syrop - 6989 przepisów (strona:12/466)

Tort fiołkowy 104

czarowała z przeróżnych okazji. Biszkopty piekła w prodiżu. W zależności od sezonu torty były w różnych smakach i aromatach. Najbardziej lubiłam jak robiła różany z konfiturą własnej roboty i syropem. Moja mama jest czarodziejką w wymyślaniu różnych smaków. W podziękowaniu dla niej za trud jaki wkładała w swoją pracę przygotowałam tort fiołkowy. Jest on wyrazem mojej miłości dla niej. Smakiem(...)biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru syrop fiołkowy: 2 szklanki płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody

wesoła kuchnia
Mojito ergo sum 158

była bowiem urocza para: shaker  do robienia koktajli i wspaniała książka Leksykon 1444 napojów mieszanych.  Dlatego w pierwszy dzień świąt pierwszą czynnością po śniadaniu było gotowanie syropu cukrowego, który okazał się być składnikiem wielu interesujących drinków. Pamiętam,  że od razu sprawdzałam też jakie alkohole mamy w domu i tu było lekkie rozczarowanie, wyboru specjalnego nie było, jakoś(...)picia, rodzice pili mało i rzadko. Ja zresztą też. Coś tam jednak się znalazło i doskonale pamiętam,  że wieczorem serwowałam  Banana Cow,  drink na bazie rumu, syropu, mleka i oczywiście bananów. Z pewnością do przypomnienia, chociaż ze względu na aktualne upały raczej  za kilka miesięcy. Za to tego lata mam prywatnego barmana, który na pstryknięcie palcami

I tu będę miała takie te
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 171

beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże i dokładne oddzielone od żółtek. * Ich temperatura powinna mieć(...)temperaturę pokojową, dlatego warto odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki. * Najlepszy do przygotowania jest cukier drobny – szybciej dokładnie się rozpuszcza tworząc syrop cukrowy. * Pomocny ( sumie to dla mnie niezbędny ) jest termometr cukierniczy – pozwoli precyzyjnie ustalić temperaturę syropu cukrowego. * Mikser albo robot powinien być bardzo mocny, a misa duża, czysta i sucha. I takim idealnym robotem do robienia bezy włoskiej jest

Ostra na Słodko
Syrop z kwiatów czarnego bzu 234

Syrop z kwiatów czarnego bzu Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych) sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn bez pestek 1500 g wody 800 g cukru Przepisy Thermomix. Syrop z kwiatów czarnego bzu. Wykonanie: Do dużego garnka dajemy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty czarnego bzu należy dokładnie obciąć – tak aby miały jak najmniej łodyżek. Robimy(...)garnkiem ponieważ z kwiatów spada żółty pyłek, który także dodajemy do syropu. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier. Gotujemy czas 14min/temp.100/obr.2. Tak przygotowanym gorącym syropem zalewamy kwiaty czarnego bzu. Dodajemy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką. Syrop odstawiamy na 48 godzin. Od czasu do czasu mieszamy całość. Do koszyczka Thermomix zakładamy gazę lub pieluchę tetrową. Koszyczek trzymamy

Themo przepisy
Syrop z zielonych szyszek sosny - przepis na zdrowie 228

Pięknie i ciepło, już od dawna na sosnach pokazały się  zielone szyszki, maj i czerwiec to idealna pora na przygotowanie syropu. Przyznaję się, że w tym roku nawaliłam ze zrobieniem dużej ilości syropu z pędów sosny ( przepis na syrop - tutaj ), zrobiłam go tylko w jednym słoju. Jeśli też nie zdążyłaś, to jeszcze jest szansa na zrobienie syropów z szyszek(...)który ma silniejsze działanie niż syrop z pędów sosny. Dodajemy go jesienią na odporność do ciepłej herbatki lub podajemy w czasie choroby dwie łyżki dziennie. Olejek sosnowy świetnie działa w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym kaszlu. Ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe i udrożnia. Taki syrop podajemy przy przeziębieniach, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła.  Zawiera dużą ilość witaminy

Kurnikowo
Syrop z pędów sosny - przepis na zdrowie 130

Naturalne syropy robiły nasze babcie i mamy,   często wracamy do starych zeszytów z przepisami, ja wracam do naturalnych przepisów na zdrowie. Dzisiaj mam dla Was przepis o którym wspominałam w przepisie jesiennym z syropami na kaszel , znajdziecie go tutaj. Młode pędy sosny do przygotowania syropu najlepiej zbierać w maju, a zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina(...)pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-z-sosny-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-dawkowac-syrop-z-sosny_41538.html Syrop z pędów sosny Wczesną wiosną  z młodych pędów sosny otrzymamy syrop, który działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, stosowany przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w nim olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie, a witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy

Kurnikowo
Rozgrzewający syrop piernikowy (do kawy i deserów) 171

człowiek marzy o czymś pysznym i rozgrzewającym. Dzieci dostają herbatę z domowym sokiem malinowym, a ja… A ja popijam przeważnie filiżankę kawy zbożowej (czasem też tradycyjnej) z rozgrzewającym syropem piernikowym. Takie syrop przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie dość, że jest prosty, to jeszcze cały koszt jest naprawdę niedrogi. Wystarczą Wam 3 składniki – dobra przyprawa do piernika(...)mąki) , cukier i woda. Osobiście po przygotowaniu syropu polecam odstawić go do ostudzenia, ale jeśli tak jak ja żyjecie w biegu lub macie nagłych niespodziewanych gości możecie go śmiało podać już 15 minut po przygotowaniu. Jak widzicie na zdjęciach widać, że syrop piernikowy wlewamy do kawy jest jeszcze gorący Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również

Słodkie okruszki
Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice 195

rozumiałam tego wszechobecnego zachwytu nad dyniową latte czy dyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę . Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera(...)startej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 146

Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek: naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym i truskawkami w syropie balsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym(...)naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe

MyCookBook.pl
Syrop z kwiatow czarnego bzu 119

Rzutem na taśmę załapałam się na kwiaty czarnego bzu. To był już ostatni moment. Zachęciła mnie do tego wspólna biesiada z blogerami kuchennymi i pyszna lemoniada z syropem z czarnego bzu. Podpytałam więc Izę, która prowadzi bloga Smaczna pyza , jak zrobić syrop i poszłam w pole. I żałuję, że tak późno, bo syrop jest boski. W przyszłym roku na pewno(...)zabiorę się za niego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30  kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie do domu wykładamy je w zacienionym miejscu

Kulinarne przygody Gatity
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 81

oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego(...)klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego masła  1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki jasnego syropu klonowego  2 czubate łyżki  cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten

Cztery Fajery
Syrop imbirowy 159

okresie zimowym jest strasznie potrzebny.  W postaci surowej korzeń imbir nie jest super przyjemny do jedzenia, więc zazwyczaj występuje jako dodatek do czegoś, albo w postaci naparu, syropu, więc dzisiaj przepis pomagający zwalczyć wszelkie katary, bóle gardła i kaszle, czyli syrop imbirowy . Jest to mój ulubiony sposób wykorzystania imbiru. W takiej postaci jest cudownym dodatkiem do kawy, herbaty(...)nawet deserów. Koncentracja imbiru w syropie jest naprawdę mocna, bo wystarczy dosłownie jednej łyżki na szklankę herbaty, aby pijąc odczuwać przyjemny smak imbiru, oraz lekkie gryzienie w gardle. Syrop imbirowy - przepis:  250 g korzenia imbiru Szklanka cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki miodu o neutralnym smaku Jak zrobić syrop z imbiru?  Korzeń imbiru obieramy. U mnie

Kuchnia Łukasza
Syrop z pigwy robiony na zimno 202

przeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto(...)przygotować syrop z pigwy? Owoce pigwy myjemy i osuszamy.  Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem - na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym 149

Najwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki(...)słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy

Kuchenne Wariacje
Syrop z wiśni 112

wiśni, który zimą przypomni nam smak lata, i zdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty w przygotowaniu, a najbardziej żmudną pracą przy jego wykonaniu jest usuwanie pestek. Czynność tą ułatwi nam drylownica J. W trakcie drylowania wiśni przygotowujemy syrop, gotując wodę źródlaną z cukrem(...)Ilość cukru jaką podałam, jest idealną proporcją dla mnie, Wam proponuję dodawać cukier partiami, próbując syrop czy nie jest za słodki. Dzięki temu każdy z Was uzyska swoją idealną proporcję. Po ugotowaniu syropu dodajemy do niego wydrylowane wiśnie i gotujemy razem jeszcze około 30minut. Po zagotowaniu syropu należy odcedzić syrop przez sitko i rozlać do słoików. Jeżeli chcemy syrop zachować

Sezonowy Garnek