zostałam zmuszona do poszukania jakiegoś innego płynu nadającego się do jego nasączenia. Tym oto sposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie(...)być:) Po tym czasie w kolejnych 200 ml wrzącej wody rozpuścić łyżkę miodu i cukier waniliowy, dodać do kokosu, wymieszać. Całość gotować przez około 20-30 minut. Gotowy syrop przestudzić, przecedzić, wyciskając dokładnie wiórki kokosowe. Zimny przelać do buteleczki i przechowywać w lodówce. Smacznego
Krakowskie smaki AniSyrop z mięty odkryłam dzięki mamie, która uraczyła mnie nim w herbacie. Smak wyborny . Nie zawsze ma się dostęp do świeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie . Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny . SKŁADNIKI(...)poczekać aż ostygnie i rozlać do słoiczków. SUGESTIA Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Po otwarciu najbezpieczniej przechowywać w lodówce. Jeszcze jakieś pomysły na zastosowanie syropu z mięty
ZofianaPoniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta z bekonem i syropem klonowym. Od razu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl(...)łyżek oliwy z oliwek 1 małe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej szczypta soli + do podania: brzoskwinie z puszki, prażone migdały, syrop klonowy 1. Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż cukier się rozpuści (można najpierw połączyć wszystkie mokre składniki i zmiksować z cukrem, a potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno
My Culinary ArtSłodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu(...)ogrzewamy go specjalnie). Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami cukru. Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki
prawdziwe jedzenieDomowy syrop z cebuli i cukr u to sposób mojego męża na kaszel suchy i mokry. Cebula od dawna znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Jej fenomen jest ściśle związany ze składem chemicznym cebuli, który obfituje w substancje bakteriobójcze, a także witaminę C. Jej właściwości doskonale sprawdzają się podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, a jednym z najbardziej(...)popularnych medykamentów z jej wykorzystaniem jest syrop z cebuli dla dzieci. W sezonie jesienno zimowym gdy nie opuszcza nas kaszel, jesteśmy osłabieni i nie pomagają nam specyfiki z apteki, stosujemy znane nam domowe sposoby na przeziębienie: chleb z czosnkiem, mleko z masłem i miodem, sok z czarnego bzu, herbata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięu00f3w","400 g agrestu (kilka pozostawi\u0107 do dekoracji)","1 limonka","1 cytryna BIO","500 ml przefiltrowanej wody","kostki lodu","listki \u015bwie\u017cej mi\u0119ty"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SYROP CUKROWY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Sk\u00f3rk\u0119 cytryny i limonki sparzy\u0107 wrz\u0105tkiem. Nast\u0119pnie cytrusy rozmasowa\u0107 d\u0142oni\u0105 na blacie. Za pomoc\u0105 tar\u0142a(...)u015bci\u0107 w rondelku. Ca\u0142o\u015b\u0107 gotowa\u0107 na niewielkim ogniu przez 20 minut. Podczas procesu g\u0119stnienia, stara\u0107 si\u0119 nie miesza\u0107 powstaj\u0105cego syropu cukrowego.","text":"Odmierzon\u0105 ilo\u015b\u0107 cukru, wod\u0119 oraz otart\u0105 sk\u00f3rk\u0119 cytrusow\u0105 umie\u015bci\u0107 w rondelku. Ca\u0142o\u015b\u0107 gotowa\u0107
ProstePesto.plrównież zastosowanie przy zbyt dużym cholesterolu i nadmiernym ciśnieniu. Jednak najczęściej korzystamy z niej podczas przeziębienia, w momencie kiedy pojawia się kaszel i katar. Oczywiście warto pamiętać, że taki syrop z cebuli ma zastosowanie przy wspomaganiu kuracji, a nie jako zamiennik lekarstwa. Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści Syrop z cebuli – składniki 3 duże cebule miód łyżeczka cynamonu(...)imbiru 2 cytryny Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie Syrop z cebuli – przepis Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Imbir zostawiamy nieobrany i kroimy w plastry. Jedną cytrynę parzymy i kroimy w plastry. Z drugiej cytryny wyciskamy sok. Słoik (0,5 litrowy) dokładnie myjemy, osuszamy. W słoiku układamy warstwami – 2-3 plastry cebuli, plasterek imbiru, plasterek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końcowy oszałamiający! Autorka kończy przygotowanie śliwek na suszeniu i jak napisała cyt: „ Takim sposobem urządzone śliwki przechowują się kilka lat, układane w pudełkach blaszanych, lub dużych słojach szklannych. Pozostały syrop można użyć do wódki śliwowicy”. Śliwek do przechowywania na lata trzeba byłoby zrobić mnóstwo! Tak mała ilość musiałyby leżeć w sejfie z zapomnianym szyfrem, aby można było sprawdzić(...)wiem jak to się stało, że w ostatnim dniu, kiedy szykowałam śliwki już do suszenia pozostało ich 150. Pomyliłam się w liczeniu aż o 30 sztuk? Rozpuściły się w syropie? To niemożliwe!. Śledztwa przeprowadzać nie będę i biorę się za następna porcję bo czuję, że te 75 gotowych śliwek nie dotrwa nawet do świąt:). Moja wersja przepisu zgodna jest
Leśny ZakątekPigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu(...)ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot. Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako
Smakowy Rajkoszyczki nie równe, ale smak świetnie zrównoważony za to:) A co, napiszę o tym. Słodkie miętowe bezy, ubitą nieposłodzoną kremówką, rolę tak zwanej wisienki na torcie pełni malina w syropie :) Bosko, po prostu bosko smakują. Zjadłam w sumie dwie i dużo mnie kosztowało aby nie zjeść więcej. Za to dziecko nadrabiało, co jakiś czas pochłaniało bezę, jemu w biodra(...)pieczenia. I teraz zaczyna się zabawa. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 80 stopni i suszymy 4,5 -5 godzin :) DODATKOWO: 150 ml śmietanki kremówki 30% Maliny w syropie ETERNO Wykonanie: Wystudzone gotowe bezy wypełniamy ubitą kremówką, oczywiście nie słodzimy kremówki! Na wierzchu układamy po trzy malinki i polewamy łyżeczką syropu. Te bezy są warte czasu i poświęcenia
Blondynka GotujeSezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy(...)Maliny w syropie własnym SKŁADNIKI: 1,5 kg malin (około 1,62 l) 16 dużych łyżek cukru 6 łyżek wrzącej wody + około 600-700 ml do uzupełnienia PRZYGOTOWANIE: Maliny przebieramy. Do słoików (u mnie 560 ml) wkładamy przebrane maliny - wkładam dość ciasno. Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik wstrząsnęłam i umieściłam w garnku gdzie miałam już ugotowaną wodę. Pozostawiłam syrop w tej wodzie aż do jej wystygnięcia. Rano podałam dziecku zdrowy i smaczny syrop. Wypił łyżkę ze smakiem. *Miód malinowy o miłym zapachu kwiatów malin jest miodem szybko(...)przeziębieniach i nieżytach żołądka. Zalecany do kąpieli na miękką skórę. Jego zapach koi i uspokaja nerwy. Rzadko występujący, trudny do kupienia. (można go kupić na targach ekologicznych) Przepis na syrop znalazłam we wspaniałej książce Kingi Paruzel: Nie... zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny Jednakże postanowiłam wykonać ten przepis na swój sposób, który widać w wyżej zamieszczonym przepisie. Nie lubię
ClauditteMissCookingsłodki, ale orzeźwiający deser, na każdą porę roku. PORCJA DLA 6 OSÓB ; CZAS PRZYGOTOWANIA 0:05 Przygotowanie: 1 cały ananas, pokrojony w ćwiartki a następnie w plastry ½ szklanki syropu klonowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki Grand Marnier Składniki: Świeży ananas pokroić wzdłuż w ćwiartki, usunąć rdzeń, pokroić w 11 cm plastry i odciąć je wzdłuż łupiny. Pozostawiając plastry na łupinie, położyć ćwiartki(...)wewnątrz. W małej misce wymieszać pozostałe składniki i polewać nimi ananasa co 5 minut. Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM is a post from: naRuszcie.pl The post GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieuśmierzania bólu a spożywany w dużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego(...)From movie to the kitchen, oczywiście polecam jej blog :)Składniki:1 litr tłustego mleka (3,2 %)1 szklanka maku2 - 3 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie miód)Mak zalać odrobiną wrzątku i utrzeć w moździerzu. Następnie dodać do mleka. Mleko gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać syrop z agawy. Zamieszać. I od razu pić na ciepło :)mleko makowe
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą.2. Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem
Kuchnia domowa Ani