Smaczny syrop ze świeżej melisy, idealny do herbaty lub do rozcieńczania z wodą :) W taki sam sposób można przygotować syrop z mięty. Przepis znaleziony na stronie Diany Volkhovej . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 butelkę 500 ml: 1 szklanka liści melisy 500 g cukru 500 ml wody 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie
My Culinary Artdodałem coś od siebie. Czego potrzeba: -jabłko winne, pokrojone w wiórki -pomarańcz, filetowana -winogrono, obrane, na ćwiartki pokrojone -kawałek banana -kawałek kiwi -migdały uprażone i zgniecione w moździerzu -domowy syrop z malin (maliny zasypane cukrem na 48h, starte, przeciśnięte przez tetrę z sokiem z cytryny, pasteryzowane). Jest jeszcze wersja ze spirytusem, ale to innym razem... Pomarańcze układamy z jabłkiem, posypujemy(...)migdałami. Kiwi łączymy z bananem, winogrono i banana podlewamy syropem z malin. Pycha! Chyba, bo mi zostało talerz wylizać
BaRepasWitajcie :) Ostatnio robiliśmy ciasteczka z naszymi ulubionymi wiśniami w syropie, które możecie przypomnieć sobie TUTAJ i obiecaliśmy Wam przepis na tą konfiturę, tak więc dotrzymujemy słowa i poniżej znajdziecie przepis na wisienki. Oczywiście można je dodawać nie tylko do ciast, ale do rożnych innych potraw. Polecamy je do kisielu lub do waniliowego budyniu. A jak je zrobicie w swoich(...)domach to zapewne znajdziecie jeszcze tysiąc innych pomysłów na ich wykorzystanie. Najpierw oczywiście zdjęcia :) Wiśnie w słodkim syropie :) Wyśmienite. Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Na konfiturę należy wybrać dorodne, nie za duże, dojrzałe owoce. Umyć, oczyścić z szypułek i wypestkować. Do płaskiego rondla wrzucamy wiśnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ustawiamy rondel
vegetaniemoże dlatego tak je uwielbiam. Teraz przedstawiam Wam już chyba ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem truskawek i będę niecierpliwie oczekiwała kolejnego. Przepis podpatrzony tutaj . Bardzo mi ten syrop zasmakował, jest idealny na takie upalne dnie jak dzisiejszy. Pić sobie sok z dodatkiem lodu w cieniu, gdzie dookoła skwar. Dżem, który powstał, jako efekt uboczny soku jest pyszny(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/syrop-truskawkowo-rabarbarowy/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('4e14bc60ecb9e17f0b06601bf6d92caf').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Syrop truskawkowo rabarbarowy appeared first
dom-agi.plminuty obrane gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać
Przepisy i porady kulinarneTruskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchniodmiany dziś syrop lawendowy z miętą będący dobrą bazą do deserów i herbaty. Poprawia samopoczucie. i nadaje świeży, pachnący aromat.. SKŁADNIKI(...)dodajemy cukier i całość gotujemy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.Następnie dodajemy galązki mięty i pozostawiamy na 2-3 godziny do naciągnięcia aromatu .Gotowy sok,syrop zlewamy do butelek i pasteryzujemy w tem85 stopni C 25minut
w mojej kuchnikarmić najbliższych ;) Składniki: 300 g mąki pszennej , 25 g świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , pół szklanki mleka , 50 ml oleju , szczypta soli , 1 jajko . Dodatkowo: kilka łyżek syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu), 1 łyżka cynamonu , 1 łyżka mielonego kardamonu . Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać(...)odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni syropem klonowym - jeśli lubimy słodziej, to dajemy go więcej, jeśli mniej słodko, to wystarczy cienko. Następnie ciasto posypać cynamonem i kardamonem. Zwinąć w rulonik - dokładnie, dość ciasno, żeby nie wyszło
Codzienna kuchnia niecodziennasięgam zwłaszcza w okresie zimowym. Niestety pozostała część rodziny nie podziela mojego zachwyty i muszę się zawsze mocno nagłowić aby zniknęła z talerzy.SKŁADNIKI40 dkg brukselki1 łyżka oliwy1 łyżka syropu klonowego1 łyżka masła orzechowegoPRZYGOTOWANIEBrukselkę dokładnie myję i obieram z zewnętrznych listków. Przekrawam każda główkę na pół. Na patelnię grilową daje oliwę i rozprowadzam pędzlem po całej powierzchni. Na tak przygotowana(...)patelnie wykładam pokrojone brukselki i griluje około 15 minut, co jakiś czas poruszając patelnią aby sie obróciły. Kiedy brukselki są już ładnie zrumienione dodaję syrop klonowy i griluje około 5 minut, ponownie poruszając patelnią aby brukselki nabrały klonowego aromatu z każdej strony. Na końcu dodaje masło orzechowe i postępuję dokładnie tak jak wcześniej. Kiedy wszystkie brukselki ładnie pokryją się masłem
Magiczna kuchnia Dariiwody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki truskawki na połowy(...)winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania
Kulinarny karnet Christopherachia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 łyżek syropu klonowego 350 ml wody 1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą
Apetyczna babeczkaSkładniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu 1/3 szklanki wody gazowanej ( u mnie była zwykła ) 2 łyżki roztopionego masła sól , cukier , syrop klonowy do polania Przygotowanie : Masło roztopiłam w rondelku - wystudziłam Do garnuszka wbiłam 2 jajka i rozmieszałam je z jogurtem , solą i łyżeczką cukru Dodałam mąkę , rozpuszczone masło i wodę , ponownie dobrze rozmieszałam ( robotem(...)rozgrzanym oleju smażyłam na rumiano z obydwu stron ( około 1 - 2 min. w zależności od grubości placuszków i grubości patelni :) Polałam syropem klonowym , oj pyszne śniadanko dziś miałam :) Z tej ilości składników wyszło mi 6 dość grubych , małych placuszków - pancakes
Proste Potrawygoździkami- na małym ogniu przez 2-3 min. Po wyłączeniu ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć kocem. Pić z herbatą. Przepis znalazłam w książkach S. Korżawskiej Syrop ma osad, przed użyciem będę go mieszać :) "Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa
Proste PotrawyPrzepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej? ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka
SMYKWKUCHNIrazem zdecydowanie mniej dietetyczna ale równie dobra. Składniki: szklanka mąki jajko szklanka mleka bądź maślanki ćwierć szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia oliwa szczypta soli syrop klonowy do polania Mieszam ze sobą mąkę, jajko, mleko, sól, cukier puder i proszek do pieczenia na gładką masę. Rozgrzewam patelnię i smażę małe pancakes z dwóch stron przez kilka(...)minut. Podaję z syropem klonowym, owocami, cukrem pudrem i czym dusza zapragnie. Smacznego
Mango PapajaBardzo zdrowy, lekko kwaśny koktajl malinowy z dodatkiem syropu z czarnego bzu . Składniki na dwa koktajle: 400g jogurtu naturalnego 250g malin 4 łyżki niskosłodzonego syropu z czarnego bzu 1 duża łyżka miodu Przygotowanie: Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki aż konsystencja będzie gładka. Rozlewamy koktajl do szklaneczek i delektujemy się witaminową bombą :) Taki napój sprawdzi się także
Ze smakiem i z pasjąOkoło 2 kg twardych gruszek Syrop: 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki octu 10%, np Jamar goździki, cynamon Wykonanie: Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem i octem. Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce. Owoce zalać gorącym syropem. Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowoNadszedł ten czas,żeby zrobić syrop z mniszka lekarskiego.Ja co roku robię z podwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie: Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły(...)godziny.Po tym czasie przecisnąć wywar z kwiatkami przez gazę.Do płynu dodać cukier i na wolnym ogniu gotować około 1 do 1,5 godziny.Powinno to mieć konsystencję syropu.Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić
Ala piecze i gotujeDzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny. Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćpora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę . Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach - warto je mieć w domu. Przy okazji wizyty w lesie "strzeliłam" kilka fotek ładnym roślinkom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek 200 g kremu toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni w syropie 3 łyżki żelatyny Ciasteczka wstępnie rozdrabniamy palcami, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Lekko ostudzone miksujemy z okruszkami aż do powstania gładkiej masy. Wykładamy na blaszkę, przyklepujemy(...)stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. W większym naczyniu mieszamy dokładnie razem z wiśniami w syropie i czekamy jakąś godzinę do momentu gdy mieszanka zaczyna się zsiadać. Takie półpłynne-półstałe coś przelewamy na wierzch sernika, układamy wiśnie według uznania i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
sama złodyczdowiedziała o istnienia dnia kobiet, jak ona mówi „dniu dziewczyn” w szkole, spodziewa się nie – wiadomo – czego. Może wystarczą kruche ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym. Przepis z tej strony. Trochę zmieniłam sposób przygotowania
Polska Zupailości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu . Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. SYROP KLONOWY Sok klonowy pobiera się z pnia klonu. Jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji(...)jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan . Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. SYROP Z AGAWY Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave
zdrowo i aktywniewkawiarence.pl Dwa proste składniki i syrop z czosnku i cytryny na kaszel gotowy. Domowy sposób na walkę z zarazkami, na zwiększenie odporności. Pokusiłam się o podanie na kaszel tego domowego lekarstwa z czosnku i cytryny mojej córce i o dziwo jej posmakował. Choć obawy miałam spore… bo z czosnkiem większość dzieci ma na bakier. Jednak nam się udało! Niedawno(...)pisałam Wam, że naczytałam się o aptecznych syropach i zaczęłam od nich stronić. / wpis – na temat aptecznych syropów /. Nie mam cudownej pamięci, aby spamiętać kiedy i czego nie podawać dziecku. Stąd też moje zamiłowanie do domowego syropu na kaszel. Te lekarstwa wybieram za każdym razem, kiedy zauważam, że nieco spada odporność w mojej rodzinie i ktoś z nas zaczyna
W Kawiarencebędę publikować przepisy w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku przygotowałam dla Was przede wszystkim słodkości bez cukru idealne na prezenty dla najbliższych . Zacznę od przepisu na prostą baklawę w syropie miodowym. Baklawę przygotowałam w formie małych roladek, które łatwo włożycie do pudełka, aby obdarować nimi najbliższych. Nadzienie mojej baklawy złożone jest z orzechów oraz suszonych owoców. Ponieważ zrezygnowałam z dodawania(...)cukru do syropu i był on mniej słodki od tradycyjnego, zrównoważyłam to drobinkami zdrowej słodkości znajdującymi się w nadzieniu. Zobacz! - pomysły na jadalne prezenty: biscotti piernikowe domowa oliwa aromatyzowana domowy ocet aromatyzowany domowa sól ziołowa Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru
Chilli Czosnek i OliwaSyrop z kwiatów czarnego bzu to jedna z polskich specjalności. Czarny bez kwitnie praktycznie wszędzie ciesząc oko białymi drobnymi kwiatkami. Kwiatki te mają szereg właściwości zdrowotnych – działają antywirusowo, oczyszczająco, przeciwmigrenowo, napotnie, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne. Kiedyś podawano syrop z kwiatów bzu podczas infekcji i przeziębień w ilości kilku łyżeczek dziennie, dziś częściej używa się(...)jest miejsce – musi być oddalone od dużych zabudowań miejskich i dróg, szczególnie tych często uczęszczanych – aby kwiaty nie miały zanieczyszczeń. Zbierajmy je w słoneczny dzień, pamiętając, że syrop musimy przygotować tego samego dnia, w którym zerwaliśmy kwiatostany. Cały smak jest ukryty w pyłku z kwiatów – dlatego nie warto zbierać ich po deszczu lub myć przed użyciem. Zbierajmy
Poezja smakuśniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: cukier, sok z cytryny, woda, zielona herbata 2,5%. Butelki szklane: zawartość netto 200ml Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek(...)potraw i deserów Idealny syrop do sporządzania letniego, orzeźwiającego napoju: Mrożona Herbata. Wystarczy rozcieńczyć syrop z mocno schłodzoną wodą mineralną w stosunku 1:10. Rozsmakuj się w wyjątkowym smaku zielonej herbaty połączonej z naturalnym syropem z cytryny. Dodany syrop do wody ukoi pragnienie, podany w deserach osłodzi podniebienie. FIRMA ETERNO POLECA Syrop Zielona Herbata polecamy w szczególności do sporządzania orzeźwiających
ClauditteMissCookingrozpuścić kawę. Wlać ostrożnie - najlepiej partiami kawę. Wstawić na palnik i na wolnym ogniu mieszać wszystko aż składniki się połączą. Lekko przestudzony przelać do słoiczka lub butelki. Tak przygotowany syrop może stać 2-3 miesiące o ile postawimy go w chłodnym, zacienionym miejscu
Kulinarne Inspiracjepaseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym
Gosia gotujesię na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini panini); środek nadziewamy serem żółtym i gorgonzolą, na górę również dajemy kleks z gorgonzoli. Zapiekamy
BaRepasPrzygotowanie: Po kwiaty najlepiej posłać latorośl :-) Umyj je zalej wodą, wkrój cytrynę, zasyp cukrem. Gotuj na wolnym ogniu ok 3 godz. Odcedź kwiaty i redukuj płyn, aż będzie konsystencji syropu. Gorący przelej do gorących słoiczków, zakręć i do góry nogami połóż do wystygnięcia na deseczce
Gaździnka warzyskarżył się cukiernikowi Stohrerowi, że polskie babki są za suche, ponieważ piecze się je z mąki żytniej. Współczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto(...)wkrótce powstał jej wariant bez rodzynek, będący torcikiem z owocami, kremem lub bitą śmietaną zwany też savarin . Savarin piecze się w karbowanej formie z kominkiem i nasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin może być podawana na zimno i na ciepło. W przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim
KUCHARNIAmięsa, przecedzić przez pieluchę. Powstaly sok wymieszać z cukrem i miodem Dodać wyciśnięty sok z cytryny.Podgrzewac do rozpuszczenia skladnikow .Następnie doprowadzić do wrzenia. Dodac wó dkę,gorący syrop ,zlac do butelek -najlepiej ciemnych Zima i jesienia używać na kaszel . Przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy
w mojej kuchnigęsta i wyrazista. Ależ ja ostatnio marzyłam o kawusi ! Ależ ja za nią tęskniłam !I w końcu sobie tę KAWE zrobiłam !Zapach świeżo zmielonych ziaren... Spienione mleko.A do tego...syrop z agawy, oryginalny , meksykański, naturalny słodzik zdrowszy od cukru.Syrop z agawy posiada bardzo łagodny smak, przez co nie wchodzi w reakcję z innymi smakami i nie skłóca ich ze sobą
Z Kuchni Do Kuchnilitr wody1-1,5 szklanki cukru (lub według uznania)Sposób przygotowania:1. Maliny przebieramy i płuczemy. Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, gorącym syropem zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy.3. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez ok. 20 minut.Na zimę będzie jak znalazł do herbatki i deserów.Smacznego
Kuchnia domowa AniPieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... przepis TUTAJ
SMYKWKUCHNIMiód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj. Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny
Moje domowe kucharzeniePost Syrop z kwiatów lipy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeostatnich kilku lat, mam dość ograniczoną dietę. Niestety powinnam unikać węglowodanów, co dla hobbisty-cukiernika jest niczym okrutna tortura. Od około roku w moim domu stałe miejsce znalazł sobie syrop z agawy. Dodaję go coraz częściej do wypieków i sprawdza się super! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryScroll down for English version Wpadłam na pomysł tego syropu już jakiś czas temu. Podczas jego gotowaniu w domu pachnie nieziemsko! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryCzytaliście kiedyś ile cukru jest w tych sztucznych napojach? A ostatnio coraz głośniej na temat syropu glukozowo-fruktozowego, którym producenci słodzą napoje. Dla nich jest on wygodniejszy w użyciu, nie trzeba go już rozpuszczać, nie ulega krystalizacji. Jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie nie jest już tak różowo. Przyspiesza tycie, przyczynia się do chronicznej otyłości. Wystarczy niewielka ilość fruktozy
Kraina Tysiąca Smakówkilka słoików brzoskwiń w syropie warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć
Ala piecze i gotujeUtylizacja" rabarbaru ciąg dalszy. Skorzystałam z przepisu Kwestia Smaku . Autorka w przepisie napisała, że wyjdzie 1 i 1/2 szklanki syropu, mi wyszło jedynie 1/2 szklanki - za długo trzymałam na gazie i trochę wyparowało :) Cóż, zdarza się :D Składniki: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na kawałeczki. Ja wrzuciłam do teflonowego woka, zasypałam cukrem
Blondynka Gotujeskórkę i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i suszymy na pergaminie (rozkładamy tak, by jak najmniej się stykały). Na drugi dzień przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Powstały z gotowania syrop przelewam również do szczelnego pojemnika i wykorzystuje jako pyszny dodatek do deserów oraz do aromatyzowania kawy
Zainspirowana w kuchni