rozumiałam tego wszechobecnego zachwytu nad dyniową latte czy dyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę . Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera(...)startej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny przepis z wykorzystaniem truskawek: naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym i truskawkami w syropie balsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym(...)naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe
MyCookBook.plRzutem na taśmę załapałam się na kwiaty czarnego bzu. To był już ostatni moment. Zachęciła mnie do tego wspólna biesiada z blogerami kuchennymi i pyszna lemoniada z syropem z czarnego bzu. Podpytałam więc Izę, która prowadzi bloga Smaczna pyza , jak zrobić syrop i poszłam w pole. I żałuję, że tak późno, bo syrop jest boski. W przyszłym roku na pewno(...)zabiorę się za niego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30 kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie do domu wykładamy je w zacienionym miejscu
Kulinarne przygody Gatityoknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego(...)klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki jasnego syropu klonowego 2 czubate łyżki cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten
Cztery Fajeryokresie zimowym jest strasznie potrzebny. W postaci surowej korzeń imbir nie jest super przyjemny do jedzenia, więc zazwyczaj występuje jako dodatek do czegoś, albo w postaci naparu, syropu, więc dzisiaj przepis pomagający zwalczyć wszelkie katary, bóle gardła i kaszle, czyli syrop imbirowy . Jest to mój ulubiony sposób wykorzystania imbiru. W takiej postaci jest cudownym dodatkiem do kawy, herbaty(...)nawet deserów. Koncentracja imbiru w syropie jest naprawdę mocna, bo wystarczy dosłownie jednej łyżki na szklankę herbaty, aby pijąc odczuwać przyjemny smak imbiru, oraz lekkie gryzienie w gardle. Syrop imbirowy - przepis: 250 g korzenia imbiru Szklanka cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki miodu o neutralnym smaku Jak zrobić syrop z imbiru? Korzeń imbiru obieramy. U mnie
Kuchnia Łukaszaprzeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto(...)przygotować syrop z pigwy? Owoce pigwy myjemy i osuszamy. Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem - na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około
Codzienna kuchnia niecodziennaNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki(...)słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy
Kuchenne Wariacjewiśni, który zimą przypomni nam smak lata, i zdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty w przygotowaniu, a najbardziej żmudną pracą przy jego wykonaniu jest usuwanie pestek. Czynność tą ułatwi nam drylownica J. W trakcie drylowania wiśni przygotowujemy syrop, gotując wodę źródlaną z cukrem(...)Ilość cukru jaką podałam, jest idealną proporcją dla mnie, Wam proponuję dodawać cukier partiami, próbując syrop czy nie jest za słodki. Dzięki temu każdy z Was uzyska swoją idealną proporcję. Po ugotowaniu syropu dodajemy do niego wydrylowane wiśnie i gotujemy razem jeszcze około 30minut. Po zagotowaniu syropu należy odcedzić syrop przez sitko i rozlać do słoików. Jeżeli chcemy syrop zachować
Sezonowy Garnekgłównie składają się z nieprzetworzonych składników. Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Pankejki z batatów – kalorie i makroskładniki Porcja tych pancakes z batatami z dodatkiem malin, syropu klonowego i płatków migdałowych to 498 kalorii . Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz: 69 g węglowodanów 16 g białka 16 g tłuszczy Całość składa się na śniadanie, podwieczorek(...)kolację, która dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników. Wegańskie pancakes z batatami – składniki wegańskie pancakes batat mąka pszenna pełnoziarnista mleko sojowe proszek do pieczenia olej rzepakowy maliny syrop klonowy płatki migdałowe Pierwszym krokiem jest upieczenie batata do miękkości lub ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia
Via Gustozasadzić w swoich ogrodach czy na balkonach krzaczek mięty. W lecie możemy z jej dodatkiem przygotować orzeźwiającą wodę do picia. Warto także przygotować domowy sok z mięty , czy też syrop, aby cieszyć se jej smakiem także zimą. Mięta świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, różnego rodzaju deserów czy koktajli. Będzie także idealnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. W tym wpisie(...)znajdziecie przepis na syrop z mięty , który jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Składniki na sok z mięty: • 30 gałązek mięty zielonej • 1,5 szklanki cukru • sok z 1 cytryny • 1,5 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania Gałązki mięty dokładnie płuczemy i odsączamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie garnek odstawiamy z gazu. Do wody wsypujemy cukier, mieszamy
Przepiski.plprzepis nie będzie już w stylu Raw, ale warto spróbować. Masa „serowa” przygotowana jest również z orzechów nerkowca, orzechów wcześniej namoczonych. Orzechy po odcedzeniu mielimy z dodatkiem syropu z agawy lub syropu klonowego, syropy te można zastąpić miodem. Do tego odrobina soku z cytryny, olej kokosowy i mielone wiórki kokosowe, a na wierzch układamy borówki amerykańskie i deser(...)spód 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/3 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę "serową" 3/4 szklanki orzechów nerkowca 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/4 laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej, można pominąć 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
SprawdzonaKuchnia.plBukaresztu polecam odwiedzić. Tam wszystko co zamawialiśmy było pyszne ale numerem jeden były drinki. Po powrocie starałam się przygotować coś równie pysznego. Rose Sangria Składniki: różowe wino półsłodkie syrop gruszkowy MONIN syrop grapefruitowy MONIN woda mineralna cząstka grapefruita liść mięty kostki lodu White Sangria Składniki: białe wino półsłodkie syrop liczi MONIN syrop gruszkowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść(...)mięty kostki lodu Red Sangria Składniki: czerwone wino półsłodkie syrop sangria MONIN syrop brzoskwiniowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Do dzbanka wlewamy do połowy wino, wrzucamy pokrojone owoce, dodajemy syropy (do smaku w zależności jak słodkie chcemy), dopełniamy wodą. Chłodzimy w lodówce a przed podaniem dorzucamy kostki lodu. Takie drinki można przygotować w zasadzie
Mam apetyt na ...długiego gotowania świeżego zsiadłego mleka. Do powstałej masy dodaje się odrobinę mąki, następnie zagniata w dłoniach małe kulki, które smażone są w głębokim tłuszczu, poczym zanurzane są w słodkim syropie różanym. My nie musimy przygotowywać masy koya, wystarczy nam mleko w proszku, kilka orientalnych przypraw i możemy cieszyć się iście indyjskim przysmakiem we własnym domu ;) Składniki(...)proszku (nie granulowanego) 1/4 szklanki mąki 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżką ghee(masło klarowane) lub masła 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku 1/2 szklanki mleka (lub według potrzeby) Syrop: 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 2 ziarenka kardamonu 1/2 łyżeczki wody różanej 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Wsypujemy mleko w proszku do miski. Dodajemy mąkę, przesianą przez sitko
Słodki Kompromischarlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty(...)mrożonych malin HORTEX ● 24 podłużne biszkopty à la cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś zapraszam Was na pyszny warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu. Idealny na drugie śniadanie czy po prostu gdy mamy ochotę na coś lekko słodkiego i zdrowego. Do przygotowania mojej koktajlowej buteleczki użyłam syropu z czarnego bzu z dodatkiem fruktozy. Taki syrop możecie nabyć na zdrowosmacznie.pl Czy wiedzieliście, że „owoce czarnego bzu działają łagodnie moczopędnie, a także silnie(...)podaje się jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak tez w okresach tzw. stanów ozdrowieńczych. W medycynie ludowej czarny bez w postaci soku, nalewki czy syropu stosowano jako środek lekko napotny przy przeziębieniach i gorączce. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie w przypadku
Słodkie okruszki