pomarańcza cytryna limonka jabłka maliny truskawki Bakalie rodzynki suszona żurawina suszona śliwka suszone morele Przyprawy pieprz ziarnisty goździki cynamon imbir gałka muszkatołowa Inne miód syrop malinowy syrop wiśniowy owoce dzikiej róży owoce głogu  kwiat lipy   HERBATA Z IMBIREM Składniki: ulubiona herbata korzeń imbiru Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem(...)herbaty. Parzymy 4 minuty pod przykryciem. HERBATKA MALINOWA Z CYNAMONEM Składniki: ulubiona herbata łyżeczka cynamonu 2 goździki miód  owoce lub syrop malinowy Do herbaty dodajemy cynamon i goździki oraz miód i owoce lub syrop malinowy. Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania. HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ Składniki 2 ulubione herbaty laska cynamonu gwiazda

zdrowo i aktywnie
Podsmażane naleśniki z serem i brzoskwinią 128

lubiła ;-) U nas też szczególnie dzieci za nimi przepadają. Tym razem zrobiłam wersję z serem. Przed podaniem naleśniki jeszcze podpiekłam na małej ilości masła i na syropie z brzoskwiń. Takie na ciepło podałam z brzoskwiniami i sosem czekoladowym. Były naprawdę pyszne :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Przepis na naleśniki tutaj ( klik ) Farsz: 400 g serek typu President naturalny(...)łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń syrop czekoladowy 1. Smażymy naleśniki. Do miseczki przekładamy serek, dodajemy cukier puder i mieszamy.  2. Serem smarujemy naleśniki, składamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła, układamy cztery naleśniki (można po swojemu) ja dawałam tak i podsmażamy. Podlewamy syropem z brzoskwini z puszki. Ja dawałam tak dwie łyżki, następnie jak naleśniki ładnie się zarumieniły

kruche babeczki
Bułeczki z cynamonową skorupką. 131

się taka przepyszna skorupka. Bułeczki są słodkie, puchate i pyszne. Nie można się od nich oderwać. Upieczcie zachęcam :) Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 jajka 4 łyżki oleju pół szklanki syropu(...)mniszka lekarskiego Na skorupkę: 1 jajko pół szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania