Zaskakujący napój pietruszkowy z dodatkiem soku z cytryny i syropu z cukru trzcinowego. Miałam opory przed skosztowaniem zielonego napoju, ale kiedy już spróbowałam, to całkowicie przepadłam. Lemoniada pietruszkowa jest przepyszna, odświeżająca. Ponadto smak pietruszki jest delikatny, lekko wyczuwalny i świeży. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Lemoniada pietruszkowo cytrynowa","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/natka-pietruszki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/2020\/06\/natka-pietruszki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/natka-pietruszki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/natka-pietruszki-480x270.jpg"],"description":"Zaskakuj\u0105co pyszny nap\u00f3j pietruszkowy z sokiem z cytryny i syropem z cukru trzcinowego. Przepyszna lemoniada pietruszkowa, kt\u00f3rej warto spr\u00f3bowa\u0107.","keywords":["cytryna","natka pietruszki","woda"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plMało znane ciasto ucierane nasączone cytrynowym syropem. Słodko orzeźwiająca kompozycja smaków w miękkim cieście z kryształkami cukru na wierzchu. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto nas\u0105czone sokiem z cytryny z kryszta\u0142kami cukru","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/lemon-drizzle.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/lemon-drizzle-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/lemon-drizzle-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/06\/lemon-drizzle-480x270.jpg"],"description":"Ciasto ucierane nas\u0105czone syropem cukrowo cytrusowym. Mi\u0119kkie ciasto ucierane w orze\u017awiaj\u0105cej cytrynowej ods\u0142onie. S\u0142odko kwaskowata kompozycja.","keywords":["ciasto","cukier","cukier trzcinowy","cytryna"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-10T19:29:53+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Angielska"],"recipeYield
ProstePesto.plKorzystając z niskiej ceny imbiru, kupiliśmy prawie kilogram świeżych, soczystych, dorodnych korzeni, z których po raz kolejny ugotowaliśmy syrop imbirowy . W okresie jesienno-zimowym syropem z imbiru wzmacniamy swoją odporność, dodając go do herbaty lub ciepłej wody z cytryną i miodem. Domowy syrop z imbiru posiada właściwości świeżego imbiru, ale jest łatwiejszy w przechowywaniu i stosowaniu jako dodatek do napojów(...)gdyż wystarczy tylko sięgnąć po łyżeczkę i wlać dawkę wzbogacającą ich smak i aromat. Udostępnij Składniki na imbirowy syrop 250 g korzenia imbiru 250 ml wody 400 g cukru sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Imbir obrać, najlepiej zrobić to przy użyciu łyżeczki do herbaty. Opłukać, odciąć zeschnięte i zdrewniałe fragmenty. Imbir pokroić w cienkie plasterki, używając odpowiedniej
niecodziennikparyDrink American Beauty – to pyszny drink z truskawkami i z syropem truskawkowym. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza również połączeniu mango z Ciociosanem Bianco. To idealny drink na babski wieczór , ponieważ jest pyszny i delikatny w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli chodzi o składniki do drinku American Beauty to 100% sok z mango ciężko jest dostać, a wyciskać samemu nie każdemu(...)się chce ;) Więc w razie co, zamiast soku możecie użyć napoju mango jednej z popularnych firm ;) Z truskawkami i syropem malinowym nie powinno być problemu, bo teraz w sezonie truskawek nie brakuje, a syropy są dostępne cały rok (ewentualnie syrop truskawkowy można zamienić na syrop malinowy lub Grenadinę). Poza sezonem zaś zamiast świeżej truskawki można użyć mrożonej. American Beauty Cocktail
Kulinarne Przebojeczarowała z przeróżnych okazji. Biszkopty piekła w prodiżu. W zależności od sezonu torty były w różnych smakach i aromatach. Najbardziej lubiłam jak robiła różany z konfiturą własnej roboty i syropem. Moja mama jest czarodziejką w wymyślaniu różnych smaków. W podziękowaniu dla niej za trud jaki wkładała w swoją pracę przygotowałam tort fiołkowy. Jest on wyrazem mojej miłości dla niej. Smakiem(...)biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru syrop fiołkowy: 2 szklanki płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody
wesoła kuchniabyła bowiem urocza para: shaker do robienia koktajli i wspaniała książka Leksykon 1444 napojów mieszanych. Dlatego w pierwszy dzień świąt pierwszą czynnością po śniadaniu było gotowanie syropu cukrowego, który okazał się być składnikiem wielu interesujących drinków. Pamiętam, że od razu sprawdzałam też jakie alkohole mamy w domu i tu było lekkie rozczarowanie, wyboru specjalnego nie było, jakoś(...)picia, rodzice pili mało i rzadko. Ja zresztą też. Coś tam jednak się znalazło i doskonale pamiętam, że wieczorem serwowałam Banana Cow, drink na bazie rumu, syropu, mleka i oczywiście bananów. Z pewnością do przypomnienia, chociaż ze względu na aktualne upały raczej za kilka miesięcy. Za to tego lata mam prywatnego barmana, który na pstryknięcie palcami
I tu będę miała takie tebeza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże i dokładne oddzielone od żółtek. * Ich temperatura powinna mieć(...)temperaturę pokojową, dlatego warto odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki. * Najlepszy do przygotowania jest cukier drobny – szybciej dokładnie się rozpuszcza tworząc syrop cukrowy. * Pomocny ( sumie to dla mnie niezbędny ) jest termometr cukierniczy – pozwoli precyzyjnie ustalić temperaturę syropu cukrowego. * Mikser albo robot powinien być bardzo mocny, a misa duża, czysta i sucha. I takim idealnym robotem do robienia bezy włoskiej jest
Ostra na SłodkoSyrop z kwiatów czarnego bzu Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych) sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn bez pestek 1500 g wody 800 g cukru Przepisy Thermomix. Syrop z kwiatów czarnego bzu. Wykonanie: Do dużego garnka dajemy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty czarnego bzu należy dokładnie obciąć – tak aby miały jak najmniej łodyżek. Robimy(...)garnkiem ponieważ z kwiatów spada żółty pyłek, który także dodajemy do syropu. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier. Gotujemy czas 14min/temp.100/obr.2. Tak przygotowanym gorącym syropem zalewamy kwiaty czarnego bzu. Dodajemy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką. Syrop odstawiamy na 48 godzin. Od czasu do czasu mieszamy całość. Do koszyczka Thermomix zakładamy gazę lub pieluchę tetrową. Koszyczek trzymamy
Themo przepisyPięknie i ciepło, już od dawna na sosnach pokazały się zielone szyszki, maj i czerwiec to idealna pora na przygotowanie syropu. Przyznaję się, że w tym roku nawaliłam ze zrobieniem dużej ilości syropu z pędów sosny ( przepis na syrop - tutaj ), zrobiłam go tylko w jednym słoju. Jeśli też nie zdążyłaś, to jeszcze jest szansa na zrobienie syropów z szyszek(...)który ma silniejsze działanie niż syrop z pędów sosny. Dodajemy go jesienią na odporność do ciepłej herbatki lub podajemy w czasie choroby dwie łyżki dziennie. Olejek sosnowy świetnie działa w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym kaszlu. Ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe i udrożnia. Taki syrop podajemy przy przeziębieniach, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Zawiera dużą ilość witaminy
KurnikowoNaturalne syropy robiły nasze babcie i mamy, często wracamy do starych zeszytów z przepisami, ja wracam do naturalnych przepisów na zdrowie. Dzisiaj mam dla Was przepis o którym wspominałam w przepisie jesiennym z syropami na kaszel , znajdziecie go tutaj. Młode pędy sosny do przygotowania syropu najlepiej zbierać w maju, a zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina(...)pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-z-sosny-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-dawkowac-syrop-z-sosny_41538.html Syrop z pędów sosny Wczesną wiosną z młodych pędów sosny otrzymamy syrop, który działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, stosowany przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w nim olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie, a witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy
Kurnikowoczłowiek marzy o czymś pysznym i rozgrzewającym. Dzieci dostają herbatę z domowym sokiem malinowym, a ja… A ja popijam przeważnie filiżankę kawy zbożowej (czasem też tradycyjnej) z rozgrzewającym syropem piernikowym. Takie syrop przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie dość, że jest prosty, to jeszcze cały koszt jest naprawdę niedrogi. Wystarczą Wam 3 składniki – dobra przyprawa do piernika(...)mąki) , cukier i woda. Osobiście po przygotowaniu syropu polecam odstawić go do ostudzenia, ale jeśli tak jak ja żyjecie w biegu lub macie nagłych niespodziewanych gości możecie go śmiało podać już 15 minut po przygotowaniu. Jak widzicie na zdjęciach widać, że syrop piernikowy wlewamy do kawy jest jeszcze gorący Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również
Słodkie okruszkirozumiałam tego wszechobecnego zachwytu nad dyniową latte czy dyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę . Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera(...)startej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejny przepis z wykorzystaniem truskawek: naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym i truskawkami w syropie balsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym(...)naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe
MyCookBook.plRzutem na taśmę załapałam się na kwiaty czarnego bzu. To był już ostatni moment. Zachęciła mnie do tego wspólna biesiada z blogerami kuchennymi i pyszna lemoniada z syropem z czarnego bzu. Podpytałam więc Izę, która prowadzi bloga Smaczna pyza , jak zrobić syrop i poszłam w pole. I żałuję, że tak późno, bo syrop jest boski. W przyszłym roku na pewno(...)zabiorę się za niego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30 kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie do domu wykładamy je w zacienionym miejscu
Kulinarne przygody Gatityoknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego(...)klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki jasnego syropu klonowego 2 czubate łyżki cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten
Cztery Fajeryokresie zimowym jest strasznie potrzebny. W postaci surowej korzeń imbir nie jest super przyjemny do jedzenia, więc zazwyczaj występuje jako dodatek do czegoś, albo w postaci naparu, syropu, więc dzisiaj przepis pomagający zwalczyć wszelkie katary, bóle gardła i kaszle, czyli syrop imbirowy . Jest to mój ulubiony sposób wykorzystania imbiru. W takiej postaci jest cudownym dodatkiem do kawy, herbaty(...)nawet deserów. Koncentracja imbiru w syropie jest naprawdę mocna, bo wystarczy dosłownie jednej łyżki na szklankę herbaty, aby pijąc odczuwać przyjemny smak imbiru, oraz lekkie gryzienie w gardle. Syrop imbirowy - przepis: 250 g korzenia imbiru Szklanka cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki miodu o neutralnym smaku Jak zrobić syrop z imbiru? Korzeń imbiru obieramy. U mnie
Kuchnia Łukaszaprzeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto(...)przygotować syrop z pigwy? Owoce pigwy myjemy i osuszamy. Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem - na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około
Codzienna kuchnia niecodziennaNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki(...)słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy
Kuchenne Wariacjewiśni, który zimą przypomni nam smak lata, i zdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty w przygotowaniu, a najbardziej żmudną pracą przy jego wykonaniu jest usuwanie pestek. Czynność tą ułatwi nam drylownica J. W trakcie drylowania wiśni przygotowujemy syrop, gotując wodę źródlaną z cukrem(...)Ilość cukru jaką podałam, jest idealną proporcją dla mnie, Wam proponuję dodawać cukier partiami, próbując syrop czy nie jest za słodki. Dzięki temu każdy z Was uzyska swoją idealną proporcję. Po ugotowaniu syropu dodajemy do niego wydrylowane wiśnie i gotujemy razem jeszcze około 30minut. Po zagotowaniu syropu należy odcedzić syrop przez sitko i rozlać do słoików. Jeżeli chcemy syrop zachować
Sezonowy Garnekgłównie składają się z nieprzetworzonych składników. Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Pankejki z batatów – kalorie i makroskładniki Porcja tych pancakes z batatami z dodatkiem malin, syropu klonowego i płatków migdałowych to 498 kalorii . Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz: 69 g węglowodanów 16 g białka 16 g tłuszczy Całość składa się na śniadanie, podwieczorek(...)kolację, która dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników. Wegańskie pancakes z batatami – składniki wegańskie pancakes batat mąka pszenna pełnoziarnista mleko sojowe proszek do pieczenia olej rzepakowy maliny syrop klonowy płatki migdałowe Pierwszym krokiem jest upieczenie batata do miękkości lub ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia
Via Gustozasadzić w swoich ogrodach czy na balkonach krzaczek mięty. W lecie możemy z jej dodatkiem przygotować orzeźwiającą wodę do picia. Warto także przygotować domowy sok z mięty , czy też syrop, aby cieszyć se jej smakiem także zimą. Mięta świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, różnego rodzaju deserów czy koktajli. Będzie także idealnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. W tym wpisie(...)znajdziecie przepis na syrop z mięty , który jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Składniki na sok z mięty: • 30 gałązek mięty zielonej • 1,5 szklanki cukru • sok z 1 cytryny • 1,5 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania Gałązki mięty dokładnie płuczemy i odsączamy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie garnek odstawiamy z gazu. Do wody wsypujemy cukier, mieszamy
Przepiski.plprzepis nie będzie już w stylu Raw, ale warto spróbować. Masa „serowa” przygotowana jest również z orzechów nerkowca, orzechów wcześniej namoczonych. Orzechy po odcedzeniu mielimy z dodatkiem syropu z agawy lub syropu klonowego, syropy te można zastąpić miodem. Do tego odrobina soku z cytryny, olej kokosowy i mielone wiórki kokosowe, a na wierzch układamy borówki amerykańskie i deser(...)spód 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/3 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę "serową" 3/4 szklanki orzechów nerkowca 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/4 laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej, można pominąć 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
SprawdzonaKuchnia.plBukaresztu polecam odwiedzić. Tam wszystko co zamawialiśmy było pyszne ale numerem jeden były drinki. Po powrocie starałam się przygotować coś równie pysznego. Rose Sangria Składniki: różowe wino półsłodkie syrop gruszkowy MONIN syrop grapefruitowy MONIN woda mineralna cząstka grapefruita liść mięty kostki lodu White Sangria Składniki: białe wino półsłodkie syrop liczi MONIN syrop gruszkowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść(...)mięty kostki lodu Red Sangria Składniki: czerwone wino półsłodkie syrop sangria MONIN syrop brzoskwiniowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Do dzbanka wlewamy do połowy wino, wrzucamy pokrojone owoce, dodajemy syropy (do smaku w zależności jak słodkie chcemy), dopełniamy wodą. Chłodzimy w lodówce a przed podaniem dorzucamy kostki lodu. Takie drinki można przygotować w zasadzie
Mam apetyt na ...długiego gotowania świeżego zsiadłego mleka. Do powstałej masy dodaje się odrobinę mąki, następnie zagniata w dłoniach małe kulki, które smażone są w głębokim tłuszczu, poczym zanurzane są w słodkim syropie różanym. My nie musimy przygotowywać masy koya, wystarczy nam mleko w proszku, kilka orientalnych przypraw i możemy cieszyć się iście indyjskim przysmakiem we własnym domu ;) Składniki(...)proszku (nie granulowanego) 1/4 szklanki mąki 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżką ghee(masło klarowane) lub masła 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku 1/2 szklanki mleka (lub według potrzeby) Syrop: 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 2 ziarenka kardamonu 1/2 łyżeczki wody różanej 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Wsypujemy mleko w proszku do miski. Dodajemy mąkę, przesianą przez sitko
Słodki Kompromischarlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty(...)mrożonych malin HORTEX ● 24 podłużne biszkopty à la cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś zapraszam Was na pyszny warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu. Idealny na drugie śniadanie czy po prostu gdy mamy ochotę na coś lekko słodkiego i zdrowego. Do przygotowania mojej koktajlowej buteleczki użyłam syropu z czarnego bzu z dodatkiem fruktozy. Taki syrop możecie nabyć na zdrowosmacznie.pl Czy wiedzieliście, że „owoce czarnego bzu działają łagodnie moczopędnie, a także silnie(...)podaje się jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak tez w okresach tzw. stanów ozdrowieńczych. W medycynie ludowej czarny bez w postaci soku, nalewki czy syropu stosowano jako środek lekko napotny przy przeziębieniach i gorączce. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie w przypadku
Słodkie okruszkichwilkę się skończy... Tymczasem bzy również przekwitły. Muszę przyznać, że mocno zaskoczył mnie widok krzewów bez mnóstwa drobnych, białych kwiatków. To naprawdę już...? A co z pomysłami na kolejne syropy i ciasta...? Cóż, będą musiały poczekać do przyszłego roku... Może wtedy nie będę już w stanie permanentnej śpiącej królewny. Zanim jednak kwiatuszki opadły, zdążyłam nazbierać odpowiednią ilość na syrop bzowo(...)truskawkowy. Odkąd po raz pierwszy przygotowałam klasyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, robię go co roku. Jest obłędnie pyszny i aromatyczny, świetnie nadaje się się do ciast. W tym roku chciałam go jakoś urozmaicić - idealny pomysł znalazłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016. Dodatek truskawek okazał się strzałem w dziesiątkę! Syrop nie tylko bosko pachnie, ale ma też fantastyczny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę wam że Dhokla, bo tak nazywa się ten specjał ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę jest zawsze skrapiana jest z nietypowym syropem. Syrop oczywiście składa się z wody i cukru, ale to nie wszystko. Dodaje się do niego wcześniej podprażone na nie wielkiej ilości oleju: sezam oraz gorczycę. Przyznam, wam szczerze(...)syrop robi kolosalną różnicę w smaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie
vaniliowoczekoladowaniezwykłe właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, warto go stosować przy bólu gardła i kaszlu. Posiada wiele witamin i minerałów, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspomaga leczenie infekcji skórnych. Syrop z mniszka lekarskiego posiada działanie przeciwmiażdżycowe i oczyszczające organizm. Kwiaty na syrop najlepiej zbierać w maju, w słoneczny dzień, w miejscach oddalonych od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Przygotowanie syropu jest(...)główki, rozkładamy je na białym papierze na 30 minut, by pozbyć się owadów. Następnie kwiaty zaparzamy i odstawiamy na kilkanaście godzin. Odsączony napar gotujemy z cukrem i ... gotowe! Taki syrop robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem, teraz ja przygotowuję go dla swoich pociech. Syrop można stosować do herbaty zamiast miodu lub spożywać bezpośrednio bez rozcieńczania. Polecam
Smak mojej kuchnicukru, co nie jest korzystne dla zdrowia. Mimo to zapraszam do zapoznania się z produktami, spośród których jeden jest na pewno godny polecenia 😄 ŻURAWINA I ORZECHY crunchy (ryż, syrop ryżowy , kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, soja, cukier , miód, przyprawy, sól, glukoza ) * rodzynki (rodzynki, olej z nasion bawełny) * orzechy laskowe 4% * żurawina 4% (żurawina, cukier , olej słonecznikowy) * orzechy pekan(...)Wartość odżywcza (na 100 g) energia: 454 kcal tłuszcz: 16 g węglowodany: 70 g w tym cukry : 28 g białko: 8,9 g IMBIR I CYTRYNA crunchy (ryż, syrop ryżowy , soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier , olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza ) Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący. Ja nie widziałam jeszcze płatków
Zdrowie na języku :PObiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków i cynamonu rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory. Świetnie smakują jako dodatek do herbat Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać(...)ulubionej kawy . Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS. Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDynia zawładnęła mną ostatnio. Tegoroczna jesień upływa mi właśnie pod znakiem dyni. Pokazywałam Wam na blogu syrop dyniowy , który dodaję nie tylko do kawy, ale też do deserów czy naleśników. Dzisiaj przyszła pora na dyniową latte. Prawdziwy przysmak dla wielbicieli korzennych smaków i - oczywiście - dyni. Przepisów na syrop dyniowy i na dyniową latte jest chyba tyle, ilu wielbicieli. Kiedy już(...)naprawdę pyszny sposób na to, by odmienić smak kawy i szybko się rozgrzać. Składniki na 1 porcję: około 150 ml mleka 4 łyżki dyniowego puree 2-4 łyżki syropu dyniowego (w zależności od smaku) około 50 ml espresso szczypta przyprawy korzennej lub kakao (opcjonalnie) Na dno wysokiej szklanki lub dużego kubka wlać syrop dyniowy, a na syrop nałożyć dyniowe puree
Codzienna kuchnia niecodziennaosobnym słoiku gorącą wodą zalewamy zioła prowansalskie. Po ostygnięciu (poniżej 40°C) zaparzone zioła dodajemy do wcześniej wykonanej mikstury i odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie odciskamy syrop od pulpy najlepiej przez gazę lub w zaparzaczu do kawy. Powstały syrop przechowujemy w lodówce. Stosujemy przy różnego rodzaju dolegliwościach. Przy silnych infekcjach dodatkowo stosujemy olejek z oregano: dla dzieci(...)kropla dwa razy dziennie na łyżkę syropu, dorośli 5 kropel rano i wieczorem na łyżkę syropu. Wskazane jest przed połknięciem przepłukanie gardła i ust wodą. Sam syrop można stosować w ciągu dnia co 4 godz. a w nocy przy nasilającym się kaszlu. Właściwości mikstury: przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, przeciw pasożytom, przeciwkaszlowy (inspiracja z przepisu Pana Tadeusza Rolnik) Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Kuchnia Pakistańska . Odkąd ujrzałam ten przepis - wiedziałam, że pączki będą wielką pysznością. Zmieniłam jednak smak syropu - z kardamonowego na pomarańczowy. Całość okazała się wielkim hitem, który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest(...)opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody
Di gotujeszczypta soli Składniki na masę bezową: – 250ml białek o temp. pokojowej – ½ łyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć) Syrop do masy: – 400g drobnego cukru do wypieków – 175 ml wody – 1 łyżka octu winnego – sok z ½ cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem(...)upieczone ciastka studzimy na kratce. W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu(...)przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop
Uwaga Babcia Gotujemojej formie. *jeśli nie chce Wam się przygotowywać ganache, po prostu rozpuśćcie w mleku tyle mlecznej czekolady, aby czekoladowy smak był wyczuwalny. Deserki korzenne: 150 ml mleka 50 ml syropu korzennego 1,5 łyżeczki żelatyny Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnego mleka i namoczyłam w nim żelatynę. Pozostałe mleko wlałam do rondelka, dodałam syrop korzenny i całość doprowadziłam(...)momentu jej rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną w syropie Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnej
Blondynka Gotujepozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo(...)waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego 1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie) cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnywykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać syrop. Wymieszać. Masę wyłożyć na papier absorbujący tłuszcz ( papier do drukarki świetnie się sprawdzi, niewoskowany papier śniadaniowy, torebka po cukrze(...)wewnętrzna strona bez druku), na kilka godzin odłożyć. Następnie zagnieść i można działać:) * Syrop kukurydziany można śmiało zastąpić syropem glukozowym, golden syropem bądź sztucznym miodem. Są to syropy na bazie sacharozy ( dzięki której jest spowolniona krystalizacja i masa z udziałem tych syropów staje się plastyczna). * 1 łyżka syropu ma mniej więcej 22 gramy. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej
kawawszklanceszklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia ciastek - rozpuszczona czekolada (kilka(...)wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć
mojewypiekiinietylko