syrop - 6989 przepisów (strona:20/466)

Wiśnie w syropie, z amaretto 117

Wiśnie i amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe(...)bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora. Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy syrop truskawkowy (i konfitura truskawkowa) 110

ukrywam, że takie słoiczki najbardziej cieszą jesienią i zimą, kiedy w warzywniakach nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych owoców czy też warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego syropu. Truskawki to "wdzięczne" owoce, ponieważ świeże, lekko twarde możecie zamrozić, a z miękkich przygotować dżem lub domowy syrop. Uwaga: z poniższego przepisu uzyskacie bardzo słodki syrop, który przed podaniem należy(...)rozcieńczyć w wodzie.  Składniki na 2 litry syropu: 2 kg obranych słodkich, truskawek sok z 1 cytryny 4 szklanki zwykłego cukru (800 g) 1 l wody * dodatkowo uzyskacie 3 słoiki (po 250 ml) konfitury truskawkowej SYROP TRUSKAWKOWY Truskawki pokroić na połówki i przesypać je do wysokiego garnka. W drugim garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem cukru. Następnie wlać

Ugotować
Nalewki na wiosnę - z pędów sosny, z mięty, orzechów włoskich i truskawek 146

kory (cynamonu, dębu) czy jeszcze inne aromatyczne dodatki (goździki, laska wanilii, skórka pomarańczowa). Zamiast cukru możemy dodać miodu. Nalewka zyska wtedy zupełnie nowy smak! NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY I SYROP Z PĘDÓW SOSNY Na przełomie kwietnia i maja sosna wypuszcza nowe pędy, są to takie długie, klejące się i z brązowymi łuskami i farfoclami końcówki na pędach. Zbieramy tylko część(...)coś zaczyna nas rozbierać, wypijamy kieliszek i szybko do łóżka. Powinno postawić nas na nogi. Dzięki temu że zrobimy ją na wódce, jest lekka i smakuje jak naturalny syrop z pędów sosny. Możemy mieć również dwa w jednym - czyli syrop i nalewkę. I właśnie takim przepisem podzielimy się z tobą. Składniki: 1 litr pędów sosny 1 kg cukru 1 litr

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tort czarny bez 139

Torcik " bez" no własnie bez czego, a raczej z czym z czarnym bzem. Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa w najlepsze do dlaczego ich nie użyć. Do kremu dodałam syrop z czarnego bzu. Jaki wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony(...)szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki

wesoła kuchnia
KOMPOT ZE ŚLIWEK I JABŁEK 127

obrać, podzielić każde na połowę i wyjąć zalążnię. Następnie jabłka włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki Krok 2. Przygotować syrop : w garnku zagotować wodę, wsypać cukier i rozpuścić. Krok 3. Na wrzący syrop wrzucać owoce, tak, by pokryły powierzchnię syropu, ugotować powoli partiami (nie rozgotować). Ugotowane owoce przekładać do kompotierek(...)koniec syrop przecedzić i rozlać do kompotierek z owocami. Odstawić do wychłodzenia. Przepis na kompot ze śliwek drugim sposobem: Przygotować owoce oraz syrop jak w przepisie powyżej Na wrzący syrop wrzucić wszystkie owoce, zagotować kompot, następnie zmniejszyć ogień do minimum i powoli gotować 2 minuty. Wyłączyć ogień, garnek z kompotem przykryć i odstawić do wychłodzenia. Gotowy kompot przecedzić do kompotierek

Moja Książka Kucharska
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 116

będzie pysznie i wyjątkowo. Dlaczego? Bo od kilku dni wraz z rodziną i przyjaciółmi testujemy, próbujemy i zachwycamy się smakiem produktów ze wspomnianej restauracji. W ofercie znajdziecie m.in. przetwory, syropy owocowe, sery, wędliny i mięsa wędzone, a nawet chleby żytnie na zakwasie. Wszystko doskonałej jakości. Wszystko, to można spróbować siedząc w domu. Wystarczy zajrzeć do spiżarni „Schroniska Smaków(...)dobrych oscypków dawno nie jadłam (naprawdę!). Aż szkoda, że były tylko 3 sztuki Ale to nie wszystko! W ofercie znajdziecie o wiele (!) więcej. My mieliśmy przyjemność testować jeszcze wspaniale syropy owocowe o prostym składzie – tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Przyznam Wam szczerze, że ten malinowy do złudzenia przypominał w smaku sok robiony przez mojego tatę

Słodkie okruszki
WIŚNIOWA FANTAZJA 116

Ciasto kruche:  125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka:  reszta syropu(...)roladę. Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i wiśniami. Dodać żelatynę. Na kruchym spodzie rozsmarować krem śmietanowy

Słodki Zakątek
Dyniowa latte macchiato (pumpkin spice latte) 83

choć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również będzie do niej pasowało. Warstwa dyniowego syropu z cynamonem, kardamonem i imbirem, gorące mleko i moc espresso, a z wierzchu mleczna pianka szczodrze polana solonym karmelem i oprószona cynamonem. Zakochałam się w tej kawie:) Dyniowa latte macchiato (pumpkin(...)spice latte) Składniki:  150ml mleka 30ml espresso 1 łyżeczka solonego karmelu  2 łyżki syropu dyniowego* szczypta cynamonu *syrop dyniowy korzenny: 200ml wody 8 łyżek cukru 1 szklanka puree z dyni łyżeczka cynamonu 1/3lyżeczki goździków 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Syrop dyniowy korzenny: dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze, upiec do miękkości w temp

Obiad gotowy
ODWRÓCONE CIASTO 92

pierwszego kęsa. Delikatne, miękkie i słodkie ciasto podbiło moje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole.  Salaterka Salsa Ambition Składniki: SYROP 3 pomarańcze 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników(...)jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze w syropie. Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto: Białka ubić wraz z połową cukru na pianę (powinna powstać piana taka jak na bezę). W drugiej misce utrzeć

Kuchnia w oparach
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 129

hurtem i mieć do wielu dań. Wystarczy upiec w piekarniku do miękkości dynię, zmiksować, a nadmiar zamrozić na póżniej. Jakie są moje ulubione dyniowe smaki? Sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią Jakie są smaki jesieni? Orzechy, dynia, pestki dyni i syrop klonowy. Najlepszy jest taki kanadyjski, który można kupić w Kuchniach Świata. kilo serka naturalnego w wiaderku(...)twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) szklanka puree z dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej) 3 łyżki miodu syropu klonowego łyżki ekstraktu waniliowego garść posiekanych orzechów włoskich garść wyłuskanych pestek dyni ⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej duża szczypta cynamonu gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku pestki dyni, połówki

Ugotowane pozamiatane
Mus z mango 93

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mus z mango. 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka) 200 ml śmietany kremówki (36%) (bez laktozy) 1 łyżka żelatyny 2 białka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki Mus z mango(...)przygotować lekki mus z mango. Z mango odlać syrop. Owoce zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych owoców dolać syrop z mango tak aby ilościowo owoce wraz z syropem miały 320 ml. Dodać także sok z limonki. Całość przelać przez gęste sitko. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach syropu z mango. Odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach podgrzać, wymieszać

mecooks
Najlepsze napoje chłodzące na upały – Top 9 161

lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół kilo truskawek pół łyżeczki kardamonu łyżka octu balsamicznego łyżka syropu klonowego Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. 5. Lemoniada z ogórkiem i syropem z bzu Czarny bez to jeden z najlepszych sezonowych smaczków. Syrop można kupić już gotowy w sklepie(...)bardzo wymagający przepis. Za to będzie pyszny i oryginalny! Składniki na lemioniadę z ogórka: duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki sok z 2 limonek 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu kilka listków świeżej mięty litr wody gazowanej szczypta soli Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem

Ugotowane pozamiatane
Co na deser ? Baklava - słodki przysmak z bliskiego wschodu 186

orzechów włoskich (można użyć mieszanki, u mnie były to orzechy włoskie, migdały i pistacje) 50g cukru kopiasta łyżeczka cynamonu 300 g klarowanego masła pistacje do dekoracji Na syrop: 200 ml wody 100 g cukru 200 g miodu 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy, można zastąpić sokiem z pomarańczy Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia syropu, który wystygnie w czasie układania warstw filo(...)orzechów. Syrop to prościzna. Po prostu do małego garnka wlewamy wodę, miód, sok pomarańczowy, wsypujemy cukier, stawiamy na to na mały ogień i prawie gotowe. Teraz tylko pozostaje stać przy kuchence i mieszać aż cukier się pięknie rozpuści, wszystkie składniki połączą i powstanie syrop. Zajmie to około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.To teraz czas na nadzienie: ja zaczynam

Ale Pyszka!
Sorbet truskawkowy 126

Sorbet truskawkowy to idealny deser na upalne dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż całość zamarznie. Zamiast zwykłego syropu z wody i cukru można dodać syrop miętowy lub syrop z czarnego bzu . Dzięki temu sorbet zyska ciekawy posmak. składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szlanki cukru* Przygotować syrop. Do rondelka wlać(...)wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić. Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop. Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin. Co godzinę pojemnik wystawić z zamrażarki i całość zmiksować. Po 5-6 godzinach sorbet jest gotowy. Jeśli sorbet planujemy podać nastepnego dnia i zostawimy

Monia miesza i gotuje
Nalewka z zielonych orzechów włoskich – cz. 2 150

Orzechówka – o zaletach nalewek i syropów z zielonych orzechów włoskich mogliście poczytać już TUTAJ . Tym razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów(...)hermetycznie słoja), dodajemy cynamon, gorzkie migdały i goździki. Zalewamy całość spirytusem i dodajemy ¼ litra przegotowanej wody. Szczelnie wszystko zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy w proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania