margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przypomniało mi się, że w zeszłym roku kupiłam syrop klonowy i jeszcze nie miałam okazji go wypróbować do wypieków. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego(...)kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę
Na słodko lub wytrawnieSyrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów. Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków. Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną(...)gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam. Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut. Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić
kolorowotorcikowoPanecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie ze wszystkim na co macie ochotę :) Przygotowanie pancakesów nie jest ani trudne ani czasochłonne :) Pancake’sy z syropem klonowym – przepis(...)mąki pszennej 20 g masła 170g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia dodatki: syrop klonowy, owoce, cukier puder Pancake’sy z syropem klonowym – przepis W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy wszystkie składniki razem z roztopionym masłem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całej cytryny Sposób wykonania : Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu zagotuj syrop, zbierz z powierzchni powstałą pianę. Przecedź(...)rozlej do małych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut. Zastosowanie : Przy przeziębieniu i gorączce pij po łyżce syropu 3 razy dziennie lub rozcieńcz go ciepłą wodą , by otrzymać pyszny napój
Przepisy i porady kulinarneChociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne(...)niesmaczne syropy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK . Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można
Apetyczna babeczkakwitnących dzikich różach możemy już tylko pomarzyć. Ja długo zabierałam się do zrobienia syropu z płatków dzikiej róży, ale w końcu mi się udało. Moje spokojnie czekały w zamrażalce, aż znajdę dla nich chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść . Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody(...)garnek postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż płatki zaczną się robić przezroczyste (ok.30-40 minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce
Pasja Smakupomarańczy, dodajemy cukier brązowy, cukier z wanilią, owoce goji i redukujemy, gotując na wolnym ogniu ciągle mieszając. Brzoskwinie przekrawamy na połowy, usuwamy pestki i zamaczamy je w syropie pomarańczowym. Wyciągamy i przekładamy na folie aluminiową, a do otworów po pestce dodajemy owoce goji z syropem. Brzoskwinie grillujemy z dwóch str. przed samym podaniem możemy przełożyć na chwilkę brzoskwinie(...)bezpośrednio na ruszt. Do syropu, który pozostał na foli dodajemy maliny i poziomki. Brzoskwinie podajemy z owocami goji, malinami i poziomkami w syropie pomarańczowym. Całość dekorujemy listkami mięty i physalis. Wybierajmy brzoskwinie dojrzałe, będą smaczniejsze, a pestki łatwo się z nich wyciągnie
Moniki Smakołykiwody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć, trwa to około 2 godz. W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował mi się, dlatego teraz dolałam wody, by podczas gotowania uzyskać bardziej płynny syrop niż w roku ubiegłym. Po kilku miesiącach zgęstnieje, zrobi się podobny(...)miodu. Taki syrop ma witaminy A, C i D. Witaminy z grup B oraz minerały : potas, żelazo, krzem, magnez, a także kwas krzemowy. Można użyć go do pieczenia piernika, słodzenia herbaty, a także polać nim naleśniki. Warto poczytać o tym w sieci, ale wpierw zrobić miodzio, póki mlecze w pełnym rozkwicie :) Termin przydatności jest dość krótki, bo trwa kilka miesięcy
Proste PotrawyZdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin, z pomidorów, wiśni i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki: 30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka(...)kwasku cytrynowego, 2 litry wody. Przygotowanie Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min. Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty
Z miłości do słodkościŻeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny
prawdziwe jedzenieprzełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas choróbsko. Zapobiegawczo możemy stosować codziennie po jednej łyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu. Składniki(...)łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić
Ala piecze i gotujeDzisiaj chciałam zaproponować Wam inne wykorzystanie mięty a mianowicie syrop miętowy, z którego często korzystam w zimie. Składniki: - 30 gałązek mięty - 50 dkg cukru - 2 litry wody Wodę zagotowujemy z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na 24 godziny. Mięte wyjmujemy, syrop przecedzamy (najlepiej przez gazę) i ponownie zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek
Zainspirowana w kuchniJest on jednak cenioną rośliną stosowaną w ziołolecznictwie jak również często ląduje na naszych talerzach. Młode listki wykorzystywane są do sałatek i farszów natomiast z kwiatów można zrobić syrop (miodek) czy też wino. Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast(...)roku po raz pierwszy zrobić syrop-miodek z kwiatków mniszka. Jest całkiem smaczny i naprawdę w smaku przypomina miód. Ma działanie przeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce, która często walczy z kaszlem. składniki: 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny Kwiaty mniszka zerwać w okolicach
Monia miesza i gotujejajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju 2 banany 1/3 szklanki syropu klonowego Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno. Suche składniki mieszamy, dodajemy je do żółtek i ucieramy(...)gładką masę. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy. W rozgrzanej gofrownicy pieczemy gofry. W tym czasie pokrojone banany przekładamy do rondelka. Zalewamy je syropem klonowym i rozgniatając je podgrzewamy około 5 minut. Gofry podajemy z gorącym syropem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blog