Nugat, to słodki ( no dobrze - bardzo słodki :D ) przysmak przygotowywany na bazie syropu cukrowo-miodowego i ubitych białek. Najczęściej z dodatkiem orzechów, ale także innych bakalii. Osobiście uwielbiam, choć nie jestem w stanie zjeść go dużo, ale to może i dobrze ;). Mój nugat wyszedł w kolorze beżowym, a to dlatego, że użyłam do niego ciemnego miodu, więc to jakiego miodu(...)się użyje, wpłynie na pewno na kolor masy nugatowej, a także na smak. Do przygotowania takiego deseru przyda się termometr cukierniczy, odpowiednia temperatura syropu cukrowo-miodowego jest tu bowiem najważniejsza i to ona decyduje o efekcie końcowym. Ogólnie jednak taki nugat nie jest trudny w wykonaniu. To co, skusicie się? :) Do przygotowania nugatu, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma
Opowieści z piekarnikaWegańskie gofry z bananem i orzechami Wegańskie gofry z bananem i orzechami to doskonałe śniadanie lub deser. Składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, mleko roślinne, olej roślinny, syrop klonowy, banany, orzechy włoskie i cynamon . Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj mleko roślinne, olej, syrop klonowy i rozgniecione banany. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokruszone(...)orzechy włoskie i cynamon. Piecz gofry w gofrownicy, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj wegańskie gofry z dodatkowym syropem klonowym, bananami i orzechami. Wegański chleb bananowy z orzechami Chleb bananowy z orzechami to pyszne i sycące wegańskie ciasto, idealne na deser lub przekąskę. Składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, banany, cukier, olej roślinny, mleko roślinne, wanilia, orzechy włoskie
Kuchennyviral.pldojrzewający musi leżakować i dojrzeć przez te kilka tygodni. Masło pokrojone w kostkę, cukier i miód przełóż do rondelka, podgrzewaj mieszając doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia kryształków cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonego syropu wsyp mieszaninę suchych składników: mąki, przyprawy do piernika i soli. Dodaj jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w letnim mleku. Wyrób(...)u0142o pokrojone w kostk\u0119, cukier i mi\u00f3d prze\u0142\u00f3\u017c do rondelka, podgrzewaj mieszaj\u0105c doprowad\u017a do wrzenia i rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.","text":"Mas\u0142o pokrojone w kostk\u0119, cukier i mi\u00f3d prze\u0142\u00f3\u017c do rondelka, podgrzewaj mieszaj\u0105c doprowad\u017a
ProstePesto.plczęsto jej robić, bo potem nie mogę się oderwać od zjedzenia aż się skończy Jest prosta do przygotowania. Jeśli macie mocny blender wystarczy ziarno sezamu i słodzidło ulubione (miód, syrop klonowy syrop ryżowy, syrop z agawy). Jeśli nie macie mocnego blendera lub tylko taki ręczny polecam gotową, kupną pastę tahini plus słodzidło. Pasta, krem idealnie sprawdza się na kanapkach, naleśnikach(...)plackach, gofrach – no genialna jest! PRZEPIS SEZAMKOWA PASTA KANAPKOWA Składniki: 1 szkl nasion sezamu lub 1 słoik tahinii – użyłam tego syrop klonowy Jak zrobić sezamkowa pasta kanapkowa: Jeśli przygotowujemy od podstaw przygotowujemy bleder kielichowy o dużej mocy. Najpierw sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć. Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion
Dorota Smakujeblat pozostawiamy cały. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z zalewy (50 ml do namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną(...)połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. dodatkowo: ok. 60 g rozpuszczonej czekolady trochę startej czekolady lub posypki
Domowy Smak JedzeniaNiedzielne śniadanie na słodko - gorące i chrupiące bułeczki, grillowana gruszka, ser pleśniowy i syrop klonowy. Pysznie! Niedzielne śniadania mają to do siebie, że można je celebrować. Nigdzie człowiek nie pędzi, jest czas na spokojne delektowanie się takimi daniami, na które w ciągu zabieganego tygodnia zwyczajnie nie ma czasu czy nastroju. Wtedy także można zjeść coś, na co po prostu mamy(...)siłę na cały dzień - nie uważacie? Dla mnie takim śniadaniem jest między innymi to, na co dzisiaj Was zapraszam: chrupiące pszenne tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i odrobiną syropu klonowego. To prawdziwa smakowa rozpusta! Przepis na tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym Składniki: ciabatta lub inne pszenne bułki, ewentualnie chleb tostowy gruszki ser pleśniowy - u mnie
Codzienna kuchnia niecodziennaByć w Holandii i nie zjeść Stroopa, to jak nie zobaczyć wieży Eiffela w Paryżu, ominąć Big Bena w Londynie i odmówić pierożka na Wigilii. Te pyszne wafle przełożone syropem na bazie masła i cukru pochodzą z miasteczka Gouda i początkowo były po prostu zlepkami okruchów po innych, wcześniej upieczonych wafelkach. Moim zdaniem najlepsze są na ciepło. Możecie kupić ciepłe(...)złocistym, słodkim nadzieniem piętrzą się na herbacianych kubkach, muskając przelotnie wspomnienia holenderskich wędrówek. Zatem zapraszam na herbatę i spacer holenderskimi uliczkami z chrupkością wafla i karmelowym posmakiem miodowego syropu z cynamonem, którym zastąpiłam tradycyjnie wykorzystywaną melasę. W drogę! Przez najdłuższy post na blogu! :) Stroopwafels Potrzebujesz: Na wafle: 20g świeżych drożdży 60ml ciepłego mleka 200g roztopionego masła 150g cukru 500g mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpanauwielbiam do czasu do czasu. Do tego kubek pysznej kawy i domowa konfitura, u mnie tegoroczne powidło śliwkowe, świeżo usmażone pachnące, najlepsze. Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego, mam go w swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych(...)drożdży 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 1 cukier waniliowy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 5 dag miękkiego masła 82% 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogali: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem
IzabelawkuchniWiśnie i amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe(...)bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora. Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem
Kocham..lubię..gotuję..ukrywam, że takie słoiczki najbardziej cieszą jesienią i zimą, kiedy w warzywniakach nie ma już zbyt dużego wyboru świeżych owoców czy też warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego syropu. Truskawki to "wdzięczne" owoce, ponieważ świeże, lekko twarde możecie zamrozić, a z miękkich przygotować dżem lub domowy syrop. Uwaga: z poniższego przepisu uzyskacie bardzo słodki syrop, który przed podaniem należy(...)rozcieńczyć w wodzie. Składniki na 2 litry syropu: 2 kg obranych słodkich, truskawek sok z 1 cytryny 4 szklanki zwykłego cukru (800 g) 1 l wody * dodatkowo uzyskacie 3 słoiki (po 250 ml) konfitury truskawkowej SYROP TRUSKAWKOWY Truskawki pokroić na połówki i przesypać je do wysokiego garnka. W drugim garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem cukru. Następnie wlać
Ugotowaćkory (cynamonu, dębu) czy jeszcze inne aromatyczne dodatki (goździki, laska wanilii, skórka pomarańczowa). Zamiast cukru możemy dodać miodu. Nalewka zyska wtedy zupełnie nowy smak! NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY I SYROP Z PĘDÓW SOSNY Na przełomie kwietnia i maja sosna wypuszcza nowe pędy, są to takie długie, klejące się i z brązowymi łuskami i farfoclami końcówki na pędach. Zbieramy tylko część(...)coś zaczyna nas rozbierać, wypijamy kieliszek i szybko do łóżka. Powinno postawić nas na nogi. Dzięki temu że zrobimy ją na wódce, jest lekka i smakuje jak naturalny syrop z pędów sosny. Możemy mieć również dwa w jednym - czyli syrop i nalewkę. I właśnie takim przepisem podzielimy się z tobą. Składniki: 1 litr pędów sosny 1 kg cukru 1 litr
dobra gospodyni dom wesołym czyniTorcik " bez" no własnie bez czego, a raczej z czym z czarnym bzem. Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa w najlepsze do dlaczego ich nie użyć. Do kremu dodałam syrop z czarnego bzu. Jaki wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony(...)szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki
wesoła kuchniaobrać, podzielić każde na połowę i wyjąć zalążnię. Następnie jabłka włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki Krok 2. Przygotować syrop : w garnku zagotować wodę, wsypać cukier i rozpuścić. Krok 3. Na wrzący syrop wrzucać owoce, tak, by pokryły powierzchnię syropu, ugotować powoli partiami (nie rozgotować). Ugotowane owoce przekładać do kompotierek(...)koniec syrop przecedzić i rozlać do kompotierek z owocami. Odstawić do wychłodzenia. Przepis na kompot ze śliwek drugim sposobem: Przygotować owoce oraz syrop jak w przepisie powyżej Na wrzący syrop wrzucić wszystkie owoce, zagotować kompot, następnie zmniejszyć ogień do minimum i powoli gotować 2 minuty. Wyłączyć ogień, garnek z kompotem przykryć i odstawić do wychłodzenia. Gotowy kompot przecedzić do kompotierek
Moja Książka Kucharskabędzie pysznie i wyjątkowo. Dlaczego? Bo od kilku dni wraz z rodziną i przyjaciółmi testujemy, próbujemy i zachwycamy się smakiem produktów ze wspomnianej restauracji. W ofercie znajdziecie m.in. przetwory, syropy owocowe, sery, wędliny i mięsa wędzone, a nawet chleby żytnie na zakwasie. Wszystko doskonałej jakości. Wszystko, to można spróbować siedząc w domu. Wystarczy zajrzeć do spiżarni „Schroniska Smaków(...)dobrych oscypków dawno nie jadłam (naprawdę!). Aż szkoda, że były tylko 3 sztuki Ale to nie wszystko! W ofercie znajdziecie o wiele (!) więcej. My mieliśmy przyjemność testować jeszcze wspaniale syropy owocowe o prostym składzie – tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Przyznam Wam szczerze, że ten malinowy do złudzenia przypominał w smaku sok robiony przez mojego tatę
Słodkie okruszkiCiasto kruche: 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka: reszta syropu(...)roladę. Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać syrop z wiśni i wiśnie. Śmietankę 30% ubić. Połączyć z masą śmietanową i wiśniami. Dodać żelatynę. Na kruchym spodzie rozsmarować krem śmietanowy
Słodki Zakątek