syrop - 6989 przepisów (strona:26/466)

Desery z kaszy jaglanej – AŻ 12 PRZEPISÓW! 49

Przepis… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia w zdrowej wersji Znane ciasto bez pieczenia – ciasto Kinder Bueno – w zupełnie innej odsłonie – z kaszą jaglaną, syropem daktylowym i… ZOBACZ PRZEPIS PRALINKI Z OREO I KASZY JAGLANEJ – proste trufle Pralinki, bajaderki, trufle…, czyli słodkie czekoladowe kuleczki. Tym razem główne składniki to ciasteczka Oreo oraz(...)KOKOSOWY BEZSERNIK Z MORELAMI – SERNIK BEZ SERA (wegański, bezglutenowy) Ciasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu,… ZOBACZ PRZEPIS FIT BABECZKI – przepis na pożywne śniadanie (wegańskie i bezglutenowe) Słodkie babeczki na śniadanie? Tak, to możliwe! Płatki kukurydziane, kasza jaglana, olej kokosowy i owoce – bardzo

Via Gusto
Nocna owsianka 53

sobą do pracy czy przyszykować dzieciakom do szkoły. NOCNA OWSIANKA – PRZEPIS Składniki na 4 porcje 200 g płatków owsianych 400 g jogurtu naturalnego 350 g brzoskwini w syropie-jest to waga razem z syropem (5 połówek brzoskwini + syrop) 4 kostki czekolady mlecznej garść orzechów 30 g cukru 2-3 garści mrożonych wiśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Brzoskwinie odsączamy(...)syropu i kroimy w kosteczkę. Mleczną czekoladę kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny umieszczamy w miseczce, dodajemy syrop z brzoskwini, cukier, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i ponownie mieszamy. Przygotowujemy 4 pojemniczki, w których chcemy umieścić naszą owsiankę. Do każdego z nich wsypujemy 50 g płatków owsianych. Do każdego pojemniczka przelewamy ¼ jogurtu z dodatkami. Zawartość każdego pojemniczka dokładnie mieszamy

Przepiski.pl
Marynowane gruszki słodko-kwaśne 31

się w ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: ? 3 kg gruszek, najlepsze klapsy ? 250 ml octu ? 4 litry wody Syrop ? 1 butelka 500 ml octu 10% ? niecałe 2 butelki wody ? 4,5 szklanki cukru ? kilka goździków ? kora cynamonu Wykonanie: ? Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek. ? Wrzucić(...)wody z octem, aby nie ściemniały. ? Składniki na syrop zagotować. ? Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. ? Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut od momentu zagotowania. ? Gruszki powkładać do słoików, zalać gorącym syropem, z którego wyjąć goździki i cynamon

To co kocham
Kompot z gruszek 58

gruszek na zimę  1. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem, do każdego słoika włóż po 2-3 goździki.  2. Z wody, cukru, cynamonu i ewentualnie wanilii ugotuj syrop. Pod koniec gotowania dodaj do syropu sok z cytryny. 3. Gruszki obierz ze skórki.  Pokrój małe gruszki na połówki, a duże na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Włóż gruszki(...)kwasku cytrynowego. Dzięki temu gruszki zachowają swój biały kolor.  3. Gdy już wszystkie gruszki są gotowe, wyjmij je z wody, przełóż do starannie umytych słoików i zalej gorącym syropem, zostawiając około 1 cm odstępu pomiędzy brzegiem słoika a poziomem syropu. 4. Zakręć słoiki, wstaw wyłożonego ściereczką garnka.  Do garnka wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików

Cztery Fajery
Słodko ostry syrop na zapalenie zatok 53

Syrop z malin z dodatkiem świeżo kopanego chrzanu najlepiej przyrządzać jesienią. Ze względu na walory napotne malin i przeciwbakteryjne chrzanu takie połączenie przeciwdziała wielu chorobom. W skrócie mogę go polecić zapobiegawczo na infekcje zimowe a działa zbawiennie przy grypie, anginie a także przyspiesza leczenie stanu zapalnego zatok.  Składniki: ½ szklanki świeżo startych korzeni chrzanu Świeże maliny lub ½ szklanki soku(...)malin oraz 2 łyżki miodu. Mieszamy i przechowujemy w lodówce. Dawkowanie: Prewencyjnie podaję po łyżce przed snem Chorym dzieciom w wieku szkolnym oraz dorosłym 3 razy dziennie po łyżce syropu Z resztek malin robimy kompot a starty chrzan dodajemy do buraczków na ćwikłę . Ostatnie czerwone maliny zbieramy zazwyczaj w październiku i wtedy jest już odpowiedni czas na wykopywanie korzeni chrzanu

prawdziwe jedzenie
Proste czekoladowe ciasto wegańskie z kremem waniliowym 73

cukier z wanilią z Madagaskaru (może być też zwykły cukier waniliowy, ale ten z wanilią z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii) 2 ½ łyżek stołowych cytryny 2 ½ łyżek stołowych syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie Przygotowanie kremu waniliowego Namocz orzechy nerkowca przez noc. Do blendera kielichowego dodaj składniki: namoczone orzechy, mleczko kokosowe, wanilię lub cukier z wanilią, syrop klonowy, sok z cytryny(...)u0142y cukier waniliowy, ale ten z wanili\u0105 z Madagaskaru ma bogatszy smak wanilii)","2 \u00a0\u00bd \u0142y\u017cek sto\u0142owych cytryny","2 \u00a0\u00bd \u0142y\u017cek sto\u0142owych syropu klonowego","szczypta soli"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"Przygotowanie kremu waniliowego","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Namocz orzechy nerkowca przez noc.","text":"Namocz orzechy nerkowca przez noc.","url":"https:\/\/hecawkuchni.pl\/desery\/proste-czekoladowe-ciasto-weganskie-z-kremem-waniliowym

Heca w kuchni
Migdałowa tarta z truskawkami i malinami 72

soli 6 łyżek brązowego cukru 180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista) 140 gramów mąki pszennej olej do posmarowania formy Nadzienie 500 gramów malin, truskawek 60 gramów syropu klonowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukru z wanilią/cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie Do szklanej miski dodać pastę migdałową oraz olej kokosowy i wstawić(...)ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut. Do garnka dodać syrop klonowy, skrobię ziemniaczaną i pastę waniliową lub cukier waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodać truskawki i maliny, a następnie dusić przez około 10-15 minuty, często

Heca w kuchni
6 moich sprawdzonych sposobów na wzmacnianie odporności poprzez dietę 70

efekty. Praktyka nauczyła mnie jednak zwracać szczególną uwagę na skład tego typu produktów. Unikam tych, które zawierają dużo cukru albo konserwanty.  W tym sezonie zaczęliśmy suplementację polskim produktem: syropem Berroxin Immuno, który przekonał mnie swoim naturalnym składem, na bazie czarnego bzu (mam dobre doświadczenia z suplementami, które bazują na tym składniku). Syrop ten zawiera Fenatcive –  unikatową mieszankę(...)która działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo ekstrakty te mają podwójną standaryzację, czyli zawierają co najmniej 15% antocyjanów i co najmniej 25% polifenoli. Dzięki wyższej zawartości antocyjanów i polifenoli syrop wymaga mniejszej objętości do spożycia, co jest bardzo ważne w przypadku dzieci, które bardzo nie lubią zażywać leków (oj, znam ten ból!). Dodam, że syrop ma przyjemny, intensywnie owocowy smak, więc

Wiszniówka
Wegańska shawarma z kalafiorem i ciecierzycą 128

czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Chrupiąca ciecierzyca: puszka ciecierzycy 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego łyżka syropu klonowego 1/3 łyżeczki kurkumy oraz kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki szczypta soli Kremowy sos tahini: 5 dużych łyżek jogurtu kokosowego 3 łyżeczki płynnego tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki(...)jeszcze kolejne 20 minut.   Na szybko przygotowujemy ciecierzycę, która będzie się piekła razem z kalafiorem. Odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy do niej oliwę, sos sojowy, syrop klonowy oraz przyprawy – kurkumę, kumin, paprykę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby ciecierzyca pokryła się marynatą. Całość wykładamy na mniejszą blachę, cieciorka może się stykać, ale żeby nie nachodziła

Smaczna Strona
Ciasteczka czekoladowe 80

przepisie, a zamiast nich dodać więcej mielonych migdałów. Chciałam, żeby ciasteczka były najbardziej zdrowe jak to możliwe więc do słodzenia wykorzystałam cukier brzozowy – ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy , cukier trzcinowy lub miód . Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutką kawy . Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje(...)migdałów 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 40 g cukru brzozowego - ksylitolu lub cukier biały Składniki na krem 80 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki kakao Dodatkowo ciemna czekolada wystarczy 1/2 tabliczki Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec

SprawdzonaKuchnia.pl
Mango lassi 74

Jeśli nie, to szybko musicie to nadrobić, koktajl jest przepyszny orzeźwiający o gładkiej aksamitnej konsystencji dla mnie wyborny! Do przygotowania wystarczy dojrzałe mango, jogurt naturalny i odrobina miodu lub syropu z agawy. Oczywiście kombinacji składników jest więcej można użyć zamiast jogurtu naturalnego mleczko kokosowe lub połączyć mleczko kokosowe z jogurtem. Można przygotować wersję bezmleczną- wegańską z mleczka kokosowego typu(...)light” i wody. Koktajl można delikatnie dosłodzić dowolnym cukrem lub syropem albo zupełnie go pominąć. Dodatkowymi składnikami są mielony kardamon, mielone orzechy pistacjowe, którymi posypujemy wierzch koktajlu i lód. Do przygotowania koktajlu można użyć mango z puszki, ale oczywiście najlepsze będzie świeże, soczyste i dojrzałe. Zachęcam do bawienia się przepisem i stworzenie własnej ulubionej wersji. Smacznego! Print Mango lassi

SprawdzonaKuchnia.pl
Puchate racuchy na maślance (bez drożdży) 208

maślance. Podaję je najczęściej na śniadanie lub obiad na słodko. Wystarczy do nich dodać ulubione owoce – u mnie ostatnio króluje mango lub oprószyć je cukrem pudrem czy polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam. P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango(...)miałam ostatnio takie buty na nogach, to już nie pamiętam Na Etno Bazar znajdziecie oczywiście też wiele innych ciekawych produktów. Polecam Wam np. wspomniane w przepisie mango w lekkim syropie czy pyszną herbatę owocową jabłka w cynamonie . A jeśli tak jak ja lubicie sypane herbaty czy mieloną kawę, to warto zaopatrzyć się w zaparzacz do kawy, herbaty i ziół . Uwielbiam

Słodkie okruszki
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 80

użyć miksera z obrotową misą – mikser ubija pianę, podczas gdy spokojnie można pilnować cukru, albo można też zrobić to w dwie osoby (jedna osoba ubija pianę, a druga robi syrop). Syrop musi zgęstnieć na tyle, by delikatnie się ciągnął. Można to sprawdzić kapiąc syropem na talerzyk – gdy przestygnie trzeba dotknąć palcem i jeśli tworzy „nitka” między kroplą i palcem(...)jest gotowy). Do ubijanej piany powoli, cienką strużką, wlać syrop i jeszcze chwilę ubijać. Piana zamieni się w sztywną (i ciepłą) masę. Masę białkową przełożyć na ciasto z owocową masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut. Beza powinna pięknie się zrumienić. Wtedy ciasto jest gotowe. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ostrożnie i wystudzić. Sekretem wysokości bezy jest dobre

Dietolog
Piwo imbirowe na herbacie Earl Grey. Z procentami 131

były określone wyciągi ziół działające na konkretne schorzenia. Napój taki łączył przyjemne z pożytecznym – miał prozdrowotne właściwości, gasił pragnienie i dobrze smakował. Współczesne napoje gazowane to sam cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i sztuczne aromaty. Szkoda, że tak szybko zapomnieliśmy o prostych i naturalnych metodach ale dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie żeby zdrowsze wersje musujących napoi robić(...)skórkę ściętą z umytej i sparzonej cytryny. Wlewamy 120ml wody i stawiamy rondel na gaz. Zawartość podgrzewamy do zagotowania i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Garnek nakrywamy pokrywką i syrop studzimy pod przykryciem. Zostawiamy do naciągnięcia na około 2-3 godziny, po czym przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy z płynu pozostałe na sicie fragmenty imbiru, skórki cytrynowej i jałowca

Karo in the Kitchen