kilka słoików brzoskwiń w syropie warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć
Ala piecze i gotujeUtylizacja" rabarbaru ciąg dalszy. Skorzystałam z przepisu Kwestia Smaku . Autorka w przepisie napisała, że wyjdzie 1 i 1/2 szklanki syropu, mi wyszło jedynie 1/2 szklanki - za długo trzymałam na gazie i trochę wyparowało :) Cóż, zdarza się :D Składniki: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na kawałeczki. Ja wrzuciłam do teflonowego woka, zasypałam cukrem
Blondynka Gotujeskórkę i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i suszymy na pergaminie (rozkładamy tak, by jak najmniej się stykały). Na drugi dzień przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Powstały z gotowania syrop przelewam również do szczelnego pojemnika i wykorzystuje jako pyszny dodatek do deserów oraz do aromatyzowania kawy
Zainspirowana w kuchnipieczenie Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy w gofrownicy. Gotowe gofry polewamy syropem klonowym i dekorujemy owocami. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia
cookplDomowy syrop cytrusowy na odporność Prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny domowy specyfik na wzmocnienie i odporność. Syrop możemy pić lub dodawać do ciepłej herbaty (nie gorącej, bo wówczas syrop straci swoje właściwości!). Mogą go spożywać zarówno dzieci jak i dorośli. Syrop cytrusowy przechowujemy w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 7-8 dni. Składniki na 1 słoiczek(...)syropu: 1 duża pomarańcza 1 cytryna 2-3 łyżki miodu 3-4 cm imbiru 1 płaska łyżeczka kurkumy szczypta cynamonu 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody *** Pomarańcze i cytrynę sparzamy gorącą wodą. Imbir obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cytrynę przekrawamy na pół. Jedną połówkę cytryny obieramy i kroimy w kostkę
Blog z Apetytemidealny moment na to, aby poszukać nieco bardziej specyficznych przepisów na ten wyjątkowy napój. Pomogą Ci w tym przyprawy, a także dodatki do kawy takie jak posypki czy syropy. Poznaj nasze propozycje na kawy na każdą porę roku! Dlaczego warto przyrządzać kawy sezonowe? Kawy sezonowe z dodatkami nawiązującymi do aktualnej pory roku to idealny sposób na to, aby urozmaicić swój(...)rytuał, a nawet całkowicie zmienić smak napoju. Wybór dodatków do kawy jest ogromny, a osób, które nie przepadają za smakiem małej czarnej, nie brakuje. Rozwiązaniem tych problemów są przykładowo syropy smakowe do kawy, przyprawy i inne dodatki. Dzięki nim będziesz cieszyć się innymi aromatami każdego dnia oraz podasz gościom elegancką i estetyczną kawę — zgodnie z ich preferencjami smakowymi. Syropy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneorganizmowi zregenerować się, dać mu siłę do walki, ale również odpowiednio go zahartować, aby nie musiała takowa odbyć się. Dlatego też proponuję, aby jak najszybciej przygotować lecznicze syropy na bazie miodu naturalnego, z ziołami i bogatymi w zdrowotne związki roślinami. Miód uwielbiam od zawsze. W domu gościł od zawsze. Mama robi najlepszą herbatę z miodem i cytryna(...)dzieciństwie robiła dla mnie kogel-mogel. Z wiejskim jajkiem, miodem i cytryną. Albo robiła syrop cebulowy z miodem. Taki i ja robię moim dzieciom. Moje chłopaki miód wyjadają prosto ze słoika. Od kilkunastu lat zaopatruję się w miód u Pana Alfreda z Roztocza. Smakujemy różne miody, w zależności od sezonu. Na wiosnę zaczyna się fantastyczny miód wiosenny, z zakwitających wcześniej
Naturalna Kuchniapewien problem z syropem z kwiatów czarnego bzu. Myślałam, że nie znoszę. Nie, właściwie zawsze go nie znosiłam. Był dla mnie mdły, nudny i nijaki, a od jego aromatu robiło mi się niedobrze. Moja niestrudzona mama wyrabiała każdego sezonu dziesiątki litrów tego syropu (bo zdrowy!), zabierała więc nas rok w rok na zbieranie białego kwiecia czarnego bzu, czy ktoś(...)potem płukanie, suszenie, gotowanie i rozlewanie... Do piwnicy po butelki, a potem znów na dół z pełnymi. I ten zapach... słodki, nużący, wręcz usypiający. Tak, nie cierpiałam syropu z kwiatów bzu. Ani go robić, ani go tym bardziej później pić (ale mam kazała!). Z tego też pewnie powodu, ciesząc się wolnością oraz posiadaniem własnej kuchni, słoików, butelek i własnych wyborów
Kuchnia PrezydentowejLubicie herbatę z cytryną? Ja nie zawsze mam na taką ochotę, ale Żarłoczek bardzo lubi dodać sobie plasterek do swojego wielgaśnego kubasa. Taka cytrynka dodaje leciutkiego
Smaczna PyzaPRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM I LUKREM
SMYKWKUCHNIKolejny miodek z mniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj . 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna
Moje domowe kucharzenieWitajcie :) Odnalazłam mój smak! ;) To jest to! Często zastanawiałam się jak zdobyć taki pyszny syrop/sok imbirowy jaki mają w pubach no i nareszcie znalazłam! Cudowny ostry
Emcia Pichci